Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda."— Sunum transkripti:

1

2 Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda anlam bozulmaz. Aşağıda verilen sözcüklerine hep birlikte bakalım.

3

4 Cümlede bağlaç görevindeki sözcükler cümleden çıkarıldığında cümlenin anlamında bozulma olmaz. “İle” sözcüğünün bağlaç görevinde olup olmadığını anlamak için bu sözcüğün yerine “ve” sözcüğü yazılabilir.Anlam bozluyorsa ile sözcüğü ilgeç(edat) dir.Anlam bozulmuyorsa bağlaçtır. Cümlede ilgeç(edat) görevindeki bazı sözcükler; Ve-ile-ama-fakat-çünkü-hem-hem de….

5 Ali ile sinemaya gittik. Ali ve sinemaya gittik. Anlam bozuldu o halde “ile” ilgeç(edat) dir. Ali ile Mahir sinemaya gittiler. Ali ve Mahir sinemaya gittiler. Anlam bozulmadı o halde “ile” bağlaçtır.

6 Bağlaç olan ”de”,adın yöneltme durum eki olan”-de” ile karıştırılmamalıdır.Bağlaç olan “de” ayrı yazılır ve cümleden çıkarıldığında cümlenin anlamı bozulmaz. Kitabım Ali’de kaldı. Adın Durum eki Ali de bize geldi. bağlaç

7 Arkadaşlar Öğrendiklerinizi mutlaka tekrar ediniz.Başarıyı böyle yakalarsınız.


"Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları