Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ

2 Bilgisayar Nedir? Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemleri yapan; yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen; sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen elektronik bir makinedir. Bu işlemleri yaparken veriler girilir, işlenir, depolanabilir ve çıkışı alınabilir.

3 İlk Bilgisayar ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer, Elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı), elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar.

4 II. Dünya Savaşı esnasında ABD'li bilim adamları tarafından inşa edilen ENIAC ilk çıkan bilgisayardı. ENIAC, yaklaşık 167 m² bir alana sığıyordu ve ağırlığı 30 tondu. Bu ilk bilgisayarın siparişi, 1941 yılında Amerika’nın II. Dünya Savaşı'na katılmasıyla birlikte ordu tarafından gizli olarak Pennsylvania Üniversitesi'ne ait elektrik mühendisliği okulu Moore School of Electrical Engineering'e verildi. Amaç daha az isabet hatalı uzun menzilli top ve füzelerin hesaplamalarında kullanılmasıydı.

5 Bilim adamları John Mauchly ve Presper Eckert tarafından yaklaşık 4 yılda imal edildi. Yaklaşık maliyeti dolar idi. ENIAC ilk deneme çalışmasına yılında başladı. Gerçek anlamda çalışabilmesi ise 1947 yılını buldu. Ancak 2 Eylül 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla savaş sona ermişti ve böyle bir makine için ihtiyaç da kalmamıştı. ENIAC yılında basına tanıtıldı.

6

7 Savaş Sonrası Savaşın ardından ENIAC ağırlıklı olarak hava tahminlerinde, atom enerjisi hesaplamalarında, kozmik ışın çalışmalarında, termal tetikleme, rastgele sayı bulunmasında, rüzgar tüneli dizaynında ve diğer bilimsel araştırmalarda kullanıldı yılına gelindiğinde ise, endüstriyel amaçlı olarak kullanılmaya başlandı.

8 Hesaplama kapasitesi ENIAC bir sayının görüntüsünü ayırabiliyor, eşitlikleri karşılaştırabiliyor, çarpabiliyor, bölebiliyor, toplayabiliyor, çıkartabiliyor ve kare kökleri hesaplayabiliyordu. ENIAC'ın akümülatörleri (ön kayıt bölgeleri) hem toplama hem de hafıza işlevi görüyordu. ENIAC'a veriler bir IBM kart okuyucusu aracılığı ile veriliyordu. İşlenmiş veriler ise yine bir IBM delikli kart makinesi sayesinde alınıyordu ve bu kartlar yine IBM’in üretmiş olduğu bir delikli kart okuyucu tarafından deşifre ediliyordu.

9 O günlerde 60 saniye yol alan bir topun rotasının hesaplanması için, yaklaşık 20 saatlik çalışma gerekiyordu. ENIAC bu hesaplama süresini 15 saniyeye indirdi. Bir saniyede yapabildiği toplama işlemi akümülatör başına adetti (toplam adet). Saniyede yapabildiği çarpım işlemi 385 bölme veya karekök alma işlemi ise 38 adetti. Geçici hafızasında sadece 200 sayıyı saklayabiliyordu.

10 Programlama ENIAC, 6 bayan operatör tarafından programlanıyordu
Programlama ENIAC, 6 bayan operatör tarafından programlanıyordu. Programla yöntemi ise elle takılıp çıkarılan fişler, kablolar ve kumanda edilen düğmelerdi. ENIAC, tam 8 yıl boyunca ( ) hizmet verdi. Ancak çalışma masrafları kendisinden sonra geliştirilen çocukları, EDVAC ve ORDVAC’dan fazla olmaya başlayınca, 2 Ekim 1955 yılında saat 11:45'de elektrik bağlantıları kesildi. Böylece dünyanın ilk elektronik bilgisayarı görevini tamamlamış olarak tarihteki yerini aldı.

11 Bilgisayarın Gelişimi
İlk sayım cihazı başlangıçta Asya'da üretilmiş olan "Abacus" yani abaküs ya da sayı boncuğu olarak bildiğimiz araçtı. Bu araç bir boncuk veya taşın ip veya çubuk üzerinde kaydırılarak matematik hesaplarının yapılmasını sağlamak için kullanılmaktaydı.

12 1600'lü Yıllar: John Napier logaritmayı keşfeder
1600'lü Yıllar: John Napier logaritmayı keşfeder. Robert Bissaker 1900'lü yıllara kadar popüler kullanımda kalacak olan sürgülü hesap cetvelini icat etti. 1642: Blaise Pascal, Fransız matematikçi ve filozof, dişliler kullanılarak ilk mekanik dijital hesap makinesini icat etti. Bu makine tam sayılar üzerinde toplama ve çıkarma işlemleri rağmen çok zahmetli bir üretim işlemi vardı bu sebeple pahalıydı ve sadece pascal kullanabildi.

13 1804: Joseph Marie Jacquard, bir dokuma tezgâhı otomatikleştirmek için delikli kartlar kullandı. Bu ilk bilgisayar programlarından birisi kabul edebilirdi. 1812: Charles P. Babbage, "bilgisayarın babası", uzun hesaplamaların birçoğunda sabit döngüler olduğunu fark etti. Buhar gücüyle çalışan tam otomatik ve sabit bir program komutasında çalışan bir makina tasarladı yılında Babbage, analitik motoru üzerinde çalışmaya konsantre oldu.

14 1840: Augusta Ada, "ilk programcı" ondalıklı sistemlerde kullanılmak üzere bilgi depolama bölümü geliştirmeyi önerdi. 1850'li Yıllar: George Boole, ilerleyen zamanda bilgisayar devrelerinde kullanılacak "Boole Mantığı" nı geliştirdi.

15 1890: Dr. Herman Hollerith, 1890 ABD nüfus sayımında bilgileri derlemek için kullanılan ilk elektromekanik delikli kart veri işleme makinesi tanıttı. Geliştirdiği aracı halka pazarlama konusunda başarılı oldu. Onun şirketi sonunda, International Business Machines yani bilinen ismiyle IBM olacaktı. 1906: Mekanik bilgisayarlarda kullanılacak "vakum tüpü" Amerikalı fizikçi Lee De Forest tarafından icat edildi.

16

17 1939: Dr. John V. Atanasoff  ve asistanı Clifford Berry ilk elektronik dijital bilgisayar oluşturdu. Makinaya, Atanasoff-Berry-Computer (ABC) ismi verildi, elektronik dijital bilgisayarlardaki gelişmeler için temel oluşturdu. 1941: Konrad Zuse Almanya, karmaşık mühendislik denklemleri çözmek için tasarlanmış ilk programlanabilir bilgisayarı tanıttı. Z3 olarak adlandırılan bu makine, aynı zamanda ondalık sistemin yerine ikili sistem üzerinde çalışmak için ilk oldu.

18

19 1942: Üç robot yasası Isaac Asimov tarafından yazıldı.
1943: İngiliz matematikçi Alan Turing, varsayımsal bir cihaz geliştirdi, mantıksal işlemi gerçekleştirmek için ve okuyup yazabiliyordu. Bu, programlanabilir bilgisayarın habercisi olacaktı.

20 1944: Howard Aiken, IBM mühendisleri ile işbirliği içinde  büyük bir otomatik dijital dizi kontrollü bilgisayar inşa etti. Harvard Mark I. Bu bilgisayar dört aritmetik işlemi sonuçlandırabiliyordu, logaritma ve trigonometrik fonksiyonlar için yerleşik programlara sahipti. 1945: Dr. John von Neumann, kayıtlı program kavramı ortaya koyan bir bildiri sundu.

21 1947: ENIAC (Elektronik Sayısal Birleştirici ve Hesap Makinesi) isimli makine, John W. Mauchly ve Pennsylvania Üniversitesi'nde J. Presper Eckert, Jr. tarafından hazırlanmıştır. Bilgisayarın delikli kart girişi otuz ton ağırlığındaydı ve 9m x 15m lik biralanı işgal etmekteydi. Programlanabilir değildir fakat gelecek bilgisayarlar için önemli başlangıçlara imza attı.

22 1949: Maurice V.  Wilkes ilk program depolanabilir bilgisayarı icat etti. EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Computer). 1950: Turing, bazı çevreler tarafından ilk programlanabilir dijital bilgisayar olarak kabul edilen ACE'yi inşa etti.

23 Birinci Nesil ( ) 1951: Mauchly ve Eckert UNIVAC'ı inşa etti, iş veri işleme uygulamaları için özel olarak tasarlanmıştı.Ticari olarak satılan ilk bilgisayar oldu. 1950: Dr. Grace Murray Hopper, UNIVAC için derleyici geliştirdi. 1957: Programlama dili FORTRAN (Formula Translator) John Backus (bir IBM mühendisi) tarafından tasarlandı. 1959: Jack St. Clair Kilby ve Texas Instruments Robert Noyce minik transistörlerden oluşan ilk entegre çipi inşa etti. Çip baskı devre üzerindeki yollardan ve bunlara bağlı transistörlerden oluşmaktaydı.

24 İkinci Nesil ( ) 1960: Entegre transistörler kullanılmak üzere IBM System/360 serisi tasarladı. 1961: Dr. Hopper COBOL (Common Business Oriented Language) programlama dilini geliştirdi. 1963: Ken Olsen, DEC'in kurucusu, PDP-I isminde ilk mini bilgisayarı inşa etti. 1965: Dr. Thomas Kurtz ve Dr. John Kemeny tarafından geliştirilen BASIC (Beginner's All- Purpose Symbolic Instruction Code) programlama dili tanıtıldı.

25 Üçüncü Nesil ( ) 1969: İlk defa internet başladı. İnternet iki bilgisayarın birbiri ile iletişim kurması amacıyla oluşturulmuştu. 1970: Dr. Ted Hoff, ünlü Intel mikroişlemcisini üretti. 1971: Intel bir seferde dört bit işlem yapabilen bir işlemci tanıttı. Ayrıca kendi aritmetik mantık ünitesini kullanabilen PASCAL programlama dili ile beraber sunuldu.

26 Dördüncü Nesil ( ) 1975: ilk mikrobilgisayar, Mikro Enstrümantasyon ve Telemetri Sistemleri (MITS) tarafından üretilen Altair 8800 oldu. Bilgisayar, "mikrobilgisayar babası" kabul edildi.

27 1976: Apple Computer, Inc Steven Jobs ve Stephen Wozniak tarafından kuruldu.
1977: Jobs ve Wozniak Apple II Mikrobilgisayar' ı inşa etti. : Bill Gates, MS-DOS işletim sistemini üretti. 1981: IBM PC, 16-bit mikroişlemci ile tanıtıldı. 1983: Time dergisi, bilgisayarı "Yılın Makinası" seçti. 1984: Apple, kullanımı kolay hale benzersiz bir grafik ara yüz dahil Macintosh bilgisayar tanıttı. Aynı yıl IBM, 286- AT yayınladı. 1985: UNICOS, ilk 64-bit işletim sistemi olan Unix'i tanıttı.

28 1985: UNICOS, ilk 64-bit işletim sistemi olan Unix'i tanıttı.
1986: Compaq DeskPro 386 bilgisayar, mikroişlemcisiyle birlikte satışa sunuldu. 1987: IBM OS / 2 işletim sistemi teknolojisini duyurdu. 1988: Zararsız bir soulcan internet ağına girdi. Binlerce bilgisayar bundan etkilendir. 1989: Intel 486 dünyanın ilk transistörlü mikroişlemcisi oldu. 1993: Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından onaylanan Energy Star programı, bilgisayar üreticilerine teşvik edildi.

29 1998: Arama motoru devi Google, bir evin garajında kuruldu.
2000: IBM, POWER4 ismindeki ilk çok çekirdekli işlemciyi üretti

30 Beşinci Nesil Beşinci nesil bilgisayarlar halen geliştirilemedi, bu bilgisayarların insan gibi kendi kararlarını verebilen, öğrenebilen, orijinal sentezlerde bulunabilen yapıda olması bekleniyor.

31 LAMBA Aydınlatma aygıtı. Sıvı yakıtla (yağ, petrol), gazla ve elektrik akımıyla çalışan türleri vardır.  TRANSİSTÖR Transistör yan yana birleştirilmiş iki PN diyodundan oluşan, girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir devre elemanıdır

32 ENTEGRE Entegre devre genel olarak aynı veya farklı çeşit elektronik devre elemanlarının (direnç,diyot, transistör vb.) bir düzen içerisinde ve bir fonksiyon amacında bir araya getirilmeleriyle oluşan yeni eleman olarak açıklanabilir. Entegreler 3 sınıf altında incelenir: 1) Yapılarında kullanılan eleman çeşidine göre entegreler 2) Bünyesindeki transistör sayısına göre entegreler 3) Teknolojisine göre entegreler

33 Çeşitli Entegre Tipleri

34 BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ 1. Ana bilgisayar 2. Mini bilgisayar 3. Ağ (Network) bilgisayarlar 4. Kişisel bilgisayar 5. Dizüstü bilgisayar

35 Ana bilgisayar Çok hızlı işlem gücü ve dev bellek güçleri olan bilgisayarlardır. Özel bir merkezde bulunur ve aynı anda binlerce istemci bilgisayara hizmet verebilir. Çok sayıda bilginin güvenle işlenmesi gerektiği durumlarda güvenle kullanılır.

36 Mini bilgisayar Yüksek işlemci hızlarına, yüksek RAM’e ve geniş sabit disk kapasitelerine sahip bilgisayarlardır. Okullarda, şirketlerde, fabrikalarda bulunabilir ve kendisine bağlı istemci bilgisayarlara hizmet verir.

37 Ağ (Network) bilgisayarlar Bellek güçleri, disk kapasiteleri ve işlem güçleri sınırlı bilgisayarlardır. İntranette iş yürütmek için kullanılır ve güçlü bir sunucuya bağlıdır.

38 Kişisel bilgisayar Evlerde ve iş yerlerinde tek kişi tarafından kullanılan bilgisayarlardır. Bu nedenle bu bilgisayarlara “kişisel bilgisayarlar” denir. Kullanımları 1970’li yıllardan sonra yaygınlaşmıştır. Günümüzde çeşitli özellikte ve güçte kişisel bilgisayarlar bulunmaktadır.

39 Dizüstü bilgisayar Donanım olarak kişisel bilgisayarların bütün ögelerine sahiptir. Bünyelerinde bulundurdukları pilleri sayesinde elektriksiz birkaç saat kullanılabileceği gibi doğrudan elektrik kaynağı ile de kullanılabilir. Taşınabilir olması, son yıllarda kullanılırlığını artırmaktadır.

40 Mobil Cihazlar Elde taşınabilecek kadar küçük cihazlardır. Genellikle dokunmatik ekranlı olarak üretilirler. Akıllı Telefonlar Taşınabilir oyun cihazlar Taşınabilen dijital medya oynatıcıları Tablet

41

42

43


"BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları