Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİNİ GÖZDEN GEÇİRELİM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİNİ GÖZDEN GEÇİRELİM."— Sunum transkripti:

1 GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİNİ GÖZDEN GEÇİRELİM.

2 DÜNYA’MIZIN KÜRE ŞEKLİNDE OLDUĞUNUN KANITLARI (1)
•Ay tutulmasında Dünya’nın,Ay üzerine düşen gölgesinin daire şeklinde olması.Ancak küre şeklindeki bir cismin gölgesi daire şeklinde olur.

3 DÜNYA’MIZIN KÜRE ŞEKLİNDE OLDUĞUNUN KANITLARI (2)
Uzaktan gelen bir geminin önce dumanını,sonra bacasını veya bayrağını daha sonra da geminin tamamını görmemiz.

4 DÜNYA’MIZIN KÜRE ŞEKLİNDE OLDUĞUNUN KANITLARI(3)
Dünya’nın uzaydan çekilen fotoğrafları.

5 Dünyanın Gözlenebilen ve Gözlenemeyen Katmanları

6 BİLGİ DÜNYAMIZIN ¾ ’Ü SULARLA KAPLIDIR.

7 Bu suların sadece %1‘i içme suyudur.
BİLGİ(2.) Bu suların sadece %1‘i içme suyudur.

8 Dünyamızın yapısında olanlar.
KAYAÇ Kayaç çeşitli minerallerin birleşmesi sonucu oluşmuş katı maddedir. Magmadan gelen lavların zamanla soğuyup katılaşmasıyla oluşur. Karaları oluşturur. Çeşitli minerallerin veya taş parçacıklarının veya tek bir mineralin fazla sayıda birikmesinden meydana gelir.

9 BİLGİ(3.) Kayaçların büyük ve sert kitlelerine kaya,parçalanmış daha küçüklerine taş,taşın daha küçüklerine çakıl ve çakılın ufalanmış haline de kum denir.

10 MİNERAL Taşlar,çok küçük parçacıkların birleşmesi sonucu oluşur.Taşları meydana getiren çok küçük parçacıklara MİNERAL adı verilir. Kayaçlara farklı özellikler kazandıran yapılardır. Taşın;şekli,rengi,sertliği,biçimi ve dayanıklılığı minerallere bağlıdır. Aynı mineralden oluşan taşlar tek renkli olur. Cıva dışındaki tüm mineraller katıdır. Ekonomik değeri olan minerallere MADEN adı verilir.

11 TOPRAĞIN OLUŞUMU Kayaçların ufalanmasıyla oluşan kum,uzun yıllar içinde toprağa dönüşür. Toprak,Taş Küreyi dıştan saran bir tabakadır. Yer kabuğunu oluşturan kayaçların;Sıcaklık farkı(gece-gündüz),rüzgar,yağışlar,canlılar ve zamanla parçalanıp ufalanmasıyla TOPRAK oluşur. Yer kabuğunu örten toprak tabakasının bir sintimetrekaresi,yüzlerce yılda oluşur. Toprakta hava ve su bulunur.

12 EROZYON Toprağın verimli kısmının su,rüzgar ve canlıların etkisiyle aşınarak başka bir yere götürülmesine EROZYON (Toprak Aşınması) denir.

13 EROZYONU ÖNLEMEK İÇİN Yamaçlar ağaçlandırılmalı,
Bentler ve barajlar yapılmalı, Ormanlar korunmalı ve sayısı arttırılmalı, Toprak eğimine ters sürülmelidir.Sel sularının hızla akışını engellemek için setler ve teraslama yapılmalıdır.


"GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİNİ GÖZDEN GEÇİRELİM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları