Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çoklayıcı (multiplexer) Devreleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çoklayıcı (multiplexer) Devreleri"— Sunum transkripti:

1 Çoklayıcı (multiplexer) Devreleri

2 Çoklayıcılar - Veri Seçiciler
Bir çok giriş hattından gelen bilgilerden birisini seçerek uygun çıkış hattına yönlendirilmesini sağlayan bileşik devrelere ‘çoklayıcı / veri seçici devreler’denir girişteki bilgilerden uygun olanının seçilmesi işlemi seçme girişleri ile yapılır. Veri seçicilerde, 2n sayıdaki giriş hattından uygun olanı seçmek için ‘n’ sayıda seçme hattına ihtiyaç vardır. Bileşik Mantık Devreleri

3 Çoklayıcılar - Veri Seçiciler
İki girişten birisini seçerek çıkışa aktaran bu devre 2x1 MUX olarak isimlendirilir. 2x1 MUX lojik şeması

4 Çoklayıcılar - Veri Seçiciler
Kapı devreleri ile gerçekleştirilen veri seçme işlemi

5 Çoklayıcılar - Veri Seçiciler
S0, S1 girişlerinin kombinasyonuna göre girişlerden birisi çıkışa aktarılır. Diğer bir değişle, her farklı seçme kombinasyonunda bir giriş çıkışta gözükür. 4x1 MUX sembolü, fonksiyon tablosu ve lojik devresi

6 Çoklayıcılar - Veri Seçiciler
E=0 olduğu zaman veri girişlerinden birisi ‘Y’ çıkışına gönderilir. 8x1 MUX Lojik sembolü 8x1 MUX Doğruluk tablosu

7 8x1 MUX Lojik Devresi

8 Çoklayıcılar - Veri Seçiciler
Multipleksırları paralel bağlayarak giriş sayısını artırmak mümkündür. Bu bağlantıda, iki multipleksırın çıkışı birleştirilerek tek çıkış haline getirilmiştir. S3, S2, S1, S0 seçici girişleri ile, 16 veri girişinden birisinin çıkışa aktarılması mümkündür.

9 Çoklayıcılar - Veri Seçiciler
S3 seçici girişi multipleksırlerden hangisinin aktif olacağına karar verir. S2, S1, S0 seçici girişleri, multipleksırların girişlerinden hangisinin Q çıkışında görüleceğini belirler.

10 Çoklayıcılar - Veri Seçiciler
74157 entegresinde dört adet iki girişli çoklayıcı bulunur. Bu çoklayıcılar iki adet 4 girişli çoklayıcı olarak kullanılabilirler. Entegrenin 4 girişli çoklayıcı olarak kullanılması durumunda, çoklayıcının tamamındaki iki hattan birisini seçmek için bir adet ‘S’ seçme hattı yeterli olur.

11 Çoklayıcılar - Veri Seçiciler
E' yetkilendirme girişi çoklayıcıyı E=0 olduğu zaman yetkilendirir. Çoklayıcıların yetkilendirilmesi ve S=0 olması ile A girişlerinden birisi çıkışa bağlanır. S=1 olduğunda ise, B girişlerinden birisi çıkışa ulaşır. Bu durumda devrenin lojik sembolü ve doğruluk tablosu Şekil 8.26’daki gibi çizilebilir.

12 Çoklayıcı Uygulamaları
Boolean Fonksiyonlarının ve Bileşik Devrelerin Gerçekleştirilmesi ABC üç değişkenli bir Boolean fonksiyonunda A değişkenini tek kalan değişken kabul edilip veri girişleri için kullanılır, çoklayıcı girişleri A, A', 1, 0 değerlerinden birini alır. Bu dört değerin çoklayıcı girişlerine, diğer değişkenlerin (B,C) seçici girişlere uygulanması ile, Boolean fonksiyonun çoklayıcı ile gerçekleştirilmesi mümkün olur.

13 Paralel- Seri Veri Dönüşümü
Sayısal sistemlerde bulunan birimler arasında veri iletimi genelde paralel olarak yapılır.

14 Veri Yönlendirme İşleminin Çoklayıcı ile Gerçekleştirilmesi

15 Azlayıcılar - Veri Dağıtıcılar
Tek bir girişten aldığı bilgileri, her bir çeşit giriş bilgisi farklı çıkışta olacak şekilde dağıtım yapan devrelere, ‘Azlayıcı / Veri dağıtıcı devreler’ ismi verilir. Bileşik Mantık Devreleri

16 Azlayıcılar - Veri Dağıtıcılar

17 Azlayıcılar - Veri Dağıtıcılar
1x8 demultiplexer devresinde tek bir hattan gelen giriş verisi, seçme girişlerinin değerlerine göre 8 adet çıkıştan birisine yönlendirilir. Girişin hangi çıkışa doğru yönlendirileceğine, seçme girişlerinin kombinasyonuna göre karar verilir.

18 Azlayıcılar - Veri Dağıtıcılar
1’den 8 hatta demultiplexer devresi doğruluk tablosu

19 Azlayıcılar - Veri Dağıtıcılar
74LS138 entegresi hem 8’de 1 kod çözücü olarak, hem de 1x8 demultiplexer olarak kullanılabilir Entegredeki E1 yetkilendirme girişi I veri girişi olarak kullanılırken, diğer iki yetkilendirme girişi aktif konum alacak şekilde bağlanır.

20 Azlayıcılar - Veri Dağıtıcılar
A2A1A0 seçici girişlerine farklı bir kombinasyon uygulandığında ilgili çıkış I veri girişinin aldığı değeri takip eder. Aşağıda seçici girişlerin A2A1A0=000 değerine sahip olması durumunda Q0 çıkışının I (E) girişi ile ilişkisi görülmektedir. Bileşik Mantık Devreleri


"Çoklayıcı (multiplexer) Devreleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları