Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV STRATEJİLERİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HAZIRLAYAN:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV STRATEJİLERİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HAZIRLAYAN:"— Sunum transkripti:

1 SINAV STRATEJİLERİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HAZIRLAYAN:
MURAT CİVELEK Rehberlik Danışmanı

2 Sınava az kaldı...

3 SINAV ÖNCESİ (Yaklaşık son 20 Gün)
YGS’ ye az kaldı, bu son dönemin en önemli özelliği belli bir bilgi birikiminizin oluştuğu dönemdir; bu nedenle diğer dönemlerden daha verimli geçebilecek bir dönemdir. Artık “çok yoruldum, bir-iki gün biraz dinleneyim…” deme gibi bir şansınız yoktur. Bu aşamada özellikle SÜREKLİLİK çok önemlidir. Her yıl ÖSS’ den çıkan birçok öğrencinin kullandığı ‘’umduğum kadar zor değilmiş, keşke son 1-2 ay biraz daha sıkı çalışsaydım, öğretmenlerim, arkadaşlarım, ailem beni uyarmıştı’’ gibi ‘’KEŞKELERLE’’ başlayan ifadeleri kullanmayacak şekilde şimdiden önleminizi alınız.

4 PEKİ NELER YAPMALIYIZ?

5 PLANLI HAREKET EDİN! İyi bir başarı sağlamak için mutlaka planlı hareket edin… Yapacağınız her şeyi önem sırasına göre yapın... Zamanı daha iyi kullanmak için, sadece ders çalışmak için değil, günlük yapacağınız işler için de plan yapın...

6 GERİYE DÖNÜK TEKRARLAR YAPIN!
Geriye dönük tekrarlar yaparken de özellikle şu hususları göz önünde bulundurun: 1- Tekrarlarda alan derslerinize öncelik verin. - Sayısal alandan hazırlananlar tekrarlarına matematik, fen bilimleri derslerinden başlamalı (sonrasında Türkçe, Sosyal) - EA’ dan hazırlananlar tekrarlarına Türkçe, matematik derslerinden başlamalı (sonrasında mutlaka sosyal dersleri ve zaman varsa fen bilimleri) - Sözel alandan hazırlananlar tekrarlarına Türkçe, sosyal derslerinden başlamalı (sonrasında matematik dersinde yapabilecek konulara bakılmalı)

7 2- Tekrarlarda öncelikle eksik olduğunuz (veya unuttuğunuz) ve önem derecesi yüksek kilit konulara ağırlık verin. UYARI: Hiç bilmediğiniz veya çok zorlandığınız konulara en son bakınız! 3- Geriye dönük konu tekrarlarını yaptıktan sonra, konunun pekiştirilmesi ve iyice kavranılması adına mutlaka bolca soru çözerek pratik yapın.

8 4- ÖSYM’nin konularda genelde ne tip sorular sorduğunu görme adına mutlaka önceki yıllara ait ÖSS sorularını çözün. 5- Yanlış cevaplanan sorulardaki hataları mutlaka irdeleyin (Bu irdeleme konuya tekrar göz atma veya öğretmene bu soruları sorma şeklindedir). 6- Tekrar yaparken aynı tür dersleri çalışmanız sıkıcı olacağı için; benzer dersleri peş peşe çalışmayın.

9 DENEME SINAVLARI ÇÖZÜMÜNÜ ARTIRIN!
Son 3 haftalık süreçte haftada 2-3 deneme sınavı çözün (Eğer eksiklikleriniz az ise her gün deneme çözebilirsiniz). Son 10 günde ise gün aşırı deneme sınavlarına ve alan testlerine ağırlık verin. UYARI: Her deneme sınavını ise gerçek bir sınav gibi, kurallarına uygun şekilde ara vermeden yapın ve kendinize strateji belirleyin.

10 SINAV STRATEJİSİ BELİRLE!
Deneme sınavlarında eksikliklerinizi iyi tespit ederek size en uygun “KİŞİSEL SINAV STRATEJİNİZİ” oluşturun. Testleri cevaplama sıranızı İlk önce cevaplamanız gereken testi Her teste ayıracağınız süreyi Her bir soruya ayırmanız gereken zamanı O anda cevabına ulaşamadığınız sorularla ilgili işlemlerinizi Hız kontrolünüzü deneme sınavlarıyla belirginleştirmeniz gerekecektir.

11 HEDEF BELİRLEYİN! Hedefsiz bir insan ne yapacağını bilmeyen insandır. Hedefsiz insanın motivasyonu da o oranda düşük olur. Motivasyonu düşük olan bir öğrencinin de çalışması o derece az olur. Bunun için kendinize mutlaka bir hedef belirleyin.

12 POZİTİF VE İNANÇLI OLUN!
Yenilgiye hazır bir insanın başarısı mucizelere kalmıştır. Ünlü bir söz şöyle der: "Bütün savaşlar ilk önce insanın zihninde kazanılır." Beyninde başaracağına inanmayan insanlar zaten uygulamada da gerekli olan psikolojik ve fizyolojik enerjiyi kendinde bulamayacaklardır.

13 OLUMSUZ DÜŞÜNCELERLE BAŞETME TEKNİĞİ (Alternatif olumlu düşünceler geliştirme)
Kaygıyı Arttıran OLUMSUZ DÜŞÜNCELER Kaygıyı Azaltan OLUMLU DÜŞÜNCELER “Bu sınavda başarısız olacağım, herkes aptal olduğumu düşünecek” “Bu sınavda başarılı olmak ya da olmamak benim elimde, şansım var. Bunu kullanabilirim. Başarısız olsam bile bu, benim aptal olduğumu göstermez” “Eyvah sınav yaklaşıyor, çalışmalarımı yetiştiremeyeceğim” “Zamanı bir düşman gibi görüp onunla savaşa girersem hem kendimi yıpratırım, hem de enerjimi yanlış kullanmış olurum. Oysa zamanı plan yaparak kendi yararıma kullanmak elimde” “Eğer bu sınavda başarısız olursam, her şey berbat olur” “Bu sınavda kazanamayacağımı nereden biliyorum, ayrıca kazanamamak dünyanın sonu değil”

14 Olumsuz Düşünen Bir Kişinin yaşadıklarını bir örnekle açıklayalım;
Olay : Deneme sınavında düşük puan almak Düşünce : “Eyvah kazanamayacağım.” “Yapamıyorum” “Kazanamazsam çevreme ne derim” Duygular : Endişe, Üzüntü, Öfke, Kaygı Davranışlar : - Uzun bir süre dersin başında duramamak - Soruları Yanlış okumak - Ellerin titremesi

15 Olumlu Düşünen bir kişinin yaşadıklarını bir örnekle açıklayalım;
Olay : Deneme sınavında düşük puan almak Düşünce : “Sınav puanım düşük bunu kabul ediyorum. Ancak eksiklerimi iyi tespit edersem ve öğrenmek için yeterli süreyi ve çabayı gösterirsem, eksiklerimin büyük bir kısmını kapatabilirim. Duygular : Rahatlama, Kendini iyi hissetme, Kendini yeterli hissetme. Davranışlar: Eksikleri doğrultusunda ders çalışmaya başlama ve başarı

16 STRESTEN UZAK DURUN! Sizin canınızı sıkabilecek durumlardan ve ortamlardan kaçının… Üzerinizdeki negatif enerjiden kurtulmak için de birtakım egzersiz hareketleri ve kısa yürüyüşler yapın… Sizi aşırı yorabilecek etkinliklerden kaçının…

17 SAĞLINIZA DİKKAT EDİN! Yediğiniz yemeklere dikkat edin…
Sabah kahvaltısı yapmaya alışın… Abur cubur benzeri şeyleri sık tüketmekten kaçının... Yeterince uyuyarak uykunuzu alın ve uykunuzu düzene sokun..

18 SINAV ÖNCESİ (Yaklaşık son 10 GÜN)
Sınavdan önceki hafta sınava gireceğiniz salonu gidip görün. Sık sık deneme sınavlarına katılın. Bolca soru çözün. Hatırlamakta güçlük çektiğiniz konulara göz atın. Sakatlanmayla veya hastalanmayla sonuçlanacak aktivitelerden uzak durun.

19 SINAV ÖNCESİ (Yaklaşık son 10 GÜN)
Uyku düzeninizi oturtmaya çalışın. Çok ya da az uyumaya kalkışmayın. (Akşamları erken yatmaya ve sabahları erken kalkmaya kendini alıştırın.) Uyumak için herhangi bir ilaç almayın. Uyumakta zorlanıyorsanız ılık suyla duş alın. Uyumadan önce yemek ve çok sulu gıdalar almayın.

20 SINAV ÖNCESİ (Yaklaşık son 10 GÜN)
Hazır yiyecekleri ve abur cubur gıdalarını fazla tercih etmeyin. Çok yemek yiyerek mideyi zorlamayın. Meyve ve sebze yemeye çalışın. Uzun süreli aç kalmayın. (Diyet yapmayın.) Üşütmemek için giyiminize dikkat edin. Terli kalmayın.

21 SINAV ÖNCESİ (Yaklaşık son 10 GÜN)
Özellikle grip olmuş hasta kişilerle yakın temas kurmayın. Gürültüden uzak, açık havalarda yürüyüş yapın. Huzurlu ve sakin olmaya çalışın. Sizi sinirlendirecek, moralinizi bozacak ortamlara ve kişilere yaklaşmayın. Sınav hakkında olumsuz düşünce ve sohbetlerden uzak durun.

22 Sınav Sabahı-1- Sabah erken kalkın. Mutlaka sabah kahvaltısı yapın. Kahvaltının ağır olmamasına (tuzlu, yağlı) dikkat edin. Elbisenizin rahat ve iklim koşullarına uygun olmasına dikkat edin. Evden çıkmadan önce son kez ; Belgeler (Sınav kimlik kartı, kimlik kartı, fotoğraf…)

23 Sınav sabahı-2- Her türlü ihtimale karşı yanınızda fazladan bir miktar para bulundurun. Bir yakınınızın sizinle birlikte gelmesini sağlayın. En geç 45 dk önce sınava gireceğiniz salonun önünde hazır bulunun.

24 Sınav başlamadan hemen önce ;
Her ihtimale karşı tuvalet ihtiyacınızı giderin. Sınavda gerekli olan eşyalarınızı sıranızın üzerine yerleştirin. Oturduğunuz sıraya alışmaya çalışınız. Salon sorumlusunun açıklamalarını dikkatle dinleyiniz.

25 Sınav başlamadan hemen önce ;
Sınav dışında kafanızı karıştıran meseleleri sınav sonrasına erteleyin. Sakin ve soğukkanlı olun. Sınavı başaracağınızı kendinize telkin edin. Soruların zor ya da kolay olduğunu sürekli düşünmeye çalışmayın. Her sınavda zor ya da kolay soruların mutlaka olduğunu unutmayın!

26 Soru kitapçıkları ve optik form
Dağıtılan optik formun size ait olup olmadığını kontrol edin. Soru kitapçık türünü optik formun ilgili bölüme kodlayın. Soru kitapçığının üzerine sizden istenen bilgileri yazmayı unutmayın. Kitapçığınızın sayfa kontrolünü yapın. Kitapçıklar dağıtılmasıyla birlikte heyecanınızda bir artış olması, bir an her şeyi unuttuğunuz duygusuna kapılmanız NORMAL’ dir.

27 Sınav başlıyor . . .

28 SINAV BAŞLADIĞINDA 1 Soruları çözmeye başlamadan önce derin derin birkaç kez nefes alıp verin. Alışık olduğunuz yöntemin dışında farklı strateji denemeyin. Heyecanınızı bastıramadıysanız sınava en iyi bildiğiniz testten başlamanız moral ve zaman açısından faydalı olabilir.

29 SINAV BAŞLADIĞINDA 2 Tamamen kendi sınavınıza konsantre olun.
Başkalarını izlemek hem vakit kaybına ve hem de motivasyonunuzun bozulmasına neden olur. Sınavda zamana karşı yarıştığınızı unutmayın ve ara ara saati kontrol etmeyi unutmayın. Yanıtları verirken zor sorularda oyalanmayın, bu sorulara işaret koyup en sona bırakın.

30 SORULARI ÇÖZERKEN -1- ”Soruyu anlamak aslında çözümün yarısıdır.” Bazı cevaplar sorunun içerisinde gizlidir. Bunun için; Önce soruyu sonra parçayı okuyun. Sorunun ve seçeneklerin tümünü okuyarak sizden ne istendiğini tam olarak anlamaya çalışın. Sorulara kendinizden yorum katmayın. Parantez içindeki, altı çizili/koyu, olumsuz …vb ifadelere. dikkat edin.

31 SORULARI ÇÖZERKEN -2- Sayısal sorularda mutlaka işlem yapın. Sözel sorularda da önemli gördüğünüz yerleri çizin. Bütün parçadaki kelimelerin altını çizmeyin! Sorulara istenilen cevapları verin. Unutmayın ! Sizin kişisel yorumunuz sizden istenmiyor. Testteki soruları sırayla çözmeye çalışın.

32 DİKKAT !!! Yorulduğunuzu hissettiğiniz zaman zihninizi ve bedeninizi
dinlendiriniz. Örn: şakaklara masaj yapın , su için, gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alın…

33 SORULARI ÇÖZERKEN -3- Bütün seçenekleri okumadan doğru cevabı işaretlemeyin. Cevabı hatırlayamadığınızda telaşlanmayın. Bütün soruları doğru cevaplama beklentisi içinde olmayın. Zor sorularda turlama tekniğini uygulayın (Sınav anında yapılamayan soruların atlanıp daha sonra, zaman kalınca aynı soruya geri dönülmesi)

34 KODLAMALARA DİKKAT -1- Cevaplarınızı, birebir kodlamaya çalışın. Kodlamayı sona bırakmayın. İşaretleme yaparken cevap seçeneğine dikkat ediniz. Örn. “B” seçeneğini doğru cevap bulmuşken yanlışlıkla “D” seçeneğini işaretleme gibi bir dalgınlığa düşmeyin.

35 KODLAMALARA DİKKAT -2- Alışık olduğunuz işaretleme yönteminin dışına asla çıkmayın. İşaretlemede kaydırma yapmamaya dikkat ediniz. Bunun için o test grubu bittiğinde işaretlemeleri kontrol ediniz.

36 KODLAMALARA DİKKAT -3- Cevap kağıdının zedelenmemesine, delinmemesine, yırtılmamasına dikkat edin. Sınavlarda doğru seçenekler genellikle eşit olarak dağıtılır. Ancak doğru şıklar belli bir sıra takip etmez. (Ard arda 3 veya 4 şık aynı gelebilir)

37 ZAMANI NASIL KULLANALIM ?
Sınav bilgiyi kullanma hızınızı ölçer. Hız ve doğru cevap arasındaki dengeyi kurun. Aşırı dikkat ya da dikkatsizlik zaman kaybına neden olur. Belirli aralıklarla zamanı kontrol edin. Geçen zamanla değil kalan zamanla ilgilenin.

38 ZAMANI NASIL KULLANALIM ?
Soruların zorluk derecelerine baktığımızda % 10 ÇOK KOLAY % 20 KOLAY % 40 NORMAL % 20 ZOR %10 ÇOK ZOR olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla bazı soruları hemen cevaplandırabilirken bazılarında zorlanabilirsiniz. Aynı bölümde bulunan her sorunun değeri birbirine eşittir

39 TURLAMA TEKNİĞİ; Birinci turda
Doğruluğundan kesin emin olduğunuz soruları yanıtlayın. Her soruya düşen cevaplama süresi yaklaşık 1 dakikadır. Bir soruda belirli bir süre geçtiği halde çözemediyseniz bir sonrakine geçin. Boş bıraktığınız soruyu kitapçıkta işaretleyin. Bir soru ilk bakışta karışık görünürse onu otomatik olarak geçmeyin.

40 Unutmayın ki ! Erken bitirene ödül yok.
İkinci turda Çözemediğiniz sorulara geri dönün ve onları çözmeye çalışın. Size verilen süreyi sonuna kadar kullanın. Artan zamanınızda Cevapları kontrol edin Unutmayın ki ! Erken bitirene ödül yok. Doğru seçeneği bulamadığınız durumlarda yanlış seçenekleri eleyerek seçenek sayısını 2 ye düşürüp paragraf doğrultusunda karar verin.

41 Başarılar Dileriz.


"SINAV STRATEJİLERİ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HAZIRLAYAN:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları