Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 KONULARIMIZ Test Şans Başarı İle Kazanılır Mı? Başarısızlığın Nedeni?
Test Çözme Teknikleri Kodlama Zaman Turlama Tekniği

3 Test şans ile kazanılır mı?
Hayır!!!!!!!!

4 Neden ? 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi
Yaklaşık 1,5 milyon rakibin olması 9 dersten 100’ün üzerindeki konudan soru sorulması Her soruda 4 çeldiricinin olması 160 soru sorulması 1600 dakika süre verilmesi

5 Testte başarısızlığın nedeni nedir?
Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, sorulara yaklaşım tarzından veya soru sitiline aşina olmamaktan kaynaklanır. Test çözme tekniğini iyi bilmek istenen sonucun alınmasını büyük oranda sağlayacaktır.

6 Konulara Geçmeden Önce Teste Başarı İçin Bize Ne Lazım?
Bilgi Hız Yorum Yapma Strateji Psikolojik Ve Fizyolojik İyi Hal Diğer Koşullar

7 Test Çözme Teknikleri ---Soruda sizden ne isteniyorsa onu düşünmelisiniz. Bazı sorular size kolay gelir ve cevabın böyle bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır. ---Bütün şıkları okuduktan sonra cevaba karar verin. Sizden kimi zaman “doğru” cevap değil,“en doğru” cevap istenir.

8 Unutmayın ki matematik sorularındaki şıklar, rastgele cevaplar değil, işlem hatalarına göre hesaplanmış cevaplardır. Bulduğunuz sonucun şıklarda olması onun doğru olduğu anlamına gelmez. Anlamadığın her soruya “bu soru yanlış” demek çözüm değildir. Görevin; “yanlış soruları” değil “doğru cevapları” bulmak.

9 Paragraf tipli sorularda genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler. Soru kökünü okuyan zihin paragrafı okurken cevabı bulma eğiliminde olur. Öncelikle sorunun okunup anlaşılması daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin. Her iki durumun bir birinden ayrılması gerekmektedir.

10 Test çözerken sorunun doğru cevabını bulmak kadar önemli bir diğer olay da cevap olamayacak şıkların tespit edilmesidir. Yanlış şıkları elemek doğru cevabı bulmanızı kolaylaştırır. Soruları okurken hızınız kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun.

11 Soru içinde geçen ipuçlarından
yararlanmayı bilin. Bunlar; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde," değildir, olamaz, her zaman, hiç bir zaman, bütün,  zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana, ikisi bir arada, ana düşünce, yan düşünce, benzer düşünce, asla, genellikle, çoğu,vb.  ipuçlarıdır. Her kelimenin altını çizmeyin. Bu size zaman kaybettirir. Sadece soru köklerinin ve önemli gördüğünüz diğer ipuçlarının altınıçiziniz.

12 Her denemenin sonunda doğru, yanlış ve boş sorularınızı kontrol edin
Her denemenin sonunda doğru, yanlış ve boş sorularınızı kontrol edin. Yanlış işaretlenen ve boş bırakılan soruları inceleyip kontrol edin.Aynı hata ve eksiklerle sınavlara girmeye devam ederseniz aynı sonuçları almaya devam edersiniz. Geçmiş yılların sorularını çözmeyi unutma.

13 yapamadığınız sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyin. Çünkü zor
Karşılaştığınız zor sorularla veya yapamadığınız sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyin. Çünkü zor soruyu yapan değil çok soruyu yapan sınavı kazanır. Sınavı, kesinlikle süre dolmadan terk etmeyin. Son dakikaya kadar süreyi kullanın.

14 Alanınızla ilgili olan testlere daha fazla zaman ve dikkat harcayın
Alanınızla ilgili olan testlere daha fazla zaman ve dikkat harcayın. Asıl puanı bu bölümlerden alacağınızı unutmayın. Hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakma alışkanlığını kazanmalısınız

15 Hızınızı belirli aralıklarda kontrol edin. Planladığınız süreyi kontrol ederek izleyin. Yorulduğunuzu hissettiğiniz anlarda kısa molalar verin. Mümkünse bu molaları bölümler arasında kullanın.

16 Test çözerken cevap şıklarında kendi görüşünüzü değil soruda istenilen doğru cevabı bulmanız gerektiğini unutmayınız. Test hızınızı konu tekrarıyla değil, soru çözerek arttırabilirsiniz. Hazırlık döneminde çok sayıda soru çözmeye gayret edin.

17 Kodlama Kodlama her sayfadan sonra yapılmalıdır. Kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Bilinç dışı bir şekilde zihniniz başka bir soruya geçmenin hazırlığını yapar. Dolu bir cevap kâğıdı da kendinize olan güveninizi arttırır.

18 Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar. Her yıl %0,5 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız.

19 Zaman Soruyu çözmek değil hızlı çözmek önemlidir.Zamanla da yarışıyoruz. Sesli okuma, dudak kıpırdatma, her kelimenin altını çizme gibi zaman kaybettirici alışkanlıkları terk edin. Bol bol soru çözerek hızımızı arttırmalıyız.

20 Test nasıl çözülür?

21 TURLAMA TEKNİĞİ Bu yöntem sayesinde soruların hepsini görme ve gözden geçirme şansımız oluyor. Cevaplandırmadığımız soruların yanına bir işaret veya simge koyarsak o ikinci turda o soruları bulmak bizim için daha kolay olur.

22 Turlama tekniği kullanıldığında, tekrar başa dönüldüğünde zaman kaybetmemek için kitap üzerindeki soruların yanına kendilerine ait semboller kullanabilirler. Bunlar; Cevabından emin olunan soruya X (çarpı) işareti konulabilir. İki şıkka indirip de işaretlenmeyen soruya !(ünlem) işareti konulabilir. Zaman ayırırsam yaparım denilen soruya + (artı) işareti konulabilir. Boş bırakıp döndüğümde tekrar bakarım denilen soruya daire konulabilir. Hiç yapamam dediğiniz soruya elips işareti konulabilir

23 SORU VE SORUNLARINIZ İÇİN REHBERLİK SERVİSİNE GELEBİLİRSİNİZ

24


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları