Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ"— Sunum transkripti:

1 HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ

2 ADALET Adalet nedir ? Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır.

3 Hz. Muhammed Adaletliydi
Hz. Muhammed (s.a.v.), adaletle davranan ve herkesin hakkını gözeten bir insandı. Hiç kimseye ayrıcalık göstermez, insanlar arasında inanç, dil, renk ve soy farkı gözetmeden herkese eşit davranırdı. Hak sahibinin hakkını alması konusunda titizlik gösterirdi. Her zaman zayıf ve güçsüzlerin, kadınların, çocukların, yetimlerin ve yoksulların haklarını gözetirdi.

4 Hz. Muhammed, hayatının hiçbir döneminde hak ve adaletten ayrılmamıştır. O, çevresinde adalet ve dürüstlüğü ile tanınmıştır. Gençliğinde Mekke’ye dışarıdan gelenlerin mal ve canlarını korumak amacıyla kurulan Erdemliler Birliği’ne katılmış ve haksızlıklara karşı durmuştur. Hz. Peygamber, bir konuda hüküm verirken insanlar arasında kesinlikle zengin fakir, kuvvetli zayıf ayrımı yapmazdı. Hz. Muhammed, Müslümanın en başta gelen özelliğinin başkalarına zulmetmemek ve haksızlık yapmamak olduğunu bildirmiştir. Haksızlığa her zaman karşı çıkılması gerektiğini belirtmiştir.

5 Bizler de Hz. Muhammed’i örnek almalı her zaman adaletli olmalıyız
Bizler de Hz. Muhammed’i örnek almalı her zaman adaletli olmalıyız. Hiçbir zaman dürüstlükten ayrılmamalıyız.

6

7 Adalet İle İlgili Hadisler
‘‘Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana-babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. Haklarında şahitlik ettikleriniz zengin olsunlar, fakir olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın…’’ ‘‘Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi âdil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan bir davranıştır.’’  

8 ‘‘Verdiği hükümlerde, ailesinin ve halkın yönetiminde adaletli davranan yöneticiler, kıyamet gününde Allah Teâlâ'nın yanında nurdan yüksek koltuklar üzerinde otururlar.’’ ‘‘Şüphesiz Allah, size emanetleri sahiplerine teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor!.. Doğrusu Allah, işitendir, görendir.’’ ‘‘Bir saat veya bir gün adaletle hükmetmek, bir sene veya altmış sene nafile ibadet'ten hayırlıdır.’’

9

10

11 Şimdi Sizlere Hz. Muhammed’in Adalet İle İlgili Bir Hikayesini Anlatacağım

12 Kâbe Hakemliği Peygamberimiz otuz beş yaşlarındaydı. Kâbe, sel vb. nedenlerle yıpranmıştı. Mekkeliler toplanıp Kâbe’nin tamir edilmesine karar verdiler. Bu kutsal yapıyı tamire başladılar. Sıra Mekkelilerce kutsal sayılan “Hacerü’l Esvet” adı verilen taşın yerine konulmasına geldi. Ancak her kabile, bu onurun kendisine ait olmasını istiyordu. Nerdeyse bu yüzden kavga çıkacak ve kabileler arasında savaş başlayacaktı. Sonunda, Kâbe’ye ilk girecek kişinin hakemliğine başvurma kararı alındı. Kâbe’ye ilk gelen kişi Hz. Muhammed’di. Herkes bu durumdan memnun oldu. Çünkü onun hakkı gözeten bir kişiliğe sahip olduğunu ve anlaşmazlığı adalete uygun olarak çözeceğini biliyorlardı. Peygamberimiz, bir yaygı üzerine taşı koyarak her kabileden bir kişinin bunun ucundan tutmasını istedi. Taş, konulacağı yere kadar bu şekilde getirildi. Sonra Hz. Muhammed, eliyle taşı alıp yerine koydu. Böylece çıkması olası bir çatışma tatlılıkla çözüme kavuşturuldu.

13

14 İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
KÜBRA ÖZDEMİR 8/E 690


"HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları