Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rehber Öğretmenler Mail Grubu # Rehber Öğretmenler Mail Grubu #

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rehber Öğretmenler Mail Grubu # Rehber Öğretmenler Mail Grubu #"— Sunum transkripti:

1 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com STRES YÖNETİMİ

2 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com Stres Nedir? Stres, sürekli olarak değişen çevremize uyum sağlamaya çalışırken yaşadığımız fiziksel ve duygusal zorlanmadır.

3 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com Strese yol açan ya da stres yaşamamıza neden olan bazı durumlar vardır. Bunlardan en sık rastlanılanları; Sevilen birinin ölümü Sevilen birinin hastalığının ciddi olması Yeni bir bebeğin doğması Çocuğun hastalanması İşten çıkarılma İş yaşantısındaki değişiklikler Boşanma Suçlamaya maruz kalmak Yeni ilişkilere girme

4 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com Yoğun stres yaşayan insanlarda bazı davranışlar ortaya çıkar. Genelde kendini güvensiz, değersiz ve yalnız hissetme Giderek hayattan daha az zevk alma Ölümle ilgili düşüncelerin artması Aşırı hayal kurma ve bu yolla rahatlamaya çalışma Çoğu zaman ortaya çıkan öfke patlamaları, öfkesini kontrol edememe Uyku bozuklukları; uykuya dalmada güçlük ya da gece sık sık uyanma, sabah uyandığında kendini yorgun hissetme İştah kaybı Dikkat zayıflaması ve hatırlama güçlükleri Sosyal ve duygusal ilişkilerde bozulmalar Sigara veya içki kullanımının başlaması ya da artması Sürekli yaptığı hataları ve başarısızlıklarını düşünmek Normalden daha fazla çalışmak Sağlığından endişelenme ve sık sık bazı kontroller yaptırma

5 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com Her insanın stres tolerans düzeyi farklıdır. bu tolerans düzeyi kişi için de her zaman aynı değildir, zamanla değişebilir. Bireyin stres tolerans düzeyini etkileyen bazı etkenler:

6 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com Çocukluk yaşantıları (çocukluğunda çok sıkıntı çekmek strese karşı hassasiyeti arttırır) Kişilik yapısı (bazı kişilik tipleri strese daha yatkındır) Genetik yapı (rahatlama tepkisi beyindeki bazı kimyasal maddelerin miktarı ile ilişkilidir) Bağışıklık sistemi bozuklukları (bazı hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu da bireyin strese karşı direncini zayıflatır) Kişinin yaşam biçimi (düzensiz ve dengesiz beslenme, yeterince ya da hiç fiziksel egzersiz yapmama) Stres yaratan durumun ya da sebebin devam etme süresi ve yoğunluğu (şüphesiz, stresin süresi ve yoğunluğu arttıkça verdiği zarar da daha fazla olacaktır)

7 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com Stresi Yönetme veya Stresle Başa Çıkma Yolları 1. Sizi nelerin strese soktuğunu ve bunlara karşı fiziksel ve duygusal tepkilerinizin neler olduğunu tespit edin. Dikkatinizi rahatsızlığınıza verin. Bunu ihmal etmeyin. Probleminizin etkisinde de kalmayın. Hangi olayın sizi rahatsız ettiğini belirleyin. Bu olaylar sizce ne anlam ifade ediyor? Vücudunuzun strese nasıl tepki verdiğini belirleyin. Sinirli mi oluyorsunuz yoksa bedensel olarak gerginlik mi yaşıyorsunuz ve bunu ne şekilde yaşıyorsunuz?

8 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com 2. Neyi değiştirebileceğinizi tespit edin. Sizi strese sokan şeyden kaçınabilir ya da onu tamamen ortadan kaldırabilir misiniz? Bu stres uyandırıcıların şiddetini azaltabilir misiniz?

9 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com  3. Strese karşı gösterdiğiniz duygusal tepkilerinizin yoğunluğunu azaltın. Stres tepkisi genellikle sizin tehlike algınız veya fiziksel ya da duygusal olarak tehlikede olma durumuyla başlatılır. Sizde stres uyandıran durumu çok tehlikeli ya da baş edilmez olarak görüyor musunuz? Herkesi memnun etmeye çalışıyor musunuz? Genellikle olayları çok kritik ve acil olarak görüyor musunuz? Her şeyin üstesinden gelmeniz gerektiğini düşünüyor musunuz? Daha ılımlı bakış açıları geliştirin; stresi başa çıkabileceğiniz bir durum olarak görmeye çalışın. Aşırı duygularınızı hafifletmeye çalışın. Durumu değerlendirin. Meselenin olumsuz yanlarına çaba harcamayın.

10 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com 4. Strese karşı gösterdiğiniz fiziksel tepkilerinizi makul hale sokmayı öğrenin. Yavaş ve derin nefes alma kalp atışlarınızı ve nefes alıp vermenizi normale getirir. Rahatlama teknikleri kas gerginliğini azaltır. Doktor tarafından verilen ilaçlar kısa vadede fiziksel tepkilerinizi makul hale getirmede yardımcı olabilir. Fakat, onlar tek başına çözüm değildir. Tepkilerinizi kendi kendinize makul hale veya kabul edilebilir hale getirmeyi öğrenmeniz uzun dönemli çözüm için gerekir.

11 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com  5. Fiziksel gücünüzü oluşturun. Kalp sağlığınız için haftada 3-4 defa yürüme, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizler yapın. Egzersizler insanın metabolizmasına etki ederek, bireyi rahatlatan bazı kimyasal salgıların salgılanmasına yardımcı olur. Ayrıca, stres duygusunun yaşanmasına neden olan kas gerginliğini ortadan kaldırarak insanın rahatlamasını sağlar. Dengeli beslenin, gerekli vitaminleri ve mineralleri alın; özellikle B grubu vitaminleri ve magnezyum. İdeal kilonuzu muhafaza edin Sigaradan, aşırı kahve ve çay içmekten ve diğer uyarıcılardan kaçının İşi eğlenceli hale getirin Yeteri kadar uyuyun. Mümkün mertebe uyku programınıza uyun

12 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com 6. Duygusal gücünüzü ve enerji kaynaklarınızı muhafaza edin. Yakın ilişkiler ve dostluklar kurmaya çalışın. Başkalarının size uygun gördüğü, sizden beklediği amaçlardan ziyade, kendinize sizin için gerçekten anlamlı olan gerçekçi amaçlar belirleyin ve bunlara ulaşmaya çalışın. Yeri geldiğinde üzülebileceğinizi, başarısız olabileceğinizi, hayal kırıklığına uğrayabileceğinizi hesaba katın. Kendinize her zaman için kibar ve nazik olun, arkadaşça olun.

13 Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.com Rehber Öğretmenler Mail Grubu # rehberlikservisi@googlegroups.comrehberlikservisi@googlegroups.com Etkinlik 1-Stresli olduğunuz zamanlarda kendinizde en çok gözlediğiniz stres belirtisi nedir? Etkinlik 2-Sizi stres yaşamaya iten genellikle ne tür olaylardır? Bunları yazınız.


"Rehber Öğretmenler Mail Grubu # Rehber Öğretmenler Mail Grubu #" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları