Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Madde kullanımı sonucunda gelişen bir hastalık  Kullanılan maddenin yarattığı etkiyi tekrar sağlamak için alınan miktarın sürekli olarak arttırılması.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Madde kullanımı sonucunda gelişen bir hastalık  Kullanılan maddenin yarattığı etkiyi tekrar sağlamak için alınan miktarın sürekli olarak arttırılması."— Sunum transkripti:

1

2  Madde kullanımı sonucunda gelişen bir hastalık  Kullanılan maddenin yarattığı etkiyi tekrar sağlamak için alınan miktarın sürekli olarak arttırılması  Maddenin çoğu kez tasarlandığından daha yüksek miktarlarda ya da daha uzun bir dönem süresince alınması

3  Bağımlılığın çeşitli ölçütleri vardır. Buna göre aşağıda yer alanlardan sadece üçü bağımlılık tanısı koymak için yeterlidir.

4 +Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması. + Madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için yapılan ama boşa çıkan sürekli çabalar. + Maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcamak. + Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azalması ya da tamamen bırakılması. + Maddenin tasarlandığından daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması. + Fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürmek

5

6  Nikotin ve dört bine yakın zararlı madde içerir.  Bağımlılık yapan maddeler arasında en fazla bağımlılık yapandır.

7

8  Polonyum - 210 (kanserojen),  Radon (radyosyon),  Metanol (füzeyakıtı),  Toluen (tiner),  Kadmiyum (akü metali),  Bütan (tüpgaz),  DDT (böcek öldürücü), Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Arsenik (fare zehiri), Amonyak (tuvalet temizleyicisi), Karbon (Eksoz Monoksit gazı), Nikotin ve 3.885 toksik madde

9

10  Artık herkes sigaranın ne kadar zararlı olduğunu biliyor.tütünün kansorejen olduğunu duymayan, bilmeyen kalmadı.  Ancak sigaranın zararları bununla bitmiyor.her türlü kalp ve akciğer hastalığına, damar tıkanıklığına, felce kadar götürebiliyor.

11

12  “Sabah kalkar kalkmaz sigara içme” İyi de niye? En güzel sigara ilk sigaradır. İçmezsem uyanamıyorum.  “Sigara çok pahalı, parayı ona vereceğine biriktirsene” Hayatta bir bu zevkim var? Başka ne yapıyorum ki? Bana zevk veren bir şeye niye para harcamayacakmışım?

13  Sigara sağlığın için çok zararlı”  Ben o kadar uzun zamandır içmiyorum ki, risk yaşlanınca çıkar ortaya. Ayrıca sağlığa zararlı bir sürü şey var. Hayat nasıl olsa bitecek.  “Çok kötü bir alışkanlık”  Sigara içmeyen birine öyle geliyor olabilir. Ama bana göre çok güzel bir alışkanlık.  “Çok fazla sigara içiyorsun”  Ne var yani? Bir sürü aşırı yemek yiyen, çok fazla alkol alan ya da çok konuşan insan var. Ben onlara bir şey diyor muyum?

14  SİGARA:  Sinirlerimi yatıştırıyor.  Beni canlandırıyor.  Sıkıntılarımı gideriyor.  Düşünmeme yardım ediyor.  Kendime olan güvenim artıyor.  Sigarayı seviyorum vb.

15 ÖLDÜRÜR

16

17

18  Her yıl ülkemizde yaklaşık 100.000 insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz.eğer önlem alınmazsa önümüzdeki yirmi yılda bu sayı 250.000’e çıkacak!!!

19  Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor.  Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor. atom bombası atılıyor.  Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor kimse sağ kalmıyor.

20  Bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın  Trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın  Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın  hayatına mal olmaktadır

21  Bilişimde çeşitli oranda alkol bulunan içildiği zaman geçici bir keyif ve sarhoşluk veren, zamanla da vücutta zehirli tesirler yapan ve bir çok insanda alışkanlık yaratan içkilerdir.

22  Bireyin beden ve ruh sağlığını,aile,sosyal ve iş uyumunu bozacak derecede sık ve fazla alkol alma ve alkol alama isteğini durduramama ile beliren bir bozukluktur.

23 BEDENSEL BELİRTİLER  Yorgunluk  Halsizlik  Kilo alma  Bulantı,kusma  Gastrit  Karaciğer hastalıkları  Beyin hasarları vb.

24  RUHSAL BELİRTİLER  Uyku sorunları  Depresyon  Dikkat toplamada güçlük  Anksiyete/ stres  BUNLARIN SONUCUNDA…  Ev içinde tartışmalar ve güçlükler  Evde ve işte çalışma güçlükleri  Arkadaşlardan ve toplumdan çekilme  Yasal sorunlar

25  Sarhoşluk, denge bozukluğu,  yürüme güçlüğü  Dikkatte azalma, öğrenme  güçlüğü,  Tıkanma, boğulma,  ani ölüm  Kalp, karaciğer, böbrek ve  beyin hasarı

26

27 İNSANLAR ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN HER ŞEYİ VERMİŞLERDİR

28  AMA BAZILARI BAĞIMLI OLUR GİDER…

29  AMA BAZEN BİR KEREDEN BİR ŞEY OLUR!!!

30 OYSA HERKES BAĞIMLI OLABİLİR

31 BU MADDELERİ BIRAKABİLECEKLERİNE İNANIRLAR!!!

32  HALBUKİ ÇOĞU ZAMAN BU MADDELER İNSANLARI KONTROL EDERLER…

33 SONUNDA BAĞIMLI OLURLAR!!!

34 İNSANLAR NEDEN BAĞIMLI OLURLAR…

35  AMA BASKILARA KARŞI KOYABİLMEK GEREKİR

36  SORUNLARDAN KAÇARAK VEYA SAKLANARAK SORUNLARI ÇÖZEMEZSİNİZ!!!

37  “HAYIR” demeyi öğrenin!!!

38  Arkadaş etkisi  Merak  Taklit  Teşvik  Özenti  Özdeşleşme  Özerklik

39  Ergen, ergenlik çağına özgü özelliklerin etkisi altında duyduğu endişe, kaygı, korkuyu gideren, gereksinimlerine doyum sağlayan ortamı, yolu, yöntemi bulamadığında, aile ve çevre bunları sağlayamadığında, ergen kişiliğini ve kimliğini farklı alt kültürlerde bulmaya çalışacaktır.

40  Grup içine giren birey başkalarıyla birlikte olmanın verdiği anlayış, dayanışma, güven, paylaşma duyguları içinde birbirinden farklı ve çeşitli öğrenme süreçleriyle farkında olarak veya olmadan madde kullanan altkültürün bir üyesi haline gelebilir. Ergen grup içinde rolü ve yeri olduğuna inanır.

41  Grup içinde bulunmaktan mutluluk duyan, içinde bulunduğu ortamda rol ve yer sahibi olduğuna inanan ergen,kendisini başkalarından farklı ve üstün görür. Madde kullanımını ve bağımlılığını bir saygınlık imgesi olarak kabul eder. Kendisini ortak kültürden soyutlar. Ortak kültüre karşı, öfke, kızgınlık, nefret gibi duygular besler. Bu durum süreklilik kazandığında kişilik özelliklerinin temel yapısında yer alır

42  Böylece içinde bulunduğu grubun etkisi altında madde kullanmayı başlar. Ayrıca madde kullanımını sürdürmek amacıyla akla uydurma, gerçekleri çarpıtma, dışa yansıtma, kötüleme, yadsıma, duygu yalıtımı, tepki oluşturma gibi savunma düzenleriyle kendince haklı ve doğru nedenler bulmaya çalışır. Madde kullanımını engel aşmada, sorun çözmede geçerli bir yol olduğuna inanır. Başkalarını da inandırmak için çaba harcar.

43  Madde kullanımı günlük ve gelecek yaşamının tek amacı olur. Bu nedenle aile, ev, iş, okul ilişkileri bozulur. Başkalarıyla çatışma ve sürtüşme ortaya çıkar. Bu durum ise kimi zaman pişmanlık ve suçluluk duygusu yaratır. Ancak bu duyguların yol açtığı endişeyi, kaygıyı, azaltmak için maddeden medet umar.

44 D İ NLED İĞİ N İ Z İ Ç İ N TE Ş EKKÜRLER


" Madde kullanımı sonucunda gelişen bir hastalık  Kullanılan maddenin yarattığı etkiyi tekrar sağlamak için alınan miktarın sürekli olarak arttırılması." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları