Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI."— Sunum transkripti:

1 FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI

2  Sebze ve çiçek üretiminde doğrudan tohum ekim yöntemi yerine fide dikim yöntemi kullanılır bunun nedenleri 1)Bitkisel üretim açısından: *Vejetasyon süresinin kısaltılması *İklim olarak geçiş bölgelerinde 2)İşletmecilik açısından: *Gelişmiş fidelerin seçilmesiyle daha yüksek üretim kalitesi *Aynı zamanda olgunlaşma nedeniyle daha düşük hasat masrafı *Tarlada yılda birden fazla ürün alınması

3 *Yetiştirme masrafları *İşgücü teminindeki zorluk *Fide temin olanakları 3)İşletme tekniği açısından: *Uygun tarım iş ve traktörlerinin bulunması *Fide üretim olanakları *Genç fideleri koşullandırma *Fide dikim için iş gücü gereksinimi Fide üretiminin birinci aşaması tohum ekilir fide çıkışı sağlanır ve dikime uygun fideler elde edilir.

4  İkinci aşamada gelişmiş fideler sökülr koşullandırılır paketlenerek dikim yerlerine götürülür  Üçüncü aşamada değişik şekillerdeki fideler ürün verebilecek bitkiler oluşturmak amacıyla fide dikim makinalarıyla dikilir.

5  Fidelerin fideliklerden alınıp tarlaya dikilmeden önceki işlemleri: *Fide çevre koşullarına alıştırılmalı *Hastalık ve zararlılara karşı bitki koruma ilaçları ilaçlanmalı *Gerekirse et bitki besin maddeleri verilmelidir *Taşıma vasıtasıyla müşteriye ara depolara veya doğrudan tarlaya taşınabilmesi için paketlenmelidir.

6 FİDE DİKİM MAKİNALARI  Fide dikim makinaları şu istekleri karşılamalıdır *Fide tutma oranı yüksek olmalı *Değişik tipteki ve boydaki fideleri dikebilmelidir *Düzgün fide aralığı ve dikim derinliği sağlayabilmelidir *Dikilmiş fideler toprağa bastırılmalı toprak yüzeyi nem kaybını önlemek için gevşek olmalıdır *Sıra aralığı ve sıra üzeri fide mesafesi kolay değiştirilebilmeli ve yarı bozulmamalıdır.

7  Günümüzde mekanizasyon dereceleri farklı değişik fide dikim makinaları imal edilmektedir. Bunlardan birkaçı; *Zımbalı dikim makinası *Çıkıntılı merdaneli ve bilezik silindirli dikim makinası *Pensli(kıskaçlı),diskli ve parmaklıklı dikim makinası *Magazinli dikim makinası *Tam otomatik dikim makinası


"FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları