Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık."— Sunum transkripti:

1 Soğan Nasıl Yetiştirilir?

2 Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık gibi çok sayıda alternatifi olan bu sağlıklı bitkiyi, tohumdan ya da arpacıktan yetiştirebilirsiniz.

3

4 Hangi iklimlerde yetişir? Soğan serin iklimleri seven bir bitkidir. Ortalama yetişme sıcaklığı 12 derecedir. Soğan gelişmeye başladıkça, sıcaklık ihtiyacı da artar. Olgunlaşma dönemindeki sıcaklık ihtiyacı 23 derecenin üzerine çıkar. Sıcaklık koşullarıyla beraber gün uzunluğu soğan yetiştiriciliği için en önemli ikinci faktördür. Kısa gün tohumları: 8 ila 10 saat güneş ihtiyacı, Orta gün tohumları: 10 ila 12 saat güneş ihtiyacı Uzun gün tohumları: 13 ila 15 saat arasında güneş ışığına ihtiyaç duyar.

5

6 Hangi Toprakta yetişir? Geçirgenliği iyi olan humuslu ve killi topraklarda verimi yüksektir.

7

8 Nasıl Yetişir? Soğan üretimi tohum, arpacık soğan veya fide ile yapılabilir. En çok tercih edilen yöntemler arpacık ve tohum ile üretimdir. Tohumla yapılacak üretimde, tohumun çeşidine göre ekim zamanı farklılık gösterir.

9

10

11 Kısa gün tohumları, eylül aynın ortalarından ekim ayının ortalarına kadar, Orta gün ve uzun gün tohumları ise ocak ayıyla beraber mart ayının sonuna kadar ekilebilir. Arpacık ile yapılacak ekim, şubat ve mart ayları arasında yapılır. Her bir soğan arasında 6-7 cmlik mesafe bırakarak düz bir hat şeklinde dikilir.

12

13 Nasıl Hasat Edilir? Ekilen soğanlar iklime ve toprak koşullarına bağlı olarak 5- 6 ay sonra hasat edilebilecek olgunluğa erişir. Soğanın toprak üstünde kalan yeşil yapraklarının kuruması, hasat zamanın geldiğini gösterir. Topraktan sökülen soğanlar 4- 5 gün toprak üzerinde bekletilir. Daha sonra gölge bir yere alınır ve kurutma işlemi tamamlandıktan sonra depolanır.

14

15 Soğan çeşitleri

16

17

18 Soğan ile yapılan yemekler Soğan dolması

19

20 Hazırlayan: Gözde ATE Ş 6/C Sınıfı


"Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları