Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr.Mustafa VARLIK Ümraniye E.A.H Acil Tıp Kliniği 2015

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr.Mustafa VARLIK Ümraniye E.A.H Acil Tıp Kliniği 2015"— Sunum transkripti:

1 Dr.Mustafa VARLIK Ümraniye E.A.H Acil Tıp Kliniği 2015
Çocuk istismarı Dr.Mustafa VARLIK Ümraniye E.A.H Acil Tıp Kliniği 2015

2 1860 yılında ilk olarak hırpalanmış çocuk olguları tanımlanmıştır.
Tanım / tarihçe Bu terim; fiziksel istismar, duygusal istismar, cinsel istismar, çocuk bakımsızlığı ve çocuğa hertürlü kötü muameleyi kapsayan bir terimdir. 1860 yılında ilk olarak hırpalanmış çocuk olguları tanımlanmıştır. 1946 yılında bir pediyatrik radyolog subdural hematom ve çok sayıda kemik kırığı arasında ilişkiyi tespit ettiği 6 olgu bildirmiştir.(Dr.John coffey) 1962 yılında Henry Kempe ‘hırpalanmış çocuk sendromu ‘ kavramını ortaya atmıştır. 1970 li yılların başında ‘sarsılmış çocuk sendromu ‘tanımlanmıştır.

3 epidemiyoloji

4 Çocuk fiziksel istismarı
Vücüdun herhangi bir yerinde yaralanmalar, çürükler, yanıklar, kırıklar, iç kanama, organ perforasyonu ve beyin hasarı şeklinde ortaya çıkabilir. Üçte ikisi 3 yaş altı çocuklardır ve üçte biri de altı aylıktan küçüktür.

5

6

7

8 İskelet yaralanmaları vücuttaki kemiklerin herhangi birinde olabilir.
16 yaş öncesi erkeklerde %42, kızlarda %27 kırık tespit edilmiş ve bazıları şüpheli olduğu gözlenmiştir.

9 İnfantlarda uzun kemik kırıkları Metafiz fraktürleri Costa kırıkları
Şüpheli kırıklar İnfantlarda uzun kemik kırıkları Metafiz fraktürleri Costa kırıkları Scapula kırıkları Spinöz proçes kırıkları Ayrıca kafatası kırıklarından çoklu kırıklar geniş ( 3cm) 1 den fazla kraniyal kemik içerenler oksipital kırıkları (tek başına)

10

11

12

13 klinik Özgeçmiş verileri travmaya uğradığı şüphesini artırır. Olağan dışı yaralanmalar (güvenli bir yataktan düşen bebekte kırılmış femur), yaralanma öyküsünün sürekli değişmesi, çocuğun ve bakıcısının öyküsünün tutmaması, kardeşlerde benzer öyküler tıbbi yardım almada gecikme Acil serviste ebeveynlerin davranışlarına dikkat edilmelidir.

14 FM’ de ekimozlara dikkat edilmelidir.
Çürükler birden çok alanda Özellikle ; bel, kalça, uyluk, yanak, kulak kepçesi, boyun, ayak bileği, el bileği, ağız köşesi, dudaklar üstündeyse istismar akla gelmeli. Isrıklar 3 cm den büyük ise muhtemelen kasten yapılmıştır. Birden fazla morlukları olan çocuklarda hg ve koagülasyon testleri yapılmalıdır! Bir ekstremiteyi kullanmayı reddetmek kırık göstergesi olabilir.

15 Çocuk istismarı vakalarının % 10 unu karın travması oluşturur ve yüksek mortalite oranı vardır.
En sık kc ve dalak yaralanmarını içerir. Duodenal hematom, üst bağırsak tıkanıklıkları, organ perforasyonları ve seconder peritonitler oluşabilir. Abdominal travma sekeli olarak oluşan pankreatitin, çocuklarda non-medikal pankreatitler içinde en sık mekanizma olduğu söylenmektedir. Karın yaralanması olan çocuklar karın ağrısı, kusma, şişlik veya şok tablosu ile gelebilirler.

16 Cinsel istismar Cinsel istismar edilmiş çocuklar; istismarın açığa çıkması vajinal akıntı- kanama dizüri iye ve üretral akıntı aşırı masturbasyon genital bölgeyi okşama ve cinsel yönelimler altına dışkı kaçırma içe kapanma – kabuslar % 15 oranında ilgisiz şikayetler (k.ağrısı, boğaz ağrısı, vb)

17 Saldırgan % 90 ın üstünde önceden çocuğu bilen biridir.
FM de cilt çürüklerine dikkat edilmelidir. Genital muayene, genital ve perianal bölgede dikkatli bir muayene ile sınırlı olmalıdır. Kurbanda yırtılmış vajınal travma şüphesi söz konusu değilse veya ergen olmadığı sürece genel olarak bir spekulum muayenesine gerek yoktur. Fiziksel bulguların olmaması istismarı dışlamaz. Çocuklarda cinsel istismar şüphesi, çocuk koruyucu hizmetleri ve/veya kolluk kuvvetlerine bildirilmelidir.

18 Sarsılmış bebek sendromu
Çoğunlukla 1 yaş altında (3 yaşına kadar görülebilir) kafa travması ile beraber, retinal kanamalar ve iskelet yaralanmalarını içerir. Genellikle, başına darbeye bağlı bir yaralanma, scalp hematomu veya kafatası kırığı yoktur. Akselerasyon ve deselerasyon mekanizması sonucu oluşan kapalı kafa travmasıdır. Tipik olarak yaygın nöronal zedelenme, retinal kanama, subdural kanama bazende kosta kırıkları ve uzun kemik kırıkları gözlenir.

19 video


"Dr.Mustafa VARLIK Ümraniye E.A.H Acil Tıp Kliniği 2015" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları