Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı."— Sunum transkripti:

1 ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı atriyumdan sinüs düğümünden kaynaklanır, atriyum kasında yayılır, A-V düğümden geçer. His demeti ve purkinje lifleri aracılığıyla ventrikül kasına doğru yol izler.

2 NORMAL SİNÜS RİTMİ

3 Kalbin çalışma döngüsü içinde uyarı çıkışında, uyarı çıkış hızında veya uyarının iletiminde sorun olduğunda klinikte karşımıza kalp hızı değişiklikleri, ileti blokları veya aritmiler çıkar.

4 ATRİYAL FLATTER Atriyumların dakikada kez kasılmasıyla ortay çıkan, EKG de testere dişi şeklinde kendini gösteren bir aritmi çeşididir.

5 ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyumların normal olmayan bir şekilde kasılmasına neden olan, çok yaygın görülen düzensiz bir kalp ritmidir. En önemli ve korkulan yan etkisi kalp içinde pıhtı oluşmasına zemin hazırlaması ve bu pıhtıların yerinden kopup vücudun değişik yerlerine (özellikle beyine) gidip ciddi problemlere yol açmasıdır. Atrial fibrilasyon sağlıklı insanlarda da nadiren görülebilmekle birlikte özellikle bazı durumlarda sık görülür:

6 VENTRİKÜLER TAŞİKARDİ
Ventriküler Taşikardi (VT): Ciddi bir aritmidir. Karıncıklardan kaynaklanır. Bu hızlı ritim, kalbin yeterince kanla dolmasını engeller, böylelikle vücuda daha az kan pompalanır. Kalp rahatsızlığı olan insanlarda sonuçları çok ciddi olabilir ve yanında kanın yeteri kadar pompalanmamasına bağlı şikayetler (baş dönmesi, göz kararması vb) gözlenebilir. Zamanında tanınmalı ve müdahale edilmelidir.

7 VENTRİKÜLER FİBRİLASYON
Ventriküler Fibrilasyon: Karıncıklardan kaynaklanan tamamen düzensiz yetersiz kasılmalardan oluşan ölümcül bir ritim bozukluğudur. Karıncıklar kas seyirmesi gibi titrer ve etkili bir kasılma oluşturamaz ve vücuda kan pompalayamazlar. Hastaya kardiyopulmoner (kalp akciğer) canlandırma ve defibrilasyon (elektroşok) yapılmalıdır

8 KİNİDİN Ventrikül ve ventrikül dışından kaynaklanan aritmilerin tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu bir anti aritmiktir. Kalbin atış hızını direkt etkisiyle azaltır İmpuls iletiminin hızını azaltır Kalbin kasılma gücünü azaltır Damar düz kaslarını gevşetir. Uzun süre kullanılması çinkonizm denilen bir zehirlenme tablosuna yol açar. Bu tablonun en belirgin bulguları kulak çınlaması, kusma ve deri kızartılarıdır


"ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları