Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ

2 Çevrenizdeki sesleri dinleyiniz.
Etrafınızdaki tüm sesleri duyabiliyor musunuz? Bahçede sizden uzakta duran arkadaşlarınızın sessizce konuştuklarını duyabiliyor musunuz?

3

4 SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ
Ses şiddeti, kaynağından çıkan sesin yüksek ya da düşük olmasıdır. Örneğin, yağmur yağarken oluşan sesin şiddeti düşük, trafikte arabaların çıkardığı sesin şiddeti ise yüksektir. Her Canlının işitebileceği en düşük ses şiddeti farklıdır. İnsanlar, belirli şiddetteki sesleri duyabilirler.

5 Kol saatinizi kulağınıza yaklaştırınız
Kol saatinizi kulağınıza yaklaştırınız. Saatin çıkardığı sesi duydunuz mu? Peki, kol saatinizi sınıfın uzak bir yerine koyunuz. Uzaktayken kol saatinizin sesini duyabiliyor musunuz?

6 Çalar saatin sesi bulunduğunuz odada mı yoksa başka odada mı daha iyi duyulur?
Bir polis arabasının siren sesini yakından mı yoksa uzaktan mı daha iyi işitirsiniz?

7 Bir sesin duyulabilmesi için o sesin belirli bir şiddette olması gerekir. Bir davula çok kuvvetli vurulursa çıkan sesin şiddeti fazla çıkar, hafif vurulursa çıkan sesin şiddeti daha azdır. Hangi durumda sesi daha iyi duyarsınız?

8

9 Her Sesi Duyabilir miyiz?

10

11 Bazı hayvanlar ise insanların duyamadığı
birçok sesi duyabilir. Örneğin, yunus, yarasa ve köpeklerin işitme duyuları çok gelişmiştir. Tehlikeleri algılamak veya avlarını yakalamak için bu özelliklerini kullanırlar. Köpekler deprem öncesi meydana gelen titreşimleri de hissedebilir. Köpeklerin düşük şiddetli sesleri duyabilme özellikleri güvenlik amacıyla kullanılmaktadır.

12

13 Yarasalar Yarasaların görme duyuları zayıf olmasına rağmen işitme duyuları çok gelişmiştir. Yarasalar çıkardıkları şiddetli sesin cisimlere çarpıp geri dönmesiyle yönlerini bulurlar. Bu sayede cisimlerin yerlerini kolaylıkla tespit ederler.

14

15 Sesin Şiddetini Değiştirebilir miyiz?
Bir sanatçının, binlerce kişiye konser verdiğini düşünelim.

16 Sahneden uzakta bulunan dinleyicilere sanatçının sesi nasıl ulaşır?
Sanatçının ses şiddetini artıran araçlar nelerdir?

17

18 Sesin Şiddetini Artırabilir miyiz?
Günümüzde teknolojinin gelişimiyle işitme güçlüğü çeken kişiler için seslerin yükselmesini sağlayan işitme cihazları geliştirilmiştir. işitme güçlüğü çeken insanlar bu cihazları kullanarak daha rahat işitebilirler.

19 Sesin şiddetini artırmak için kullanılan alete megafon denir.
Megafon sesin şiddetini uzaktan duyuracak kadar artıracağından belirli bir uzaklıkta bulanan insanlara sesimizi duyurabiliriz.

20 * Mikrofonlar sesin şiddetini en az 100 kat artıracağından kalabalık bir topluluğa yapılacak bir konuşmayı, ya da söylenecek bir şarkıyı rahatlıkla duyurabiliriz.

21 Hoparlör , sesin şiddetini artırmak için kullanılan alettir.

22 GÜRÜLTÜ

23 GÜRÜLTÜ

24 GÜRÜLTÜ

25 GÜRÜLTÜ


"SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları