Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZAMAN YÖNETİMİ ve ETKİLİ KULLANMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZAMAN YÖNETİMİ ve ETKİLİ KULLANMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 ZAMAN YÖNETİMİ ve ETKİLİ KULLANMA YÖNTEMLERİ

2 Zaman Yönetimi Zaman; Yerine konması, geri döndürülmesi, yenilenmesi, depolanması, satın alınması mümkün olmayan bir kaynaktır.

3 Yapılacak her iş için bir zaman gereklidir.
Zaman pahalıdır.

4 ZAMANIN ÖNEMİ !!! BİR SENE’nin değerini anlayabilmek için sınıfta kalan bir öğrenciye sorun. BİR AY’ın değerini anlayabilmek için, bir bebek dünyaya getiren bir anneye sorun. BİR HAFTA’nın değerini anlayabilmek için haftalık bir derginin editörüne sorun. BİR SANİYE’nin değerini anlayabilmek için, bir kazayı kıl payı atlatan bir adama sorun. BİR MİLİSANİYE’nin değerini anlamak için, olimpiyatlarda gümüş madalya alan sporculara sorun.

5 Ya Haklı Olsalardı… Radyonun geleceği yok.
Lord Kevin, iskoçyalı fizikçi Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemezler. Daryik F.Zanuck. Twenty Century Fox’un Başkanı, 1944

6 Ya Haklı Olsalardı… İstanbul’a bu kadar büyük köprüye gerek yoktur. Buraya harcanan para israftır. Dönemin Siyasetçileri , Uçaklar hoş oyuncaklar, ama askeri alanda bir değerleri yok. Mareşal Ferdinand Foch, 1.Dünya Savaşında Fransız Orduları Başkomutanı, 1911

7 Ya Haklı Olsalardı… Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek herşey icat edildi. Charles H. Duell, Amerikan Patent Dairesi Başkanı, 1899 İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için herhangi bir neden göremiyorum. Kenneth Olsen, İngiliz Bilişim Daire Başkanı, 1977

8 İstemek, Başarmak İçin Gereklidir; Ama Bitirmek İçin Başlamak Gereklidir.

9 Zaman Tuzakları Plânsızlık Öncelikleri belirleyememek ve sıralayamamak
Ertelemek Acelecilik Kırtasiyecilik ve verimsiz okuma

10 Rutin ve gereksiz işler
Hayır diyememek Gereksiz telefonlar Kararsızlık

11 Planlama yapılmadığı takdirde, işler zamanında bitmemekte ve bunun sonucunda işleri planlamaya zaman kalmamaktadır.

12 Planlamada Beş Yaygın Bahane
Plan yapmaya vaktim yok. Neler yapmam gerektiğini zaten biliyorum. Neden plan yapmaya zaman harcayayım. Plan yapmak bana fayda getirmiyor. Günüm çok fazla bölünüyor. Uzun bir iş listem olduğunda kendimi kısıtlanmış hissediyorum. Doğru dürüst plan yapmayı bilmiyorum.

13 Dikkatli bir planlama iyi bir zaman yönetiminin temelidir.
Yönetim planlama ile başlar. Ve en önemli aşamadır...

14 MİMAR SİNAN 84 cami 52 mescit 57 medrese 7 okul ve darülkurra 22 türbe
17 imaret 3 darüşşifa 7 su yolu kemeri 8 köprü 20 kervansaray 35 köşk ve saray 6 ambar ve mahzen 48 hamam olmak üzere toplam 350’ye yakın yapıyı gerçekleştirmiştir. ’’ 99 yaşında, 1588 yılında vefat etmiştir.’’

15 Öncelikleri Belirleyememek ve Sıraya Koyamamak

16 TESTERENİZİ NE ZAMAN BİLEMEK İSTİYORSUNUZ ?
Adamın biri ormanda doIaşırken bir ormancıya rastlar. Ormancı bütün gücüyle henüz yeni kesiImiş olan bir ağaç kütüğünü parçalarına ayırmakla meşguIdür. Adam ormancıya yaklaşır ve ormancının kan ter içinde, kör bir testere ile işini yapmaya çalıştığını görür ve dayanamaz: “Affedersiniz, testereniz kör ve siz hala kütüğü kesmeye, parçalamaya çaIışıyorsunuz. HİÇ TESTERENİZİ BİLEMEYİ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?” Bunun üzerine ormancı sinirlenerek adama döner ve “Bunun için hiç zamanım yok, bir an önce işimi bitirmek zorundayım, lütfen bana engel olmayın .” diye söylenir. TESTERENİZİ NE ZAMAN BİLEMEK İSTİYORSUNUZ ?

17 ERTELEMEK Gerçekten önemli ve yaşamsal işlerle uğraşmaktan alıkoyan erteleme; Kişinin kariyerini yıkabilecek, mutluluğunu bozacak ve hatta hayatını kısaltacak, her alanda başarıyı önleyen, gizli gizli zarar veren bir alışkanlıktır.

18 Erteleme alışkanlığı, en önemli zaman yönetimi tuzaklarından birisidir.

19 ACELECİLİK Bazı insanlar zaman baskısından hoşlanırlar. Bunlar aceleci tavır takınarak kendilerini sürekli bir şeyler yapmak zorunda hissederler. Aceleci tavır zaman yönetimine ters düşer.

20 Zaman ve para kaybına neden olduğu gibi, moralsizliğe de yol açar.
Kararsızlık Zaman ve para kaybına neden olduğu gibi, moralsizliğe de yol açar.

21 Hayır Diyememek... Eğer ilgilenebileceğinizden fazlasını üstlenirseniz, kaliteniz zarar görecektir

22 Dağınık masa Dağınık masa; Yorgunluk Verimsizlik, Baş edememe hissi,
Stres ve hakimiyet yoksunluğu oluşturur, Ayrıca yaşamınızı kısıtlar.

23 Başkalarından önce kendimizi yönetmeliyiz.
Kendimizi yönetmek zaman kontrolünün püf noktasıdır. Bu zaman konusunda etkili alışkanlıklar kazanmak ve bunları uygulamaktır.

24 Hepimizin haftada 168 saati var, siz bu saatleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Zamanın yetmediğini, işimizin çok olduğunu söyler yakınıp dururuz. Eğer her gün fazladan iki saat verilse, ne yaparız?

25 Zamanı iyi kullanmanın üç yolu
Düşük öncelikli işleri veya faaliyetleri bırakmak. Yaptığınız işte daha etkin olmak. Bazı işleri devredeceğiniz bir insan daha bulmak.

26 Zamanı İyi Değerlendirmenin Bize Kazandıracakları
Kariyer planlaması Okumak İletişim Dinlenme Düşünme

27 En İyi Zaman Kendimize bir enerji çemberi çizmeliyiz.
Günün en iyi ve en verimli zamanını tespit etmeliyiz.

28 %100 En iyi zaman 17:00 Öğle 8:00

29 Öncelik Sırasına Koymak
Kesinlikle yapılmalı Yapılmalı Yapılması iyi olur

30 Öncelikleri belirlemedeki kriterlerimiz:
Karar Görecelik Zamanlama

31 2. Gereksiz yere uygun olmayan faaliyetleri eleyin. Mümkün olduğunca dağıtım yapın. Sorumlulukları, öncelikleri ve amaçları belirleyin. 3. Haftalık ve günlük zamanı kullanmanızı planlayın ve programlayın. Zirve enerji zamanınızı optimum kullanın. Engellerin çoğunu mümkün olduğunca eleyin veya azaltın. Beklenmedik olaylar için boşluk bırakın.

32 Kendimizi Değerlendirelim
Enerjimin en yüksek zamanını biliyorum. Günlük çalışmamı buna göre ayarladım. Telefon görüşmeleri Sorumluluklarımı kapsayan bir özet yazdım. Zamanımı öncelikler sırasına göre planladım. Gelecek üç ay için amaç listesi hazırladım.

33 Uygunsuz ve gereksiz bütün işleri ortadan kaldırdım.
Etkinliği artırmak için yollar aradım. Her hafta neler başarmak istediğimi planladım. Günlük “yapılacaklar” listesi hazırladım. Ani işler için zaman bıraktım. Her işi yapamayacağımı ve en iyi alternatifleri seçmem gerektiğini farkettim.

34 Plânlama

35 Zaman Kaybettiriciler
Düzensizlik Hayır diyememek Geciktirme Beklemeler Aksaklıklar Dedikodu Telefon Televizyon Hayal kurma Kaygılar Başaramama korkusu

36 Gecikmelerle Mücadele
Bitirme tarihini belirleyin. İlk önce sıkıcı olan işi yapın. Şimdi yapın! Ödüllendirme sistemi kurun. İşleri küçük bölümlere ayırın.

37 Etkili Zaman Yönetimi İçin Tavsiye
Hafta boyunca yapmak istediklerinizi listeleyin ve öncelik sırasına dizin. “Günlük yapılacaklar” listesini önceliklerine göre hazırlayın. Listenizin başındaki işlere büyük bir dikkatle yaklaşın. Başladığınız işi bir kerede tamamlayın. “Zamanınızı en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirim?” diye kendinize sorun ve uygulayın.

38 Planlama Kısıtlı Zamanın Stresinden Kurtulmanın Anahtarıdır.

39 Başkalarının güç bulduğu şeyleri yapmak YETENEK, Yetenekli insanların olanaksız gördüğü şeyi yapmak ise DEHAdır


"ZAMAN YÖNETİMİ ve ETKİLİ KULLANMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları