Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ"— Sunum transkripti:

1 Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
KONURALP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

2 DERS SEÇİMİ NEDİR? Ders seçimi eğitim öğretim yılında başlayan yeni bir uygulamadır. Öğrenci hangi mesleğe yönelmek istiyorsa ona uygun dersleri seçebilir. Ancak bu noktada bazı sınırlamalar vardır.

3 PEKİ YA ALAN SEÇİMİ? Yeni uygulamanın (Ders Seçimi)başlamasıyla ALAN SEÇİMİ artık yapılmamaktadır. Daha önceki sistemde (Alan Seçimi), üniversiteye girişte öğrenciler sadece kendi alanlarında tercih yapabiliyorlardı ve alan dışı tercihlerinde AOBP’leri düşüyordu. Yeni sistemde nasıl olacak?

4 Ders seçimi sisteminde öğrenim gören öğrencilerin belli bir alanı olmadığı için istediği üniversitenin istediği bölümünü PUANI DÜŞMEDEN tercih edebileceklerdir. Fakat tek bir şartla…O bölümün gerekli gördüğü LYS sınavına/sınavlarına girmek koşuluyla istenen bölüm tercih edilebilir.

5 HANGİ DERSLERİ SEÇMELİYİZ?
Üniversitelerin hangi bölümlerinin hangi puan türüyle öğrenci alacağı bellidir. Öğrencinin istediği bölümü kazanmak için hangi dersler lazımsa öğrenci kendini o yönde yetiştirmelidir. Yani sınıftan itibaren öğrenciler istediği bölüm ile ilgili dersleri seçerek bu derslerde uzmanlaşmalıdır. Öğrencinin istediği mesleklerin hangi derslerle ilişkili olduğunu bilmeniz bu noktada çok önemlidir.

6 Alan/Ders seçiminde yapılan hataların genel sebepleri
Kaliteli öğr. sayısala gider.Başarısız öğrc.diğer alanlara gider düşüncesi Oysa her insanın ilgi ve istidadı farklıdır. Duygusal değil mantıklı davranmalı. İstediğim meslek x alanında. Bu yüzden o alanı seçiyorum. Mesleğin gerektirdiği alan için gerçekten yeterli misiniz? Ders başarınız nasıl? Arkadaş grubum x alanına gidiyor. Ben arkadaşlarımdan ayrılmak istemiyorum Arkadaşa ,sınıfa göre değil. İdealinize , yeterliliğinize göre alanınızı seçin.

7 Ailem x alanına gitmemi istiyor.İstemediğim halde bu alanı seçeceğim.
Sayısalım biraz zayıf. Ama yine de bu alanı seçeceğim.Çok çalışarak telafi edeceğim. Tecrübeler bunun çok da mümkün olmadığını göstermektedir.Gerçekçi bir ümit olmalı Ailem x alanına gitmemi istiyor.İstemediğim halde bu alanı seçeceğim. İleride telafisi zor bir hata. Herkes kendi sorumluluğunu almalı. Sayısal puanla tercih edilebilecek bölüm çok. Sizin öncelikle kendi durumunuza bakmanız gerekir. Sayısal puanla tercih edilebilecek bölümlerin çokluğu sizin kolayca kazanacağınız manasına gelmez. Kapasite husunda gerçekçi olalım Öğretmenlerin kanaati çok önemli

8 Alan/DERS seçiminde aileye düşen görev!!!
Aile , alan seçiminde çocuğuna yol göstermeli ama sonuçta öğrencinin verdiği karara saygı göstermelidir.. Ebeveynler bazen hayatta gerçekleştiremedikleri hedeflerini çocuklarında görmek isterler. Eğer bu hedefler çocuğun istemediği türden ise kesinlikle baskı yapılmamalı. “Bak Ahmet x alanını seçiyor.Sen niye o alanı seçmiyorsun…”

9 ALAN/DERS SEÇİMİNİN BASAMAKLARI
ÖNCELİKLE DOĞRU KARAR VERMEK İÇİN ÖĞRENCİNİN KENDİSİNİN, SINIF REHBER ÖĞRETMENİNİN, BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN,OKUL PSİKOLOJİK DANIŞMANININ GÖRÜŞLERİNDEN OLUŞAN ORTAK KARAR ALINMALIDIR.

10 Alan seçimindeki temel kriterler
Kural : 1 Tercih etmeyi düşündüğünüz mesleğin paralelinde ders seçimini yapmalısınız. Ölçüt : 1 İstediğiniz meslek.

11 İLGİ, YETENEK VE İDEALLERİNİN BELİRLENMESİ VE MESLEKLERLE
ÖNCELİKLE KENDİNİ TANIMALI. İLGİ, YETENEK VE İDEALLERİNİN BELİRLENMESİ VE MESLEKLERLE İLİŞKİLENDİRİLMESİ

12 Kural : 2 Ölçüt : 2 Ders Başarısı
Ders başarısı nasıl ? Seçmeyi düşündüğü meslek için yeterli mi? Tıp fakültesini kazanmak istiyorum. Sayısal derslerim Tıp fakültesini kazanacak kadar iyi mi? Ölçüt : 2 Ders Başarısı

13 Mat, Fizik, Kimya, Biyoloji Geometri dersleri 45-50 olan
öğrencilerin sayısal alan seçmesi çok yanlıştır.

14 ALAN/DERS SEÇİMİNİN OKUL BAŞARISINDAKİ ÖNEMİNİN AYRICA ÜNİVERSİTE SINAVINDAKİ BELİRLEYİCİLİĞİNİN KAVRANMASI ÖNEMLİDİR

15 Kural : 3 Ölçüt : 3 Meslek kriterleri
Meslek seçerken nelere dikkat etmeliyim -Bu mesleği seçersem başarılı ve mutlu olabilir miyim? -Seçeceğim meslekte iş bulma imkanı -Maddi olanakları… Ölçüt : 3 Meslek kriterleri

16 Meslek popüler olabilir. Ama kişiliğinize uygun değilse…
Kural : 4 Meslek popüler olabilir. Ama kişiliğinize uygun değilse… Kan görmeye dayanamıyor ama Tıp okumak istediğini söylüyor. 1. Aşırı derecede içe dönük.Ama uluslararası ilşk okumak istiyor. 2. Konuşma problemi var. Ama hukuk okumak istiyor. Vs… 3. Ölçüt : 4 Meslek-Kişilik uyumu

17 ÖĞRENCİ, ÖZEL YETENEKLERİNİ, İLGİ VE İSTEKLERİNİ, BEKLENTİLERİNİ, KİŞİLİĞİNİ, İDEALLERİNİ, BEDENSEL VE ZİHİNSEL GÜCÜNÜ DİKKATE ALMALIDIR. KİŞİSEL ÖZELLİKLERİYLE SEÇMEK İSTEDİĞİ MESLEĞİN NİTELİKLERİ ARSINDA Kİ UYGUNLUĞA BAKMALIDIR.

18 YGS/LYS SİSTEMİ = + + 2016 Üniversiteye Yerleşme Puanı YGS Neti
LYS Neti AOBP = + +

19

20 HANGİ MESLEK İÇİN HANGİ SINAVA GİRMELİYİM?

21 HANGİ MESLEK İÇİN HANGİ SINAVA GİRMELİYİM?

22 HANGİ MESLEK İÇİN HANGİ SINAVA GİRMELİYİM?

23 HANGİ MESLEK İÇİN HANGİ SINAVA GİRMELİYİM?

24 DERS SEÇİMİ NASIL YAPILACAK?
Okul-Veli-Öğrenci işbirliği ile öğrenciye uygun dersler belirlenecek ve dilekçe yoluyla okul yönetimine bildireceksiniz.

25 Hayatta Hep Doğru Seçim Yapmanız Dileğiyle...
AHMET ATİLLA Psikolojik Danışman - Rehber Öğretmen


"Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları