Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAĞIMLILIK UZM.Hem. Elİf özge acele.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAĞIMLILIK UZM.Hem. Elİf özge acele."— Sunum transkripti:

1 BAĞIMLILIK UZM.Hem. Elİf özge acele

2 Bağımlılık kelimesini duyunca aklınıza ilk ne geliyor?
BağImlIlIk Bağımlılık kelimesini duyunca aklınıza ilk ne geliyor?

3 Kontrolünü yitirip BİR MADDE’ ye bağlanma durumudur.
BağImlIlIk Nedİr? Kontrolünü yitirip BİR MADDE’ ye bağlanma durumudur.

4 BağImlIlIk Nedİr?

5 BağImlIlIk Bağımlılık irade sorunumu yoksa hastalık mıdır?

6 BağImlIlIk Bağımlılık, bir beyin hastalığıdır.

7 BağImlIlIk ve BEYİN Bedenimizdeki tüm hareketler, duyumlar beynimizin kontrolündedir. Beynimizdeki sinir hücreleri birbiriyle haberleşerek düşünmemizi, görmemizi, algılamamızı sağlar.

8 BağImlIlIk ve BEYİN Alkol ve maddeler beynimizdeki sinir hücreleri arasındaki bu iletişimi bozar. Sinir uçları arasındaki haberleşmeyi engeller. Beynimizdeki sinir hücrelerinin sayısını azaltır.

9 BağImlIlIk ve BEYİN Hafıza zayıflar, Unutkanlık gelişir,
Beynimizdeki bu değişiklikler sonucunda; Hafıza zayıflar, Unutkanlık gelişir, Yeni bir şey öğrenme kapasitesi azalır, Enerji azlığı tembelleşme, Hiçbir şey yapmak istememe, Akıl sağlığının bozulması. D EMO T İ V A S YON

10 Uyuşturucuyu bırakınca beyin hemen düzelmez. Düzelme yıllar alabilir.
BağImlIlIk ve BEYİN Uyuşturucuyu bırakınca beyin hemen düzelmez. Düzelme yıllar alabilir.

11 ALKOL BAĞ. NORMAL KOKAİN BAĞ ESRAR BAĞ.

12 Beyİn unutmaz Beyin alkol ve uyuşturucuyu hafızasına kaydeder. Gördüğü anda harekete geçer. Beyin şartlanır ! Kuru fasulye ve pilav gibi bir sokak , müzik kişi vb… Beyin kendini durdurmaz. Beyninize güvenmeyin.

13 Kİmler bağIMLI Olur? Alkol ya da uyuşturucu bağımlısı ebeveynlere ya da kardeşlere sahip olmak. • Erkek olmak (Erkekler kadınlara göre 4-5 kat daha fazla). • Tedavi edilmemiş bir dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip olmak. • Depresyon veya anksiyete bozukluğu olmak. • Fiziksel ya da cinsel taciz gibi ağır bir travma geçirmiş olmak. • Evi terk etme, işini kaybetme, boşanma ya da sevdiği birini kaybetme gibi stresli bir dönem geçirmek. • Evde ebeveyn ya da çocuklarla problem yaşamak. • Alkol veya uyuşturucuya 15 yaşından önce başlamak.

14 Kİmler bağIMLI Olur?

15 NE KADAR SÜREDE BAĞIMLI OLUNUR?
Bağımlılığın gelişimi, maddenin cinsine, saflık oranına, kullanma süresine ve kullanan kişinin kişilik özelliklerine göre değişir. Bu nedenle bağımlılığın ne zaman gelişeceği belli olmaz!

16 BağImlIlIk Özellİklerİ
TOLERANS GELİŞİMİ YOKSUNLUK BULGUSU VARLIĞI

17 BağImlIlIk Özellİklerİ
Tasarlandığından yüksek miktarda ve uzun süre kullanma. Bırakmak ve denetlemek için sürekli istek, boşa giden çabalar. Maddeyi sağlamak, kullanmak ve etkilerinden kurtulmak için zaman harcama.

18 BağImlIlIk Özellİklerİ
Toplumsal, mesleki etkinlikler, boş zaman aktivitelerinde azalma. Olumsuz sonuçlarının bilinmesine rağmen madde kullanımı sürdürülmesi. Bedensel zararların ortaya çıkması.

19 BAğImlIlIkla İlgİlİ yanlIş İnançlar
Ben bağımlı değilim. Ben istersem bırakabilirim. Sosyal içici olabilirim. Bir kez kullanırım tekrar içmem.

20 BAğImlIlIkla İlgİlİ yanlIş İnançlar
Esrar alkol ve sigaradan daha zararlı değildir. Sadece zayıf bireyler bağımlı olur. Alkol/madde almazsam…………………. Yapamam.

21 BağImlIlIk yapan maddeler
Sigara Kahve Alkol Esrar /sentetik esrar Ekstazi Amfetamin Eroin LSD Psilosibin Xanax, roj, lyrica ve neurontin gibi ilçalar.

22 esrar

23 Esrar da bağImlIlIk yapar!
Esrar bırakıldığı zaman ortaya çıkan belirtiler şunlardır Sinirlilik Gerginlik Uykusuzluk İştahsızlık Esrarın kesilme belirtileri 6 haftaya kadar uzayabilir. Esrar bağımlılık yapar. Kesildiği zaman ortaya çıkan belirtiler diğer uyuşturucularda olduğu kadar şiddetli olmadığı için “bağımlılık yapmaz” diye algılanır. Ama esrarın kesilme belirtileri uzun sürer…

24 EsrarIn olumsuz etkİlerİ
Akciğer kanseri, bronşit, astım Bellekte bozulma, kolay unutma Öğrenme yeteneğinin azalması Kaygı, huzursuzluk, panik atak Tembellik, isteksizlik Şüphecilik (Paranoya) İçenlerde şizofreni riski, içmeyenlere göre 7 kat fazladır  Esrar içildiği günün ertesinde panik atak, huzursuzluk veya kaygı artışına yol açar.

25 Esrar ESRAR YAPAR B A Ğ I M L K ESRAR YAPAR B A Ğ I M L K

26 Esrar ESRAR YAPAR T B L ESRAR YAPAR T E M B L İ K

27 Esrar ESRAR İÇİNDE ADET KİMYASAL MADDE VARDIR
4 2 1 Esrarda diğer uyuşturucular gibi kimyasaldır…

28 Esrar ESRAR BOZAR ESRAR BOZAR
T K B T ESRAR BOZAR D İ K A T Beyinde dikkatten sorumlu olan bölgeyi etkiler

29 esrar ESRAR ZAYIFLATIR ESRAR ZAYIFLATIR
H Z Y ESRAR ZAYIFLATIR H A F I Z Y Beyinde hafızanın sorumlu olduğu bölgeyi etkiler

30 Esrar ESRAR YENİ BİR ŞEY ZORLAŞTIRIR ESRAR YENİ BİR ŞEY ZORLAŞTIRIR Ğ
M ESRAR YENİ BİR ŞEY ZORLAŞTIRIR Ö Ğ R E N M Y İ

31 Esrar KULLANANLARIN % ’İ ESRARI BIRAKAMADIĞINI SÖYLER
7

32 Esrar ESRAR KULLANANLARDA AKIL HASTALIĞI GELİŞME RİSKİ KAT DAHA FAZLADIR ESRAR KULLANANLARDA AKIL HASTALIĞI GELİŞME RİSKİ KAT DAHA FAZLADIR 7

33 Bonzai, jamaik gold vb… Yoğun THC içerdiği için beyin üstüne etkileri çok olumsuzdur, beyin fonksiyonlarını bozar ve beyni mekanikleştirir

34 Opİyatlar Aşağıdakilerden hepsi de opiyattır ve etkileri birbirine benzer… Eroin Kodein Morfin Metadon Buprenorfin (Subutex)

35 Opİyatlar

36 Opİyatlar yüksek doz alIndIklarInda
Tepkisizlik Yavaş solunum Beden ısısında düşme Kalp atışlarının yavaşlaması Tansiyon düşüklüğü Koma ve ölüm olur…  Yüksek doz alındığında hemen hastaneye gidilmelidir. Soğuk duşun etkisi yoktur.

37 Opiyatlar kesİldİğİ zaman…
İlk 15 günden sonra kesilme belirtileri azalır Opiyatların kesilmesi ölüme yol açmaz Belirtiler 1 aydan uzun sürebilir Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı görülür Eklem ağrıları oluşur  Opiyat kesilmesi belirtileri 1 aydan uzun sürebilir

38 Kokaİn

39 Kokaİn ve taş yüksek doz alIndIğInda
Çarpıntı Yüksek tansiyon Sinirlilik Saldırganlık Yerinde duramama Huzursuzluk Göğüs ağrısı Kas zayıflığı Solunum güçlüğü Koma  Kokain ve taş ölümcül olabilir.

40 Kokaİn ve taşIn yaratIğI olumsuz sonuçlar
Burunda kanama ve delinme Akciğerlerde hasar Tikler Migren benzeri baş ağrıları Beyin damarlarında tıkanma veya kanamaya bağlı felç Boşalmada gecikme  Kokain ve taş felce giden sorunlar yaratabilir.

41 Ektazİ

42 Ekstazİ kullanImI sonucu…
Panik ataklar Depresyon Hayal görme Uyku sorunları Bedenin aşırı ısınması Ani ölüm Aşırı sıvı kaybı oluşabilir  Ekstazi kullanımı bir süre sonra kişi ekstazi kullanmaya devam etse bile ağır depresyona yol açabilir.

43 Uzun süre ekstazİ kullananlarda…
Hiçbir şeyden zevk alamama Ekstazi olmadan eğlenememe Kulaklarda çınlama veya beyinde sesler ortaya çıkabilir  Kişi ekstazi kullansa bile bir süre sonra eğlenememeye başlar Beynin canlılığı azalmış… Normal Ekstazi kullanmış

44 Alkol

45 Alkolün etkileri KEYİF,GÜVEN ARTIŞI, KONUŞKANLIK SARHOŞLUK AŞIRI SARHOŞLUK, KONUŞMA VE YÜRÜME GÜÇLÜĞÜ, ÇİFT GÖRME SIZMA KOMA VE ÖLÜM

46 Alkolün etkileri neler?
Uyku Beyin Kalp Sinir sistemi Karaciğer Kas Hamilelik Cinsellik

47 bağImlIlIk tedavİ edİLİRMİ?

48 Bağımlılığı DURDURMAK kişinin elindedir.

49 X + = + = + = Yüksek Tansiyon Normal Tansiyon Yüksek Tansiyon
Tansiyon Hastası Tuz = Yüksek Tansiyon + Tansiyon Hastası Tuzsuz diyet = X Normal Tansiyon 5 yıl böyle devam ettikten sonra… + Tansiyon Hastası Tuz = Yüksek Tansiyon ÇÜNKÜ SİSTEM ARTIK BİR KERE BOZULMUŞTUR…

50 BağImlIlIkta düzelme nasIl bİr seyİr İzler?
Alkol ve maddeleri bırakınca ilk günler ne olur? 1-2 ay sonra ne olur? 4-5 ay sonra ne olur? Her dönemin kendine ait özellikleri vardır. Bunlar kişiden kişiye değişiklik gösterir.

51 İyileşmenin dönemlerİ
Uzamış iyileşme aşaması (duvar) Keyifsizlik Ne yapacağını bilememe Boşluk hissi Yoksunluk aşaması Fiziksel ve ruhsal sıkıntılar 1. Ay 3. Ay 6. Ay Erken iyileşme aşaması (balayı) Madde isteği yoktur veya azdır Kişi iyileştiğini zanneder Yorgunluk, halsizlik, depresyon gözlenebilir Yeniden yapılanma aşaması Yeni bir yaşam tarzı oluşturma Yeni arkadaşlar edinme Yeni keyifler bulma

52 Değişim basamakları Sürdürme Değişimi korumak Eylem
Değişmek için adım atmış olmak Tekrar başlama Eski hale dönmek Karar Değişmeye niyetli olmak Farkındalık Sorunun farkında olmak Farkındalık öncesi Sorunun farkında olmamak…

53 Tedavİye Yönelİk Engeller
İnkar Kişinin tedaviye hazır olmaması. Kişinin tedavi olmayı istememesi. Sosyal desteğinin olmaması.

54 BağImlIlIğIn SonuçlarI
Fiziksel Sonuçlar Ruhsal Sonuçlar Toplumsal-Sosyal Sonuçlar

55


"BAĞIMLILIK UZM.Hem. Elİf özge acele." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları