Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkçe Dersi Konu Tekrarları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkçe Dersi Konu Tekrarları"— Sunum transkripti:

1 Türkçe Dersi Konu Tekrarları

2 Ünlem İşareti (!) A-Sevinç,kıvanç,acı,korku,şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna konur. *Ne mutlu Türk’üm diyene! *Hava ne kadar da sıcak! *Aşk olsun! *Ne kadar akıllı adamlar var!

3 B- Seslenme,hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur. Ordular
B- Seslenme,hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur. *Ordular!ilk hedefiniz Akdeniz’dir,ileri! **Dur yolcu!Bilmeden gelip bastığın Bu toprak bir devrin battığı yerdir. ***Arkadaş,biz bu yolda türküler tuttururken Sana uğurlar olsun…Ayrılıyor yolumuz!

4 Sen harikasın oğlum. (beğenme)
*Sen harikasın oğlum! (beğenme) **Yaşasın,arkadaşlarım yarın bize gelecekmiş! (sevinç) ***Orhan,çok zeki (!) olduğunu söylüyor. (alay) *Yazık,ameliyattan çıkamamış! (acıma)

5 Soru:1 Aman Allah’ım ( )Güneş altında pırıl pırıl parlayan kocaman sazan balığı ( ) oltanın ucunda çırpınıp duruyordu ( ) Yukarıdaki parantezin içerisine,sırasıyla hangi noktalama işareti getirilmelidir?

6 Cevap1: (!)-(,)-(.) Soru:2 Aşağıdaki cümlelerden hangsinin sonunda yanlış noktalama işareti kullanılmıştır? A)Eyvah,şimdi kaza yapacak. B) Bu sözü kimin söylediğini bilmiyorum. C) Elindeki paraları cüzdanına koydu. D) Yoksul insanlara yardım etmeyi çok severdi.

7 Cevap2:A SORU:3 Ünlem işareti hangi cümlede yanlış kullanılmıştır
Cevap2:A SORU:3 Ünlem işareti hangi cümlede yanlış kullanılmıştır? A)Ah elimi kestim! B)Eyvah, cüzdanımı düşürmüşüm! C)Biraz daha yemek alır mısın! D) Zavallı! Daha çok küçüktü!

8 Cevap3: C Soru:4 Tüh ( ) Çok üzüldüm( )Keşke ben de sizinle gelseydim( )Belki size yardımım dokunurdu. Yukarıdaki cümlelerin nerelerine ünlem işareti koymalıyız?

9 Soru:5 1-Mutluluğun ilk şartı sevmektir 2-Soğuk suları içmemeliyiz 3-Yazıklar olsun sana 4-Sorunlarını bu şekilde çözemezsin Yukarıdaki hangi cümleye farklı bir noktalama işareti konulmalıdır?

10 -ki Ekinin Yazılışı 1-Bağlaç olan ki’nin yazılışı Bağlaç olan ki ayrı yazılır: demek ki, kaldı ki, bilmem ki.

11 ‘’Türk dili,dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil,şuurlara işlensin.’’ Mustafa Kemal ATATÜRK

12 Ki bağlacı,birkaç örnekte kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki,çünkü,halbuki, mademki, meğerki,oysaki,sanki

13 Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki sözü de ayrı yazılır: Babam geldi mi ki? Başbakan konuşacak mı ki?

14 Uyarılar: 1. Bağlaç olan ‘’ki’’ile ek olan ki’leri karıştırmamak gerek
Uyarılar: 1.Bağlaç olan ‘’ki’’ile ek olan ki’leri karıştırmamak gerek. ‘’Sepetteki elmalara bakıyor.’’ -ki ekini silip cümleyi tekrar okuduğumuzda cümle anlamsızlaşıyor.’’Sepette elmalara bakıyor.Cümle anlamsızlaşırsa ki bitişik yazılmalıdır.

15 İki cümleyi bağlıyorsa ki ayrı yazılır. Bağlaç görevindedir
İki cümleyi bağlıyorsa ki ayrı yazılır.Bağlaç görevindedir. Örnek: Toplantı başlamış ki içeriye giriyor.

16 Soru:1 ’’Bundan dolayıdır, Anadolu bugün yaşıyor ve gelecekte de yaşayacaktır.’’ cümlesine ‘’ki’’yi kullanmamız gerekse,hangi sözcükten sonra kullanılması uygun olur?

17 Soru:2 Hangi cümlede yazım yanlışı vardır
Soru:2 Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? A)Çoğu zaman,evdeki hesap çarşıya uymaz. B)Çocuk,bahçedeki çiçekleri zevkle suluyordu. C)Onu görünce öyle şaşırdımki anlatamam. D)Emre elindeki bayrağı coşkuyla sallıyordu.

18 Soru:4 Hangi cümlede yazım yanlışı vardır
Soru:4 Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? 1-Öyle korkmuş ki yüzü sapsarı olmuş. 2-Çok çalışmalısın ki başarılı olasın. 3-Gölün dalgaları denizlerin ki kadar büyük değildi. 4-Öyle duygulu konuştu ki herkes etkilendi.

19 Soru:5 Hangi cümledeki ki ayrı yazılmalıdır
Soru:5 Hangi cümledeki ki ayrı yazılmalıdır? 1-Projelerinizdeki başarılarınızı çalışmalarınıza borçlusunuz. 2-Yarınki davete sen de gelmelisin. 3-Satıcıların sokaktaki gürültüleri dinmedi. 4-Soğuklar öylesine arttıki ısınamıyoruz.

20 Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler:. Özel adlar büyük harfle başlar
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler: **Özel adlar büyük harfle başlar. Kişi adları:Yunus Emre-Lale Yazgan Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar,lakaplar,meslek ve rütbe adları büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey Şükran Hanım, Nene Hatun, Dayı Kemal, Sayın Bakan

21 **Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar: Sarıkız,Fino,Karabaş,Pamuk,Minnoş Milet adları büyük harfle başlar: Arap,Türk,Alman,Rus,Japon,Tatar, İngiliz

22 Dil adları büyük harfle yazılır: Almanca,İngilizce,Türkçe,Rusça Devlet adları büyük harfle yazılır: Türkiye Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Osmanlı Devleti

23 Gezegen yıldız adları büyük harfle başlar: Neptün,Plüton,Halley,Güneş,Ay Dikkat:Dünya,güneş,ay gezegen anlamı dışında kullanılıyorsa küçük yazılır.

24 Yer adları(kıta,bölge,il,ilçe,köy,cadde, sokak,semt) adları büyük harfle başlar: Asya,Avrupa,İstanbul,Kuşadası,Kirazlı Köyü,Doğu Anadolu Bölgesi,Karanfil Sokak,Sağlık Caddesi,İnönü Bulvarı, Dini ve milli bayram adları büyük harfle yazılır: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Anneler Günü Öğretmenler Günü Ramazan Bayramı Tıp Bayramı

25 Kurum,Dernek,Vakıf adları büyük harfle başlar: Kızılay Kurumu Türk Dil Kurumu Türk Tarih Kurumu TEMA Vakfı Milli Eğitim Vakfı Genç İşadamları Derneği

26 Savaş,çağ,dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı Trablusgarp Savaşı 1.İnönü Savaşı İlk Çağ-Orta Çağ-Yakın Çağ Not:Özel adlar bir ek aldıklarında kesme işareti ile ek ayrılır.

27 Sıfatlat-Önad:Adları Niteleyen Kelimler 1-Adların önüne gelir
Sıfatlat-Önad:Adları Niteleyen Kelimler 1-Adların önüne gelir. 2-Adları işaret,sayı,biçim ve soru yönüyle tamamlar. 3-Adları niteler,onların bir özelliğini belirtirler.

28 Geniş pencereli bir sınıfımız var. Büyük odalı bir evimiz var
Geniş pencereli bir sınıfımız var. Büyük odalı bir evimiz var. Ayşe’nin Minnoş adında sarı kedisi var. Bu çanta yeşil,şu çanta sarıdır. Bugün üç balık tuttum.

29 İsmin Halleri (Adın durumları) yalın hali: Okul Kutay’ın evine çok yakın. -i hali: (-ı,-i,-u,-ü)Kutay okulu çok seviyor. -e hali: (-e,-a)Kutay okula gitti. -de hali: (-de,-da,-te,-ta)Kutay okulda çok mutlu. -den hali:(-den,-dan,-ten,-tan) Kutay okuldan ayrıldı.

30 Betimleme:Varlıkların çeşitli özelliklerini zihnimizde canlandırmak biçimde anlatmaktır. 1-İnsan betimlemesi 2-Eşya betimlemesi 3-Yer betimlemesi 4-Hareket betimlemesi 5-Hayvan betimlemesi

31 Deyimler: Gerçek anlamdan uzaklaşarak yeni anlam kazanan kalıplaşmış sözcük gruplarına denir. *Kulağına küpe olmak *Dilinde tüy bitmek *Ciğeri yanmak *El üstünde tutmak *Etekleri zil çalmak

32 Atasözleri: Türk halkının deneyimleri sonucunda ulaştığı yargıları belirten,kalıplaşmış,kısa ve özlü sözlerdir. *Bir ağaçta gül de biter,diken de. *Darı unundan baklava,incir ağacından oklava olmaz. *Ev alma komşu al. *Rüzgar eken fırtına biçer. *Ne doğrarsan aşına,o çıkar kaşığına.

33 Atasözlerinin Özellikleri: 1-Söyleyeni belli değildir
Atasözlerinin Özellikleri: 1-Söyleyeni belli değildir. 2-Kısa ve özlü sözlerdir. 3-Kulaktan kulağa gelerek sonraki nesillere aktarılır. 4-Kalıplaşmış sözlerdir. 5-Doğruyu anlatır,öğüt verir. 6-Çoğunlukla mecaz anlamlı sözcüklerden oluşur.


"Türkçe Dersi Konu Tekrarları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları