Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çevreyi Koruma Atıkların Ayrılması Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çevreyi Koruma Atıkların Ayrılması Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu"— Sunum transkripti:

1 Çevreyi Koruma Atıkların Ayrılması Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu
  Project of "Building Potential of School in Areas of Healthy Lifestyle and Protecting Environment the Way of Balanced Student's Development.“  Çevreyi Koruma Atıkların Ayrılması ve Geri Dönüşüm Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz: Yeşilcan’la Sağlıcakla, Yasemin Kahriman (öykü), Zeynep Alp (bilgilendirici metin), Hatice Esra Sarıkaya (etkinlikler), 2014, İstanbul, Yeşilay TBM Alan Kitaplığı Dizisi No: 13. "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Ulusal Ajans, yürütülen Erasmus+ Okul Eğitimi Stratejik Okul Ortaklığı Projesi kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirilmiştir. Ancak burada yer alan görüşlerden Ulusal Ajans veya Avrupa Komisyonu sorumlu tutulamaz.“

2 Çevre Nedir? Çevre ; İnsanların ve diğer tüm canlıların birlikte yaşadıkları ortamdır. Tüm canlılar birbirine bağımlıdır,

3

4 Doğayı ve Çevreyi korumak için
yapmamız gerekenler Çöpümüzü etrafa atmayalım Yolculuk esnasında, şehir içinde veya okul çevresinde nerede olursak olalım çöplerinizi nehirlere, göllere, ormanlara ve çimenlik alanlara atmayalım. Onları biriktirip yanınıza alın ve çöp kutusuna atalım. Yiyecek atıklarını toprağa gömebilirsiniz. Çöpleri çöp kutusuna atalım! Temiz bir çevrede yaşayalım! Unutma!!! Temiz insan temiz çevre!

5

6 Çöp Miktarını Azaltalım
Daha az plastik torba ve ambalaj kullanmaya çaIışalım. Plastik torbalar doğada ancak yüzlerce yılda çözünür ve bu çözünme esnasında birçok zehirli madde çevreye karışır. Alışveriş esnasında plastik torba yerine doğal maddelerden üretilmiş ve tekrar kullanılabilen torbalar kullanmaya özen gösterelim.

7 Su tasarrufu yapalım Lavaboda su kullanırken, örneğin dişlerimizi fırçalarken, suyu sürekli açık bırakmayalım. Uzun uzun banyo yapmak yerine daha kısa süren duş alabiliriz. Çamaşır/bulaşık yıkarken suyu tasarrufu yapalım.

8

9 Elektriği Tasarruflu Kullanalım.
Kullanmadığımız zaman ışığı, televizyonu ve tüm elektirikli aletleri kapatalım. Mümkünse Enerjiyi daha az ve daha etkili kullanan lambalar ve elektrikli aletleri tercih edelim

10 Atıkları Ayıralım Kağıt, cam, plastik or metal atıklarını ayırıp geri dönüşüm kutularına atalım. Böylece atıkları geri dönüştürerek doğayı ve çevreyi korumaya katkı sağlayalım. Unutmayalım ki Ambalaj Atıkları değerlidir.

11 Gelin arkadaşlar bir olalım, çöplerimizi geleceğimiz için geri dönüşüme atalım

12 ATIKLAR Çevrenin içinde yer alan ve ayrılmaz bir parçası olan atıklar; kullanılma süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken madde veya materyallerdir.

13 Atıklarımızı nasıl kontrol etmeliyiz;
Ürettiğimiz atığı öncelikle kaynağında Azaltalım, Atıkları özelliğine göre ayıralım, Geri dönüşebilen atıklarımızı geri kazanalım,

14 Atık Öncelik Piramidi Atık önleme Atık azaltma Yeniden kullanım
Geri dönüşüm Geri kazanım Nihai bertaraf

15

16 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR Bitkisel atık yağ nedir? Yüksek sıcaklık altında okside olmuş tekrar kullanımı sağlık açısından uygun olmayan kullanılmış kızartma yağlarıdır. Ayrıca kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağlar da bunun içindedir.

17 Bitkisel atık yağlar nerelerde çıkar?
Lokanta, fastfood, hazır yemek sanayi, otel/motel ve evlerde ortaya çıkmaktadır. Patates Kızartması Sebze Kızartması

18 Bitkisel atık yağların zararları:
Bitkisel atık yağları, lavabolara döktüğümüz zaman, Atık yağlar, evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturur.

19 Bitkisel atık yağlar, drenaj sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur.

20 Atık yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler.
Deniz, akarsu ve göllerimiz oksijensiz kaldığı için balık ve kuşlar ve diğer canlılar yaşamlarını kaybederler.

21 Bitkisel Atık Yağların İnsan Sağlığına Olan Zararları Nelerdir ?
Yağların tekrar tekrar yemeklerde kullanılması ve kızartma yapılması sağlık açısından çok tehlikelidir. Kızartmada kullanılan yağlar kısa sürede oksidasyona uğrayarak kanserojen bir özellik kazanır, hastalanmamıza neden olur. Yağları en fazla 2 kez kullanalım!!

22 Kaynak:İngiliz kalp vakfı.
Her gün bir paket cips tüketen bir çocuk yılda 9 litre kızartma yağı içmiş oluyor. Kaynak:İngiliz kalp vakfı. ATIK YAĞLARI ATIK YAĞ TOPLAMA KUTUSUNA DÖKÜN. SUYU, TOPRAĞI VE DOĞAYI KORUYUN.

23 Siz ne yapabilirsiniz? Mutfaklarımızdan çıkan kızartmalık atık yağları lavabo, çöp kovası ve toprağa dökmeyelim. Kullanılmış pet şişe, kavanoz vb. kaplarda biriktirelim. Daha sonra alınması için bulunduğunuz bölgede ilçe belediyesini veya Büyükşehir Belediyesini arayalım.

24 Kızartmalık atık yağlar Büyükşehir Belediyesi
ve İlçe Belediyeleri ile protokolü bulunan lisanslı firmalar tarafından atık yağ bidonları ile toplanmaktadır.

25 ATIK PİLLER

26 Pil nedir ? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara pil denir.

27 Piller nerelerde kullanılır?
Radyo, bilgisayar, telefon, el feneri ve fotoğraf makinesi, saat vb.günlük hayatımızın pek çok alnında kullanılmaktadır.

28 Pilleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz…!
Pilleri devamlı uzun süre güneş ışığı alan yerlerde tutmayalım Bir aleti pil takılı iken uzun süreli çalıştırmıyorsak, pilleri aletin içinden çıkaralım

29 Atık pil nedir ? Kullanım ömrünü tamamlamış ve/veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılamayacak duruma gelmiş olan pillere atık pil diyoruz.

30 Piller hangi kimyasalları içerir?
Piller; kadmiyum, civa, kurşun, çinko, mangan, demir, lityum, nikel, kobalt vb. metaller içermektedir. Kullanılmış bir pil 4 m3 toprağı zehirler. Evsel çöp bidonlarına ve diğer su, toprak gibi doğal alıcı ortama atıldığında insan Sağlığına, su kaynaklarına vb. çevremize çok büyük zararları olmaktadır.

31 Siz ne yapabilirsiniz? Atık pilleri çöpe ve sokaklara, deniz, göl, nehir vb doğal ortamlara atmayalım Atık pilleri evsel kaynaklı atıklardan ayrı olarak biriktirelim Biriktirdiğimiz atık pilleri en yakın atık pil toplama kutularına atalım (metro istasyonları, muhtarlık, okul, hastane, bazı siteler, alışveriş merkezleri vb.) Ayrıca kesinlikle pilleri delmeyelim, ezmeyelim

32 GERİ DÖNÜŞÜM Kaynakta Ayrı Toplama Geri dönüşebilen malzemelerin çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yeni bir hammadde veya ürüne dönüştürülmesine GERİ DÖNÜŞÜM denir.

33 Geri Dönüşebilen Malzemeler Nelerdir?
Kağıt, karton koli, gazete vb. Plastik, pet şişeleri , süt, meyve suyu, meşrubat kutuları ve şişeleri cam kavonoz vb. Konserve, salça kutusu vb.metal içecek kapları

34 Kaynağında Ayrı Toplama Yöntemleri
Ambalaj atıkları (geri dönüşebilen malzemeler) evler, okullar, kamu kurum kuruluşlar ,işyerleri vb kaynağında çöpten ayrı olarak poşetlerde toplanmaktadır.

35 Belediyeler tarafından, konutlar, okullar, kamu kurum kuruluşları, hastaneler, metro istasyonları vb.pek çok yerlere geri dönüşüm kutuları yerleştirilmiştir.

36 Doğaya atılan ambalaj atıkları yüzlerce hatta binlerce yıl çürümeden kalabilmektedirler.

37 Ambalaj Atıkları Nasıl Değerlendiriliyor?
Kağıt, karton gibi ambalaj atıkları; yeni kağıt ve karton üretiminde kullanılmaktadır.

38 Süt, meyve suyu vb. meşrubat kutuları; dolap vb
Süt, meyve suyu vb. meşrubat kutuları; dolap vb. yapımlarda kullanılmaktadır.

39 Cam şişeler, kavanozlar v. b
Cam şişeler, kavanozlar v.b. cam atıkları; yeniden değerlendirilerek, yeni cam ürünleri meydana getirilmektedir.  

40 Plastikler, pet şişeler; sentetik iplik, su borusu, marley vb
Plastikler, pet şişeler; sentetik iplik, su borusu, marley vb. ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.

41 Teneke, alüminyum gibi metal atıkları; pencere çerçevesi, sprey kutusu gibi çeşit metal malzeme üretiminde kullanılmaktadır.

42 Ambalaj atıklarını ayrı toplayarak;
Doğal kaynaklarımızı korunur 1 ton kağıt/kartonun geri dönüşümü ile 17 ağaç kurtarılıyor Enerji tasarrufu sağlanıyor 1 ton camın geri dönüşümü ile 100 lt petrol tasarrufu sağlanıyor Ekonomiye katkı sağlanıyor

43 LÜTFEN BİZİ ÇÖPE ATMAYINIZ YENİDEN KULLANIMI BİZDEN !!!
AYIRMASI SİZDEN ; YENİDEN KULLANIMI BİZDEN !!!

44 Teşekkürler "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Ulusal Ajans, yürütülen Erasmus+ Okul Eğitimi Stratejik Okul Ortaklığı Projesi kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirilmiştir. Ancak burada yer alan görüşlerden Ulusal Ajans veya Avrupa Komisyonu sorumlu tutulamaz." Bu sunu Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan yararlanılarak oluşturulmuştur: Yeşilcan’la Sağlıcakla, Yasemin Kahriman (öykü), Zeynep Alp (bilgilendirici metin), Hatice Esra Sarıkaya (etkinlikler), 2014, İstanbul, Yeşilay TBM Alan Kitaplığı Dizisi No: 13.


"Çevreyi Koruma Atıkların Ayrılması Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları