Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETKİN DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETKİN DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ."— Sunum transkripti:

1 ETKİN DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

2 SEVGİLİ GENÇLER, BİZ DİYORUZ Kİ: NE İSTİYORSUNUZ?
YÖNETİLMEYİ Mİ? YOKSA YÖNETMEYİ Mİ? TÜKETİCİ Mİ? YOKSA ÜRETİCİ Mİ? RÜZGARIN ÖNÜNDE SAVRULAN YAPRAK MI? YOKSA RÜZGAR MI? BİZ DİYORUZ Kİ: YAPRAK DALDA BİR BAHARLIK SÜS OLUR, RÜZGAR ESER GAZEL OLUR, TOZ OLUR, SEN NE YAPRAK NE DE BİR DAL, ÇINARSIN RÜZGAR OL Kİ; ENGELLERİ AŞASIN…

3 BAŞARIYA GİDEN YOL SEN BİR DÜŞÜNCEDEN İBARETSİN.GÜL DÜŞÜNÜRSEN GÜLİSTAN,DİKEN DÜŞÜNÜRSEN DİKENLİK OLURSUN. DÜN DÜNDE KALDI CANCAĞIZIM ŞİMDİ YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM CANCAĞIZIM HZ.MEVLANA

4 2. YANLIŞ ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ 2. YANLIŞ ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI 3. BAŞARININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER

5 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
HEDEF BELİRLEME 2. ZAMAN PLANLAMASI 3. PLÂN YAPMA 4. İYİ BİR ORTAMDAN YARARLANMA

6 4. NOT TUTMA 5. AKTİF DİNLEME 6. VERİMLİ ÇALIŞMAYI BİLME

7 HEDEFİNİZ BELLİ Mİ ? Hedefi belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.

8 1 . HEDEF BELİRLEME NE İÇİN NE KADAR ÇALIŞACAKSINIZ?

9 2-ZAMANIN PLANLANMASI

10 Zaman herkese 24 saat ve ücretsiz olarak verilmiştir.
● Zamanı satın almaya hiç kimsenin gücü yetmemektedir. ● Zaman varlığı konusunda herkes eşittir. ● Zamanı biriktirme gibi bir imkanımız yoktur. ● Ne kadar zamanımız olduğu değil, zamanı nasıl değerlendirdiğimiz önemlidir.

11 “ GECE, 2’ YE KADAR DERS ÇALIŞTIM, SABAH SAAT 5’TE KALKTIM, SINAVIM YİNE İSTEDİĞİM GİBİ GİTMEDİ” ÖNEMLİ OLAN, ÇOK ZAMAN KULLANMAK DEĞİL, ZAMANIN VERİMLİ DEĞERLENDİRİLMESİDİR ÖNEMLİ OLAN, ÇOK ÇALIŞMAK DEĞİL, PLANLI, KARARLI VE DEVAMLI ÇALIŞMAKTIR.

12 - Sabah kaçta kalktınız ? - Kahvaltıda ne kadar zaman kullandınız ?
Bir öğrenci için zamanın planlanması; derslere nasıl ne kadar çalışacağına karar vermesi demektir. Zamanı planlamadan önce dünü nasıl değerlendirdik birlikte bir hesap yapalım : - Dün kaç saat uyudunuz ? - Sabah kaçta kalktınız ? - Kahvaltıda ne kadar zaman kullandınız ? - Ev ile okul arasında geçen zaman - Okuldan sonra öğle yemeğinde geçen süre…? - Akşam eve gelene kadar geçen süre …? - Akşam yemeği , TV izleme, sohbet ve geçen süre…? -24 saatten ders çalışmak için dün kullanılan zaman…?

13 3. PLÂNLI ÇALIŞMA Hangi konuların çalışılacağı belirlenir.
Çalışılması gereken dersler belirlenir. Hangi konuların çalışılacağı belirlenir. Kaynaklar belirlenir. Ne kadar çalışılacağı belirlenir. Hangi sürede çalışılacağı belirlenir.

14 saatler günler Pazartesi Türkçe Mat. Salı Coğrafya Geometri Çarşamba Tarih Perşembe Edebiyat Cuma C.tesi Mat-2 Pazar

15 PLANSIZLIK Dikkatsizliğe, İsteksizliğe, Yorgunluğa, Bitkinliğe,
Ve dalgınlığa neden olur.

16 4. ÇALIŞMA ORTAMI Televizyon Bilgisayar Telefon Düzen Müzik
Havalandırma “Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince öbürleri de yanlış gider.”

17 Zamanınızı Boşa Geçirmeyin !…
ÇALIŞMA ODANIZDA Telefonla Televizyonla Düşünerek Bilgisayarla Hayalle Magazinle Yemekle Zamanınızı Boşa Geçirmeyin !…

18 Çalışma odası iyi havalandırılmış
ÇALIŞMA ORTAMININ DÜZENLENMESİ Uygun bir çalışma ortamı, çalışmak için ayrılan zamandan en üst düzeyde verim sağlar. Çalışma odası iyi havalandırılmış uygun ısıda ve iyi aydınlatılmış olmalıdır.

19 Havalandırılmamış oda, oksijen eksikliği nedeniyle baş ağrısı yapar ve verimi düşürür.
Çalışma ortamı sessiz olmalıdır. Dışardan gelen gürültü, ses, radyo ve tv. sesi dikkatin dağılmasına neden olur.

20 Ders mutlaka çalışma masasında çalışılmalıdır ve masa kişinin boyuna uygun yükseklikte olmalıdır.
Dersle ilgili tüm kitap defter, materyaller masa üzerinde bulundurulmalıdır.

21 Sandalye dik oturmaya uygun olmalı,geriye yaslanan veya sallanan şekilde olmamalıdır.
Çalışma masasının etrafında dikkatinizi dağıtacak resim, ışık olmamalıdır.

22 Yatarak ve müzikle ders çalışmak zaman öldürmekten başka bir anlam ifade etmemektedir.

23

24

25 3-NOT TUTMAK

26 Dersi izlerken not tutmak “aktif katılımı” sağlar böylece uyanık kalmak dikkatin konu üzerinde yoğunlaşmasına neden olur.

27 Ders izlerken ve dinlerken not tutmak, öğrenmenin en önemli engellerinden olan UNUTMA ‘yı azaltır.
Öğrenilenlerin %70’i bir saat içinde %80’i bir gün içerisinde unutulmaktadır. Unutma engeli not tutularak aşılabilir.

28 AKTİF DİNLEME: Okulda eğitim-öğretim önemli ölçüde konuşma ve dinleme ağırlıklı yapılmaktadır. Özellikle sınıfların kalabalık olması, görsel ders araçlarının sınırlı kullanılması veya hiç kullanılmaması, derslerin dinleme ağırlıklı olarak yapılmasına neden olmaktadır.

29 Günlük yaşamda da dinleme, temel bir iletişim becerisidir.
Yetişkin bir insanın ortalama olarak günün %31’ini dinleyerek, %7’sini yazarak, %11’ini okuyarak, %21’ini de konuşarak geçirdiği belirtilmektedir.

30 DİNLEME BECERİSİ GELİŞMEMİŞ OLANLARIN ETKİLİ NOT TUTMA BECERİLERİ DE GELİŞEMEZ. ÇÜNKÜ DİNLEME VE NOT TUTMA BİRBİRLERİYLE İLİŞKİLİDİR

31 DERSİ DİKKATLİ DİNLEMENİN ETKİLİ ÖĞRENMEYE KATKILARI:
1-Sınıfta öğretmen tarafından yapılan süslü anlatımlar konunun özünü öğrenciye kavrama imkanı verir.

32 3-Yapılan araştırmalarda, öğrencilerin okuduklarının %10’unu, işittiklerini %20’sini, hem görüp hem işittiklerinin ise %50’sini hatırladıklarını göstermektedir.

33 VERİMLİ ÇALIŞMA F. TEST TEKNİĞİ Önce konu çalışın.
Sonra soru belirleyin. Bir oturuşta süreli olarak çözün. Cevapları en son kontrol edin. Yanlışları belirleyin. Bilemediklerinizi sorun.

34 DERS ÇALIŞIRKEN Ortamın uygunluğuna dikkat edin.
Gereksiz ayrıntılara dalmayın. Aşırı mükemmelci olmayın. Çevredeki olumsuz uyaranları kaldırın. Yetersizlik duygunuzu yenin. Tertip ve düzen içinde amaca uygun çalışın.

35 SINAVLARDA BAŞARILI OLMAK İÇİN İPUÇLARI

36 SINAVDA BAŞARILI OLMAK İÇİN İPUÇLARI
HİÇBİR SORUYA BAKMADAN GEÇMEYİN TEST SÜRESİNİ İYİ AYARLAYIN TESTTE ALT ALTA 4 TANE AYNI ŞIK GELMEMELİDİR TESTTE ŞIKLARI TAŞIRMADAN TAM OLARAK KARALAYIN ZOR OLAN SORULARI İŞARETLEMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ ÇÖZEMEDİĞİNİZ SORUYU SONRAYA BIRAKIN ÇALIŞACAĞINIZ YERİ GÖZDEN GEÇİRİN.

37 YANLIŞ ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI
1. AMAÇSIZ ÇALIŞMAK

38 2. PLANSIZ VE PROGRAMSIZ ÇALIŞMAK

39 3. EVİN DEĞİŞİK YERLERİNDE ÇALIŞMAK

40 4. YATARAK VE UZANARAK ÇALIŞMAK

41 6. MÜZİK DİNLEYEREK ÇALIŞMAK

42 7. EZBERLEYEREK ÖĞRENMEYE ÇALIŞMAK

43 8. KAYNAKLARDAN YARARLANMAMAK

44 9. DERSLERDEN KORKMAK, 9.ANLAYAMADIĞI DERSİ BIRAKMAK

45 10. DERSLERLE İLGİLİ ÖNYARGILAR

46 11. DÜZENLİ DERS TEKRARI YAPMAMAK

47 ÖNCE ŞU DÜŞÜNCELERİNİZİ YENİN
“Bu gün, günümde değilim.” “Moral bozucu bir gün.” “Hiç şansım yok.” “Şu matematiği nasıl halledeceğim?” “Keşke hiç doğmasaydım.” “Her şey kötü gidiyor.” “Neden çalışayım ki nasıl olsa işe yaramayacak.” “Arkadaşlarla çalışmaktan nefret ediyorum.” “Fen ile aram ne zaman düzelecek?” “Yaaa yine mi ders?”

48 BAŞARININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER
YANLIŞ ARKADAŞLAR ZORLAMAK BAŞKALARINI MEMNUN ETMEYE ÇALIŞMAK ACELE ETMEK

49 10- TEKRAR

50 Hatırlama (%) 100 50 30 20 Zaman 20dk dk Gün

51 BİLGİNİN SAKLANMA SÜRESİ
TEKRAR ZAMANI GENEL TEKRAR SAYISI BİLGİNİN SAKLANMA SÜRESİ 45 dakika çalışma sonunda 5 dakika 1 gün 1 gün çalışma sonunda 10 dakika 1 hafta 1 hafta çalışma sonunda 20 dakika 1 ay 1 ay çalışma sonunda 30 dakika Uzun süreli hafıza Tekrarlar, notların gözden geçirilmesi gibi, konuyla ilgili testlerin çözülmesiyle de yapılabilir.

52 NASIL DERS ÇALIŞILIR?

53

54 MATEMATİK NASIL ÇALIŞILIR

55 Matematik, bir insanın yalnız başına öğrenebileceği bir ders değildir
Matematik, bir insanın yalnız başına öğrenebileceği bir ders değildir. Matematik konularının etkili öğretimi ve öğreniminde en önemli görev ve sorumluluk öğretmen ve öğrenciye aittir. Ders konusu, öğretmen tarafından işlenmeden önce gözden geçirilmelidir.Tanımlar, formüller, örnek çözümler incelenmelidir. Anlaşılmayan yerler varsa öğretmene derste sormak üzere not alınmalıdır.

56 Derste işlenilen konuyu öğrenmek ve öğrendiklerimizi pekiştirmek için değişik kaynak kitap ve dergilerden yeteri kadar soru çözerek pratik geliştirmeliyiz. Soruları çözerken pratik çözüm yolları bulma yönünde beyin jimnastiği yapmalıyız. Öğretmenin derste görsel araç-gereçleri kullanması yönünde talepte bulunmalıyız.

57 GEOMETRİ DERSİ NASIL ÇALIŞILMALI?

58 Matematikte dört işlemi bilmeyenin matematiği öğrenmesi ve başarması nasıl ki mümkün değilse, GEOMETRİ’ de de formülleri, bağlantı kurallarını, ilişkileri, benzerlikleri ve farklılıkları öğrenmemiş olanlar, ne anlama geldiğini bilmeyenler GEOMETRİ dersinde başarılı olamayacaklardır.

59 Konuları öğrendikten sonra, önce çözülmüş soruların çözümüne bakmadan çözmeye çalışılmalı ve daha sonra çözüm incelenmelidir. Geometri sorularını çözerken; önce verilen bilgilerin şekil üzerinde incelenmesi ve sorunun anlaşılması ve daha sonra soru çözülmeye çalışılmalıdır. Geometri dersinde; görme, sezgi, ilişkilendirme ve şekille çalışma çok önemlidir. Bu yönünüzü geliştirmeye çalışın

60 FİZİK DERSİ NASIL ÇALIŞILMALI?

61 ‘ Ders, derste öğrenilir’ ilkesi bütün dersler için geçerli olmakla birlikte, bu söz sayısal dersler için daha da önemlidir. Fizik dersinin etkili öğretimi; öğretmen rehberliğinde ve önderliğinde, laboratuvar uygulamaları ve görsel ders araçları desteği ile işlenmelidir. Bu dersin etkili öğretimi için teorik anlatım yeterli olmamaktadır. Fizik dersinde başarılı olmak için; konular, konularla ilgili tanımlar, kanunlar, formüller, çok iyi öğrenilmeli ve bilinmelidir.

62 Fizik soruları yorum ağırlıklı ve çeldirici oldukları için, soruların çözümünde DİKKAT UNSURU öne çıkmaktadır. Fizik ders ve konularının etkili öğrenilebilmesi için; planlı, düzenli ve kararlı şekilde uygulayacağınız bir tekrar programı hazırlayın.

63 KİMYA DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALI?

64 KİMYA DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALI?
Kimya dersi konuları, farklı kaynaklardan takip edilerek öğrenilirse, öğrenme daha kalıcı ve etkili olur. Kimya dersinde başarılı olmak için; ‘ders derste öğrenilir.’ İlkesinin ders çalışma metotlarının olmazsa olmazlarından olduğunu söyleyebiliriz. Kimya, ezberleyerek öğrenilmeyen derslerdendir.

65 Derse hazırlanarak gelmelisiniz.
Özet olarak; Derse hazırlanarak gelmelisiniz. Dersi oldukça dikkatli dinlemelisiniz. Derste not tutmalısınız. Anlamadıklarınızı sormalısınız. Derse aktif olarak katılmalısınız.

66 Akşam dersi tekrar edin, konuyla ilgili
problem çözün. Günlük, haftalık, aylık tekrarlarınızı yapın. Anlamadığınız konu varsa, başka konuya geçmeden mutlaka öğrenin. YGS’de çıkan soruların konu analizini yapın.

67 BİYOLOJİ DERSİNE NASIL ÇALIŞMALIYIZ?

68 Biyoloji dersinde başarılı olmak için, diğer Fen bilimleri dersleri için önerilen çalışma metodu; BİYOLOJİ dersi için de geçerlidir. Fen bilimleri dersleri içerisinde kolay bir ders olmasına rağmen YGS’de en başarısız sonuç biyolojiden alınmaktadır. Bunun önemli bir nedeni; bu dersin ezberlenerek kısa süre içerisinde yapılacak bir ders olarak görülmesi inancıdır. Bu yanlış kanaat sonucu BİYOLOJİ‘den başarısız olunmaktadır.

69 Biyoloji dersinin öğretimi; görsel ağırlıklı işlenmesi gereken bir derstir. Metin, deney ve şekil bütünlüğü içerisinde öğrenilecek bir derstir. Fen ve sayısal diğer dersler gibi BİYOLOJİ de ezberlenerek öğrenilemeyecek bir derstir.

70 TÜRKÇE DERSİ NASIL ÇALIŞILMALI?
ÖSS Türkçe sorularının % 80’i paragraf, cümle ve kelime konularından sorulduğu için, ANLAMA ve YORUMLAMA önem kazanmaktadır. ÖSS sorularının % 20 kadarı da Türkçe’yle ilgili ve bilgiye dayalı konulardan sorulmaktadır.

71 Özet olarak; Derse hazırlanarak gidiniz. Derse aktif katılın ve not tutun,anlamadıklarınızı mutlaka sorun. Derste işlenen konuyu o gün evde tekrar edin. Kitap okumaya, okuduğunuzu özetlemeye gayret edin. Hikaye tahlilleri yapın. Geçmiş yıllara ait soruları çözün. Farklı kaynaklardan hazırlanın.

72 TARİH DERSİ ÇALIŞIRKEN;
Öncelikle konu öğrenilmelidir. Önemli yerlerin altı çizilmelidir. Konu öğrenilirken; kim, neden, nasıl, nerde, ne zaman ve sonuç gibi sorular cevaplandırılarak çalışılmalıdır. Olayların bağlantıları kurulmalıdır. Önemli tarihler not edilmelidir. Bir konu öğrenilmeden diğerine geçilmemelidir.

73 TARİH DERSİ ÇALIŞIRKEN;
5-Konu öğrenildikten sonra test çözülmelidir. 6-Daha önce Çıkmış sorular çözülmelidir. 8-Tarih çalışırken olaylara, sonuçlara yön veren etkileyen sebepler arası ilişkilendirme

74 COĞRAFYA DERSİ ÇALIŞIRKEN;
Coğrafyanın hemen her konusunda soru gelmektedir. Bunun için bütün konuların bilinmesi gerekir. Derse, merak ve ilgi ile yaklaşılırsa hem öğrenme verimi artar, hem de öğrenme zevk duyulan bir iş halini alır. Konuların iyi anlaşılması için, atlaslardan, resimlerden ve şekillerden yararlanılmalıdır. Sınav da başarılı olmak için konuları bilmenin yanında, yorum yapabilmek de gerekir. Bunun için, bol soru çözmek gerekir.

75 COĞRAFYA DERSİ ÇALIŞIRKEN;
Soru çözerken şekil, grafik ve haritalar çok iyi incelenmelidir. Soruda ön bilgi verilmişse göz ardı edilmemelidir. Yanlış yapılan soruların cevapları mutlaka öğrenilmelidir.

76 Coğrafyanın bütün konularından soru gelmektedir; grafikli, haritalı ve şekilli olan yoruma dayalı sorular daha çok gelmekle birlikte, bilgiyi ölçen sorulara da yer verilmektedir. İklim, ekonomik coğrafya, nüfus ve yerleşme ile Türkiye coğrafyası konularından çok soru gelmektedir. Son yıllarda ekonomik coğrafyadan %25-30 kadar soru sorulmaktadır.

77 TEŞEKKÜRLER


"ETKİN DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları