Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

2 VERİMLİ ÇALIŞMAK NEDİR?
Verimli çalışmak var olan zamanımızı etkin bir biçimde kullanarak, o zaman içerisinde yapılan işten en üst derecede faydalanmaktır.

3 Verimli Ders Çalışmada Önemli Unsurlar Nelerdir?
Zaman Öğrenilmesi Gereken Konu Dikkat

4 Bu Unsurları Nasıl Kullanacağız?
Öğrenilmesi gereken konuyu, belli bir zaman içerisinde dikkatimizi vererek çalışmalıyız. Bu şekilde verimli ders çalışmayı gerçekleştirmiş oluruz. Ancak bu davranışı gerçekleştirmeden önce kendimizi ve bulunduğumuz ortamı hazırlamamız gerek.

5 Ders Çalışma Ortamımız Nasıl Olmalı?
Gürültüden uzak, Havalandırılmış, Yeterince ışık alan, Mevsim şartlarına uygun ısıda olan bir odada Masada çalışılması en uygun olanıdır.

6 Çalışmaya Başlamadan Önce Neler Yapılmalı?
Öncelikli olarak, fizyolojik ihtiyaçlarımız giderilmiş olmalı.(Örneğin; karnımız aç ise yemek yemeli, susuzsak su içmeli, üşüyorsak üzerimize bir şeyler giymeli, yorgunsak dinlenmeliyiz.) Daha sonra kendimizi derse hazırlamalıyız. Yani ders çalışacak olma fikrini benimsemeli, kendimizi bu işe güdülemeliyiz.

7 Çalışmaya Başlamadan Önce Neler Yapılmalı?
Ders çalışma ortamımızı düzenlemeliyiz. Yani, hangi dersi çalışacaksak o ders ile ilgili materyalleri masamızda hazır bulundurmalıyız. Böylece, ihtiyacımız olan tüm materyaller elimizin altında bulunacak, bu materyallere ulaşmak için masadan kalkıp dikkatimizi dağıtmamış olacağız.

8 Ders Çalışırken Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Çalışma esnasında birşeyler yiyip, içmek, Müzik dinlemek, TV’nin açık olması, Yatarak çalışmak, Plansız bir şekilde çalışmak (Örneğin; hangi dersi çalışacağına karar verememe, bunun sonucunda da birkaç dersi bir arada çalışmak)

9 Ders Çalışırken Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Sayısal ve sözel dersleri karıştırarak çalışmak (beynin çabuk yorulmaması ve öğrenilen bilgilerin daha iyi içsellestirilmesi için ders çalışırken sözel bir dersle başlıyorsak ardından sayısal bir dersle devam ermeli, sayısal bir dersle başlıyorsak ardından sözel bir dersle devam etmeliyiz. Yani burada önemli olan ard arda sayısal ve sözel dersleri çalışmamaktır.

10 SAYISAL DERSLER Matematik Fen ve Teknoloji vb. SÖZEL DERSLER Türkçe Sosyal Bilgiler İngilizce vb.

11 Neleri Unutmayız? Okuduklarının % 10 unu İşittiklerinin % 20 sini
Gördüklerinin % 30 unu Hem görüp hem işittiklerinin % 50 sini Söylediklerinin % 70 ini Yapıp söylediklerinin % 90 ını HATIRLARIZ.

12 Bu Nedenle; Sadece ilgili dersi okumak, derste dinlemek ya da yazmak yeterli değil. En iyi verimi alabilmek için, dersi derste dinleyip, eve gidince belli aralıklarla ilgili dersi tekrar etmeli, önemli görülen yerler not edilmeli ve eğer mümkünse derste yapılan uygulamalar da tekrar yapılmalı. Örneğin; matematikte öğrenilen bir formül, başka bir soruda uygulanarak tekrar edilmeli.

13 Çünkü… Öğrenilen bilgilerin % 70’i 1 saat içinde, % 80’i 24 saat içinde unutulmaktadır.  Bu nedenle tekrar etmek, verimli ders çalışma yöntemlerinin vazgeçilmez unsurlarından biridir.

14 Yapılan Tekrarlar Öğrenmemizi Nasıl Etkiler?...
1. Tekrar: Günün sonunda yapılacak 10 dakikalık tekrar, öğrenilenlerin bir gün korunmasını sağlar. 2. Tekrar: 24 saat sonra 30 dakikalık tekrar, öğrendiklerinizin belleğinizde yaklaşık bir hafta kalmasını sağlar.

15 Yapılan Tekrarlar Öğrenmemizi Nasıl Etkiler?...
3. Tekrar: Bir haftanın sonunda yapılan bir saatlik tekrar öğrendikleriniz bir ay belleğinizde kalmasını sağlar. 4. Tekrar: Bir ay sonunda yapılacak olan bir günlük tekrar öğrendiklerinizin uzun süreli belleğe etkili şekilde yerleşmesini sağlar.

16 Ders Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sevmediğimiz ya da zorlandığımız derslerden kaçmamalı, o derslerin üzerine gitmeliyiz. Ders çalışırken düzenli aralıklarla ara vermeliyiz. Örneğin; dakikalık bir çalışmanın ardından dakikalık molalar verilebilir.

17 Ders Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Verilen molalarda çok fazla dikkat dağıtıcı ve yorucu işlerden uzak durulmalı. Önemli olan bu molalarda biraz rahatlamak, temel ihtiyaçlarımızı karşılamaktır.

18 Ders Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uyku ve beslenme düzeni derslerden verim alabilmek için çok önemlidir. Bu sebeple;sabah kahvaltısı güne yeni başlarken çok önemlidir. Bunun yanı sıra uyku düzenine dikkat edilmeli, yaş arası gençler için 8 saatlik bir uyku yeterli gelmektedir.

19 Şerife DÖNMEZ Psikolojik Danışman
VERİMLİ DERS ÇALIŞMANIZ DİLEĞİYLE… Şerife DÖNMEZ Psikolojik Danışman


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları