Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri Özcan SULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri Özcan SULU"— Sunum transkripti:

1 Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri Özcan SULU

2 Bir yolculuktur yaşam…
2

3 1999 YILINDA ÜNİVERSİTE 1. SINIFTA OKUYAN 4000 ÖĞRENCİYE UYGULANAN ZEKA TESTİNDE ;
% 86 SI NORMAL ZEKAYA % 11 İ NORMALİN BİRAZ ÜSTÜNE % 3 Ü NORMALİN BİRAZ ALTINDA OLDUĞU TESBİT EDİLMİŞTİR... (Siz Kendinizi Hangi Grupta Görüyorsunuz)

4 UNUTMAYIN...! % 100 Öğrenilen bir bilginin; 20 dakika içinde %50 sini 60 dakika içinde %70 ini 24 saatte ise %80 nini UNUTUYORUZ...

5 Motivasyon Nedir? Motivasyon genel anlamıyla; hedefe yönelik olarak bir davranışın nasıl başlatıldığı, sürdürüldüğü ve sonuçlandırıldığı ile ilgili bir süreci ifade eder.

6 İşte bu itici güce “MOTİVASYON”
MOTİVASYON NEDİR? İnsan davranışlarının temelinde ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçlar insanı harekete geçiren itici gücü oluşturur. İşte bu itici güce “MOTİVASYON” adı verilir.

7 Motivasyon (Güdüleme) nedir ?
Hareketi Devam Ettirici Harekete Geçirici BİR VEYA BİRDEN ÇOK İNSANI BELİRLİ BİR YÖNE VE AMACA DOĞRU DEVAMLI ŞEKİLDE HAREKETE GEÇİRMEK İÇİN YAPILAN ÇABALARIN TOPLAMIDIR. Olumlu Yöne Yöneltici

8 Arzulama Derecesi x Bekleyiş
Bekleyiş Modeli... Arzulama Derecesi x Bekleyiş Güdüleme Eylem Sonuçlar Doyum

9 Maslow’ un İhtiyaçlar Hiyerarşisi...
Kendini gerçekleştirme Değer Ait Olma ve Sevgi Güvenlik Fizyolojik

10 Motivasyonun Önemi Motivasyonu önemli kılan faktörler şunlardır:
Daha sağlıklı insanlar olmamızda, Kendi potansiyelimizi daha iyi kullanabilmemizde, Yaşam kalitemizin daha yüksek olabilmesinde motivasyon ve motivasyon teknikleri önemlidir.

11 Neden okuyor ve çalışıyoruz?
Çalışmak ve okumak….neden? İstediğiniz hedefin nedenini henüz bulamamış iseniz, benzininiz yok demektir.Buda yolun hala başında olduğunuzu gösterir. Bu nedenle mutlaka bir nedeninizin olması gerekir.

12 Motivasyon Konusunda Yapılan Hatalar
Odaklanamamak ve öncelikleri doğru belirleyememek Hedefsiz kalmak ve doğru hedef koymamak Kendini ve ne istediğini bilememek Kötümser negatif bakış açısı ve kişilik yapısı Kendimizi başkalarıyla karşılaştırmak Düşlemekten korkmak Motivasyonu korumaya zaman ayıramamak Eylemsizlik

13 Odaklanamamak ve Öncelikleri Doğru Belirleyememek

14 Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır.

15 Hedefsiz Kalmak ve Doğru Hedef Koymamak

16 Kendini ve Ne İstediğini Bilememek

17 Kötümser Bakış Açısı ve Kişilik Yapısı

18 Kendimizi Başkalarıyla Karşılaştırmak

19 Motivasyonu Korumaya Zaman Ayıramamak

20 Eylemsizlik

21

22 Doğru Hedef Koymak Hedefimiz belirgin mi?
Hedefimiz bizim için değerli mi? Hedefimiz etki alanımız içinde mi? Hedefin kontrol noktaları nelerdir? Hedefimiz olumlu bir şekilde mi ifade edilmiştir? Hedefe ulaştıracak kaynaklar nelerdir?

23 1.GERÇEKTEN ÜNİVERSİTEYİ KAZANMAYI KENDİLERİ İÇİN İSTEMİŞLER.
ARAŞTIRMA SONUÇLARINA GÖRE BAŞARILI OLANLARIN AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE SIRALANMIŞTIR 1.GERÇEKTEN ÜNİVERSİTEYİ KAZANMAYI KENDİLERİ İÇİN İSTEMİŞLER.

24 2-İYİ BİR YER KAZANABİLECEĞİNE İNANMAK, KENDİNE GÜVENMEK
Vücudumuz, inandığımız ve düşündüğümüz şeyleri yaşatıyor. Salgı bezleri, beyine giden glikoz ve oksijen miktarı normalden farklılaşıyor Neye inanıyorsak beynimiz bize onu yaşatıyor.

25 ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK
ÖRNEK: Ukrayna sirkinde 15 tonluk bir fil incecik bir iple, ince bir direğe bağlı hiç kıpırdamadan duruyormuş. Merak etmişler bakıcısına sormuşlar. -Nasıl oluyor da 15 tonluk fil , şu incecik iple bu direkten kurtulmuyor, kaçmıyor diye. -Bakıcı. -Kaçmaz ,der. Çünkü, fil daha çok küçükken kaçmamayı öğrenir. Kalın bir iple bağlanır. Tüm çabalarına rağmen kaçamaz. Deneye deneye bu durumu kabullenmeyi öğrenir. Çünkü kendinin çok güçsüz olduğunu kabullenmiştir. Büyüdüğünde de gücünü fark edemez ve ipten kurtulmayı hiç denemez.

26 Savunma mekanizmalarını çok kullananlar da başarısız olurlar
*Savunma mekanizmalarını çok kullananlar da başarısız olurlar. (Yani hataları hep dışarıda arayanlar…) sınav soruları zordu zamanım yetmedi hoca kötü anlatıyor.... gibi. *Geçmişte yaptıklarını hep hata olarak görenler başarısız olurlar. - Keşke 2 yıl önce yapsaydım *Gelecekte yapacaklarından endişe duyanlar, başarısız olurlar. - Sınav günü ya başım ağrırsa, ya hastalanırsam, ya sınav salonunu bulamazsam....

27 3-İNATLA MÜCADELE EDEN İNSANLAR BAŞARIRLAR
Eğer nereye gittiğinizi biliyor ve inanıyorsanız başarılı olursunuz. ÖRNEK: -Çocuğa soruyorsun. -Ne yaptın, çalışmaya başlayabildin mi? diye. -Çocuk: -Bu ay başlamadım. Ama gelecek ay mutlaka başlayacağım der. Gelecek ay sorarsınız ,haftaya başlayacağım der... Ama bir türlü başlayamaz.

28 4-HEDEFLERİ SOMUT VE HEYECAN VERİCİ OLANLAR BAŞARIRLAR
Hedef: *Somut *Net *Heyecan verici olmalıdır. Bir insan kendini ne kadar iyi tanırsa, yetenek, ilgi ve kapasitelerini ne kadar iyi bilirse, hedefini belirlemesi de o kadar kolay olur.

29 5-ÇALIŞMANIN KURALINA UYGUN OLMASI GEREKLİ ETKİLİ ÇALIŞAN KAZANIR
Neyi Ne zaman Ne kadar, yapacağına doğru karar verenler başarırlar.

30 MOTİVASYON SORUNLARI Motivasyonu sağlayabilmek için öncelikle motivasyonun önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Bu engeller; Çalışmaya Başlayamamak Çalışmayı Sevmemek Başka Şeyler Yapmayı İstemek

31 ÇALIŞMAYA BAŞLAYAMAMAK
Çalışmaya başlayamamanın nedeni çalışılması gereken dersi veya konuyu sevmemektir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Neden çalışmanız gerektiğini düşünün, Hedef tespiti yapın, Çalışacağınız konuyla ilgili, ilginizi çekecek sorular çıkarın ve bunlara cevap arayın, Dersin veya konunun sevebileceğiniz bölümlerini düşünün.

32 ÇALIŞMAYI SEVMEMEK Bu sorunu ortadan kaldırmak için;
Çalışmayı sevmemenin en büyük nedeni çalışılacak dersi veya konuyu anlamamaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Çalışılacak olan ders veya konuyu anlayabilece ğiniz kaynaklardan çalışın, Hedefinizi parçalara bölün, Hedefinize ulaştığınızı hayal edin, Grup çalışması yapmayı deneyin

33 BAŞKA ŞEYLER YAPMAYI İSTEMEK
Bu durum çalışmaktan verim alamamaktan kaynaklanır. Verim alamamanın nedeni ise öğrenilenlerin günlük hayatta gerekliliğine inanmamaktır. Plansızlık ve bahanelere takılıp kalmak da bu sorunu oluşturur. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Öğrendiğiniz bilgilerin sınavda karşınıza çıkacağını düşünün, Sorumluluğu ele alın, hayatınızla ilgili kararlar almayı bahanelerle engellemeyin.

34 MOTİVASYONU BOZAN ETKENLER
İÇ ETKENLER Çalışma İsteksizliği Endişeye Kapılmak Kendine Güvenmeme Başaracağına İnanmama Umutsuzluğa Kapılma

35 DIŞ ETKENLER Çevre Aile Arkadaşlar

36 KENDİ KENDİNİ MOTİVE ETMENİN YOLLARI

37 1-ERTELEMEYİN İnsan, aslında başarıya ulaşmak için ne yapması gerektiğini bilir. Bir çok öğrencimiz, çalışmam gerektiğini bildiğim halde çalışamıyorum, der. Bahaneler üretir. Çalışma ortamıyla ilgili , öğretmenlerle, ailesiyle, arkadaşlarıyla ilgili..... bu mazeretler tükenmez. Oysa bu mazeretleri bilmek için harcanan zaman, enerji, amaca ulaşılması yolunda harcansa daha iyi olur. Bunun için mazeretlere sığınmaktan vazgeçmeli, içinde bulunulan durumun en iyisini yapmanın yolları aranmalıdır.

38 2-GÜZEL SÖZLER BULUN Okuduklarınızdan, duyduklarınızdan , dinlediklerinizden sizi etkileyen ve çalışmaya yöneltebilecek nitelikte olan güzel sözleri not edin. Hatta onları çalışma odanıza asın. Canınız sıkıldığında, isteksizlik hissettiğinizde bu sözleri okuyun.

39 ÖRNEK SÖZLER “İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir.” “ Karakterin en önemli yardımcısı yılmayan bir azimdir.” “ Kararlılık , insan iradesinin uyandırma zilidir.” “Deha; gayret ve sabrın çocuğudur.” “Başaracağım. Ben bu işi yapacağım. Kendime güveniyorum” türünden sözler de olabilir.

40 3-KENDİNİZE ENGEL OLMAYIN
Kişi kendine engel olmamalıdır. Engel olma; olumsuz düşünme ve erteleme şeklinde ortaya çıkar.Yaşama ve olaylara; hatta başarısızlıklara bile hep pembe gözlükle bakın. Bu gerçekleri görmezlikten gelin, anlamına gelmez. Yaşadığınız bir başarısızlığı, doğrusunu öğrenmek için bir fırsat şeklinde değerlendirin. Tecrübe olarak değerlendirin. Yapacağınız işleri hiç bir zaman ertelemeyin.

41 4-İNANIN İnançlarımızdan eylemlerimiz doğar. İnanç , insan davranışını etkileyen en önemli motive edici güçlerdendir. Başarabileceğinize ve hedefe ulaşabileceğinize inanın. İnsan inandığını gerçekleştirebilir.

42 “ Kendini dünyadaki en basit bir şeyi yapamayacak biri olarak görürsen, köstebek tepecikleri bile senin tırmanamayacağın kadar , yüksek tepeler halinde görünürler.”

43 İnsan inanmadıklarının peşinde koşmaz.
Bir kayıkçı varmış. Küreğinin birine İNANMAK, diğerine ÇALIŞMAK diye yazarmış. Bunları niye yazdığını soranlara: -Nehirden geçmek için her iki küreğe de ihtiyacım var. Çalışmaksızın inanç, inanç olmadan da çalışmak bir işe yaramaz. Başarıya ulaşmak için her ikisine de ihtiyacımız var.

44 5-KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN
Sevdiğiniz şeyleri yapmak için çalışma planınızda kendinize zaman ayırın. Sizi memnun edecek şeyler bulun. Hayatı sevin. Yaşamayı sevin. Her şeyde bir güzellik arayın. Etrafınızda olumlu düşünen arkadaşlarınız olsun. Sinemaya, tiyatroya gidin.

45 6-MERAK EDİN Brown”Allah beni , merakımın kireçlenmesinden korusun. Çünkü, büyük şeyler kadar küçük şeyler hakkında bir şeyler öğrenme arzusu uyandıran o merak tüm canlıları hareket ettiren ana güdü, dinamo ve itme gücüdür”, diyor. Bu güçten yararlanmak için çalışacağınız dersleri merak edin. Merak; bilimin öğretmenidir. Merak; çalışmaya başlayamamanın ilacıdır.

46 7-SEVİN Fox “Eğer yeterince sevebilseniz dünyanın en güçlü insanı olurdunuz”derken sevginin insanı harekete geçirebilme potansiyelini anlatır. Swory “İnsan sevmeye başlayınca yaşamaya başlar” diyor. Çalışmaya başlamak için çalışılacak dersi ve çalışmayı sevin. Sevmediklerinizi sevmeye çalışın.

47 8-SOMUT HEDEFLERE KİLİTLENİN
Ne olmak istediğinizi genel olarak değil de net bir ifadeyle yazın ve görebileceğiniz yerlere asın. ÖRNEK:”Üniversiteyi kazanacağım” değil, “Hacettepe Üniversitesi, Psikoloji bölümünü” kazanmak istiyorum deyin.

48 9-MAZERETLERE SIĞINMAYIN
Mazeretlere sığınmayın. Onun yerine “Bu, şu , o olmadan acaba ben hedefime nasıl ulaşırım?” diyerek , mücadelesini verin.

49 10-MORALİNİZİ BOZMAYIN İstemediğiniz bir durumla karşılaştığınızda moralinizi bozmayın. Bu durumun iyi taraflarını görmeye çalışın. Hayatınızın kendi elinizde olduğunu, siz izin vermedikçe hiçbir kişi ve ya şeyin onu güzelleştirmeye ya da çirkinleştirmeye gücü yetmeyeceğini unutmayın. Güler yüzlü olun. Hayatın hoş yönlerini görmeye çalışın. Gülmenin bir çok faydası vardır. Vücudun rahatlamasına yardımcı olur, sakinleşmemizi sağlar, hoş görülü olmamızı sağlar.

50 11-KORKMAYIN Başarısızlık bir sonuçtur. Bu sonuç, davranışlardan kaynaklanır. Eğer davranışlar değiştirilirse sonuç ta değişir. Yoksa başarısızlık sizin kaderiniz değildir. Öyleyse başarısızlıktan korkmayın. Başarısızlığı daha iyisini yapmak için başlangıç olarak görün, bitiş olarak değil. ÖRNEK: Edison, ampulü bulma çalışmalarında yaptığı binlerce deneyin en sonuncusuna gelene kadar bir sürü başarısızlık yaşamıştır. Edison, ampulü, 999 deneyden sonra bulmuştur. Öyleyse yaşanan başarısızlıkları bile, başarıya götürücü itici bir güç olarak kullanabilirsiniz.

51 12-KENDİNİZE ÖDÜL VERİN Ödül, kişiyi bir davranışa yönelten güçlü bir uyarıcıdır. Yalnız burada ödülün niteliği çok önemlidir. Seçilecek ödül, kişinin yapması gereken davranışı sonuçlandırıncaya dek sabır göstermesini sağlayacak nitelikte olmalı. Ödülün değeri kendinden değil ,kişinin ona verdiği önemden kaynaklanır. ÖRNEK: Akşam maç var. Takımınız Avrupa kupalarında oynayacak. Bunu izlemek sizin için bir ödül. “Planımdaki şu çalışmayı yaparsam, bu maçı seyredeceğim” demeniz kendinize bir ödül vermenizdir.

52 13-OKUYUN Biyografi kitapları okuyarak ,başarıya ulaşmış kişilerin hayat hikayesini inceleyip, “Aslında istenince oluyormuş” düşüncesi kazanılmalıdır. Başarılı olmuş kişilerin hayat hikayelerini, anılarını, fikirlerini, onlar hakkında yazılmış kitapları okumanız sizi motive edecektir.

53 14-İSTEYİN VE AZİMLİ OLUN
Öğrenmeye istekle yaklaşırsanız ve bu konuda azimli olursanız öğreneceğiniz dersi veya konuyu büyük bir dikkatle algılarsınız.

54 15. Şükredin…

55 Plansuz Yaşayan Temelun Hiçayesu
Temel Trene binecek! Temel ve iki arkadaşı İstanbul'dan Trabzon'a gitmek üzere tren garına giderler ilk Trabzon treni 1 saat sonradır,bileti alırlar. Ne yapalım bir saat diye düşünürken yemeğe gitmeye karar verirler. Yemekte sohbet, muhabbet saate bir bakarlar ki 1 saati geçmiş. Hemen koşarlar tren garına ama tren gitmiş. Yine bilet alırlar 1 saat sonrası için. Ne yapalım vakiti nasıl geçirelim derken kahveye giderler. Çaylar kahveler sohbetler uzar da uzar ve saate baktıklarında 1 saat olmasına 5 dakika vardır. Hemen koşarlar gara ama trene yetişemezler. Gişeye gidip sorarlar yine Trabzon'a gidecek tren varmış diye. Gişedeki adam ''bakın bu son tren eğer bunu da kaçırırsanız Trabzon'a bugün dönemezsiniz'' demiş. Bileti almışlar yine sıkılmışlar ne yapalım ki derken pastaneye gitmeye karar vermişler. Pastalar,kekler,çörekler muhabbet derken saate bir bakmışlar ki 1 saat olmak üzere hemen koşmuşlar gara. Tren yeni hareket ediyor,içlerinden biri uzun ilk vagonu yakalamış, diğeri orta boylu son vagonu tutmuş. Tren gitmiş, Temel oturmuş yere başlamış gülmeye. Gişe memuru yanına gelmiş.''Sen ne garip adamsın.3 treni kaçırdın, arkadaşların gitti, sen kaldın, ağlayacağına gülüyorsun be adam.'' Temel :''Uy hemşerum onlar beni geçirmeye geldiydu ben ona güleyrum''demiş

56 HAYATTA BAŞARILI OLANLAR SÖZLERİNE
KEŞKE !... İLE DEĞİL, İYİKİ !.. İLE BAŞLAYANLARDIR.


"Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri Özcan SULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları