Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Astronot demek Uzay araçlarında görev alan kişiler olarak tanımlanabilir. Astronotların uzay araçlarındaki ortama uyum sağlayabilecek kişilerden seçilmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Astronot demek Uzay araçlarında görev alan kişiler olarak tanımlanabilir. Astronotların uzay araçlarındaki ortama uyum sağlayabilecek kişilerden seçilmesi."— Sunum transkripti:

1 Astronot demek Uzay araçlarında görev alan kişiler olarak tanımlanabilir. Astronotların uzay araçlarındaki ortama uyum sağlayabilecek kişilerden seçilmesi uzaydaki koşulların alışık olduğumuz dünya koşullarından farklı olmasıdır. Örneğin uzayda yerçekimi olmadığı için çok basit bir iş olan bardaktan su içmek bile mümkün değildir. Bunun gibi birçok örnek verilebilir.

2 Uzaya Nasıl Gidiyorlar ?
Uzaya çok iyi yapılmış, roketlerle,uzay araçlarıyla  gidiliyor. Astronotlar 15 kattan oluşan özel giysileri vardır. Uzay da bir süre nasıl alabileceklerine dair eğitim alıyorlar. Tabi uzun bir süre kalınamaz. Uzayda yer çekimi,hava, su gibi maddeler yoktur. Uzaya Nasıl Gidiyorlar ?

3 NASA Nedir ? NASA bütün uzay programlarını toplayan ve uzaya gitmek  için gerekli olan şeyleri yapmayı amaç edinen bir devlet kuruluşudur.  NASA  ulusal havacılık ve uzay dairesi demektir. Yeri ABD de bulunmaktadır. .

4 Nasa ve Avrupa Uzay Ajansı nın amacı
Avrupa Uzay Ajansı ve NASA gibi bütün kurumlar, astronotların uzayda uzun bir süre kalabilmelerini sağlamak, uzay yaşamının insan vücudu üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirgemek ve aylarca yerçekimsiz ortamda kullanılmayan kas ve kemiklerin durumunu iyileştirmek gibi konularda hatırı sayılır bir bütçe ile yoğun çalışmalar yapmaktadırlar.

5 Astronotların Elbiselerinin Önemi
Eğer uzayda çalışırken giysiniz yoksa; 1) 15 saniyede bilinçsiz hale gelirsiniz (oksijen) 2) Kan ve tüm vücud sıvısı kaynar ve sonra donar 3) Deriniz, kalbiniz ve tüm diğer organlarınız kaynayan sıvılardan dolayı genişler 4) Korkunç bir sıcaklık değişimi ile yüz yüzesiniz. Güneşli bir yerde 120C, gölgede ise -100C. 5) Çeşitli radyasyonla (kozmik ışın ve güneşten kaynaklanan yüklü parçacıklar) yüz yüzesiniz. 6) Yüksek hızla hareket eden toz parçacıkları size çarpar Astronotların Elbiselerinin Önemi

6 Uzay Giysilerinin Özellikleri
Bu tehlikelerden korunmak için uzay giysisi bu özelliklere göre hazırlanıyor. Basınçlı bir atmosfere sahip olmalı Oksijen sağlamalı Sizden çıkan karbondioksiti yok etmeli Sıcaklık açısından size bir konfor sağlamalı Göktaşlarından sizi korumalı Belirli bir limite kadar radyosyondan korumalı Temiz iyi bir görüş sağlamalı Giysi içinde kolayca hareket etmenizi sağlamalı Ana araçtaki komutan ile iletişimi sağlamalı Uzay aracının dışında kolayca çalışmanızı sağlamalı Uzay Giysilerinin Özellikleri

7 Astronotların karşılaştığı zorluklar
Eğer yerçekimsiz ortamda yaşamaya başladıysanız, bedeniniz kemiklerinizi kullanmayacaktır. Bu yüzden vücudunuz kemiklerinizde kullanılmayan kalsiyumu idrar yolu ile yavaş yavaş dışarı atmaya başlayacak ve bunun sonucu olarak da kemiklerinizi kaybetmeye başlayacaksınız. Yerçekiminin olmaması, kas ve iskelet sistemi üzerinde böyle çok önemli ve olumsuz bir etki bırakır. Sürekli kas ve kemik kaybı, uzun vadede daha da tehlikeli sonuçlar doğurur. Ayda yaklaşık %1 ile %2 oranda kas kaybeden astronotlar, 6 aylık uzay görevi sonunda tekrar eski sağlıklarına kavuşabilmek için 6 hafta boyunca bakım sürecinden geçmek zorunda kalırlar.

8  Su ihtiyacının karşılanması uzay istasyonlarında kullanılan suyun % 70’i geri dönüşümden kazanılır. Astronotların idrarları da bu geri dönüşümle içme suyuna dönüştürülür. Bir düşünün; sürekli aynı su ile kahve içiyorsunuz. İdrarınızı ve diğer arkadaşlarınızın içtiği kahveyi tekrar tekrar içiyorsunuz.

9 Ayrıca uzayda bulunan kozmik radyasyonun yüksek olması, astronotların lösemi kanseri olma riskini de oldukça artırır.

10 Böyle insan doğasına düşman koşullar altında çalışan ve bilime katkıda bulunan bütün astronotlarımızı, saygı ile tebrik ediyoruz. Onlar, insanlık tarihine, adları ve emekleri hiç unutulmayacak şekilde yazılmış kahramanlarımızdır.

11 Avrupa Uzay Ajansı ve NASA gibi bütün kurumlar, astronotların uzayda uzun bir süre kalabilmelerini sağlamak, uzay yaşamının insan vücudu üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirgemek ve aylarca yerçekimsiz ortamda kullanılmayan kas ve kemiklerin durumunu iyileştirmek gibi konularda hatırı sayılır bir bütçe ile yoğun çalışmalar yapmaktadırlar.

12 Uzay Giysilerinin Özellikleri
Bu tehlikelerden korunmak için uzay giysisi bu özelliklere göre hazırlanıyor. Basınçlı bir atmosfere sahip olmalı Oksijen sağlamalı Sizden çıkan karbondioksiti yok etmeli Sıcaklık açısından size bir konfor sağlamalı Göktaşlarından sizi korumalı Belirli bir limite kadar radyosyondan korumalı Temiz iyi bir görüş sağlamalı Giysi içinde kolayca hareket etmenizi sağlamalı Ana araçtaki komutan ile iletişimi sağlamalı Uzay aracının dışında kolayca çalışmanızı sağlamalı

13 Mesleğin gerektirdiği özellikler
Mesleğin gerektirdiği özellikler Astronom olmak isteyenlerin - Normalin üstünde genel yeteneğe ve sayısal düşünme yeteneğine sahip - Fizik ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı - Görme organı sağlam görüşü keskin - Dikkatini uzun süre belli bir noktada yoğunlaştırabilen ve çok küçük ayrıntıları algılayabilen - Doğa olaylarını derinlemesine incelemekten hoşlanan meraklı ve sabırlı kimseler olmaları gerekir

14 Kendinizi hiç astronot olarak hayal ettiniz mi?
Astronotların eğitim yerlerinden biri Avrupa Astronot Merkezi’dir. Almanya’nın Köln şehrinde bulunur. Uluslararası Uzay istasyonuna gönderilen bütün astronotlar burada eğitilir.

15 Uzaya Giden İlk Astronotlar
Layka Dünya yörüngesine çıkan; aynı zamanda orada ölen ilk canlı olma özelliğini taşıyan Sovyet uzay köpeği. 

16 Yuri Gagarin 12 Nisan 1961 tarihinde Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Uzay gemisinin adı Vostok 1 idi. 

17 Neil Armstrong ABD’li astronot, Ay’a ilk ayak basan insan. Neil Armstrong  20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda aya ilk ayak basan insan unvanını kazanmıştır. Ay’a ayak bastığında ilk söylediği tarihi cümle şudur: Bu benim için küçük bir adım, ama insanlık için dev bir adım.

18 Uzaya Giden Astronotlar
Yuri Gagarin (uzaya ilk çıkan) Alan Shepard (uzaya ilk çıkan) Neil Armstrong (aya ilk ayak basan) Edwin Aldrin (aya ikinci kez ayak basan) Romanenko (uzayda 326 gün kaldı) Valentina Tereshkova (uzaya giden ilk kadın) Sally Rider (Uzaya giden en genç insan) Aleksei Leonov (İlk uzay yürüyüşü)


"Astronot demek Uzay araçlarında görev alan kişiler olarak tanımlanabilir. Astronotların uzay araçlarındaki ortama uyum sağlayabilecek kişilerden seçilmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları