Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu Musa İNCEKARA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu Musa İNCEKARA"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu Musa İNCEKARA
Bilgisayar 1 Hafta 2 Musa İNCEKARA

2 Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu
İşletim Sistemi Nedir? Operating System (OS): İşletim sistemi, bilgisayarın donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. İşletim sistemi, bütün diğer yazılımların belleğe girdi/çıktı aygıtlarına ve kütük sistemine erişimini sağlar. Birden çok yazılım aynı anda çalışıyorsa, işletim sistemi her yazılıma yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur.

3 Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu
İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi bir bilgisayarın en önemli programıdır. İşletim sistemleri güvenlik açısından da çok önem taşımaktadır. Görevleri arasında başka kullanıcıların izinsiz bilgisayar sistemine girişlerini engellemek te vardır.

4

5 İşletim Sistemi

6 Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu
Popüler İşletim Sistemleri Windows xp Windows Vista Mac OS Linux Diğerleri (Pardus)

7 Bilgisayarlar ve sosyal yaşam..

8 Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu
Bilgisayar Güvenliği? Bilgi çalınmasına karşı. Özel dosyalara erişim. Kredi kartı, kimlik bilgilerine erişim. Banka hesaplarına erişim. Bilgisayarın kullanımı.

9 Bilgisayar Virusleri Virüs nedir ? Spy Ware nedir ?
Worm (Solucan) nedir ? Trojan(truva Atı) nedir ? 2. Virüslerden nasıl korunuruz?

10 Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu
Bilgisayar Güvenliği? Virüs : Herhangi bir bilgisayara değişik yollarla girebilen ve bu bilgisayarlarda istenmeyen sonuç ve zararlara yol açan programlara verilen genel bir isimdir.

11 Bilgisayarlar ve güvenlik..

12 Virus Çeşitleri nelerdir ??
Bilgisayar Dr İsmail Marulcu Virus Çeşitleri nelerdir ?? 1.Dosyalara bulaşan virusler Genellikle COM,EXE uzantılı dosyaların kaynak koduna kendilerinin bir kopyasını eklerler. 2.Boot sektor virusleri Bilgisayarınız açıldığında işletim sistemini çalıştıran ve bilgisayar ilk çalıştığında boot ederken çalışan viruslerdir. Boot virus sisteme bulaştıktan sonra takılan her diskete,flash diske bulaşır.

13 Virus Çeşitleri nelerdir ??
Bilgisayar Dr İsmail Marulcu Virus Çeşitleri nelerdir ?? 3.Makro virusler Bu viruse en güzel örnek MS WORD a bulaşan virüslerdir.makrolar bazı işlemleri yaparken daha kolay işlem yapmanızı sağlayabilir fakat makro virusu yazılmış bir dosyayı MS WORD ile açan bir kullanıcı sistemine bu virusu bulaştırmış olur ve her açılışta bu virus çalışacaktır.

14 Sistemde virüs olduğunu nasil-anlarim?
Bilgisayar Dr İsmail Marulcu Sistemde virüs olduğunu nasil-anlarim? Bilgisayarınız olağan dışı şekilde yavaşladıysa Yeni yada daha öce kullandığınız floppy ve flash diskler artık çalışmıyorsa Ekranınızda garip mesajlar beliriyorsa Kullandığınız programlar çöküyor yada çok yavaş çalışıyorsa Dokuman yada dosyalarınız isimleri dosya boyları kayıt tarihleri kendi kendine değişiyorsa internet download ve upload aşırı yavaşladıysa Monitorunuzda tuhaf hareketler oluyorsa geçmiş olsun virus bulaşmış demektir.

15 Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu
SpyWare nedir ? SpyWare Casus programlardır. Bu programlar kullandığınız masum görünen ve genelde internetten bedava diye reklamını görüp indirdiğiniz programlar ile bilgisayarınıza bulaşan programcıklardır. Tam anlamı ile virus olarak adlandırılmayan bu programların temel amaçları kuruldukları bilgisayarda bilgi toplamak ve bu bilgileri bu programları yazan kişilere yönlendirmektir.

16 Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu
Worm (Solucan) nedir ? Solucan da, virüs gibi, kendisini bir bilgisayardan diğerine kopyalamak için tasarlanmıştır ancak bunu otomatik olarak yapar. İlk olarak, bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirir. Solucan bir kez sisteminize girdikten sonra kendi başına ilerleyebilir. Solucanların en büyük tehlikesi, kendilerini büyük sayılarda çoğaltma becerileridir. Örneğin bir solucan, e-posta adres defterinizdeki herkese kopyalarını gönderebilir ve sonra aynı şeyi onların bilgisayarları da yapabilir.

17 Truva Atı ( Trojan ) nedir?
Trojan, bilgisayarınıza sizin bilginiz olmadan yerleşen, içerdiği tehlikeli kodlar sayesinde sisteminizi herhangi bir bilgisayar aracılığı ile (ağ ya da internet) kontrol etmek isteyen kişilere açık hale getiren tehlikeli programlardır. Genellikle bilgisayarınıza yerleştiklerinde kontrol edici program bulunduran herkese açık hale getirirler. Bazı özel trojanlar ise sadece bunu sizin bilgisayarınıza bir şekilde yükleyen kişilere açıktırlar.

18 VİRÜSLERDEN KORUNMAK İÇİN
Bilgisayar Dr İsmail Marulcu VİRÜSLERDEN KORUNMAK İÇİN Bilgisayara anti virüs programı kurulmalıdır. Bilgisayara dosya-program-oyun yüklerken mutlaka virüs taramadan geçirilmelidir. Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalardaki iletiler(ekleri) kesinlikle açılmamalıdır. Anti virüs programları sürekli güncellenmelidir.


"Bilgisayar 1 Dr İsmail Marulcu Musa İNCEKARA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları