Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORAN Oran: İki çokluğun ölçülerinin birbirine bölünerek karşılaştırılmasına oran denir. * a sayısının b sayısına bölümü, a’nın b’ye oranı şeklinde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORAN Oran: İki çokluğun ölçülerinin birbirine bölünerek karşılaştırılmasına oran denir. * a sayısının b sayısına bölümü, a’nın b’ye oranı şeklinde."— Sunum transkripti:

1 ORAN Oran: İki çokluğun ölçülerinin birbirine bölünerek karşılaştırılmasına oran denir. * a sayısının b sayısına bölümü, a’nın b’ye oranı şeklinde ifade edilir ve a şeklinde ifade edilir. b Örnek: 12 elma, 10 armut ve 15 mandalinanın bulunduğu bir sepet için, Elma sayısının armut sayısına oranı : Mandalina sayısının elma sayısına oranı : Armut sayısının tüm meyve sayısına oranı :

2 Örnek: Aşağıdaki oranları 3 farklı şekilde yazıp, en sade şekilde ifade ediniz.
a) 12 nin 18 e oranı b) 15/50 c) 28 in 12 ye oranı

3 ORAN PROBLEMLERİ Bir problem verildiğinde problem dikkatlice okunur. İki çokluğun oranının bu iki çokluğun birbirine bölümü olduğu unutulmaz. Örnek: Bir simitçi Pazar günü 55 simit, 60 çörek, 38 börek ve 20 poğaça satmıştır. a) Satılan simitlerin, tüm sattıklarına oranı kaçtır? b) Poğaça sayısının, börek ve çörekler toplamına oranı kaçtır?

4 c) Börek sayısının, tüm sattıklarına oranı kaçtır?
d) Sattığı açma sayısının, simit sayısına oranı kaçtır? e) Çörek sayısının, poğaça sayısına oranı kaçtır? * Bir oran 0 dahil bir doğal sayı olabilir, bir kesir de olabilir.

5 Örnek: Nuri’nin kalemleri ve silgilerinin toplamı 18 tanedir
Örnek: Nuri’nin kalemleri ve silgilerinin toplamı 18 tanedir. Kalem sayısının silgi sayısına oranı 7/2 olduğuna göre kalem ve silgi sayılarını bulunuz. Örnek: 100 soruluk bir denemede matematik soru sayısının tüm sorulara oranı 3/10 ise geri kalan soru sayısı kaçtır?

6 Birimli ve Birimsiz Oranlar
Aynı birimle ifade edilen iki çokluğun oranı birimsizdir. Farklı birimlerle ifade edilen iki çokluğun oranı birimlidir. Örnek: Ayşe’nin kilosu ile boyunun oranı 55/132 kg/cm dir. (Birimli oran) Örnek: Ayşe’nin boyunun Aslı’nın boyuna oranı 132/145 dir. (Birimsiz Oran)


"ORAN Oran: İki çokluğun ölçülerinin birbirine bölünerek karşılaştırılmasına oran denir. * a sayısının b sayısına bölümü, a’nın b’ye oranı şeklinde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları