Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KASALAR GÜÇ KAYNAĞI USB VE FANLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KASALAR GÜÇ KAYNAĞI USB VE FANLAR"— Sunum transkripti:

1 KASALAR GÜÇ KAYNAĞI USB VE FANLAR
GÖNÜL AYDOĞAN MUSTAFA ŞENGÜL SERPİL SENA ELGAZİ

2 İçerik Bilgisayar Kasası Nedir? Kasasının Ön Paneli
Kasasının Ön Paneli Bağlantıları Kasasının Arkasındaki Portlar Kasa Çeşitleri Kasa Üreticileri Bilgisayar Kasası Fiyatları

3 Bilgisayar Kasası Nedir?
Kasa, ekran dışında bilgisayarı oluşturan tüm donanım birimlerini içerisinde barındıran ,plastik ve metal bileşiminden oluşan kutudur. Tüm parçalarını fiziksel darbelerden ve dış etkenlerden korur.

4 Bilgisayar Kasası Kasa İçerisinde; Sürücüler Anakart Güç kaynağı
Fan doğrudan vida ile bağlanarak monte edilirler. Diğer donanım kartları, işlemci ve RAM anakart üzerine monte edilerek dolaylı olarak kasa içerisine monte edilirler.

5 Kasasının Ön Paneli Bilgisayar kasasında, bilgisayarı kolayca açmak ve “reset” yapmak için tuşlar bulunur.   Açma/Kapama (Power On/Off) tuşu, bilgisayarı açıp kapamayı sağlar.  

6 Kasasının Ön Paneli Reset tuşu, açma/kapama düğmesine basmadan bilgisayarı yeni açılmış haline getirir. Özellikle makine komutlarınıza uymuyorsa veya kilitlendiyse kullanılır.   Sabit disk sürücü ışığı, bilgisayar sabit diske bir şey yazdığı veya ondan bir bilgi aldığı(okuduğu) zaman yanar.

7 Kasasının Ön Panel Bağlantıları
Kasanın ön tarafında güç düğmesi, reset düğmesi, hdd led, power led, speaker gibi elemanlar bulunur. Bu durumda anakartın klavuzuna bakılarak her kablonun doğru yere takılması sağlanmalıdır.

8 Kasasının Ön Panel Bağlantıları
Güç düğmesi için :PWR,PW,PW SW,PS,POWER SW,PWRSW… Reset düğmesi için:RS,RE,RST,RESET… Güç ledi için:PW LED,PLED,PWR LED Harddisk ledi için:HD,HDD LED,IDE LED… Hoparlör için:SP,SPK,SPEKER,SPEAK…

9 Kasasının Arkasındaki Portlar

10 Kasasının Arkasındaki Portlar
Seri Port, olarak adlandırılan bu portlarda 9 veya 25 iğne(pin) bulunur. Seri portlara fare(mouse), modem, tarayıcı(scanner) bazen de yazıcı bağlanır. Paralel Port olarak bilinen bu portlarda 25 delik bulunur. Paralel portlara yazıcı ve teyp birimleri takılır. Monitor(Ekran) Portu, monitörü bağlamak içindir. PS/2 portu, klavyeyi ve fareyi bilgisayara bağlar. USA (Universal Serial Bus) portu, fareden klavyeye tüm cihazları biLgisayara bağlar. Ses girişi (mavi),hoparlör(sarı),mikrafon(pembe)dir.

11 Kasa Çeşitleri Tower (Dik) Slım (Yatık) Full Tower (Yüksek)
Mıdı Tower (Orta Boy) Mını Tower (Küçük) Slım (Yatık) Desktop Kasa

12 Tower kasalar

13 Full Tower Kasa Bu kasa tipi dikey yapıdadır. En büyük boyuta sahip kasa çeşitidir. Microatx ve Atx anakartlar için uygundur.

14 Midi Tower Kasa Bu kasa tipi dikey yapıdadır. Microatx ve Atx anakartlar için uygundur. Günümüzde kullanılan en yaygın kasa tipidir.

15 Mini Tower Kasa Bu kasa tipi dikey yapıdadır. Microatx ve Atx anakartlar için uygundur. Tower kasalar içerinde en küçük yapıya sahiptir.

16 slim kasalar

17 Slim Kasa Bu tip kasalar hem yatay hemde dikey olarak kullanılabilirler.Midi tower kasalarla aynı özelliklere sahiptirler.

18 Desktop Kasa Bu kasa tipine masaüstü kasa ismi de verilmektedir. Yatay olup üzerine genelde ekran konulur. Böylece yerden tasarruf edilir ve kasa göz önünde olur. Günümüzde çok yaygın değildir.

19 Kasa Üreticileri Zalman Everest Corsaır Carbıde Cooler Master Gıgabyte
Frısby Xıgmatek

20 Kasa Fiyatları

21 İçerik Güç Kaynağı Nedir? Güç Kaynağı Tarihçesi
Güç Kaynağının İç Yapısı Güç Kaynağı Çeşitleri Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Güç Kaynağı Üreticileri Güç Kaynağı Fiyatları

22 Güç Kaynağı(Power Supply) Nedir?
Tüm donanım birimlerinin elektrik enerjisini sağlayan cihazdır. Üzerinde anakart, sürücülerin ve kasa içi fanların elektrik enerjisini karşılamak üzere kablo konnektörleri vardır. Diğer donanım birimleri enerjisini anakarttan alır.

23 Güç Kaynağının Tarihçesi
Güç Kaynakları sadece birkaç yıl içinde, bilgisayar kasasıyla birlikte gelen, ismi cismi bilinmeyen kapalı bir kutu olmaktan çıkıp, üstünde uzun uzun konuşulan, çeşit çeşit modelleriyle rafları dolduran bir ürün haline geldi.

24 Güç Kaynağının Tarihçesi
IBM PC, 1981 yılında piyasaya ilk sürüldüğünde yaklaşık 60 watt gücünde bir güç kaynağına sahipti, oysa bugün 600 watt gücünde bir güç kaynağı son derece normal karşılanıyor.

25 Güç Kaynağının Tarihçesi
Güç kaynağı 220 volt şehir alternatif akım şebeke gerilimini -12, -5, +3.3, +5, +12 Volt gruplarına çeviren donanım birimidir. Her bir çeşit volt değerini taşıyan kablonun rengi farklıdır. Örneğin siyah = nötr, kırmızı = +5V, sarı = +12V değerlerini göstermektedir.

26 Güç Kaynağının İç Yapısı
Gerilim düşürücü (transformatör)doğrultucu(köprü diyot), akım(bobin) ve gerilim(kondansatör) düzenleyici görevlerini gören çeşitli elektronik ve elektrik bileşenlerden oluşur.

27 Standby(Off-Line)UPS Line-Interactive UPS On-line UPS
Güç Kaynağı Çeşitleri Standby(Off-Line)UPS Line-Interactive UPS On-line UPS

28 Standby(Off-Line)UPS
Elektrik kesik olduğu sürece aktif olan, elektrik varken de temel yüksek voltaj korumasının haricinde voltaj dalgalanmalarında herhangi bir ayarlama ve düzenleme yapmadan elektrik prizinin takılı olduğu duvardan çıkan elektrik akımının direk olarak PC ve çevre birimlere ulaşmasına izin veren pasif sistemlerdir.

29 Line-Interactive UPS Line Interactive UPS’ler şehir gerilimi kabul edilebilir aralıktayken Standby UPS’ler gibi ofline modunda çalışmasnı sürdürür. Off-Line sistemlerden farklı olarak gerilimdeki dalgalanmaları engellemek için kontrol mekanizmasına sahiptirler. Yani elektrik varken oluşabilecek voltaj dalgalanmaları Standby UPS’lerde kontrol edilmezken Line-Interactive sistemlerde bu dengesizlikler regulation işlemine tabii tutulurlar.

30 On-Line UPS Bu tür UPS’lerin dönüştürücüleri her zaman aktiftir. Sistemin ihtiyaç duyduğu elektrik akımı duvardaki elektrik hattından gelen akımla sürekli beslenen aküler ile sağlanır. On-line UPS’ler daha çok endüstryel alanda daha büyük sistemleri kesintisiz ve düzenli enerji sağlama amaçlı kullanılırlar.

31 Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları
Harddisk ide bağlantılı ise:2x Çevresel 4Pin Konnektör Sata çıkışlı HDD varsa elektrik girişi olarak bu ucu kullanacaksınız. 4+4pin cpu 12v konnektör CPU için gerekli güç bu konnektör üzerinden sağlanmaktadır.

32 Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları
Giriş ve orta seviye anakartlarda 4pin (ATX12V), üst seviye ve server anakartlarda ise artan güç gereksinimi sebebi ile 8pin (EPS) olarak düzenlenmiştir. Bazı güç kaynaklarında ise 4+4 pin şeklinde düzenlenerek hem 4pin hem 8pin güç girişine sahip anakartlar ile uyumlu olması sağlanmıştır.

33 Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları
24 Pin Ana Güç Konnektörü 4 Pinli Floppy Konnektör 24 pin ana güç konektörü PCI Express yuvaları için gerekli ekstra güç sağlar. Floppy disket sürücülere güç sağlayan kablolardır.

34 Pcı Express Güç Konnektörü
Yeni nesil üst seviye ekran kartlarında PCI Express portundan aldıkları güç yetersiz olacağı için ekstra güç girişi bulunmaktadır. (giriş düzeyi ekran kartlarında bu güç girişi bulunmayabilir.) Birçok ekran kartında bu güç girişi 6pin iken üst düzey ekran kartlarında 8pin olabilmekte hatta bazılarında birden fazla güç girişi bulunabilmektedir.

35 Güç Kaynağı Üreticileri
Corsaır Everest Zalman Thermaltake Fsp Cooler Master Frisby

36 Güç Kaynağı Fiyatları

37 İçerik USB Bağlantıları Nedir? USB’nin Tarihçesi
USB Çeşitleri ve Hızları USB’nin Çalışma Prensibi USB’nin Özellikleri USB İle Bağlanan Aygıtlar USB Bağlantı Kablo Fiyatları Fan Nedir? Fan Fiyatları

38 USB Bağlantıları Nedir?
USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. Tak çalıştır özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı bir çok cihazın bağlantısında kullanılmaktadır .

39 USB Bağlantıları Nedir?
Evrensel seri veriyolu, çevre birimlerinin bilgisayara takıldıkları anda tanınıp otomatik çalışmalarını sağlamaktadır. Yani PnP'dir. Bu yolla 127 tür cihazı çalıştırma imkânı vardır, ek aparatlarla tek porta birden fazla cihaz bağlanabilir.

40 USB’nin Tarihçesi İlk olarak 1996 yılında Intel çalışanı Ajay Bhatt tarafından geliştirilmiş bir protokol türüdür. USB 1.0 ve daha sonraları USB 1.1 Modeli ile geliştirilmiştir.

41 USB’nin Tarihçesi 2000 li yıllardan sonra USB 2.0 protokolü çok uzun yıllar boyunca kullanılmıştır. Günümüzde ise USB 3.0 sürümü piyasaya yayılma sürecindedir.

42 USB Çeşitleri ve Hızları
USB 1.0 ve 1.1 : Hız 12 Mbit/sn (1.5 MByte/sn) (fullspeed) USB 2.0 : Hız 480 Mbit/sn ( 60 MByte/sn) (highspeed) USB 3.0 : Hız 4,80 Gbit/sn (600 MByte/sn) (superspeed)

43 USB’nin Çalışma Prensibi
Ana bilgisayarın enerjisi açıldığında öncelikle bağlı olan tüm cihazları kontrol eder ve her birine bir adres atar. Bu işleme listeleme denmektedir. Ana bilgisayar ayrıca her cihazın hangi tipte veri transfer etmek isteyeceğine bakar. Kesme : Fare veya klavye gibi çok az sayıda veri gönderen cihazlar kesme modunu tercih eder.

44 USB’nin Çalışma Prensibi
Bulk : Yazıcı gibi büyük paketler halinde veri alan cihazlar ise bulk transfer modunu kullanır. Bir data bloğu yazıcıya gönderilerek doğru olup olmadığından emin olunur. Eşfrekanslı : Speaker gibi streaming cihazları eşfrekanslı modu kullanır. Cihaz ile ana bilgisayar arasındaki veri akışı gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve hata doğrulaması yoktur.

45 USB’nin Özellikleri Bilgisayar host gibi davranır.
127 cihaza kadar bağlantı yapılabilir. USB kablosu tek başına 5 metreye kadar gidebilir. Hub ile birlikte ise ana bilgisayardan 30 metre uzağa kadar götürülebilir. USB 2.0 standartı ile beraber 480 megabit/sn maksimum veri kapasitesine ulaşılmıştır.

46 USB’nin Özellikleri USB kabloda enerji için iki tel ( +5 volt ve toprak) data taşımak için eşlenik kablo Enerji kablosu için bilgisayar tarafından 5 volt, 500 miliamper enerji sağlanabilir. USB cihazlar istenilen zamanda takılıp çıkarılabilir. Birçok USB cihazı, bilgisayar güç tasarruf moduna geçtiğinde uyku durumuna geçebilmektedir.

47 USB İle Bağlanan Aygıtlar
Bilgisayar yazıcısı Tarayıcı Mouse Joystick Dijital kamera Webcam Bilimsel veri işleme cihazları Modemler Speakerlar Telefonlar Depolama cihazları Network bağlantıları

48 USB Bağlantı Kablo Fiyatları

49 Fan Nedir? Bilgisayarların temel donanımlarını soğutmaya ve hızlandırmasını sağlayan pervane şeklinde olan ekipmana fan denir. 8cm,12cm,14cm ve daha büyük boyutlu olanları da vardır. Bir bilgisayarda en çok ısınan parçalar işlemci ve ekran kartı olduğundan bu parçalar üzerinde fan bulunur.

50 Fanlar Fanlar kasa arkasına, kasa önüne, kasanın açılabilen kenarına, kasanın üstüne ve kasanın altına takılabilir. Tüm kasalarda yukarıda saydığımız fan yerleri olmayabilir, ama tüm kasalarda arka kısımda fan yeri vardır. Bazı kasalarda ön tarafta da fan yeri vardır, bazılarında ise kasa altında bile fan yeri vardır.

51 Fan Fiyatları

52 KAYNAKÇA

53 Bizi Dinlediğiniz İçin Teşekkürler…   


"KASALAR GÜÇ KAYNAĞI USB VE FANLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları