Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
Donanım: Bilgisayarı oluşturan iç ve dış fiziksel parçalardır. Yazılım: Kodlar kullanılarak oluşturulan programlardır.

2 KASA Kasa: İçerisinde anakart, işlemci, ana bellek, ekran kartı, sabitdisk gibi birçok parça bulunur.

3 ANAKART Anakart: Üzerinde elektronik devrelerin bulunduğu karttır. Bütün donanım birimleri anakarta takılıdır. Bağlantı yerleri Anakart

4 İŞLEMCİ (CPU) İşlemci : Bilgisayarı yöneten donanım birimidir.
Hız Birimi Hz(hertz)’ dir. Hertz bir saniyede yapılan işlem sayısı demektir. 3 Giga Hertz: Bir saniyede işlem demektir. Günümüz işlemcileri 3 GHz civarındadır. İntel ve AMD en ünlü işlemci üreticileridir.

5 ÖN BELLEK ( CACHE MEMORY)
Ön Bellek: İşlemcinin geçici hafızasıdır. Bilgisayarın performansını etkiler. ÖN BELLEK KAPASİTELERİ 1 MB 3 MB 8 MB 16 MB

6 SABİT DİSK (HARD DİSK) Sabit Disk: Bütün dosyalar kalıcı olarak Sabit Disk’te depolanır. Son zamanlarda daha güvenli ve hızlı olan SSD Disk’ler üretilmiştir. Günümüzde 500 GB,1TB, 2TB, 5TB kapasiteli sabit diskler vardır. RPM : Sabit Disk’in devir hızıdır. Günümüzde sabit disklerin devir hızı 5400, , rpm ‘dir.

7 RAM (ANABELLEK) RAM(Anabellek) : Programların çalıştığı, bilgilerin geçici olarak tutulduğu birimdir. Günümüzde 2 GB,4GB, 8GB, 16 GB kapasiteli RAM’ler bulunur. RAM’ler çeşitlere ayrılır. DDR, DDR2, DDR3,DDR4 gibi. Ram hızı Mhz kavramıyla ölçülür. 800 MHz, 1066 MHz, 1333 MHz gibi.

8 EKRAN KARTI Ekran Kartı: Ekrana görüntü aktaran donanım birimidir GB, 2 GB, 4 GB gibi kapasite miktarları vardır. Ekran Kartında en önemli özellik bit ara yüzüdür. 128 bit,256 bit, 512 bit gibi.

9 SES KARTI Ses Kartı: Bilgisayardan ses çıkmasını sağlayan birimdir

10 TV KARTI TV Kartı: Bilgisayarda, televizyon izlenebilmesini sağlayan birimdir.

11 Bilgisayarın Hızı Bir bilgisayarın hızını belirleyen donanımlar:
CPU(işlemci) Anakart RAM ( Anabellek) Sabit disk Ekran Kartı Bu donanımlar birbiriyle uyumlu olmak zorundadır.

12 KLAVYE F ve Q olarak iki çeşit Türkçe klavye bulunur. Harf Tuşları
Fonksiyon Tuşları Rakam Tuşları Özel Görevli Tuşlar Çoklu ortam Tuşları

13 Neden F Klavye? Harflerin yerleşim düzeni, Türkçe’nin dil yapısı, el ve parmakların kolay kullanılması dikkate alınarak yapılmıştır. Türkçe’ deki harflerin kullanılma oranları, sesli-sessiz ilişkileri, hece, kelime ve cümle yapıları, el bilek ve parmakların basma kuvvetlerine göre düzenlenmiştir. 

14 Neden F Klavye?  F klavye, Türkçe metinleri yazarken hız, verimlilik, dikkat, zamanı iyi kullanma, az yorulma, el ve beyin uyumu gibi çeşitli yararlar sağlamaktadır. F klavyede Türkçe kelimelerin yazılmasında iki el birlikte ve eşit kullanılmaktadır.

15 Neden F Klavye? 10 Aralık 2013'te Başbakanlık tarafından Resmî Gazete'de yayımlanan bir genelgede kamu kurum ve kuruluşlarında 2017 yılı sonuna kadar klavyelerin F klavyeye dönüştürülmesinin sağlanacağını bildirdi. 1957 yılından bu yana yapılan ve Türkiye'nin katıldığı klavye ile hızlı yazma yarışmalarında,F klavye ile 25 rekor ve 59 dünya şampiyonluğu elde edilmiştir.

16 Dots per inch : inç başına düşen nokta sayısı.
YAZICI DPI Dots per inch : inç başına düşen nokta sayısı. DPI ne kadar yüksek olursa yazıcı baskı kalitesi o kadar yüksek olur 600X600 DPI 1200x1200 DPI

17 Yazıcı Çeşitleri

18 TARAYICI Tarayıcı : Resim, grafik ve yazıları bilgisayar ortamına aktarır.

19 1920x1200 pixel EKRAN PIXEL: FULL HD
Ekranlar köşegen uzunluklarına göre inç olarak belirtilir. 19 inç 1 “ : 2,54 cm PIXEL: Gözle görünen en küçük nokta. Ne kadar çok pixel varsa görüntü o kadar kaliteli olur. FULL HD 1920x1200 pixel

20 DEPOLAMA BİRİMLERİ 1 GB-1TB 320 GB- 5 TB MB 4,7-17 GB

21 HAFIZA KARTLARI SD-MİCRO SD

22 CD-ROM – DVD-ROM MB 4,7 GB – 17 GB

23 USB TEKNOLOJİSİ USB 2.0 USB 3.0 10 kat daha hızlı


"Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları