Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yazıcılar ve Tarayıcılar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yazıcılar ve Tarayıcılar"— Sunum transkripti:

1 Yazıcılar ve Tarayıcılar
BİLGİSAYAR DONANIMI Yazıcılar ve Tarayıcılar Tülay Tok Zekiye Ökçe Emine Nur Çiftçi İrem Sena Bulanık

2 İÇİNDEKİLER Yazıcı Nedir ? Yazıcının Tarihçesi Yazıcı Çeşitleri
Tarayıcı Nedir ? Tarayıcı Çeşitleri Mobil Scanner Uygulamaları Fotokopi Makinaları

3 YAZICI NEDİR ? Yazıcı, elektronik ortamdaki grafik ya da metinleri bir kağıt üzerine işleyen alettir. Yazıcıların çoğu yazıcı kablosu veya USB ile bağlanır.

4 YAZICI NEDİR ? Bazı yazıcılar direkt olarak hafıza kartından, fotoğraf makinesinden ve tarayıcıdan çıktı alabilirler. Modern yazıcıların çoğu faks çekme, tarama ve fotokopi çekme gibi özellikleri içeren çok fonksiyonlu makinelerdir.

5 TARİHÇESİ Chester Carlson 1938’de elektrofotografi ya da daha çok bilinen adıyla Xerox denilen bir kuru baskılama tekniği icat etmiştir. Bu teknik daha sonra EARS denilen ve Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi’ n de 1969′ da geliştirilmeye başlanarak 1971′ in Kasım ayında tamamlanan ilk lazer yazıcının temelini oluşturmuştur.

6 TARİHÇESİ Bir Xerox mühendisi olan Gary Starkweather Xerox kopyalayıcısını, ona bir lazer ışını ekleyerek geliştirmiştir. Xerox’ a göre 1977′ de piyasaya sürülen ve EARS’ ın sonraki modeli olan “Xerox 9700 Elektronik Yazıcı Sistemi” ilk ‘xerographic’ lazer yazıcısı ürünüdür.

7 YAZICI ÇEŞİTLERİ Nokta vuruşlu Mürekkep püskürtmeli Lazer Çiziciler
Üç boyutlu yazıcılar

8 NOKTA VURUŞLU Matris şeklinde düzenlenmiş baskı iğnelerini bilgisayardan gelen veriler doğrultusunda elektromıknatıs yardımıyla kâğıt ile yazıcı kafası arasında gergin duran şeride nokta vurarak baskı yapan yazıcılardır.

9 NOKTA VURUŞLU Sınırlı çözünürlük, Sesli çalışmaları,
Düşük hızları gibi, Olumsuz özellikleri olan bu tür yazıcılar, sadece harf ve rakamlardan oluşan baskı gereksinimi olan muhasebe kayıtlarının basılması gibi işlerde halen kullanılırlar.

10 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Nokta vuruşlu yazıcıların renkli olanları da vardır. Yazma şeritleri birkaç renkten oluşan modeller, renk gerektiren grafikler için kullanılır. Renkli nokta vuruşlu yazıcılar sınırlı sayıda renkleri elde etmek için kullanılır.

11 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Nokta vuruşlu yazıcılar, kâğıt üzerinde bir karakteri belli sayıda nokta kalıbı basarak oluşturur. Baskı kalıpları yazıcının belleğinde tutulur. Bir karakter basılacağı zaman kalıp bellekten alınır, daha sonra da yazma kafasına iletilir. Yazma kafası üzerinde bulunan iğneler, alınan karaktere bağlı olarak şerit üzerine baskı yapar.

12 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
1. Şerit 2. Adım Motor 3. Yazma Kafası 4. Güç Kaynağı 5. Silindir 6. Kâğıt Yazıcı İç Yapısı

13 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Nokta vuruşlu yazıcılarda iki tür yazma kafası kullanılır. Nokta Vuruşlu Manyetik Elektromanyetik

14 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Her ikisinin de çalışma mantığı aynıdır. Fakat manyetik yazma kafaları daha hızlı olduğundan daha profesyonel basım işleri yapan yerlerde Kullanılmaktadır.

15 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Yazma kafası bir adım motoru tarafından bir dişli, kayış ya da daha farklı bir yöntemle yatay olarak hareket ettirilir. Vurucu iğneler bir sütun şeklinde sıralanmıştır. Bu iğneler, bir satır boyunca alınan veriye bağlı olarak öne çıkarlar. Böylece istenilen karakterlerin kâğıt üzerine baskısı yapılmış olur.

16 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Vurucu iğneler, şerit üzerinde bulunan mürekkebin kâğıt üzerine yapışmasını sağlar. Yazma kafası üzerindeki iğne sayısı ne kadar çok olursa baskı kalitesi de o kadar kaliteli olacak demektir. Yazıcılarda pin sayısının artmasıyla birlikte fiyatı da artmaktadır.

17 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Elektrik akımının oluşturduğu manyetik alandan dolayı, iğne hareket ederek şerit üzerindeki mürekkebi kağıt üzerine aktarır.

18 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Tüm yazıcılarda olduğu gibi nokta vuruşlularda da bir tampon bellek bulunmaktadır. Bu bellek yazdırılacak dosyanın önce bilgisayardan yazıcıya aktarılmasını sağlar. Nokta vuruşlular için bu bellek genel olarak 4KB ile 32 KB arasındadır

19 AVANTAJ VE DEZAVANTAJ 1) Karbon kopya yapa- 1) Baskı hızı yavaştır.
bilirler. 2) Seri port’tan bağlana- 3)Baskı hızı yüksektir. 4) Sayfa başına baskı maliyeti düşüktür.. 1) Baskı hızı yavaştır. 2) Yazı kalitesi düşüktür. 3) Gürültülü çalışırlar. 4) Yazıcı kafa ve mekanik aksamda zamanla aşınma meydana gelir.

20 FİYATLARI VE MODELLERİ
Oki Epson

21 FİYATLARI VE MODELLERİ
OKI ML-1120 Nokta Vuruşlu Yazıcı Fiyat: 514,47 TL İğne Sayısı:9 Şerit: 4 Milyon Karakter Tampon Bellek:64KB

22 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1. Nokta vuruşlu yazıcılarda bulunan iğneler yazma kafası üzerinde bulunur. ( ) Nokta vuruşlu yazıcılarda baskı, iğnelerden mürekkebin püskürtülmesiyle oluşturulur. ( ) 2.Nokta vuruşlu yazıcılarda ___ , ___ ve ___ iğneli yazma kafaları vardır. 3.Nokta vuruşlu bir yazıcıda yazım kalitesini artıran faktör hangisidir? A) Bağlantı biçimi B) Kâğıt boyu C) Yazım hızı D) Kafadaki iğne sayısı 4.Nokta vuruşlu yazıcılarda kâğıt üzerine karakter çıkartmak için iğnelerin çarptığı yer neresidir? A) Kartuş B) Şerit C) Makara D) Isı merdanesi

23 FİYATLARI VE MODELLERİ
EPSON LX Pin 80 Kolon 347cps Nokta Vuruşlu Yazıcı Fiyat: 528,99 TL İğne Sayısı:9 Şerit: 4 Milyon Karakter Tampon Bellek:128KB

24 MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ Bu teknolojideki yazıcılar kağıt üzerine baskı yapabilmek için sıvı mürekkep kullanırlar.

25 MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ Günümüzde en yüksek baskı çözünürlüğüne sahip yazıcılar bu tür yazıcılardır. Bu tür yazıcılar diğerlerine göre oldukça sessiz ve daha küçük yapıdadırlar.

26 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Nokta vuruşlulardaki gibi şeritleri bulunmaz, Bunun yerine uygun yerlerinde püskürtme sağlayacak delikleri olan mürekkep tankları vardır

27 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Bazı modellerinde özellikle fotoğraf ya da yüksek kalitede dijital imaj baskısı yapabilmek için özel kartuşları vardır. Bu yazıcıların hemen hepsinde mürekkep kartuşları tekrar doldurulabilmektedir.

28 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Grafik ve karakterleri oluşturmak için püskürtmeli bir yöntem kullanırlar. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda bulunan tampon bellek, l6 KB ile 4 MB arasındadır.

29 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda Kartuşların takıldığı yer olan yazma kafası kâğıda değmez. Bunun yerine yazma kafası, kâğıda mürekkep damlacıkları püskürtür. Resim: Mürekkebin püskürtüldüğü yazma kafası

30 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Yazma kafası, bir adım motoru ile sağa sola hareket ettirilirken kâğıt merdaneler yardımıyla ileri doğru hareket eder.

31 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Yazma kafası dikey olarak yerleştirilmiş birçok püskürtücü ucundan kâğıda minik noktalar halinde özel bir mürekkep püskürtür.

32 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Mürekkebi kafadan ileri doğru püskürtmek için iki yöntem kullanılır. Mürekkep Püskürtmeli Isıl Piezo

33 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Isıl En çok kullanılan teknolojilerden biridir. Bu teknolojide mürekkep, kâğıda sıcaklık yardımıyla püskürtülür. Püskürtülme işlemi için mürekkep, ısıtıcı metal ile ısıtılır. Resim: Isıl Püskürtme

34 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Isı yardımı ile oluşturulan mürekkep baloncuğu, basıncın etkisi ile patlar ve baskı yapılan kâğıt üzerine dağılır.

35 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Isıl 1 2 3 4 5

36 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Resim: Isıl kabarcık püskürtmeli yazıcı kafasındaki püskürtme uçlarının görünümü

37 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Piezo Uygulanan gerilimle kristali esneterek püskürtme yapılan yönteme Piezo elektrik yöntemi denir. Resim: Piezo elektrik

38 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
1 2 3 4

39 AVANTAJ VE DEZAVANTAJ 1) Sessiz çalışırlar.
2) Renkli baskı yapabilirler 3)Baskı hızı yüksektir. 4) USB veya Firewire Port’dan bağlanabilirler. 1) Kullandıkları mürekkep özel ve pahalıdır. 2)Baskı kalitesi kullanılan kağıda göre değişebilir. 3) Karbon kopya yapamazlar.

40 FİYATLARI VE MODELLERİ
Resim: Mürekkep püskürtme yöntemi ve teknolojiyi kullanan markalar

41 FİYATLARI VE MODELLERİ
HP Deskjet Ink Advantage Fotokopi + Tarayıcı + WiFi Yazıcı A9U23C Dakikadaki Siyah/Beyaz Baskı Hızı(Max): 7 sayfa Fiyat: 218TL Dakikadaki Renkli Baskı Hızı(Max): 4 Sayfa Baskı Kalitesi: 600 x 600 görüntülenen dpi'ye kadar

42 FİYATLARI VE MODELLERİ
Canon Pixma E514 Fotokopi + Tarayıcı + Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Dakikadaki Siyah/Beyaz Baskı Hızı(Max): 8 sayfa Fiyat: 149TL Dakikadaki Renkli Baskı Hızı(Max): 5 Sayfa Baskı Kalitesi: 1200 dpi

43 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1. Isı etkisi ile püskürtme yapan yönteme………………………. ……..denir. 2. Uygulanan gerilimle kristali esneterek püskürtme yapılan yönteme………………………….……….denir. 3. Aşağıdakilerden hangisi ısıl kabarcık yöntemini kullanan markalardan değildir? A) Canon B) Xerox C) Epson D) Lexmark 4. Aşağıdaki parçaların hangisi mürekkep püskürtmeli yazıcının değildir? A) Kartuş B) Kontrol kartı C) Pozisyon motoru D) Toner

44 LAZER Son geliştirilen yazıcı türüdür.
Sessiz, yüksek baskı kalitesine sahip ve diğer yazıcılara göre daha hızlıdır. Temel olarak fotokopi makinesine benzer bir baskı tekniği kullanırlar.

45 LAZER Fotokopi makinesi ile lazer yazıcıyı birbirinden ayıran özellik; baskı kaynağının bilgisayardan gelen sayısal kodlarının olmasıdır. Profesyonel iş yapan kullanıcıların kullandığı yazıcılardır.

46 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
1 Lazer yazıcılar vuruşsuz bir yöntem kullanırlar. Fotokopi makinesine benzeyen lazer yazıcıları satır satır yazmak yerine sayfa sayfa yazarlar. 2 Bir bit haritası lazer ışını darbeleri ile sonra bu lazer ışını bir sıra aynadan yansıyarak ışığa duyarlı dönen bir silindir üzerine düşürülür. 3 Lazer ışını silindiri tarayarak basılı alanları elektriksel olarak nötr hale getirir. Negatif yüklenmiş toner tozu nötr alanlara yapışır, negatif yüklü alanlara yapışmaz.

47 YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Merdanenin sıcaklığı karakteri oluşturan noktaların kağıda geçmesini sağlar. Lazer yazıcılar da çok sessizdir ve basım kaliteleri olağanüstüdür. Ama her güzel ve kaliteli şeyde olduğu, fiyatları da yüksektir.

48 AVANTAJ VE DEZAVANTAJ 1) Hızlıdır. 1) Pahalıdırlar
2) Renkli baskı yapabilirler 3)Yüksek baskı kalitesine sahiptir.. 4) Sayfa başına baskı maliyeti düşüktür. 1) Pahalıdırlar 2) Karbon kopya yapamazlar.

49 DİKKAT Lazer yazıcılar çalışmaları sırasında ozon gazı üretirler. Ozon gazı fazla alındığında beyinde tahribat yaratır. Bu yüzden lazer yazıcıların bulunduğu yerleri sık sık havalandırmak gerekir

50 FİYATLARI VE MODELLERİ
Cannon Samsung Brother Ricoh Xerox

51 FİYATLARI VE MODELLERİ
Samsung SL-M2070FW Wi- Fi Faks + Fotokopi + Tarayıcı + Laser Yazıcı Dakikadaki Siyah/Beyaz Baskı Hızı: 20 sayfa Fiyat: 479TL Baskı Kalitesi: 1,200 x 1,200 dpi

52 FİYATLARI VE MODELLERİ
HP LaserJet Pro M127FW Faks + Fotokopi + Tarayıcı + WiFi Laser Yazıcı CZ183A Dakikadaki Siyah/Beyaz Baskı Hızı: 20 sayfa Fiyat: 699TL Dakikadaki Renkli Baskı Hızı(Max): 5 Sayfa Baskı Kalitesi: 600 x 600 Dpi’ye kadar

53 ÇİZİCİLER Çiziciler, özellikle çizim ve grafik çıktıların alınmasında kullanılan büyük boyutlu yazıcılardır. Bilgisayar teknolojisi, yabancı kaynaklı olduğundan, Plotter adı ile de bilinirler.

54 ÇİZİCİLER ÇİZİCİLER Drum: çizim sırasında kâğıt da kalem gibi hareket eder. Bu tip çizicilerde daha büyük kâğıtlara çizim yapılabilir. Flatbed : Kâğıt sabit konumdadır. Bu tip çizicilerde ise çizimler daha kesin ve hassastır.

55 FİYATLARI HP DesignJet T520 24" Wifi Çizici CQ890A
Bellek, standart: 1 GB Fiyat:5.839,88 TL Renkli baskı kalitesi (en iyi): 2400 x 1200 optimize edilmiş dpi'ye kadar Baskı teknolojisi: HP Termal Mürekkep Püskürtmeli

56 ÜÇ BOYUTLU YAZICILAR Sanal ortamda tasarlanmış herhangi bir şekildeki üç boyutlu bir nesnenin katı formda basılması işlemidir. Bu işlemi gerçekleştiren cihazlara ise üç boyutlu yazıcı adı verilir Baskılar birçok türde hammaddenin kullanılması ile yapılabilir.

57 ÜÇ BOYUTLU YAZICILAR Herhangi bir üç boyutlu bir nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesine ve her bir katmanının eritilen hammadde dökülerek üst üste gelecek şekilde basılmasına dayanır. Üç boyutlu baskı teknolojisi 1980 yıllarda başlamıştır. Buna rağmen 2010 yılından sonra adı daha fazla duyulmaya başlanmış ve günümüzde çok daha yaygın bir sekil de kullanılır hale gelmiştir

58 FİYATLARI Zortrax M200 3 Boyutlu Yazıcı Fiyat:8.643,50 TL
mikron hassasiyetle baskı yapmanıza imkan sağlar Mikron seviyesinde son derece hassas otomatik hizalama özelliği  Çekmeli extruder kafa sayesinde tıkanma problemi ortadan kalkar  Delikli ve ısınabilir tabla sayesinde ilk katman tablaya oldukça rahat yapışır

59 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1. Lazer yazıcılarda toner manyetize edilerek _____ üzerine yapıştırılır. 2. Lazer yazıcıların baskı yaparken kullandıkları temel malzeme aşağıdakilerden hangisidir? A) Kumaş Şerit B) Renk Kartuju C) Renk Tüpü D) Toner 3. Çizimlerin daha keskin ve kağıdın sabit konumda olduğu çizici aşağıdakilerden hangisidir ? A-) Flatbed B-)Isıl C-)Piezo D-)Drum 4. Aşağıdakilerden hangisi lazer yazıcının dezavantajlarındandır ? A-) Renkli Baskı B-)Sayfa başına baskı maliyeti C-)Karbon Kopya D-)Hızlı

60 TARAYICI NEDİR ? İçlerindeki özel düzenek yardımıyla herhangi bir nesneyi optik olarak tarayan, Taranan bilgiyi sayısal bilgiye çeviren ve Yazılım aracılığıyla elde edilen sayısal bilgiyi sıkıştırılmış resim türü olan JPEG ya da başka bir türe çeviren cihazlardır.

61 TARAYICI NEDİR ? Tarayıcıların bir önemli özelliği de karakterlerin de taranıp bir metin dosyası olarak kaydedilmesini sağlamaktır.

62 TARAYICILARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ
Tarayıcı resim ve grafikleri sayısallaştırabilmemizi sağlar. Tarayıcının daha iyi yapılabilmesi için nesne, bir ışık kaynağı ile aydınlatılır Taranması istenen görüntü, üzerinden ışık kaynağı geçtikten sonra bir mercek aracılığıyla, bir görüntü algılayıcı üzerine düşürülür.

63 TARAYICILARIN ÇALIŞMA PRENSİBİ
Sinyaller, görüntü dosyası formatında disk ortamına kaydedilir. Daha sonra bu dosya üzerinde görüntü programları ile işlem yapılabilir.

64 Bağlantı Biçimine Göre
TARAYICI ÇEŞİTLERİ Tarayıcı Yapısı Bakımından Bağlantı Biçimine Göre

65 TARAYICI ÇEŞİTLERİ Yapısı Bakımında Elle tutulan tarayıcılar
Yaprak beslemeli tarayıcılar Tambur Tarayıcılar Düz yataklı-Masaüstü Tarayıcılar Bağlantı Biçimine Göre SCIS Paralel Port USB

66 ELLE TUTULAN TARAYICILAR
Bir okuma kafası denilen bölümü ve bir de bilgisayara bağlanan kablosu vardır. Bu tarayıcılarda taranan nesne sabit kalmakla birlikte okuma kafası taşıyıcı bir düzenek tarafından değil elle hareket ettirilir.

67 ELLE TUTULAN TARAYICILAR
Tarama sırasında , elin düzgün hareket etmemesi nedeniyle tarama kalitesi düşüktür, ancak hızlı tarama işleminin gerçekleştirilmesi istenen durumlar için uygundur.

68 TAMBUR TARAYICILAR Bu tip tarayıcılar çok gelişmiş olup masaüstü yayıncılık sistemlerinde ve modern baskı sistemlerinde kullanılır. Genelde gazetelerin, dergilerin, broşürlerin resimlerinin hazırlanmasında yaygın biçimde kullanılır. Hassas, hatasız, kaliteli sonuçlar alabilmek ve bir de en önemlisi resmi orijinal boyutundan çok daha fazla büyütebilmek için kullanılır.

69 DÜZ-YATAKLI MASAÜSTÜ TARAYICILAR
Taşıyıcı düzenek yardımıyla okuma kafasının hareket ettirildiği ve taranan nesnenin sabit bir yatak üzerine yerleştirildiği tarayıcı türüdür.

70 SCIS TARAYICILAR SCSI sistemi hız ve bant genişliği açısından gelişmiş bir bağlantı olduğundan dolayı profesyonel tip tarayıcılarda en çok kullanılan arabirimdir.

71 SCIS TARAYICILAR Kaliteli ve yüksek çözünürlüklü tarayıcılar genelde SCSI olarak üretilir. Kurulumları biraz güçtür ama hız bakımından masaüstü tarayıcıların en hızlısıdır.

72 PARALEL PORT TARAYICILAR
Günümüzde ev ve ofis kullanıcıları açısından çokça kullanılan, pratikliği ve ekonomikliğinden dolayı birçok kişinin tercih ettiği, teknolojinin gelişmesi ve bilgisayarların güçlenmesiyle gündeme gelen tarayıcı tipidir.

73 FİYATLARI VE MODELLERİ
Cannon HP Mustek Epson Kodak N-Desk

74 FİYATLARI VE MODELLERİ
Canon CanoScan Lide 220 Tarayıcı Bit Derinliği: 48Bit Fiyat: 239TL Boyutlar 451x91x314 Tarama Çözünürlüğü: dpi

75 FİYATLARI VE MODELLERİ
HP Scanjet G4050 Tarayıcı L1957A Bit Derinliği: 96Bit Fiyat: 853TL Boyutlar 303 x 508 x 108 mm Tarama Çözünürlüğü:4800 dpi

76 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1. Aşağıdakilerden hangisi tarayıcıların çalışma prensiplerinden değildir ? A-)Resim ve grafikleri sayısallaştırabilmemizi sağlar B-) Sinyaller, görüntü dosyası formatında disk ortamına kaydedilir. C-) Tarayıcının daha iyi yapılabilmesi için nesne, bir ışık kaynağı ile aydınlatılır D-) Tarayıcılar, kâğıt üzerinde bir karakteri belli sayıda nokta kalıbı basarak oluşturur. 2. Hız ve bant genişliği açısından gelişmiş bir bağlantı olduğundan dolayı sistemi profesyonel tip tarayıcılarda en çok kullanılan arabirimdir.

77 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
3. Çok gelişmiş olup masaüstü yayıncılık sistemlerinde ve modern baskı sistemlerinde kullanıllan tarayıcı Çeşidi aşağıdakilerden hangisidir ? A-) Yaprak beslemeli B-)Tambur C-)Düz-yataklı Masaüstü D-)Elle tutulan tarayıcıların okuma kafası durağandır ve taranacak sayfa besleme yuvasına verilir. Sayfa hareket ettirilerek tarama işlemi gerçekleştirilir.

78 MOBİL SCANNER UYGULAMALARI
Cam Scanner, adından da anlaşılacağı üzere tam bir tarama yazılımıdır. Arzu edilen belge, fotoğraf çeker gibi taranarak üzerinde düzeltme yapılıp kaydedilir.

79 MOBİL SCANNER UYGULAMALARI
Yapılan işlem yalın bir fotoğraf çekme işlemi değildir, görüntü işlenerek gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra programa kayıt edilir. Renkler, kontrast, siyah beyaz dengesi, otomatik seçenekler kullanılarak başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

80 MOBİL SCANNER UYGULAMALARI
Taranan belgeler kolay erişim için etiketlenerek sınıflandırabilir. Bu taranmış bulunan tüm belgeler, telefonda yüklü bulunan tüm sosyal paylaşım yazılımları, e-posta ile diğer kişilerle bir iki tıklama ile paylaşılabilir. JPG ve PDF formatları kullanılabilir. Önemli dosyalar şifreli olarak da saklanabilmektedir. Örneğin; ehliyet, nüfus cüzdanı vb. belgeler gibi

81 FOTOKOPİ MAKİNALARI Fotokopi makinesi, çeşitli belgeleri ve diğer görsel materyalleri hızlı ve ucuz bir şekilde çoğaltmak için kullanılan bir cihazdır. Türk Dil Kurumu tarafından tıpkıçekim sözünün uygun bir karşılık olduğu bildirilmektedir.

82 TARİHÇESİ Amerikalı George C. Beidler tarafından 1903 yılında icat edilen ilk fotokopi makinesi, kopyalanacak belgelerin fotoğraflarını çekmekteydi, Çağdaş elektrostatik fotokopi makinesi, Amerikalı Chester F. Carlson tarafından icat edilmiştir. İlerleyen yıllarda Haloid Co, Xerography esasıyla çalışmakta olan ilk fotokopi makinesini 1959 yılında üretti.

83 ÇALIŞMA PRENSİBİ Korona telinin drum alanı üzerindeki hareketi ile selenyum kaplı özel bir maddeden yapılmış olan drum yüzeyi pozitif yüklenir.

84 ÇALIŞMA PRENSİBİ Pozitif yüklenen durum yüzeyine kopyalanmak istenen kağıt getirilir ve ışık demetine mağruz bırakılır.

85 ÇALIŞMA PRENSİBİ Bu ışık demeti yazıdan geçemez ve o bölgeler drum yüzeyi üzerinde pozitif kalmaya devam eder. Yazıların olmadığı yerlerdeki alanların ise tamamı nötrleşir. Bu sayede negatif yüklenmiş toner tozları pozitif yüklenmiş bölgelere yapışır .  

86 ÇALIŞMA PRENSİBİ Alt kısımdaki tekli silindir yani Corone teli üzerinde yuvarlanmak suretiyle boş kağıdı şekildeki gibi pozitif yükler  

87 ÇALIŞMA PRENSİBİ Dram yüzeyinin alt tarafında bulunan krona tabakası yardımıyla pozitif yüklü kağıt drum yüzeyindeki ışık geçmemiş alanda yoğunlaşmış toner parçacıkları ile etkileşir . Son olarak üst taraftaki silindir çiftinden yani ısıtıp presleme yapan merdanelerden yaklaşık 169 santigratta geçerek kullanıma hazır halde çıktı olarak verilir.  

88 FİYATLARI VE MODELLERİ
Canon Ricoh Xerox Konica Minolta  

89 FİYATLARI VE MODELLERİ
Ricoh SP-212SFN W Fotokopi Makinesi Çözünürlük :600 x 600 dpi Fiyat: 1.599,00TL Modem Hızı: 33,6Kbps İletim Hızı: 3 Saniye Kağıt çıkış kapasitesi Maksimum: 50 sayfa

90 FİYATLARI VE MODELLERİ
Konica Minolta bizhub C224e Baskı Rengi: Renkli Fiyat:10.229,01 Baskı Hızı: 22ppm A4/dk Baskı Boyutu:A6- SRA3  

91 KAYNAKÇA https://tr.wikipedia.org/wiki/Yaz%C4%B1c%C4%B1_(bilgisayar)
%C4%B1lar.pdf calisir/15100

92 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ 


"Yazıcılar ve Tarayıcılar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları