Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI

2 İnternetin Altyapısı Bilgisayar terminolojisinde, bilgisayarların birbirleriyle haberleşmek için kullandıkları dile protokol adı verilir. (ortak bir dil kullanılmalıdır. Bu dile protokol denir.) İnternete bağlı bilgisayarlar TCP ve IP protokolleri ile haberleşirler. İnternette her bilgisayarın ayrı bir numarası vardır. Bu numaralara IP numarası denir.

3 Bilindiği üzere bir telefon numarası alan kodu, lokal telefon numarası gibi alt bölümlerden oluşur. Her şehrin ayrı bir alan kodu vardır. Bilgisayar numaraları da benzer şekilde alt bölümlerden oluşur. Kullanımda kolaylık açısından IP numarası yanında bilgisayarlara bir de isim verilebilir. Örneğin isimli Kırklareli Üniversitesi İnternet sunucusunun IP numarası dir.

4 Alan Adı (Domain) bu numaranın sadece bir görüntüsüdür
Alan Adı (Domain) bu numaranın sadece bir görüntüsüdür.  Yani siz normal koşullarda tarayıcınıza IP adreslerini yazarak web sitelerine ulaşabilirsiniz. Bu şekilde kullanılsaydı web sitelerinin IP adreslerini hafızamızda tutmamız gerekirdi ve zor bir kullanım sağlanırdı. Bu sorunu yaşamamak adına alan adı geliştirilmiştir. (Daha ileride alan adı kavramı açıklanacaktır.)

5 Internet üzerindeki bilgiyi sunmakla görevli, sunucu bilgisayarların hepsi değişik tür ve içerikte bilgiler sunarlar. Bilginin içeriğine göre farklı sunucular kullanılır. Yazı ve resim içeren sayfalara ulaşmak isterseniz Web (www-world wide web) sunucularına erişmeniz gerekir. Eğer aradığınız bilgi, programlar veya dosyalar içindeyse bu durumda ftp (file transfer protocol) sunucularını kullanmalısınız.

6 E-posta göndermek istediğinizde, yazdığınız mesajı adresiyle birlikte e-posta sunucusuna vermeniz gerekmektedir.

7 Ağ Protokolleri Ağa bağlı bilgisayarların birbiriyle haberleşmede kullandıkları dillerdir. İnternette konuşulan dili TCP/IP dir. Bir bilgisayarın TCP/IP ağ protokollerini konuşabilmesi için işletim sistemlerine bazı yazılımların kurulması gerekmektedir. Bunlar TCP/IP sürücü yazılımlarıdır.

8 İnternette konuşulan ortak dil olan TCP/IP protokolü iki parçadan oluşur: 1. IP (Internet Protokolü) 2. TCP (Aktarım Kontrol Protokolü) IP Protokolü farklı ağlardaki bilgisayarların ve kullanıcıların birbirlerine gönderdikleri iletilerin yerlerine ulaşmalarını sağlar.

9 IP protokolü internet üzerinde her bilgisayarın farklı bir numarası olmasını gerektirir. IP numarası 4 sayı gurubundan oluşur. Bu sayıların her biri arasında değişir. Örneğin:

10 Farklı ağlarda bulunan bilgisayarların iletişim kurması yönlendiriciler sayesinde gerçekleşmektedir. Yönlendiriciler, yerel ağ dışındaki bir bilgisayara ulaşmayı sağlar.

11 TCP Protokolu bir bilgisayardan diğerine gönderilecek iletiyi, ağ üzerinde gönderilebilecek uzunlukta küçük paketlere böler. Bu paketlerin başka bir ağdaki bilgisayara iletilmesini IP protokolu gerçekleştirirken, iletinin gönderildiği bilgisayarda bulunan TCP protokolu sayesinde bir araya getirilir ve ileti yeniden oluşturulur.

12 Alan Adı IP adreslerini yazarak web sitelerine ulaşılabilir. Ancak bu durumda IP adreslerini hafızamızda tutmamız gerekirdi ve bu da kullanıcılar için zor olabilir. Bu sorunu yaşamamak adına alan adı geliştirilmiştir.

13 Bu nedenle alan adını IP numarasına veya IP numarasını alan adına çevirme işlemi DNS sunucusu (Domain Name Server-Alan Adı Sunucusu) adı verilen bir bilgisayar tarafından yapılır. DNS sunucusu telefon rehberi gibi çalışır. İsim karşısında numara söyler.

14 Alan Adları Alan adları, birbirlerinden nokta ile ayrılmış üç ana parçadan oluşur. Örneğin Kırklareli Üniversitesinin alan adı klu.edu.tr 1.Kuruluşu tanımlayıcı kısaltma: klu 2.Alan adı tipi:edu, eğitim kurumu olduğunu belirtmektedir. 3.Ülke kodu: tr, Türkiye’deki alan adı olduğunu tanımlar.

15 Edu Eğitim kurumları (Üniversiteler, liseler, vb
Edu Eğitim kurumları (Üniversiteler, liseler, vb.) ComTicari kuruluşlar Netİnternet Ağı işleten kurumlar OrgKar amacı gütmeyen organizasyonlar, vakıf kuruluşları GovDevlet kurumları MilAskeri kurumlar

16 TrTürkiye Ukİngiltere DeAlmanya FrFransa EuAvrupa Birliği

17 İnternete Nasıl Bağlanırız?
Çevirmeli Bağlantı, modem üzerinden telefon numarası çevrilerek yapılan bağlantıdır. Ev kullanıcıları için en yaygın internete bağlantı yöntemidir. Kiralık hatlar üzerinden bağlantı: genellikle bilgi yayan büyük kuruluşların, üniversitelerin web sayfalarına internet üzerinden erişim için kullanılır. Çevirmeli bağlantılara göre daha yüksek iletişim hızı sağlarlar.

18 İnternet Sunucuları İnternet ortamında bilginin saklanarak sunulduğu bilgisayarlara sunucu adı verilir. Sunucular genellikle 24 saat çalışacak şekilde internete bağlıdır. Örnek sunucular: 1.www(worl wide web) sunucusu: İnternetteki görsel ve yazılı dokümanları sunan bilgisayarlardır. Örneğin Kırklareli Üniversitesi www sunucusunun ismi dir

19 2.FTP (file transfer protocol) sunucusu: kendine erişen bilgisayarlara dosya transferi yaparlar. Örn: ftp.klu.edu.tr 3.Güvenlik Sunucuları: Yerel ağın internete bağlandığı noktada yetkisiz erişimleri engeller. 4.E-Posta Sunucusu: posta.klu.edu.tr 5.DNS sunucusu: Bilgisayar isimlerini IP numaralarına çevirir.

20 WWW Sunucuları Web sunucularının üzerinde WWW sunucu yazılımı adı verilen bir program çalışır. Kullanıcılar web tarayıcısı (internet browser) adı verilen programları kullanarak, http (Hyper Text Transfer Protocol- Hiper metin Aktarma Protokolu) adı verilen protokolle bu sunucuya ulaşarak, istedikleri sayfayı görüntüleyebilirler. Örn:


"KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları