Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL"— Sunum transkripti:

1 Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Vitamin E Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL

2 Vit E kroner sorunların önlenmesinde kullanılabilir mi?
Vit E yi kapsül şeklinde mi yoksa besinlerle mi almak daha faydalı? Hergün yoğun vit E tüketimi yaşlanmayı geciktirir mi?

3 Bu sorular vit E nin önemli bir antioksidan olabileceğini gündeme getirmiştir.

4

5 Bitkisel yağlar kızarmada kullanılırken %11 E vitamini kaybına uğradığını yapılan çalışmalar göstermiştir.

6 Bazı besinlerin Vit.E değeri
Vitamin E (mg/100g) Soya yağı İnsan sütü Diğer bitkisel yağlar 80-100 Hayvan sütü Margarin 50-55 Karaciğer 1-1.5 Fındık 25-30 Sebzeler Buğday özü 14-15 Meyveler Kuru baklagil 3-4 Et Tahıl taneleri Yumurta tereyağı 2-3 Yeşil yapraklı seb 1-3

7 Vit E emilimi ve taşınması için diyette yağ bulunması ve safra salgılanması gereklidir.
Kanda lipoproteinlerle taşınır.

8

9 Hayvanlar üzerinde yapılan bir çok çalışmada yüksek dozda a-tokoferol ile beslenen hayvanlarda arteroscleroz riskinin düştüğü gözlenmiştir.

10

11

12 Tocopherol and Oxygen Reaction
3 2 ( ) a - tocopherol C H C H C H 3 3 3 ) C H ( C H ) C H ( C H ) 3 2 3 3 2 O H a - tocoquinone

13 Vitamin E as an antioxidant
R· + TOH ¾® RH + TO·

14 Vitamin E süperoksit ve hidroksil radikallerini, singlet oksijeni, lipid peroksit radikallerini ve diğer radikalleri indirger. Vitamin E zincir kırıcı antioksidan olarak bilinir. Lipid peroksidasyonu zincir reaksiyonu, vitamin E vasıtasıyla sonlandırılabilir.

15 Vit E nin antioksidan etkisi bir çok antioksidan savunma elemanının yetersiz kaldığı, oksijenin yüksek konsantrasyonlarında bile etkilidir.

16 Vitamin E nin Antioksidan Aktivitesi
LOO • + a-TOH LOOH + a-TO • ROO • + a-TOH ROOH + a-TO • LOO • +a-TO • NRP ROO • +a-TO • NRP LOO • : lipit peroksil radikali ROO •:peroksil radikals ROOH:peroksit LOOH:lipit peroksit a-TO •: tokopheroksil radikali NRP:non radical products

17 E VİTAMİNİ (Tokoferol)

18 A-tokoferolun bulunduğu solisyonlarda lipit peroksidasyonu ya inhibe edilir veya geciktirilir.

19 Bunların dışında yapılan in vitro çalışmalar a-tokoferolün özellikle LDL için etkili bir antioksidan olduğunu göstermiştir.

20 Vitamin E okside olduktan sonra ve parçalanmadan önce askorbik asit ve glutatyon tarafından yeniden indirgenebilmektedir. Vitamin E ve C verilmesinin, yaşlı kişilerde ortalama kan lipid peroksit konsantrasyonlarında bir azalma sağladığı saptanmıştır.

21 Vitamin E selenyum metabolizmasında da önemli rol oynar
Vitamin E selenyum metabolizmasında da önemli rol oynar. Vitamin E selenyumun organizmadan kaybını önleyerek veya onu aktif şekilde tutarak selenyum ihtiyacını azaltır. Serbest radikallerin kanserin başlamasında rol aldığı ve vitamin E ile diğer antioksidanların antikanserojen etki göstererek kanserin yayılmasını ve tümörün büyümesini önlediği kaydedilmiştir.

22

23 Jilan”ın “günlük 50 IU vitamin E katkısıyla antioksidayon işlevin gerçekleşmesi beklenemez” şeklindeki yaklaşımı hemen tüm araştırıcılar tarafından halen kabul görmektedir.(1,5 IU=1mg) Diyetle alınan PUFA oranı arttıkça E vit ihtiyacı da artmaktadır. Alınan her 1 g PUFA için 1 mg E Vit alınmalıdır.

24 Birçok yayın

25 Mide, bağırsak ve karaciğer hücrelerinde Vit
Mide, bağırsak ve karaciğer hücrelerinde Vit. A nın oksidasyonunu da önleyerek bu vitaminin organizmada etkisini arttırır ve karaciğerde depo edilmesine yardım eder.


"Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları