Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ."— Sunum transkripti:

1 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ

2 DİŞLERİMİZİN GÖREVLERİ NELERDİR?

3 1.Yiyecekleri kesmek, çiğnemek ve öğütmek

4 Konuşma esnasında bazı sesler dişler yardımıyla çıkar.

5 Estetik (Görünüm) sağlar.

6 DİŞLERİMİZİN YAPISI NASILDIR?

7 DİŞLERİMİZ KAÇ ÇEŞİTTİR?
1-Süt dişleri 2-Kalıcı dişler

8 Süt dişleri; * Toplam 20 adettir.
*Bebekken 6-9 aylıkken çıkmaya başlar. *8-9 yaş civarında süt dişlerimiz sallanarak yerine kalıcı dişlerimiz çıkar *11-12 yaş civarı süt dişlerimizin tümü değişmiş yerine kalıcı dişlerimiz çıkmış olur. *Süt dişlerimiz kalıcı dişlerimizin çıkması için rehberlik yaptığından onlara çok iyi bakmamız gerekir.

9

10 KALICI DİŞLER *6 yaşında süt dişlerimizin en arkasından ilk daimi dişimiz çıkar. *Sallanan süt dişinin yerine daimi diş çıkar. *11-12 yaşında 20’lik dişler dışında tüm daimi dişlerimiz çıkmış olur. *Hayatımız boyunca kullanacağımız dişler daimi dişlerimiz olduğundan onlara çıktığı günden itibaren çok iyi bakmalıyız.

11

12 Diş Çürüğü Nedir?Nasıl Oluşur?
*Yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesinden sonra,dişler temizlenmezse,gıda artıkları dişler üzerinde birikir. *Bu gıda artıklarına bir süre sonra bakteriler de eklenir.Böylece “bakteri plağı” dediğimiz yapı oluşur. *Bakteri plağındaki mikroorganizmaların açığa çıkardığı asitler diş dokularını eritir.Böylece çürük oluşur.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Ağız ve diş sağlığımız için;
*Günde en az 2 kez dişlerimizi fırçalamalıyız. *Fırçanın ulaşamadığı diş aralarının temizliği için diş ipi kullanmalıyız. *Şeker,çikolata,kolalı içecekler yerine elma,armut,havuç gibi taze meyve ve sebzeler tüketmeliyiz. *6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine kontrole gitmeliyiz.

29

30

31

32

33

34

35

36 DİŞLERİMİZİ FIRÇALARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

37 Diş Fırçası Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
*Fırçanın boyu ve genişliği kişiye uygun olmalıdır.(Çocuklar için daha küçük,yetişkinler için daha büyük fırçalar piyasada mevcuttur.) *Fırça kılları naylon olmalı,uçları yuvarlatılmış olmalıdır.(Piyasadaki fırçalar bu özellikleri taşır.

38 *Orta sertlikteki fırçalar tercih edilmelidir.
*Yumuşak fırçalar,diş ve diş etleri hassas kişiler için uygundur. *Sert fırçalar,aşındırıcı etkileri nedeniyle pek tavsiye edilmez.

39

40

41 Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız?
*Fırçaya nohut büyüklüğünde diş macunu sıkılır. *Fırça,diş –dişeti birleşim yerine 45 derece eğimle yerleştirilir.Küçük dairesel hareketlerle,diş etlerine de masaj yapılarak dişler fırçalanır.

42

43

44

45

46

47 DİŞETİ NEDİR?DİŞ ETLERİNİN SAĞLIKLI OLMASI NEDEN ÖNEMLİDİR?

48

49 Dişeti hastalığı nedir?Belirtileri nelerdir?
*Dişleri ağızda tutan yapılardan biri de dişetleridir.Dişeti hastalığı da ,dişetlerinin iltihaplanmasıdır. *Belirtileri:-Kızarıklık -Şişlik -Ağrı -Fırçalarken kanama -Ağızda kötü kokudur.

50 Dişeti hastalığının sebepleri nelerdir?
*Kötü ağız bakımı *Diş taşları *Diş çürükleri *Hormonal değişimler * Vitamin eksikliği(Özellikle A ve C )

51

52 Diştaşı nedir?Nasıl oluşur?
*Tükrükteki kireçsi maddelerin dişin üstüne çökmesiyle oluşur. *Tükrük bezlerinin ağza açıldığı yerlere yakın dişlerde daha çok bulunurlar.(En çok alt ön dişlerin dile bakan yüzlerinde ve üst 1. büyük azı dişlerin yanağa bakan yüzeyinde,dişetine yakın olacak şekilde oluşurlar.)

53

54 KÖTÜ AĞIZ BAKIMI AĞIZ KOKUSUNA SEBEP OLUR?

55

56

57 6 AYDA BİR DÜZENLİ OLARAK DİŞ HEKİMİNE MUAYENE OLMAK GEREKİR….

58

59

60


"AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları