Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İBADET DUA VE DİNÎ TÖREN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İBADET DUA VE DİNÎ TÖREN"— Sunum transkripti:

1 İBADET DUA VE DİNÎ TÖREN
Hakan ZAFER Din Psikolojisi 9 İBADET DUA VE DİNÎ TÖREN NOT: Bu slayttabaşka bir resim ister misiniz? Resmi seçin ve silin. Şimdi yer tutucuda Resimler simgesini tıklatarak kendi resminizi ekleyin.

2 İBADET PSİKOLOJİSİ İBADET:Allah’a karşı kulluk ve bağlılığı ifade eden sözler ve hareketler, O’na yaklaşmak için yapılan dinî davranışlar İbadetin Psikolojik Etkileri

3 DUA Küçükten büyüğe yönelimlidir.
Çağırmak, davet, seslenmek anlamına gelen hem ibadetin hem de ibadet esnasında okunan, tekrarlanan cümlelerin adıdır. da'vâ, dai ve da'vet kelimeleri aynı köktendir. Bir ibadet türüdür ve zamanlı fakat bir şekle ve mekana bağlanmadan yapılır. "Dua ibadetin özüdür“ (Tir-mizî, "Da'avât", 1) Ön şartı ve protokolü yoktur. Kabulü etkileyen durumlardan bahsedilebilir. Kendine özgü, içten Küçükten büyüğe yönelimlidir. Zihnin maddî olmayan âleme doğru çekilmesi Kur'ân-ı Kerîm'de 20 defa geçer. لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي Furkân 77 وَلِلّهِ الأَسْمَاء الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا A’raf 180 Tanrının iletişim izni olarak değerlendirilebilir. Muhammed İkbal'e göre dua ve ibadet, “kâinatın dehşet verici sessizliği içinde insanoğlunun kendisine bir cevap bulmak için hissettiği derin hasret ve iştiyakın ifadesidir.”

4 DUA PSİKOLOJİSİ İnsan neden dua eder?
Maddi ya da Manevi Bir Arzunun, Bir İsteğin Gerçekleşmesi Bir Çaresizliğin, Mahrumiyetin, Sıkıntının Giderilmesi Allah’ın Nimetlerine Şükrün İfadesi Günahlarının Bağışlanması Allah’ın Yüceliğine Duyulan Hayranlığın Vurgulanması

5 DUA Aracılı veya doğrudan Evvelkilerin duaları (Ör: ?)
Dua Türleri: Fiilî, kavlî Duanın Şekli ve Kabulü Aracılı veya doğrudan Evvelkilerin duaları (Ör: ?) Kutsal kaynaklarda öğretilen dualar Belirli yer ve zaman dualarını nasıl anlamalıyız?

6 DUANIN ETKİLERİ Hasta ya da muhtaç olmadığı zamanlarda yaptığı duanın psikolojik yararı en fazla görülmektedir. Kardiyolog Dr. Herbert Benson tarafından 10 yıl boyunca devam eden ve 1800 kişinin katıldığı, ABD'de federal hükümetin 2.3 milyon dolar fon ayırdığı yürütülen araştırmada dua etmenin ve inancın hastalıklar üzerinde % 60–90 oranında iyileştirici etkisinin olduğunu bulguladı. Duke Üniversitesi'nin anjiyo operasyonu geçiren 750 hasta üzerinde yapılan araştırmada dua eden kalp hastalarının, ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde ölüm oranlarının yüzde 30 daha az olduğu tespit edilmiştir. St Luke's Hastanesinde 466 kalp hastasına din adamları dua okumaları sonunda kendileri için dua okunan hastaların %11 oranında daha çabuk iyileştiği ve rahatsızlık belirtilerinin azaldığı görülmüştür.

7 DUANIN ETKİLERİ Yalnız değilsin ! Cesaret, Verir Kaygı Azaltır
Güven Verir Prososyaldir Hırstan kurtarabilir Dayanma Gücü Verir Ümit Verir

8 AYİN Dinî nitelikli, tapınma amacıyla toplu halde yapılan törenlerdir.
”Rit” denilen belirli kural ve tarzlar uygulanarak icra edilir. Bu şekil ve davranış tezahürleri ait olunan inançtan kaynaklanır. Latince ritus, kutsal âdet demektir. Benzer bir kavaram da ibadet, tapınma anlamında “kült”tür. Belirli şekil ve sayı yönüyle ferdi ibadetten ayrılır. , Sosyal bütünlüğe katkı sağlayabilir. İbadetteki şevki artırabilir. İbadetlerde devamlılık sağlayabilir. İnancın pekişmesine sebep olabilir. Doğalgaz kullanımı deneyi.


"İBADET DUA VE DİNÎ TÖREN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları