Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ."— Sunum transkripti:

1

2

3 BÖLÜM 3

4 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER
PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ

5 DENEY NEDİR? Bir deney, bir veya birden fazla bağımsız değişkenin, bir veya birden fazla bağımlı değişken üzerindeki etkilerini araştırmak için yapılan kontrollü bir işlemdir. Bağımsız değişken deneyci tarafından değişimlenirken; bağımlı değişken gözlenir ve kaydedilir.

6 Pek çok deney, bir seferde birden fazla bağımsız
DENEY NEDİR? Deneylerin Avantajları Pek çok deney, bir seferde birden fazla bağımsız değişkeni test eder. Ekonomik olmasının yanında bu durum, deneycinin etkileşimler hakkında önemli bilgiler edinmesini sağlar.

7 DENEY NEDİR? Deneylerin Yapılma Nedeni
Deneyler, kuramları test etmek, bir önceki bulguları tekrarlamak ve genişletmek veya bir önceki araştırmanın doğrulanamadığını göstermek için yapılır. Sadece ne olabileceğini görmek için nadiren deney yapılır.

8 DEĞİŞKENLER Bu bölüm, bir deneye başlamadan önce dikkatli bir şekilde düşünülmesi gereken üç tür değişkeni içermektedir: Bağımsız değişken, Bağımlı değişken, Kontrol değişkenleri.

9 olduğu anlamına gelebilir.
DEĞİŞKENLER Bağımsız Değişkenler Bir deneyci, bağımsız değişkenlerin davranışı kontrol edeceğini düşündüğü için bağımsız değişkenler seçilir. Kontrol edilmezse bu, değişimlemenin yetersiz veya deneyin yanlış olduğu anlamına gelebilir.

10 DEĞİŞKENLER Bağımlı Değişkenler
Bağımlı değişkenler, tutarlı olmak zorundadır; yani aynı koşullar altında her zaman aynı sonuçları vermelidir. Tavan ve taban etkileri bağımlı değişkenin yeterli ranja (sınırlara) sahip olmamasından kaynaklanır.

11 DEĞİŞKENLER Kontrol Değişkenleri
Kontrol değişkenleri deney süresince değişimlenemeyen potansiyel bağımsız değişkenlerdir.

12 DENEYSEL DESENLER Deneysel desen; denekleri, dışsal değişimleri en aza indirgemesi beklenen şekillerde farklı koşullara atar.

13 DENEYSEL DESENLER Denekler-Arası (Gruplar-Arası) Desenler
Denekler-arası desende, farklı denek grupları farklı uygulamalara tabi olur.

14 Denek-içi desende ise aynı denekler tüm uygulamalardan
DENEYSEL DESENLER Denek-İçi (Grup-İçi) Desenler Denek-içi desende ise aynı denekler tüm uygulamalardan geçer. Denekler-arası desen daha güvenli olmakla birlikte denek-içi desen daha etkilidir.

15 DENEYSEL DESENLER Karma Desenler
Karma desenler, deneklerarası olan bağımsız değişkenlere ve denek-içi olan diğerlerine sahiptir.

16 DENEYSEL DESENLER Kontrol Koşulları
Kontrol koşulları, ilgilenilen koşul veya koşulların karşılaştırılabileceğine dair net bir altyapı sağlar.

17

18 Deneysel desende pek çok gizli tehlike vardır.
DENEYSEL DESENLER Gizli Tehlikeler Deneysel desende pek çok gizli tehlike vardır. Talep karakteristikleri deneye katılan deneğin bilgi birikiminden kaynaklanır. Deneyci etkileri deneyci, deneyin amacına ilişkin ipuçları verdiğinde veya deneği sistematik olarak etkilediğinde (davranış veya kişisel özellikler yoluyla) yanlışlıkla uygulanan yapay olgulardır.

19 DENEYSEL DESENLER Yarı Deneysel Deneyler
Psikolojide yarı deneysel araştırmalarda genelde denek değişkenleri kullanılır. Bu değişkenler, bir kişiden diğerine farklılık gösteren yaş, zekâ, zihinsel sağlık, boy, saç rengi, cinsiyet ve diğer sayısız özellikler gibi ölçütlerdir.

20 VERİ Verilerin Toplanması Verilerin Toplanması Verilerin Toplanması

21


"BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları