Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUSTAFA KEMAL ORTAOKULU TEOG SİSTEMİ VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUSTAFA KEMAL ORTAOKULU TEOG SİSTEMİ VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ"— Sunum transkripti:

1 MUSTAFA KEMAL ORTAOKULU TEOG SİSTEMİ VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
REHBERLİK SERVİSİ

2 İÇERİK TEOG Nedir, Ne Değildir? TEOG Geçiş Sisteminin Amaçları;
TEOG Sistemi İçeriği; Öğrenci Velisi İçin Öneriler.

3 TEOG Sisteminin Amaçları
Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek; Eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak; Ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak, Sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak.

4 TEOG Sisteminin Amaçları
Öğretmenin mesleki performansını artırmak, Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek, Başarı değerlendirmesini sürece yaymak,

5 TEOG Sisteminin Amaçları
Telafi imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak, Öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek, Orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerini değerlendirmek

6 TEOG Sistemi nedir? Bu sisteme göre altı temel ders için ; Türkçe,
Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 8'inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan yazılı sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilir. 

7 TEOG Sistemi

8 (TEOG Ortak yazılı sınav)
Eğer dersin iki yazılısı olacaksa, birinci yazılı ortak yazılı sınav olarak yapılır. Yani Türkiye genelindeki 8.sınıfların hepsi birinci yazılı için aynı gün, aynı saatte, aynı sorularla yazılı olurlar. 1.YAZILI (TEOG Ortak yazılı sınav) 2.YAZILI (Öğretmen yapar)

9 (TEOG ortak yazılı sınav)
Eğer dersin üç yazılısı olacaksa, ikinci yazılı ortak yazılı sınav olarak yapılır. Yani Türkiye genelindeki tüm 8.sınıflar ikinci yazılı için aynı gün, aynı saatte, aynı sorularla yazılı olurlar. 1.YAZILI (Öğretmen yapar) 2.YAZILI (TEOG ortak yazılı sınav) 3.YAZILI (Öğretmen yapar)

10 1.YAZILI 2.YAZILI 1.YAZILI 2.YAZILI 3.YAZILI
(TEOG Ortak yazılı sınav) 25-26 KASIM 2.YAZILI (Öğretmen yapar) 1.YAZILI (Öğretmen yapar) 2.YAZILI (TEOG Ortak yazılı sınav) 25-26 KASIM 3.YAZILI (Öğretmen yapar)

11 SINAVLARIN GÜNLERİ VE SAATLERİ
SINAV GÜNÜ SAATİ DERS SINAV SÜRESİ 25 KASIM ÇARŞAMBA 09.00 TÜRKÇE 40 DAKİKA 10.10 MATEMATİK 11.20 DİN KÜLTÜRÜ 26 KASIM PERŞEMBE FEN VE TEKNOLOJİ İNKILAP TARİHİ YABANCI DİL

12 İkinci Dönem Sınav Günleri
SINAV GÜNÜ SAATİ DERS SINAV SÜRESİ 27 NİSAN ÇARŞAMBA 09.00 TÜRKÇE 40 DAKİKA 10.10 MATEMATİK 11.20 DİN KÜLTÜRÜ 28 NİSAN PERŞEMBE FEN VE TEKNOLOJİ İNKILAP TARİHİ YABANCI DİL

13 Sınav şekil ve içeriği Her öğrenci kendi okulunda sınava girecek.
A,B,C,D şeklinde 4 farklı kitapçık türü olacak. 20 Soru sorulacak, 40 dakika cevaplama süresi verilecek. Her soru 4 seçenekli olacak. Yanlış yapılan sorular doğruları etkilemeyecek. Yani 3 yanlış 1 doğruya etki etmeyecek. İkinci yazılıya geçmeden önce 30 dakika ara/mola verilecek. TÜRKÇE 30 DK MOLA MATEMATİK 30 DK MOLA DİN KÜLTÜRÜ

14 Sınav şekil ve içeriği İlk 20 dakika ve son 5 dakika sınavdan çıkma izni yok. Ortak sınavlar iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatil edilecek, ders yapılmayacak Ortak sınavlarda öğrencilerden ücret alınmayacak. Öğrenci geç kalırsa ilk 15’ sınava girebilecek, ancak ek süre verilmeyecek. Ortak sınavlara katılamazsa, mazeret sınavına girebilecek. FEN VE TEKNOLOJİ 30 DK MOLA İNKILAP TARİHİ 30 DK MOLA YABANCI DİL

15 ORTAK SINAV HANGİ KONULARI KAPSAYACAK?
Öğrenciler, birinci dönem girecekleri ortak sınavda sınav tarihine kadar işlemiş oldukları konulardan, ikinci dönem girecekleri ortak sınavda ise eğitim öğretim yılı başından itibaren işlemiş oldukları konulardan sorumlu olacaklardır.

16 2016 ORTAK SINAVLARDA PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?

17 2016 ORTAK SINAVLARDA PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?
Ortak Sınav Puanı 700 Yerleştirme Esas Puanı 500 üzerinden değerlendirilecektir.

18 Sınava Girdik, Peki Puanlar Nasıl Hesaplanacak?
1. TEOG ve 2. TEOG sınavlarından aldığın notun ortalaması %70 ve okul başarı puanının ortalaması % 30 etki ediyor. Bu ortalamalar alındıktan sonra öğrencinin yerleştirme puanı ortaya çıkıyor. Örneğin; Max 300 PUAN 6.SINIF BAŞARI PUANI Max 100 7.SINIF BAŞARI PUANI Max 100 8.SINIF BAŞARI PUANI Max 100 Max 700 PUAN 1. TEOG SINAV PUANI 2. TEOG SINAV PUANI 700 üzerinden hesaplanan TEOG ortak sınav puanın üzerine ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları eklenip 2’ye bölünerek TEOG Yerleştirme puanı elde edilir. 2

19 Sınava Girdik, Peki Puanlar Nasıl Hesaplanacak?
- Her sorunun puanı aynı, katsayıları farklı olacak. Türkçe, matematik, fen ve teknoloji için katsayı 4, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için katsayı 2 kullanılacak. Bu nedenle Türkçe, matematik ile fen ve teknoloji sınavlarında doğru sayısının diğer derslerden fazla olması daha yüksek bir yerleştirme puanı getirecek.

20 TEOG puanı nasıl hesaplanır?
Katsayılar ile ortak yazılılardan aldığın puanları çarp ve puanların hepsini topla TÜRKÇE MATEMATİK FEN BİLGİSİ SOSYAL BİLGİLER YABANCI DİL DİN KÜLTÜRÜ 4 90 360 4 95 380 4 100 400 2 85 170 Katsayıların toplamı 2 90 180 95 190 2 Toplam = (1.680 / 18 / 100 )X 700 FORMÜL (Toplam Puan / 18 / 100 ) X 700 1.DÖNEM TEOG PUANI = 653,33

21 Sınava girdik, peki puanlar nasıl hesaplanacak?
6.SINIF BAŞARI PUANI 80 7.SINIF BAŞARI PUANI 75 8.SINIF BAŞARI PUANI 95 1. DÖNEM TEOG 653,00 2. DÖNEM TEOG 650,00 651,50 PUAN 2 250 PUAN 651,50 PUAN 450,75 2

22 PUANLARIN EŞİT OLMASI DURUMUNDA NE YAPILACAK ?
OYP’lerin eşit olması halinde ORTAK Sınav puanı, Eşitliğin devam etmesi halinde 8. sınıf YBP Eşitliğin devam etmesi halinde 7. sınıf YBP Eşitliğin devam etmesi halinde 6. sınıf YBP yüksek olana öncelik verilecektir. Bunların eşit olması halinde tercih önceliği Özürsüz devamsız gün sayısının azlığı dikkate alınacaktır.

23 EK PUAN NEDİR? Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Bilim Olimpiyat Sınavları ve Matematik Olimpiyat Sınavları ile Proje Yarışmalarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanan öğrencilere, katıldıkları yılın Yıl Sonu Başarı Puanına belirlenen oranda ek puan verilecektir.

24 EK PUANIN KATKISI NASIL OLACAK ?
Öğrencilerin yarışmalara ve olimpiyat sınavlarına katıldıkları yıla ait Yıl Sonu Başarı Puanına; Altın madalya alan veya birinci olanlar için yıl sonu başarı puanının %10’u Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için yıl sonu başarı puanının %9’u Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için yıl sonu başarı puanının %8’i Bu etkinliklere katılanlar için de yıl sonu başarı puanının %7’si oranında EK PUAN verilecektir.

25 ÖĞRENCİ VELİSİNE ÖNERİLER

26 Sınavlarda başarılı olmak öğrencinin olduğu kadar anne babaların da isteğidir. Ancak bu dönemin dengeli ve sağlıklı olarak aşılması için anne babalara bazı görevler düşmektedir Sınava girecek her öğrenci ve aile için de bu sürecin biraz gerginliğe yol açması oldukça doğal ve kaçınılmaz. Ancak, bir çok aile bu günleri “şu sınavı bir atlatsak!” baskısıyla birikmiş ve patlamaya hazır bir gerginlik içinde yaşamakta. Ailelerin yaşadığı bu gerginlik gencin kaygı düzeyini yükseltmekte, performansını olumsuz etkileme riski yaratmakta.

27 Sınav bir FIRSAT mı, bir TEHDİT mi?
Çocuğunuzun sınavı sizin için ne ifade ediyor? “Bu sınavı kazanırsa ailenizdeki tüm sorunlar çözülecek, çocuğunuzun geleceği garanti altına alınacak, sıkıntılar sona erecek ya da tersine kazanamazsa her şey bitecek, mahvolacaksınız, ele-güne rezil olacaksınız” gibi düşünce biçiminiz varsa sınavı bir TEHDİT olarak algılıyorsunuz demektir. Bu düşünce biçimi “ya hep ya hiç” şeklindeki gerçekçi olmayan bir yaklaşımdır. Oysa sınav sadece bir FIRSAT’dır. Çocuğunuzun bazı alternatiflere yönelik kendini denemesi için bir fırsattır. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmesi sizin sınava doğru, gerçekçi ve sağlıklı biçimde yaklaşmanıza bağlıdır.

28 SINAV NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Sınav anne ve babaların ya da çocuklarımızın değerini ölçmez. Geleceğimizin tek belirleyicisi değildir. Çocuğumuzun başarı / başarısızlığı anne ve babaların başarı / başarısızlığı demek değildir. Sınavda başarılı olmak, mutlu olmamızın tek yolu değildir. SINAV NE DEĞİLDİR? Çocuklarımızın öğrenme yaşantılarını değerlendiren ve çocuklarımızın bir üst eğitim kurumuna yerleşmesini sağlayan bir araçtır. SINAV NEDİR?

29 Çocuğunuzu Tanıyın ve GERÇEKÇİ Olunuz
Pek çok anne-baba bilinçli ya da bilinçaltı ihtiyaçlarının sonucu kendi beklentilerini çocukları yoluyla gerçekleştirmek ister...Sizin beklentileriniz çocuğunuza uymayabilir. Çocuğunuzun ilgileri, ihtiyaçları, yetenek ve kapasitesini doğru değerlendirmeye çalışın. Onu tanıyın ve onun kendisini gerçekleştirmesine yardımcı olun. Çocuğunuzu, kardeşleriyle ya da başkalarıyla kıyaslamayınız. Onun kendi içindeki ilerlemesine dikkat edin, çabalarını takdir edin. Onun güçlü yönlerini keşfedip değerlendirmesi, yetersiz yönlerini geliştirmesi konusunda ona uygun fırsatlar hazırlayın.

30 Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişeleriniz çocuğunuza yansır.
Bu nedenle öncelikle aileler kaygılarını azaltmaya çalışmalıdırlar. Kaygı gelecekle ilgili seyredilen olumsuz bir filmi andırır. Yoğun kaygı yaşayan kişiler geleceği düşünmekten, bugünü kullanamazlar. Sizin sınav sonucu ile aşırı meşgul olmanız, çocuğunuzun da bu yönde meşguliyetini artıracaktır. Çocuğunuza yardımcı olmak için çocuğunuzun bugünkü yaptıkları ile ilgilenebilirsiniz.

31 Beden dili ve ses tonu ile verdiğiniz mesajlara dikkat edin.
 Anne babalar bazen çocuklarına; “Sınav bizim için önemli değil, kazanamazsan da olur. Canını sıkma, kafana takma” gibi önerilerde bulunmaktadırlar. Ancak eğer anne-baba çocuklarına bunları söylerken, beden dili ve ses tonları desteklemiyorsa yani ağızlarından çıkan ile bedenlerinin söylediği çelişiyorsa öğrenci daha çok beden diline dikkat edecektir. Ebeveynlerin kaygılı, üzüntülü halleri çabucak algılanır.

32 Meli-malı kelimeleri dikkatle kullanılmalı.
“En az şu kadar net yapmalısın. Matematik ve Türkçe’den full yapmalısın. Başarılı olmalısın. Dikkatli olmalısın. Kendini dersine vermelisin. İyi bir liseyi mutlaka kazanmalısın” türünden zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısının artmasına neden olmaktadır. Bu tür zorunluluk ifade eden sözleri mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın.

33 Ders çalış demeyin.  Sorumluluğunu bilen ve sınavlara hazırlanan öğrenciler için ailelerin uyarılarına ihtiyaç yoktur. Öğrenci ne kadar ders çalışacağına ve ne zaman ders çalışacağına kendisi karar verebilir. Anne babaların iyi niyetli olarak verdikleri ders çalış mesajları öğrencinin kaygısını artırabilir. Bazı öğrenciler bu nedenle kendisi için değil ailesi için ders çalışması gerektiği düşüncesine kapılıp, daha yoğun kaygı hissedebilir. Ya da ailesine tepki göstererek ders çalışmayı aksatabilir.

34 Negatif motivasyondan uzak durun.
Bazı anne babalar çocuklarının motivasyonunu artırmak için; “bu gidişle sen asla iyi bir okulu kazanamazsın, yata yata sınav kazanılmaz” gibi sözler söyler. Ancak negatif motivasyon pek az öğrencide başarılı olur. Hatta öğrencinin kendisini başarısız görmesine neden olarak kaygısını artırabilir.

35 Çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın.
Her anne baba kendi çocuğunun daha özel olduğunu düşünür. Oysa her insanın objektif bakıldığında belli alanlarda kuvvetli yönleri olabildiği gibi belli alanlarda da zayıf özellikleri olabilir. Beklentileriniz ile çocuğunuzun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa çocuğunuz daha az kaygı yaşayabilir.

36 Çocuğunuzun ergenlik döneminde olduğunu unutmayın.
 Bu dönem  çalkantılı ve ikilemli bir dönemdir. Çocuğunuzun yerine sorun çözmek istediğinizde ya da ona önerilerde bulunmak istediğinizde onun sizinle aynı şeyleri göremeyeceğini bilin. Örneğin güneşli güzel bir günde siz istememenize rağmen işlerinizi yapabilirken, çocuğunuz böyle havalarda ders çalışmakta güçlük çekecektir.

37 Bu zor dönemde çocuklarınıza anlayışlı ve destekleyici davranın.
Kaygının yoğunlaşması ile birlikte çocuklarınız kendilerini daha çaresiz ve çözümsüz hissedebilirler. Bu nedenle daha tepkili olabilirler. Daha önceden kızmadıkları şeylere şimdilerde daha sert tepkiler gösterebilirler.Bu durumun geçici olduğunu düşünerek çocuğunuza karşı anlayışlı olmaya çalışın. Çocuğunuzu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın. “dayının kızı EAL’ye girdi, sen de oraya girmelisin” türünden yaklaşımlar çocuğunuza zarar verebilir. Her birey ayrı bir kişiliktir. Çocuğunuzu ancak gereken durumlarda sadece kendisiyle kıyaslayabilirsiniz. Yani önceki davranış biçimleriyle, şimdiki davranış biçimlerini karşılaştırarak aradaki gözlenmiş olan değişimleri aradaki gözlediğiniz değişimleri ortaya koyabilirsiniz.

38 SINAV ÖNCESİ ANNE-BABALAR NE YAPMALI?
Önceliğin, çocuklarımızın fiziksel ihtiyaçlarını (hastalık, beslenme, uyku, vb.) karşılamak olduğunu unutmayalım. Çocuklarımızın ders çalışabilmeleri için uygun ortamlar hazırlayalım. Çocuklarımız için yaptıklarımızı, sürekli hatırlatarak onların yüzüne vurmayalım

39 Çocuklarımızın ders çalışmaları konusunda gözlemci, gerektiğinde de destekçi olalım
Sınavda sorumlu oldukları konuları/kazanımları takip edelim Çocuklarımızın dinlenmelerine ve diğer etkinliklerine (sinema, spor, tiyatro) zaman ayırmalarını destekleyelim.

40 SINAV SONRASI ANNE-BABA NE YAPMALI?
Çocuğumuz zorlu bir sürecin üstesinden geldiği için onu kutlayalım. Çocuğumuz konuşmaya hazır olduğunda sınavın bir değerlendirmesini yapalım ve yeni planlar oluşturmasını destekleyelim. Çocuğumuza ne yapmak istediğini soralım ve imkânlarınız ölçüsünde ona rahatlayabileceği bir ortam sağlayalım. Çocuğumuz sınav ile ilgili konuşmaya istekli değilse sorularımızı daha sonraya bırakalım, Sınav süreci yorucu bir süreçtir dolayısıyla dinlenmesini sağlayalım.

41 Şunu hep hatırlayın; “ Başarılı bir çocuğa sahip olmaktan önce gelen şey, sağlıklı bir çocuğa sahip olmaktır.” “Anne-baba olarak çocuğun kişiliğini sınav başarısıyla ölçmeyiniz.”

42 Birbirinize bağlılığın amaç, sınavın araç olduğunu unutmayın
Birbirinize bağlılığın amaç, sınavın araç olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun ders çalışması ve sınavda başarılı olması uğruna onunla ilişkilerinizi tehlikeye atmayın. Bu zor dönemde çocuklarınıza anlayışlı ve destekleyici davranın.

43 SON SÖZ Çocuğunuz bu sınavı sizin sevginizi ve ilginizi kaybetmemek için başarmak istiyorsa; işte o zaman karşılaşacağı bütün sınavları kaybetmiş demektir… Çocuğunuz eğer sınav sonucu ne olursa olsun ona olan sevginizin ve ilginizin azalmayacağını biliyorsa; belki başarısız olacak ama kesinlikle bir gün başarılı olacaktır…


"MUSTAFA KEMAL ORTAOKULU TEOG SİSTEMİ VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları