Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ceylanpınar Toplum Sağlığı Merkezi 2014

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ceylanpınar Toplum Sağlığı Merkezi 2014"— Sunum transkripti:

1 Ceylanpınar Toplum Sağlığı Merkezi 2014
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Birimi Hülya ÇARIKCİ

2 BİT Nedir? Saç bitleri insan saçında yaşayan ve üreyen, çok küçük, kanatsız, günde 2-8 kez kan emerek beslenen gri böceklerdir. Ömürleri 30 gündür ve kafa derisinden uzakta sadece 2 gün yaşayabilirler. Bitlerin zıplama ya da uçma özelliği yoktur.

3

4 SİRKE Nedir? Saç bitinin yumurtasına verilen isimdir.
Küçük beyazımsı toplu iğne başı büyüklüğünde saç tellerine yapışık duran beneklerdir. Sirkeler yaklaşık 7 ile 10 gün arasında yumurtadan çıkarlar ve 7 gün içinde olgun bir bit halini alırlar.

5 Genellikle enseye yakın, kulakların arkasında ve başın arkasında saç tellerine tutunmuş halde bulunurlar. Sirkeler kir veya kepek gibi yıkanarak temizlenemezler.

6 BELİRTİSİ En yaygın belirtisi, başın ve ensenin şiddetli bir şekilde kaşınmasıdır.

7 Nasıl Bulaşır? Saçtan saça direk temasla bulaşır.
Başında bit bulunan bir kişiyle yakın temas, oyun oynarken, başların birbirine yaslanması ya da yüze düşen saçların hızlı bir şekilde arkaya atılması dahi bitlerin bulaşması için yeterli olabilmektedir. Tarak, saç fırçası, şapka, havlu, yastık, oyuncaklar

8 Yapılması Gerekenler Öğretmenin aileleri bilgilendirmesi
Bit ve sirkeleri yok etmek amacıyla satılan şampuan kullanımı ( bunun için aile hekimlerinize ya da eczacınıza başvurunuz) Saç önce normal şampuanla yıkanıp sonra bit ilacı kullanılmalıdır. Şapkalar, bereler, boyun atkıları, tarak, fırça değiş tokuş yapılmamalıdır. Uzun saçlar bağlanmalıdır.

9 Giysiler, çarşaflar çok sıcak suda (en az 60 derece) yıkanır.
Yıkanamayacak eşya ve nesneler bir torbaya hava almayacak şekilde konup, sıkıca kapatılıp 2 hafta süreyle bekletilmelidir. Bu sürenin sonunda ancak iyice çırpılıp silkelenerek kullanılmalıdır. Evde her yer elektrikli süpürgeyle temizlenip torbası imha edilmelidir.

10 SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"Ceylanpınar Toplum Sağlığı Merkezi 2014" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları