Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NASRETTİN HOCA SÖYLER BAKALIM NELER SÖYLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NASRETTİN HOCA SÖYLER BAKALIM NELER SÖYLER."— Sunum transkripti:

1 NASRETTİN HOCA SÖYLER BAKALIM NELER SÖYLER

2 YEMEĞİN BUĞUSU PARANIN SESİ

3 Hoca Akşehir'de Kadılık vazifesini yürütürken karşısına iki adam çıkmış. Birisi fakirdir. Diğeri ise cimriliği ile nam salmış ünlü bir aşçıdır. Öbürü boynu bükük bir fakir adam sessiz bekler. Diğer aşçı sözü alır:

4 - Hocam demiş. Bu adamdan davacıyım ben
- Hocam demiş. Bu adamdan davacıyım ben. Dükkanın önünde kuru fasulye pişiriyordum. Tencerenin kenarından buğusu çıkıyordu yemeğin. Bu adam elinde bir somunla geldi. Kopardığı lokmaları yemeğin buğusuna tutup başladı atıştırmaya. Nihayet koca bir ekmeği bitirdi. Ondan fasulye buğusunun ücretini istedim, vermedi.

5 Sizce adam parasını istemekte haklı olabilir mi?

6 Hoca anlatılanları dikkatle dinledikten sonra fakire dönüp : - Doğru mu bunlar? diye sorar. Fakir adam hayatında hiç yalan söylememiştir. Bu yüzden mecbur doğruyu söyler. - Evet, der fakir adam.

7 Adamın yerinde olsaydınız gerçeği söyler miydiniz?

8 - Öyleyse para keseni çıkar bakalım, demiş
- Öyleyse para keseni çıkar bakalım, demiş. Zavallı fakir, Kadı efendiye karşı gelemez. İçinde üç beş akçe bulunan kesesini hocaya uzatır.

9 Hoca bu sefer aşçıyı çağırır yanına Keseyi kulağına yaklaştırarak şıngırdatmaya başlar. Sonra da : - Haydi der aldın işte alacağını! Aşçı: - Nasıl olur? diye şaşkınlığını belli eder. Paramı vermediniz henüz der. Hoca cevap verir: - Fazla uzatma der, yemeğin buğusunu satan, paranın da sesini alır elbet!

10 Nasrettin Hocanın çözüm yolunu beğendiniz mi?

11 Bu fıkradan çıkarabileceğimiz ders sizce nedir?

12 Ne kadar zor durumda kalırsak kalalım doğru söylemekten vazgeçmemeliyiz.

13 KIYAMET KOPACAKSA

14 Hoca'ya bir oyun oynamak isteyen üç beş komşusu: - Hocam derler, duyduk ki yarın kıyamet kopacakmış. Gel senin şu kuzuyu kesip yiyelim, der.

15 Nasrettin Hoca niçin bu kişilere inanmış olabilir?

16 Hoca : - Haydi der, ırmağa girip serinleyin biraz Hava çok sıcak, der
Hoca : - Haydi der, ırmağa girip serinleyin biraz Hava çok sıcak, der. - Hay sağ olasın Hoca, derler. Sen hele kuzuyu kızartıver. Biz biraz eğlenelim. Daha sonra soyunup ırmağa girerler neşeyle.

17 Söyleyene inanmadığı halde: - Olur der hoca, dediğiniz olsun
Söyleyene inanmadığı halde: - Olur der hoca, dediğiniz olsun. Bir dere kenarında kızartır yeriz, der güle oynaya derenin kenarına gelirler. Kuzu kızartırlar. Onlar yıkanıp eğlenirken hoca hepsinin elbisesini ateşe atıp bir güzel yakar.

18 Adamlar dereden çıkıp da olanları anlayınca : - Yahu hocam derler ne yaptın sen? Şimdi nasıl döneceğiz köye? Diyerek hocaya kızarlar. - Bu kadar üzülmeyin canım der hoca gülerek. Nede olsa yarın kıyamet kopacak. Elbiseye ne gerek var?

19 Nasrettin Hocanın yaptığını doğru buluyor musunuz?

20 Bu fıkradan çıkarabileceğimiz ders sizce nedir?

21 Ne olursa olsun insanlara güvenmekten vazgeçmemeliyiz
Ne olursa olsun insanlara güvenmekten vazgeçmemeliyiz. Unutmayın, yalan söyleyen insanların kendileri de bu yalandan zarar görür.

22 YALANCI ŞAHİTLE HOCA'NIN EŞEĞİ

23 Hoca şehrin kadısını ziyarete gitmiş Eşeğini de mahkeme kapısının önüne bağlamış. Bu sırada yalancı şahitlik suçundan ceza alacak bir adam getirmişler. O devirde böylelerine verilen ceza, bir eşeğin sırtına ters oturtulup çarşı pazar dolaştırılmakmış. Kadı Efendi hocadan eşeğini vermesini rica etmiş.

24 Nasrettin Hocanın yerinde olsaydınız eşeğinizi verir miydiniz?

25 Yalancı şahidi Hoca'nın eşeğine bağlayıp götürmüşler
Yalancı şahidi Hoca'nın eşeğine bağlayıp götürmüşler. O gün akşama kadar eşeğini beklemek zorunda kalmış Hoca. Bir başka gün yine Kadı Efendiyi ziyarete gelmiş. Hoca Yine aynı adamı yalancı şahitlik suçundan getirmişler. Kadı hocadan tekrar eşeğini istemiş. Hoca dayanamamış: - Yahu demiş bana baksana sen Ya yalancı şahitlikten vazgeç, ya da kendine bir eşek satın al!

26 Nasrettin Hoca niçin kızmış olabilir
Nasrettin Hoca niçin kızmış olabilir? Siz böyle bir durumda ne yapardınız?

27 Bu fıkradan çıkarabileceğimiz ders sizce nedir?

28 Yalan söyleyen insanlar size zarar verebilir
Yalan söyleyen insanlar size zarar verebilir. Siz dürüst biri olmaktan vazgeçmeyin ve onların bu alışkanlıklarından kurtulmaları için yardımcı olun.

29 İŞTE AYAKLARINIZ

30 Üç dört çocuk ayaklarını suya sokmuş oynarlarken Nasreddin Hoca'nın yanlarına doğru geldiğini görmüşler. Bir muziplik düşünmüşler hemen: - Aman hocam diye bağırmış birisi Ayaklarımız birbirine karıştı Bir türlü bulamıyoruz.

31 - Ya demiş, Nasreddin Hoca, ben şimdi bulurum onları
- Ya demiş, Nasreddin Hoca, ben şimdi bulurum onları. Eline geçirdiği sopa ile başlamış su içindeki ayaklara vurmaya. Çocuklar zıplayıp kalkmışlar sudan Hoca gülmüş: - Tamam mı demiş, herkes ayağını buldu mu şimdi?

32 Şaka için yalan söyleyen çocuklara Nasrettin Hoca nasıl davranmıştır?

33 Siz Nasrettin Hocanın yerinde olsanız bu şekilde davranır mıydınız?

34 Siz şaka için yalan söyler misiniz? Niçin?

35 Bu fıkradan çıkarabileceğimiz ders sizce nedir?

36 Şaka için de olsa yalan söylemek, başka insanlara zarar verebilir
Şaka için de olsa yalan söylemek, başka insanlara zarar verebilir. Bu yüzden dürüst olmaktan asla vazgeçmeyin.


"NASRETTİN HOCA SÖYLER BAKALIM NELER SÖYLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları