Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları"— Sunum transkripti:

1 Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Tasarım ve Düzenleme: Hasari

2 Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir?
Düşünelim? Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz.

3 Donanım Yazılım Bilişim Teknolojisi

4 Bilgisayar Bilgisayar; kullanıcıdan aldığı komutlara göre işlem yapan, yaptığı işlemlerin sonucunu depolayabilen, istenildiğinde bir yerden başka bir yere gönderebilen elektronik bir cihazdır.

5 Donanım, Yazılım Bilgisayarı oluşturan birimler temelde iki gruba ayrılır. Donanım, bilgisayarda kullanılan fiziksel parçaların genel adıdır. Yazılım ise bilgisayarın kullanılmasını sağlayan programlardır.

6 Bilişim Teknolojisi Bilişim Teknolojisi, bilginin elde edilmesinde, saklanmasında, üzerinde işlem yapılmasında, ağlar aracılığıyla bir yerden başka bir yere iletilmesinde kullanılan bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin tümüdür

7 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ ÜRÜNLERİNİN TANITIMI
Bilgisayar teknolojisinin gelişimiyle iletişim teknolojisi de gelişmiş, böylece bilgi iletişimi daha etkili ve verimli hâle gelmiştir. Örneğin mobil telefonla sesli iletişim sağlanabiliyorken 3G teknolojisiyle sesli ve görüntülü bilgi aktarımı dönemi başlamıştır.

8 Bilgisayar Çeşitleri Ana Bilgisayar (Server) Mini Bilgisayar Ağ (Network) Bilgisayarı Kişisel Bilgisayar (PC) Dizüstü Bilgisayar

9 Ana Bilgisayar Çok hızlı işlem gücü ve dev bellek güçleri olan bilgisayarlardır. Özel bir merkezde bulunur ve aynı anda binlerce istemci bilgisayara hizmet verebilir. Çok sayıda bilginin güvenle işlenmesi gerektiği durumlarda güvenle kullanılır.

10 Mini Bilgisayar Yüksek işlemci hızlarına, yüksek RAM’e ve geniş sabit disk kapasitelerine sahip bilgisayarlardır. Okullarda, şirketlerde, fabrikalarda bulunabilir ve kendisine bağlı istemci bilgisayarlara hizmet verir.

11 Ağ (Network) Bilgisayarı
Bellek güçleri, disk kapasiteleri ve işlem güçleri sınırlı bilgisayarlardır. İntranette iş yürütmek için kullanılır ve güçlü bir sunucuya bağlıdır.

12 Kişisel Bilgisayar (PC)
Evlerde ve iş yerlerinde tek kişi tarafından kullanılan bilgisayarlardır. Bu nedenle bu bilgisayarlara “kişisel bilgisayarlar” denir. Kullanımları 1970’li yıllardan sonra yaygınlaşmıştır. Günümüzde çeşitli özellikte ve güçte kişisel bilgisayarlar bulunmaktadır.

13 Dizüstü Bilgisayar Boyutları küçüktür, Taşınabilir,
Şarj özelliği gelişmiş, PC’nin yapabildiği işlemleri yapar.

14 Bilgisayarlar Arasındaki Farklar
Kapasite Hız Maliyet

15 Kapasite Bilgisayarın byte (bayt) cinsinden bilgi saklama kapasitesi
Kullanım alanı ve ihtiyaca göre kapasite en küçük birim, bit (0 veya 1) 8 bit = 1 byte = 1 karakter Bit, Byte, Kilobyte, Megabyte, Gigabyte,Terabyte, Petabyte…

16 Hız İşlemci en önemli hız faktörüdür Tek başına hızı belirlemez!
RAM belleğin hızı, Ana kart veri yolunun hızı, Sabit diskin hızı. En küçük birimi Hz (hertz) saniyede yapılan mantıksal işlem sayısı. ( MHz, GHz )

17 Maliyet ve Amaç Hangi amaç için kullanılacak Nerede kullanılacak
Ne tür programlar kullanılacak Kapasite, hız ve boyut

18 Bir Kişisel Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
Merkezi İşlem Birimi (CPU) Sabit Disk (Hard disk) Giriş Çıkış Birimleri Hafıza Tipleri Taşınabilir Depolama Araçları Çevresel Cihazlar

19 Merkezi İşlem Birimi (CPU)
En önemli donanım elemanıdır. Aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemleri yaparak sonuçları çıktı birimlerine gönderir. Bilgisayarın hızı denilince anlatılmak istenen işlemcinin hızıdır.

20 Sabit Disk (Hard disk) Bilgilerin depolandığı donanım birimidir.
Manyetik disklerin bir araya gelmesiyle oluşur. Çeşitli boyut ve kapasiteye sahiptirler. Günümüzde kapasiteler sürekli artmakta, Buna rağmen maliyetleri düşmektedir.

21 Giriş Çıkış Birimleri Dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayanlar giriş birimleri, Bilgilerin işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan donanımlar çıkış birimleri.

22 Giriş Çıkış Birimleri Giriş Birimleri Çıkış Birimleri Klavye Hoparlör
Fare Yazıcı Scanner (Tarayıcı) Çizici Mikrofon Hafıza kartları Ekran (Dokunmatik) Ekran Kamera CD – DVD yazıcılar Optik okuyucu CD - DVD okuyucular

23 Hafıza Tipleri RAM (Random Access Memory – Rastgele Erişilebilir Bellek): Bilgisayarın ana belleğidir. Bilgileri geçici olarak saklanır. Bilgisayar kapatıldığında bilgiler silinir. İşletim sistemi ve programların gerekli bilgileri RAM’e yüklenir. RAM hızı sabit diske göre çok yüksektir.

24 Hafıza Tipleri ROM (Read Only Memory – Sadece Okunabilir Bellek)
Üreticisi tarafından üzerine yüklenmiş bilgiler, yazılım bulunur. Kullanıcının bu bilgi ve yazılımı değiştirmesi mümkün değildir. Sadece okunabilir.

25 Taşınabilir Depolama Araçları
Bilgisayara harici olarak dışarıdan bağlanırlar. Genellikle usb bağlantı noktasından bağlanırlar.

26 Gelecek… Gelecek, bilgi ve iletişim teknolojileri üzerine inşa edilen bir çağ olacaktır.

27 Soru 1 Bilgisayar üzerinde aritmetik, mantıksal ve karşılaştırma işlemi yapan birim aşağıdakilerden hangisidir? A) RAM B) Yazılım C) İşlemci D) ROM E) Sabit Disk

28 Soru 2 Aşağıdakilerden hangisi çıktı birimidir?
A) Scanner B) Hoparlör C) Kamera D) Mikrofon E) Oyun çubuğu

29 Soru 3 Aşağıdakilerden hangisi giriş birimi değildir?
A) Klavye B) Fare C) Ekran D) Yazıcı E) Mikrofon

30 Soru 4 Genellikle diğer bilgisayarlara hizmet vermek amacıyla kullanılan en güçlü bilgisayar aşağıdakilerden hangisidir? A) Ana bilgisayar B) Mini bilgisayar C) Ağ Bilgisayarı D) Dizüstü bilgisayar E) Kişisel bilgisayar


"Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları