Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm 5 ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ (ET) ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm 5 ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ (ET) ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER."— Sunum transkripti:

1 Bölüm 5 ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ (ET) ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER

2 ET altyapısını ve bileşenlerini tanımlamak
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Öğrenme Hedefleri ET altyapısını ve bileşenlerini tanımlamak ET altyapı evriminin safhalarını ve teknoloji gelişimini belirlemek ve tanımlamak Çağdaş bilgisayar donanım platform eğilimlerini değerlendirmek Çağdaş yazılım platform eğilimlerini değerlendirmek ET altyapısı yönetimi ve yönetim çözümleri konusundaki zorlukları değerlendirmek Öğrenciler donanım veya yazılım platformları trendlerini tanıyorlar mı? iPhone/iPad’i sadece bir cihaz olarak mı görüyorlar yoksa bilgisayar platformu olarak mı görüyorlar? Program geliştiriciler oyun ve aktivite tasarlarken Facebook’un içindeki uyguluma platformuna aşina olabilirler. Ayrıca bulut bilgi işlemin daha önceki bölümlerinde de bahsedildiği gibi öğrenciler için çağdaş bir donanım platformu eğilim olduğuna işaret etmelidir.

3 BART Yeni Bir ET Altyapısı ile Hızlanmakta
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER BART Yeni Bir ET Altyapısı ile Hızlanmakta Problem: Eskimiş sistemler zamanında kararlar için yeterince hızlı bir şekilde enformasyon verememektedir; 7/24 faaliyetler için çok güvenilmezdir Çözümler: Değiştirilen ve yükseltilen donanım ve yazılım ve kullanılan ileri teknoloji Şebeke (Grid) bilgi işlem Sanallaştırma Yaprak sunucular Bilgisayar enerji kullanımını azaltarak ve hizmetleri moderleştirerek; kaynakların daha etkin kullanımında ET’nin rolünü göstermektedir Öğrenciler veri merkezleri ve iş bilgisayar tarafından ABD'de kullanılan gücün farkında olmayabilir.  ABD'deki veri merkezleri havayolu endüstrisi kadar güç tüketiği bir raporda iddia edildi.

4 BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER
ET Altyapısı ET altyapısı: Kurumların belirli enformasyon sistemleri uygulamaları için bir platform sağlayan paylaşılan teknoloji kaynağı İşletme çapında hizmetler: Bilgi işleme hizmeti sağlayan bilgi işlem platformu Telekomünikasyon hizmeti Veri yönetimi hizmeti Yazılım uygulama hizmeti Fiziksel tesislerin yönetimi hizmeti ET yönetimi, standartları, eğitimi, araştırma ve geliştirme hizmeti “Hizmet platformu” bakış açısı yatırımların değerinin anlaşılmasını kolaylaştırır "Hizmet platformu" açısı yeni bir teknoloji aracı olarak hizmetlerin etkin analizi anlamına gelir. Örneğin, yeni bir PC bilgi için bekleme süresinde günde bir saat tasarruf edebilir ve firmaya kendi değerini artırabilir.

5 İŞLETMELER ARASINDA BAĞLANTILAR, ET ALTYAPISI VE İŞLETME YETKİNLİKLERİ
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER ET Altyapısı İŞLETMELER ARASINDA BAĞLANTILAR, ET ALTYAPISI VE İŞLETME YETKİNLİKLERİ Bu slayt noktası firmanın başarısı için ET altyapısı ve hizmetlerinin merkezi göstermektir. Sonuçta, firmanın müşterilerine ulaştırdığı  kalite, teslim için altyapı gücünü doğrudan bir fonksiyonudur. Örneğin, Amazon rutin olarak en popüler online alışveriş sitesi olarak bilinir ve hizmet ve hız kalitesi için müşterilerinden yüksek övgü alır. Bunun sebebi: Amazon bu hizmetleri sağlamak için birkaç yüz bin işlemci ile dünyanın en büyük bilişim altyapısına sahiptir. ŞEKİL 5-1 İşletmenin; müşterilerini, tedarikçilerini ve çalışanlarını destekleme becerisi olan işletme hizmetleri, ET altyapısının doğrudan bir işlevidir. İdeal olanı, bu altyapının işletmenin işletme ve enformasyon sistemleri stratejisini desteklemesidir. Yeni enformasyon teknolojileri, müşterilere sağlanan hizmetlerine olduğu kadar işletme ve ET stratejileri üzerinde de güçlü bir etkiye sahiptir.

6 ET Altyapısının gelişimi
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER ET Altyapısı ET Altyapısının gelişimi Genel amaçlı ana bilgisayar ve mini bilgisayar dönemi: halen 1958 IBM ilk ana bilgisayar 1965 daha düşük ücretli DEC minibilgisayarlar Kişisel bilgisayar dönemi : halen 1981 IBM PC 80lerde ve 90larda yaygınlaşan kişisel yazılım İstemci/sunucu dönemi: halen Masaüstü bilgisayar olarak ifade edilen istemciler, çeşitli hizmetler ve kabiliyetler sağlayan güçlü sunucu bilgisayara bağlanmaktadır Bilgisayar işleme süreci bu iki veya daha çok makine arasında bölüşülmektedir. Değişik tiplerde sunucular (ağ, uygulama, Web) Öğrenciler ana bilgisayar kavramına yabancı olabilir.  Onlara ilgili bakış açısının hissi vermek için bilgisayar endüstrisinin 60 yıl içinde bugünün bilgisayarlardan boyut ve bilgi işlem kapasitesi olarak ne kadar değiştiğini açıklayın. Ancak, günümüz anabilgisayar (IBM z-Series), büyük Fortune 1000 kurumsal ağları ve kurumsal Web siteleri için kullanılan son derece güçlü sunucular vardır. Anabilgisayar diğer bir deyişle ölü değildir ve hala IBM için büyük bir gelir akışı temsil eder.

7 BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER
ET Altyapısı ET ALTYAPISI GELİŞİMİNİN AŞAMALARI Burada ET altyapı gelişiminde beş dönemin her birindeki sistem yapılanmasının karakteristikleri gösterilmektedir. . ŞEKİL 5-2 Bu slaytta gösterilen Şekil 5-2 tartışılan ET altyapı evriminin ilk üç dönemini göstermektedir. Bu istemci-sunucu grafikte makineleri bağlayan sarı halka bir yerel alan ağı temsil eder. Kişisel bilgisayarlar yerel alan ağlarının geliştirilmesinden önce tek başına sistemler vardı.

8 ET altyapısının gelişimi (devam)
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER ET Altyapısı ET altyapısının gelişimi (devam) Kurumsal bilgi işlem dönemi: halen İnternet standart ve uygulamaları ile farklı ağları birbirine bağlayan ağ standartları ve yazılım araçlarına döndü Bulut ve mobil bilgi işlem dönemi: 2000’den günümüze Bilgi işlem kaynakları (bilgisayarlar, depolama cihazları, uygulamalar ve hizmetler) havuzuna ağ üzerinden (çoğunlukla internette) ulaşılmasını sağlayan bir bilgi işlem modelini ifade etmektedir Bilgi işlemin en hızlı gelişen şekli Bulut bilgi işlem kullanımının örnekleri Google Apps, maliyetinin bir kısmını Microsoft Office uygulamaları rakipyazılım uygulamaları Google'ın dairesi, ve Internet üzerinden teslim Salesforce.com 'un CRM yönetim yazılımıdır. Fortune’da  bulut bilgi işlem içinde çalışan bazı uygulamaları en büyük 500 şirkette var. Bu şirketlerin çoğu güvenlik ve güvenilirlik konusunda kalıcı endişeleri henüz bulut bilgi işlem üzerinde stratejik ve kritik sistemleri koymadı.

9 BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER
ET Altyapısı ET ALTYAPISI GELİŞİMİNİN AŞAMALARI (devam) Burada ET altyapı gelişiminde beş dönemin her birindeki sistem yapılanmasının karakteristikleri gösterilmektedir. ŞEKİL 5-2 Bu slayt önceki slaytta tartışılan ET altyapı evriminin son iki döneme göstermektedir – Şekil 5-2. Kurumsal internet grafik, işletme çapında ağ ile birbirlerine bağlı birçok bireysel ağları temsil eder. Bulut bilgi işlem grafikle Internet'e bağlanma ve bir bulut vasıtasıyla uygulama ve hizmetlere erişim yeteneğine sahip  çeşitli teknolojileri temsil eder. ET altyapısı evrim aşamalarında Parça Öğrenme vardır.

10 ÇOK KATMANLI İSTEMCİ/SUNUCU AĞI (N-KATMANLI)
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER ET Altyapısı ÇOK KATMANLI İSTEMCİ/SUNUCU AĞI (N-KATMANLI) Istemci / sunucu bilgisayar tarafından etkinleştirilmiş küçük, daha ucuz makineler arasında işlem gücü dağıtımı boyunca işlem gücü ve uygulamalarında köklü artıştan kısmen sorumlu olduğunu açıklayınız. Küçük, daha az pahalı sunucu bilgisayarların öncesinde, işlem gücü ve fiyatı fazla olan bloklar halinde satın alınması gerekiyordu. Istemci / sunucu bilgisayar ile, mevcut talebi karşılamak için, zaman içinde, yavaş yavaş bilgisayar yatırımınızı büyütebilirsiniz. ŞEKİL 5-3 Çok katmanlı istemci/sunucu ağında istemcinin hizmet talepleri farklı seviyedeki sunucular tarafından karşılanır.

11 Altyapı gelişiminde teknoloji desteği sağlayıcılar
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER ET Altyapısı Altyapı gelişiminde teknoloji desteği sağlayıcılar Moore kanunu ve mikroişlemci gücü İşleme gücü her 18 ayda ikiye katlanmakta Nanoteknoloji: Transistor boyutları atom genişliğine kadar küçültülebilir Yığınsal dijital depolama kuralı Her yıl depolanan veri miktarı ikiye katlanmaktadır Moore Yasası çeşitleri vardır: bir çip üzerindeki transistor sayısının her 18 ayda iki katına çıkar; işlem gücü her 18 ayda iki katına çıkar; ve bilgisayar fiyatı her 18 ayda yarıya düşer. Bu eğilimin transistörlerin boyunun en küçük yaşam birimi olan virüslerin boyuna ulaşıncaya kadar devam edeceğini öğrencilerinize açıklayınız.

12 BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER
ET Altyapısı MOORE KANUNU VE MİKRO İŞLEMCİ PERFORMANSI Minik bir mikroişlemcide 2 milyar transistor olması işleme gücünü katlanarak arttırmaktadır. İşleme gücü MIPS (saniyedeki milyon başına işlem sayısı) üzerinde artış gösterir. Bu noktada, eğer varsa, öğrenciler Moore Yasası'nın iki katına trendin sona gelebileceğini düşünüyorlar mı? Soruyu sorun ve nedenleri ile birlikte cevabını isteyin. ŞEKİL 5-4

13 BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER
ET Altyapısı ÇİPLERİN DÜŞEN MALİYETİ Daha az alanda daha fazla sıkıştırılması, transistorün maliyetini düşürdüğü gibi kullanıldığı ürünün maliyetini de düşürmüştür. ŞEKİL 5-5 Öğrenciler bilgisayar çipleri gibi büyük ölçüde azaltılmış maliyetlerin gelecekteki etkilerinin ne olabileceğini düşünüyorlar? Dijital bölünmeyi ve bulut bilgi işlem gibi kavramların bağlantısını açıklayın.

14 BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER
ET Altyapısı NANOTÜP ÖRNEKLERİ Nano tüpler insan saçından kere daha incedir. Bunlar karbon altıgenlerin sarılmış sayfalarından oluşmaktadır, çok küçük kablolar veya elektronik cihazlar kadar potansiyel kullanımları vardır ve elektrik akımının oldukça güçlü iletkenleridir. Nanoteknoloji önce bahsedilen küçük boyutta transistörleri oluşturmak için kullanılır. Öğrencileri teknolojinin bu tip (örneğin, tıbbi) herhangi bir başka uygulama tanımlayabilir mi? ŞEKİL 5-6

15 BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER
ET Altyapısı VERİ DEPOLAMANIN MALİYETİ ÜSTEL OLARAK DÜŞMEKTEDİR 1955’de ilk manyetik depolama cihazı kullanıldığından beri, kilobyte verisinin depolama maliyeti üstel olarak azaldı ve ortalama her 15 ayda bir dijital depolama miktarı katlandı. Sabit disk kapasitesindeki üstel büyümenin, her yıl depolama gerektiren dijital bilgi artan bir miktarını üretmenin önemini açıklayınız. Neyse ki, bu bilgileri depolamanın maliyetini daha da hızlı oranda azalmaktadır. Bu şekil ile bir dolara pek çok  veri kilobayt sayısını saklayabileceğinizi açıklayın. Y ekseni büyük ölçüde katlama etkisini göstermek için sıkıştırılmış olduğuna ve o olmasaydı yıldan yıla artış giderek daha büyük olacağına işaret eder. ŞEKİL 5-7

16 Altyapı gelişiminde teknoloji desteği sağlayıcılar (devam)
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER ET Altyapısı Altyapı gelişiminde teknoloji desteği sağlayıcılar (devam) Metcalfe’nin kanunu ve ağ ekonomisi Ağdaki üye sayısının büyümesiyle doğrusal olarak, tüm sistemin değeri üstel ve üye sayısı artışına bağlı olarak sürekli büyümektedir Ağ üyeleri arttıkça daha çok kişi kullanmak isteyecektir (ağ erişim talebi artar) Facebook ve MySpace gibi sosyal ağların, Metcalfe Yasasına etkilerini açıklamalarını isteyin.  Daha fazla üye siteyi kullandıkça bu bu sitenin üyesi ve kullanışlılığı olmanın değerinin büyüdüğüne katılıyorlar mı? İnsan sosyal bir sitede "yeni arkadaş" mı yapar yoksa çoğunlukla mevcut arkadaşlarıyla takılır?

17 Altyapı gelişiminde teknoloji desteği sağlayıcılar (devam)
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER ET Altyapısı Altyapı gelişiminde teknoloji desteği sağlayıcılar (devam) Azalan iletişim maliyetleri ve internet Dünya çapında tahminen 1.5 milyar insanın internet erişimi var İletişim maliyetleri çok küçük değerlere düşer ve sıfıra yaklaşırsa, iletişim kullanımı ve bilgi işleme imkanları patlar Öğrenciler internet erişimi olmayan bir arkadaş veya ailenin farkında mı? Eğer mümkünse iletişim ve bilgi işlemin zamanla geldiği büyüklüğünü vurgulamak, "İnternet öncesi yaşam“ı hatırlamak için onlara soru sorabilirsiniz.

18 İNTERNET İLETİŞİM MALİYETLERİ ÜSTEL OLARAK DÜŞÜYOR
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER ET Altyapısı İNTERNET İLETİŞİM MALİYETLERİ ÜSTEL OLARAK DÜŞÜYOR Kilobit başına iletişim maliyetinin 1995 yılından bu yana inanılmaz derecede (yaklaşık 0) geldiğini öğrenciye vurgulayın. İnternet kullanan kişi sayısının etkileri nelerdir? İnternet iletişim maliyetlerinin daha yetersiz altyapı nedeni yetersiz olmasına rağmen dijital bölünmeyi yine bununla ilişkilendirip ve hatta şimdi dünyanın önemli bir kısmının internet ve diğer hizmetlere erişiminden yoksun olduğunu vurgulayabilirsiniz. Bir çıkarım: Bir bodrum katından bir binanın en üst katına aynı miktarda bilgi taşımak New York'tan San Francisco'ya bir gigabayt taşımaktan daha fazla maliyeti. Bu verilerin artık yakın olması ihtiyacının ortadan kalkması anlamına gelmektedir. ŞEKİL 5-8 İnternet popülasyonundaki büyümenin bir nedeni internet bağlantısı ve tüm iletişim maliyetlerinin hızlı düşüşüdür. İnternet erişiminin kilobit başına maliyeti 1995’den beri üstel olarak azalmaktadır. Dijital abone hattı ve kablo modemler bir kilobitlik iletişimi 2 sentlik perakende ücretle sağlamaktadırlar.

19 Altyapı gelişiminde teknoloji desteği sağlayıcılar (devam)
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER ET Altyapısı Altyapı gelişiminde teknoloji desteği sağlayıcılar (devam) Standartlar ve ağ iletişimi Teknoloji standartları: Ürünlerin uygunluğunu ve ağla iletişim sağlama becerileri Güçlü ölçek ekonomileri serbest bırakır ve üreticilerin bir standarda bağlı ürünlere odaklanmaları ile fiyatlar düşer Bugün kurumsal altyapı ve internet yaygın ve evrensel standartları olmadan neler olabilirdi, örneğin Windows, Microsoft Office, Unix, ve Ethernet? (Büyük ölçüde azalan etkinlik ve karışıklık, herkesin tek bir standart kullandığı yenilikçi ürünler geliştirmede yetersizlik, vb…)

20 ET altyapısı 7 ana bileşenden oluşmaktadır.
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Altyapı Bileşenleri ET altyapısı 7 ana bileşenden oluşmaktadır. Bilgisayar donanım platformları İşletim sistemi platformları Kurumsal yazılım uygulamaları Veri yönetimi ve depolama Ağ/ telekomünikasyon platformları Internet platformları Danışmanlık ve sistem bütünleştirme hizmetleri İlerleyen slaytlarda detaylı olarak anlatılacaktır.

21 BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER
ET Altyapısı ET ALTYAPISI EKO-SİSTEMİ Bir işletmede ahenkli bir altyapının sağlanması için koordine edilmesi gereken yedi temel bileşen vardır. Burada listelenenler temel teknolojiler ve her bir bileşenin tedarikçileridir. ŞEKİL 5-9 Öğrencilerinizde her başlığın altında görünen örnek şirketler bakmalarını isteyin. Hangi şirketler sürekli görüyorlar? Kaçı tanıdık değil?

22 Bilgisayar donanım platformları
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Altyapı Bileşenleri Bilgisayar donanım platformları Sunucu makineleri Masaüstü bilgisayar, mobil araçlar– PDA’lar, laptoplar Sunucular Yaprak sunucular: ultra ince, raflarda saklanan bilgisayar Anabilgisayar: IBM anabilgisayarı, binlerce küçük yaprak bilgisayar kullanma yeteneği En büyük çip üreticileri: AMD, Intel, IBM Lider işletmeler: IBM, HP, Dell, Sun Microsystems Öğrencilere bilgisayar donanımı için pazarın büyüklüğü hakkında bir fikir vermek için: 2010 yılında, ABD firmaları bilgisayar donanımı için $ harcadı; dünya çapında 400 milyon bilgisayar satıldı.

23 Infrastructure Components
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Infrastructure Components İşletim sistemi platformları İşletim sistemi Sunucu seviyesi: % 75 Windows; % 25 Unix ya da Linux Kullanıcı seviyesi: % 90 Microsoft Windows (XP, 2000, CE, gibi) El cihazları işletim sistemi (Android, iPhone işletim sistemi ) Bulut bilgi işlem işletim sistemi (Google - Chrome işletim sistemi) Kurumsal yazılım uygulamaları Kurumsal uygulama sağlayacıları: SAP ve Oracle Arayazılım sağlayacıları: BEA İşletim sistemlerinin Microsoft'un geleneksel hakimiyeti olduğunu ve bugüne kadar onların başarısı için en önemli nedeni olduğunu vurgulayın. Kurumsal yazılım uygulamaları için pazar yaklaşık $ 250 milyar dolardır. Bu uygulamalar, ET altyapısının bir parçası olarak kabul edilir. Geleneksel olarak, büyük firmaların kurumsal yazılım en önemli kullanıcıları, ancak Microsoft gibi firmaların aynı yazılımın geniş sürümleri daha az yararlanacak küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullanılmayan pazara taşımak için çalışılıyor. Bugün, el bilgisayarları işletim sistemleri, bulut bilgi işlem ve çoklu dokunmatik yüzeylerin çoğalması Microsoft'un egemenliği için bir meydan okuma kabul edilebilir.

24 Çoklu dokunuş teknolojisi hangi problemleri çözmüştür?
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Altyapı Bileşenleri YENİYE DOKUNUŞ Çoklu dokunuş teknolojisi hangi problemleri çözmüştür? Çoklu dokunuş ara yüzlerinin avantaj ve dezavantajları nelerdir? Nasıl kullanılır? Açıklayınız. Çoklu dokunuş ara yüzünden faydalanan üç tane iş uygulaması tanımlayınız. Eğer siz veya işletmeniz çoklu dokunuş ara yüzü sistemi veya bilgisayarı kullanmayı düşünüyorsanız, hangi yönetim, örgüt ve teknoloji sorunları ele alınmalıdır? Öğrencilerinize dokunmatik teknolojili cihazların avantaj ve dezavantajlarını konuşmak için iPhone gibi cihazları kullanıp kullanmadıklarını sorabilirsiniz. Soğuk havalarda eldiven ile bu cihazları kullanabilir misiniz? (ikonlar sıcaklığa duyarlı mı?)

25 Veri yönetimi ve depolama
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Altyapı Bileşenleri Veri yönetimi ve depolama Veritabanı yazılımı: IBM (DB2), Oracle, Microsoft (SQL Server), Sybase (Adaptive Server Enterprise), MySQL Fiziksel veri depolama: EMC Corp (büyük-ölçekli sistemler), Seagate, Maxtor, Western Digital Depolama alanı ağları (DAA): Depolama için ayrılmış bir yüksek hızlı ağ üzerinde birden fazla depolama aygıtlarına bağlanmaktadır Dünyadaki yeni bilgi miktarının daha verimli veri yönetimi ve depolamaya olan ihtiyacını  her üç yılda ikiye katladığını hatırlatın.

26 Ağ/telekomünikasyon platformları
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Altyapı Bileşenleri Ağ/telekomünikasyon platformları Telekomünikasyon hizmeti Telekomünikasyon, kablo, telefon işletmelerinin ses hatları ve internet erişim ücreti AT&T, Verizon Ağ işletim sistemleri: Windows Server, Novell, Linux, Unix Ağ donanım sağlayıcılar: Cisco, Alcatel-Lucent, Nortel, Juniper Networks Firmalar ağ ve telekomünikasyon donanım üzerinde bir yıl  $  ve ağ hizmetleri için  $ harcıyorlar. Bilgisayar donanım platformları (109 milyar dolar) ve kurumsal yazılım uygulamaları ($ 250 milyar), daha önce bahsedilen rakamlarla bunları karşılaştırın. Bu karşılaştırma ölçüde bilgisayar çağında olduğu kadar telekomünikasyon devrimi çağında yaşadığımız öğrenciler için vurgulanabilir. Elindeki cihaz ön planda insanlara açıktır, arka planda iletişim ağı gizlidir.

27 Internet platformları
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Altyapı Bileşenleri Internet platformları Donanım, yazılım, web barındırma hizmeti, (Web hosting hizmeti dahil) intranets, extranets Internet sunucu bilgisayar pazarı: Dell, HP/Compaq, IBM Web yazılım uygulama/geliştirme araçları: Microsoft (FrontPage, .NET) IBM (WebSphere) Sun (Java), bağımsız yazılım geliştiriciler: Adobe, RealMedia İnternet platformlarında Microsoft’un belirgin özellikli başka bir alanı vardır. Bu noktada öğrenciler şirketin büyüklüğü takdir etmelidir. 1990'ların sonlarında eğilim boyutu ve gücü artırılarak sunucu sayısını azaltmak olmuştur. Dell, HP / Compaq, IBM bu eğilimden yararlananlar olmuştur. Çok çekirdekli işlemciler ve blade sunucuların iki yolu vardır; ya sunucu güç ya da güç gereksinimleri radikal ayak izi artırmadan artabilir.

28 Danışmanlık ve sistem bütünleştirme hizmetleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Altyapı Bileşenleri Danışmanlık ve sistem bütünleştirme hizmetleri Büyük bir işletmenin bile personel, yetenek, bütçe, ya da tüm ET altyapısını toparlamak ve oluşturmak için gerekli kaynakları yoktur. Yazılım bütünleştirmesi: Yeni altyapının eski sistemlerle çalışmasını sağlama Miras kalan sistemler: Ana bilgisayarlar için yaratılmış, yenilenmesi ve yeniden tasarlanması yüksek maliyetli olabilecek hareket işleme sistemleridir. Accenture, IBM Küresel Hizmetler, EDS, Infosys, Wipro Yeni altyapı uygulanması önemli iş süreçleri ve prosedürleri, eğitim ve öğretim değişiklikleri ve yazılım entegrasyonu gerektirir. Bu firmalar bu hizmetler için ihtiyaç yönlendiren, kendi başlarına ulaşmak için mücadele olduğu bir iştir. MIS dersi öğrencilere iş sistemlerinde danışman olmak için mükemmel bir altyapı sağlar. Çoğu iş danışmanlığı, bugün iş süreçleri ve destek sistemlerinin geliştirilmesini içerir. Öğrenciler için sınıfta BT ve MIS’i kullanan siteleri gözden geçirebilir, iş ilanlarına bakabilirisiniz yılında yayınlanan bir raporda bahsedildiği gibi MIS üniversite mezunları en memnun grup olduğu bulunmuş! PayScale.com tarafından yapılan ve Wall Street Journal'ın 12 Ekim 2010 yılında bildirilen ankette ise MIS uzmanlarının % 54’ü yaptıkları işten memnun bulunmuş. Psikoloji uzmanları ise % 26 memnun idi.

29 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Gelişmekte olan mobil dijital platform Cep telefonu, akıllı telefonlar (BlackBerry, iPhone) Veri transferi, internette gezinme, e-posta ve anlık mesajlaşma Netbooklar: Kablosuz iletişim ve temel bilgi işlem görevleri için optimize edilmiş küçük, daha ucuz ve hafif kısmi dizüstü bilgisayarlar Tabletler (iPad) Dijital e-kitap okuyucu (Kindle) İş hesaplama giderek bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlardan mobil cihazlara taşınıyor, ve yöneticiler giderek çalışmalarını koordine ve çalışanları ile iletişim kurmak için kullanıyor. Öğrenciler iPhone’u sadece bir telefon ya da müzik çalar olduğunu düşünebilirler, ama işletmeler için de Blackberry ile birlikte önemli bir yönetim aracıdır. Kendi iş veya işlerinde akıllı telefon nasıl kullanılabileceğini örnekler için isteyin.

30 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Şebeke bilgi işlem Sanal süper bilgisayar yaratmak amacıyla coğrafi olarak birbirlerinden uzak olan bilgisayarların tek bir ağ üzerinden işlem güçlerinin birleştirilmesidir Maliyet tasarrufu, hız ve çeviklik sağlar Sanallaştırma Tek bir fiziksel kaynağın (sunucu veya depolama aygıtları gibi) kullanıcıya birden çok mantıksal kaynak olarak görünmesine olanak verir (Örneğin, bir sunucu veya ana bilgisayarın farklı makineler olarak hareket ederek birçok farklı işletim sistemini aynı anda çalıştırabilmesi). Donanım ve güç harcamalarını azaltır Donanım yönetimi merkezileşir Grid bilgi işlem ve sanallaştırma her iki örgütün yeni yollarla kaynakların kullanımını optimize etmenize olanak tanır. Grid hesaplama şirketlerin ağ sanal süper biçiminde yedek işlem gücü yararlanmasını sağlar. Sanallaştırma da şirketlerin tek bir kaynak birden fazla kaynak olarak etmesi ile yedek bilgi işlem gücü yararlanmasını sağlar.

31 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Bulut bilgi işlem İhtiyaç duyulan kaynağın fiziksel konumuna veya kullanıcıların kendi konumlarına bağlı kalmaksızın kullanıcıların elde etmesine imkân tanır Bir hizmet olarak altyapı Bir hizmet olarak platform Bir hizmet olarak yazılım Bulut kamu veya özel olabilir İşletmelerin ET yatırımlarının en aza indirgenmesine imkan verir Sakıncaları: güvenlik ve güvenilebilirlik Talep üzerine veya yararlı bilgisayar kullanımında gerçek zamanlı ya da güç bağlı olduğu bir ödeme yapısını açıklayın. Uzaktan hizmetlerine ağ erişimi - bulut bilgi işlem bir platform anlamına gelir. Bulut bilgi işlem kuruluşlar yerine buluta güvenerek, kendi donanım ve yazılım sürdürme giderlerini önler. Öğrencilerden Google Apps veya bulut bilgi işlem gibi diğer şekillerde kullanılan olup olmadığını sorun. Paylaşılan bir "bulut" için bilgisayar kaynaklarının aktarılması üzerinde olabilecek başka endişeleri var mı?

32 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Yeşil bilgi işlem Bilgisayarlar, sunucular ve bunlarla ilgili monitör, yazıcı, depolama aygıtları, ağ ve iletişim sistemleri gibi araçların tasarımı, üretimi, kullanımı ve atılmasının çevre üzerindeki etkisini en aza indirmeyi pratik ve teknolojik olarak ifade eder Otonom bilgi işlem kendi kendilerini yapılandıran, optimize eden ve ayarlayan, bozulduğu zaman kendilerini onaran ve dışarıdaki davetsiz misafirlere ve kendine zarar vermeye karşın kendilerini korumak için geliştirilmiş endüstri çapında bir çabadır Otomatik virüs güncelleme yazılımları gibi; Apple ve Microsoft ikisi de otomatik güncelleme kullanır Yüksek performans ve güç tasarruflu işlemciler Çok çekirdekli işlemci Veri merkezleri 2011 yılında tüm ABD elektrik gücünden fazla yüzde 2 kullanacaktır. Veri merkezlerindeki güç tüketimini kesme ciddi bir iş ve çevre sorunu olmuştur. Bay Area Rapid Transit sisteminde yükseltme ve sadece geliştirme, güncelleme hizmetleri değil, aynı zamanda güç harcamaları içinde büyük bir tasarruf yapmak için, donanım ve yazılım değiştirilmesi uygulanmada bölüm açılmasına değinebilirsiniz.  Öğrencilerden yeşil bilgisayarın ne olduğunu açıklamalarını isteyin. Yanıtlar elektronik ekipmanların bertarafı ve geri dönüşümünden kamuoyuna yerel yönetim solar şarj cihazlarının kullanımına kadar değişebilir. Bilgisayar işlemcilerin güç tüketimini en aza indirmek diğer bir sürücü taşınabilir cihazların (pil) çoğalması ile olabilir.

33 Bu sorunlar için ne gibi çözümler mevcuttur? Hangileri çevre dostudur?
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri YEŞİL BİLGİ İŞLEM İŞLETME İÇİN İYİ MİDİR? Veri merkezi enerji tüketiminin neden olduğu iş ve sosyal sorunlar nelerdir? Bu sorunlar için ne gibi çözümler mevcuttur? Hangileri çevre dostudur? Bu çözümlerin işletmeye faydaları ve maliyetleri nelerdir? Tüm işletmeler yeşil bilgi işlem (çevreci bilgi işlem)’e doğru hareket etmeli midir? Neden? Sadece çevresel bir mesele olarak, ama güç sistemlerinin daha verimli ve çevre dostu yöntemler geliştirerek maliyetleri azaltmak için teşviğin de var olduğunu vurgulayınız. Bu onların bilgisayar ile 'yeşil devam' için tedbirler alması hemen hemen her firmanın yeteneği içindedir. Sanallaştırma uygulamaları çalıştırmak için gereken toplam işlem kaynaklarını azaltmak için etkili bir yolu olarak söz belirtilir.

34 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Linux ve açık kaynak yazılımlar Açık kaynak yazılım: dünya çapında yüz binlerce programcı bir topluluk tarafından üretilmiştir Linux: Açık kaynak kodlu işletim sistemi Web için yazılımlar Java: Nesne-tabanlı programlama dili İşletim sistemi, bağımsız işlemci Ajax Asenkron JavaScript ve XML bir istemci ve sunucuya sayfanın yeniden yüklenmesine gerek kalmadan küçük değişiklikler yapma imkânı sağlar Linux yerel alan ağları yönetiminde önemli bir rol oynar. Sunucu işletim sistemi pazarının yaklaşık yüzde 20’si Linux’a aittir. Öğrencilere açık kaynak işletim sisteminin (Microsoft Windows sunucusu gibi) açık kaynak kodlu olmayan alternatiflerine göre ağ yöneticileri için neden daha iyi bir seçim olacağını sorunuz. Java ”Java Sanal Makinesi” kullanımı ile herhangi bir işlem aygıtı üzerinde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Bu akıllı telefonlar gibi mobil cihazlar da vardır.

35 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Web Hizmetleri Web standartları ve dilleri kullanarak veri değişimi sağlayan yazılım bileşenleri XML: Genişletilebilir İşaretleme Dili HTML’den daha güçlü ve esnek Etiketleme bilgisayarlara otomatik veri işleme izni verir SOAP: Basit Nesne Erişim Protokolü veri ve talimatların birinden diğerine aktarılmasını sağlayan uygulamalarda mesajların yapılandırılması için bir dizi kurallardır WSDL: Web Hizmetleri Tanımlama Dili Web hizmet ve yeteneklerinin tanımlandığı çerçevedir UDDI: Evrensel Açıklama, Keşif ve Bütünleştirme Web hizmetleri dizini Firmalar uzun yıllar boyunca bilgisayar programları ve sistemleri inşa ettiler. Genel olarak, bu sistemlerin birbirleri ile "konuşmak", ve aralarında bilgi paylaşımı çok pahalı değildir. Birlikte çalışmanın yolu, bunların arasında yazılım bağlantıları inşa etmektir. Bu Web hizmetleri yaklaşımıdır (servis odaklı mimari bir sonraki slayta bakınız). Web ile mukayese edebilirsiniz: bir tarayıcı ile herhangi bir bilgisayardan Web sayfaları milyarlarca erişim ve bilgi çekmek, ya da yüklü Adobe Acrobat bir sürümü olan tüm bilgisayarlarda çalışan PDF dosyalarını indirebilirsiniz. Bir iş firması olarak, benzer bir ortam isteyebilirsiniz. Herhangi bir bilgisayar programı başka herhangi bir bilgisayar programı veri alabilirsiniz. Web servisleri bunu mümkün kılmaktadır. Öğrencilerin XML ve HTML arasındaki farkı açıklayabileceğinden olduğundan emin olun(diğer bir deyişle, ek özellikler XML HTML göre yapmıştır.) Bunlar, sınıflandırma sunulması, iletişim ve veri saklama, HTML olarak sadece veri sunmak için güçlü olmak yerine içerir. Bu özellikler aynı zamanda bilgisayarlara otomatik olarak XML olarak yazılmış belgeleri işlemek için izin verir. Bu otonom bilgi işlemi öğrenciler hatırlatıyor mu?

36 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Hizmet odaklı mimari (SOA) Birbirleriyle haberleşen çalışan yazılım uygulamaları oluşturmak için kendi kendine yeten hizmetler grubudur Yazılım geliştiriciler bu hizmetleri gerektiğinde diğer uygulamaları bir araya getirerek diğer birleşmelerle yeniden kullanır Örnek: Bir işletmede basılı fatura hesaplama ve gönderme için “fatura hizmeti”. Dollar Rent A Car Southwest Havayolu’nun web sayfası kullanılarak çevirimiçi rezervasyonu yapılabilmesi SOA birkaç temel (genellikle eski "eski" programları) veri çekme uygulamalarını yaratmak için doğru bir göz ile web servisleri kullanarak altyapı gelişen bir yöntem olduğunu vurgular. Tüm programlar inşa edilir veya diğer tüm programları bazı bilgilerin(hizmetler) sağlamak için yeniden tasarlanmıştır. SOA ile geliştiriciler, başarılı bir organizasyon ihtiyaçlarını karşılayan bir uygulamaya her hizmeti dahildir.

37 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri DOLLAR WEB SERVİSLERİNİ KULLANARAK NASIL ARABA KİRALIYOR Görev Doları (diğer şirketlerin bilgi sistemleri ile etkileşim) tamamlamak istediğini vurgulamak SOA modeli doğrultusunda bireysel hizmetleriyle bir koleksiyon olarak burada temsil edilir. Yukarıda verilen hizmetlerin serisi bu görevi başarmak için birleştirilmiştir - Dolar, diğer firmalar ile hızlı ve kolay veri paylaşmak istiyor. ŞEKİL 5-10 Dollar Rent A Car, diğer işletmelerin enformasyon sistemleri ile “konuşmak” için standart bir ara katman yazılımı ile Web hizmetlerini kullanır. Dollar Rent A Car, diğer işletmelerin enformasyon sistemlerine bağlanma işini, her işletme sistemleri için ayrı bir bağlantı kurmak zorunda kalmadan buradaki bir dizi Web hizmetlerini kullanarak yapabilmektedir.

38 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Dış kaynak yazılımı ve bulut hizmetleri Yazılım için üç dış kaynak: Yazılım paketleri ve kurumsal yazılım Dış kaynak yazılım İç: Öncelikle arayazılım için entegrasyon hizmeti ve yazılım desteği Denizaşırı: Dış kaynaklı yeni programlar artmasına rağmen öncelikle alt düzey bakım, veri girişi ve çağrı merkezi operasyonları Bu ve gelecek iki slayt yazılım dış kaynak kullanımı ve bulut yazılım hizmetlerinin eğilimlerini tartışır. Yazılım için iç kaynaklardan tamamen bünyesinde yazılım geliştirme ifade ettiğini hatırlatın. Çoğu şirket, bugün satın alma veya kiralama yazılım veya geliştirir. Öğrencilere yazılım dış kaynak popülaritesinin hızla büyüyüp büyümediğini sorunuz. İddiaları eğilimleri işaret ediyor mu? offshore outsourcing (çoğunlukla Hindistan ve diğer İngilizce konuşulan, gelişmekte olan ülkelere) hakkında ne düşünüyorlar? Bunlar yazılım mühendislerine ödenen düşük ücret mi, ya da kendi mal ve hizmet satmak için büyük yeni pazarlar temsil çünkü firmalar için cazip ülkeler mi?

39 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Dış kaynak yazılımı ve bulut hizmetleri (devam) Bulut tabanlı yazılım hizmeti Hizmet olarak yazılım (SaaS) İnternet üzerinden web tarayıcısı ile ulaşılır bireyler ve küçük işletmeler için ücretsiz veya düşük maliyetli araçlara ek olarak, kurumsal yazılım ve diğer karmaşık işletme fonksiyonları, büyük ticari yazılım satıcıları hizmetleri Kullanıcı her alışveriş veya abonelik için ödeme yapar Örneğin: Salesforce.com Hizmet Seviyesi Anlaşması (HSA): servis sağlayıcılarla yapılan resmi anlaşma Öğrencilere çevirimiçi kullandığınız yazılımların neler olduğunu sorun. Onlar SaaS kullanarak herhangi bir şirket için çalışmış mı? Eğer öyleyse, yazılımın işlevi neydi? Servis seviyesi anlaşmaları müşteri ve servis sağlayıcı ve müşteri tarafından beklenen hizmetin belirli sorumlulukları tanımlamak onların hizmet sağlayıcıları arasındaki resmi sözleşme olduğunu unutmayın. Bu iki firma arasındaki iletişimi kurmak ve verimli bir projeyi yönetmek için önemlidir.

40 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri İŞLETME YAZILIMININ DEĞİŞEN KAYNAKLARI 2010 yılında, ABD işletmeleri yazılım için 291 milyar USD üzerinde harcama yapacaktır. Bunun yaklaşık yüzde 40’ı (116 milyar USD) ya kurumsal yazılım satıcılarının sattığı işletme çapında uygulamalar ya da bireysel başvurularla hizmet sağlayıcının kiraladığı veya sattığı yazılım modülleri işletme dışından kaynaklarla karşılanmış olacaktır. Başka bir yüzde 10 (29 milyar USD) yazılım hizmeti satıcılarına çevrimiçi bulut tabanlı bir hizmet olarak harcanmaktadır. Son birkaç yıl içinde SaaS harcamalarında son iki veya üç yıl içinde belirgin artışa dikkat edin. SaaS modeli ile yazılım edinme pozitif ve negatiflerin nelerdir?  Olumlu: şirketler yerine teknolojiden daha iş konularına odaklanmasını sağlar; birçok şirket için SaaS maliyetlerini düşürmek olabilir. Olumsuz: SaaS dış tedarikçiler üzerinde firmanın bağımlılığı artırır. SaaS servisleri sağlayıcınızdır iflasa giderse ne olur? Yedekleme planı nedir? ŞEKİL 5-11

41 Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Çağdaş Donanım Platformu Eğilimleri Dış kaynak yazılımı ve bulut hizmetleri (devam) Mashup iki veya daha fazla çevrimiçi uygulamanın birleştirilmesi (Google Maps) Uygulamalar internet üzerinden dağıtılan ve bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda internet ile çalışan küçük yazılım parçalarıdır iPhone, BlackBerry, Android Genellikle internet üzerinden dağıtılır Büyük kurumsal yazılım paketleri ve hizmetlerine ek olarak, bazı iş görevleri yeni bir fonksiyon oluşturmak için kombine edilmiştir, küçük programlar veya bileşenler ile etkin olabilir. Açık kaynak hareketinin ve Internet teknolojilerinin evrensel standartlara, yazılım bileşenleri, oluşturulan kullanılan ve kolayca paylaşılabilir bir ortam oluşturduk. Onlar kullanmış mahsup ve uygulamalar yapmalarını isteyin. Herhangi bir mahsup veya uygulamalar oluşturan öğrenci var mı?

42 Platform ve altyapı değişimi ile başa çıkmak
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Yönetim Konuları Platform ve altyapı değişimi ile başa çıkmak İşletme büyüdükçe veya küçüldükçe ET esnek ve ölçeklendirilebilir olmalıdır Ölçeklendirme: çok sayıda kullanıcıya bir bilgisayar, ürün ya da sistemi bozulmadan hizmeti genişleterek sunabilme yeteneği Mobil bilgi işlem ve bulut bilgi işlem için Yeni politika ve yöntemlere gereksinim Bilgi işlem çalışması ve yazılım ihtiyacının karşılanması için sözleşmeye dayalı anlaşma ET nasıl esnek olabilir ve hala donanım ve yazılım uzun vadeli yatırımlar yapabilir? SaaS bazı sorunları çözmek için değil, harici bir donanım ya da Google veya Salesforce.com gibi yazılım satıcıları ile çalışmanın bazı tuzaklardan hayal etmelerini isteyin öğrencilerden. Şirketlere karşı korumak gereken bazı kabus senaryoları nelerdir? Örneğin, satıcı kritik uygulamalar kullanabilir, kötü müşteri hizmetleri, vb yapmak için başarısız veya satıcının yatırım para kazanmak için donanım yükseltme başarısız olabilir.

43 Yönetim ve Yönetişim ET altyapısını kim kontrol ediyor?
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Yönetim Konuları Yönetim ve Yönetişim ET altyapısını kim kontrol ediyor? ET bölümü nasıl örgütlenmeli? Merkezi Merkezi ET bölümü karar alır Merkezsiz ET iş bölümleri kendi kararlarını alırlar Altyapı harcamaları iş birimleri arasında nasıl tahsis edilecektir? Bir firmada ET zayıf yönetimlerin etkileri nelerdir? Örneğin bir ET şirketi bölümünün sorumluluklarını açıkça tanımlamazsa sonuçları ne olabilir? Veri kötü yönetiminin bazı potansiyel sonuçları olabilir. Kötü iletişim ve krizlere daha yavaş tepki süreleri vardır.

44 Akıllı altyapı yaptırımları yapma
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Yönetim Konuları Akıllı altyapı yaptırımları yapma Teknoloji Varlıklarına Toplam Sahip Olma Maliyeti Kira – satın alma Toplam sahip olma maliyeti (TCO) Doğrudan ve dolaylı maliyetlerin analizi Donanım ve yazılım satın alma maliyetleri hesabı TCO’da sadece yaklaşık yüzde 20’dir Diğer maliyetler: Kurulum, eğitim, destek, çalışmama süresi, altyapı, mekan ve enerji TCO bulut bilgi işlem kullanılarak, donanım ve yazılım kaynaklarında daha çok merkezileşme ve standartlaşma ile azaltılabilir Ne tip şirketler yazılım satın almak yerine yazılımı kiralamalıdırlar ? Muhtemelen, mevsimlik çalışanların ya da yarı-yıllık iş yükleri olan şirketler olabilir. Öğrenciler ikisi arasındaki farklılıklar gösterebilir mi? TCO donanım gizli maliyetlerin bazı nicel bir yoludur. Dahili olarak dışarıdan bir satıcıdan bunu edinme karşı işleme yazılım ve donanım altyapısının TCO arasında bağlantı kurmalarını isteyin. Bu dış yatırımda ilave bir teşvik var mı?

45 ET Altyapı yatırımı için rekabeti etkileyen güçler modeli
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Yönetim Konuları ET Altyapı yatırımı için rekabeti etkileyen güçler modeli İşletmenizin hizmetleri için piyasa talebi İşletmenizin iş stratejisi İşletmenizin ET stratejisi, altyapısı ve maliyeti ET değerlendirmesi Rakip işletme hizmetleri Rakip işletme ET altyapı yatırımları How important of an impact do competitors’ services and investments affect a firm’s IT services and infrastructure? Is it wise to rely on those factors alone to determine what kind of services your firm provides? For instance, your competitors may not be the industry’s best example of how to develop IT services. In fact, your entire industry might be technological laggards. In this case, it might be better to look at best practices in other industries which have a reputation for superior IT services and capabilities. ET hizmetleri ve altyapı rakiplerin hizmetler ve yatırımlarında ne kadar önemli bir etkisi vardır? Bu hizmetlerin ne olduğunu belirlemek için tek başına bu faktörlere güvenmek akıllıca mı? Örneğin,rakiplerinizin ET hizmetleri geliştirmek için kullandığı faktörler endüstrinin en iyi örnekleri olmayabilir. Aslında, tüm sanayi teknolojik laggards olabilir. Bu durumda, o üstün ET hizmetleri ve yetenekleri için bir üne sahip diğer sektörlerde en iyi uygulamalara bakmak iyi olabilir.

46 İŞLETME YAZILIMININ DEĞİŞEN KAYNAKLARI
BÖLÜM 5: ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER Yönetim Konuları İŞLETME YAZILIMININ DEĞİŞEN KAYNAKLARI Her madde için bir firmanın ET hizmetleri ve altyapı nasıl etkilediğini açıklamasını isteyin. Öğrenciler bu altı aşamadan herhangi birini (veya önemsiz) özellikle önemli olduğunu hissedebiliyor mu? Ayrıca bazı firmaların güçlü bir ET altyapısı geliştirmek için  bu şemayı kullanabilirsiniz. ŞEKİL 5-12 “İşletmemizin ET altyapısına ne kadar harcaması gerekir?” sorusunu yanıtlamak için altı faktörü kullanabilirsiniz.

47


"Bölüm 5 ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ (ET) ALTYAPISI VE GELİŞMEKTE OLAN TEKNOLOJİLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları