Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Katı Atıklar Koruma Parkında Terk Edilmiş Arabalar, Avustralya Parkta Katı Atık ve Geri Dönüşüm Konteynerleri, Illinois.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Katı Atıklar Koruma Parkında Terk Edilmiş Arabalar, Avustralya Parkta Katı Atık ve Geri Dönüşüm Konteynerleri, Illinois."— Sunum transkripti:

1

2 UYGULAMALAR

3 Katı Atıklar Koruma Parkında Terk Edilmiş Arabalar, Avustralya
Parkta Katı Atık ve Geri Dönüşüm Konteynerleri, Illinois

4 Çevre mühendisleri, katı atıkların düzenli yönetimi için sistem tasarımı yaparlar ve bunu yaparken yönetim seçeneklerinin kullanım ömrünü de dikkate alırlar.

5 14.1 Katı Atıkların Toplanması
Şekil 14.1 Kentsel katı atık toplama aracı.

6 Şekil 14.2 Ticari katı atık toplama aracı.

7 Şekil 14.3 Ayrılmış malzemeleri toplama aracı.

8 (B) tam otomatik toplama araçları.
Şekil 14.4 (A) Yarı otomatik ve (B) tam otomatik toplama araçları.

9 Şekil 14.5 Atık toplama merkezi.

10 Şekil 14.6 Euler’in Königsberg’deki problemi.

11 14.2 Katı Atık Oluşumu Şekil 14.9 Toplumda maddelerin akışını gösteren kara kutu.

12 Şekil 14.11 İnsan toplumunda madde akışının grafik gösterimi.

13 Tekrar kullanım Geri dönüşüm Bertaraf
14.3 Katı Atıkların Tekrar Kullanımı Ve Geri Dönüşümü Toplum, bir kere oluştuktan sonra istenmeyen maddelerden kurtulmak için üç alternatif deneyebilir: Tekrar kullanım Geri dönüşüm Bertaraf

14 14.3.1 Katı Atıkların İşlenmesi
Tekrar kullanım ve geri dönüşüm yöntemlerinin her ikisinde de ana amaç maddelerin saf olarak elde edilmesidir. Örneğin, 100,000 nüfuslu bir şehrin katı atıkları yaklaşık günlük 200 ton civarında kâğıt içerir.

15

16 Maddesel Geri Kazanım Tesisi (MGT).
İşlenmiş Katı Atıklar İçin Pazarlar Şekil Kentsel katı atıklardan çeşitli pazarlanabilir ürünler elde eden bir Maddesel Geri Kazanım Tesisi (MGT).

17 Şekil Bir kâğıt firmasının ağaçlardan kağıt üretip tüketicilere satana kadarki dikey yapılanması. Kısa vadede talep dalgalanmaları ikincil kâğıt satın alınmasıyla karşılanır.

18 Şekil 14.15 Atıktan Enerji Üretim Tesisi.
14.4 Katı Atıkların Yakılması Şekil Atıktan Enerji Üretim Tesisi.

19 Şekil 14.15 Atıktan Enerji Üretim Tesisi.

20 14.5 Katı Atıkların Nihai Bertarafı: Düzenli Depolama
Şekil Bir düzenli depolama sahası.

21 Şekil 14.18 Bir düzenli depolama sahası.

22 Ö R N E K 10,000 hanesinden her birinin haftalık olarak 320 L’lik bir katı atık (çöp) konteynerini doldurduğu bir kasaba düşünün. 15 m3 lük bir toplama aracının, bir seferde tüm hanelerden çıkan atığı toplayabilmesi için atığı hangi yoğunluğa sıkıştırması gerekir?

23 Şekil 14.19 Sentetik geçirimsiz tabakanın depolama sahasına yerleştirilmesi.

24 14.6 Atık Üretimini Azaltmak: Kaynağında Azaltma
Katı atık miktarını ve bileşimini değiştirmenin üçüncü bir yolu vardır. Bu da kullandığımız ve sonunda atmak zorunda kaldığımız malzeme ve ürünleri dikkatlice seçmektir.

25 Neden? Elbette soru “Neden bunları yapmalıyız?” Alışveriş sırasında gereksiz yere poşet almayan bir kişinin faydasını düşünmek gerekir. Bu çaba takdire şayandır (bazen tartışmak zorunda kalabilirsiniz) çünkü alınan malların taşınmasındaki zorluktan dolayı alışveriş keyfi olması gerektiği kadar rahat geçmez.

26 Yaşam Döngüsü Analizi YDA’lar, ürünleri satın almak için karşılaştırma ve ürünleri endüstriyel olarak karşılaştırma gibi bazı nedenlerden dolayı uygulanır. İlk duruma örnek olarak, depozitolu cam bir şişeni tüm çevresel etkisi, geri dönüştürülemez bir plastik şişenin çevresel etkileriyle karşılaştırılabilir.

27 14.7 Entegre Katı Atık Yönetimi
EPA, katı atığın yönetimi için “entegre katı atık yönetimi” (EKAY) adı verilen bir ulusal strateji geliştirmiştir. Bu planın amacı, atıkların verimli yönetimi için belediyelerin çevresel olarak kabul edilebilir, ancak esnek kararlar alabilmelerine yardımcı olmaktır. Bu strateji, en çok tercih edilenden en az tercih edilene giden şekilde bir katı atık yönetim hiyerarşisi esasına dayanır,

28 • Kaynak azaltma • Geri dönüşüm • Yakma • Depolama

29


"UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Katı Atıklar Koruma Parkında Terk Edilmiş Arabalar, Avustralya Parkta Katı Atık ve Geri Dönüşüm Konteynerleri, Illinois." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları