Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞADIĞIMIZ YER YÖNLER HAZIRLAYAN : Nesibe POLAT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞADIĞIMIZ YER YÖNLER HAZIRLAYAN : Nesibe POLAT"— Sunum transkripti:

1 YAŞADIĞIMIZ YER YÖNLER HAZIRLAYAN : Nesibe POLAT
Nesibe POLAT - İZMİR

2 Nesibe POLAT - İZMİR

3 Nesibe POLAT - İZMİR

4 Nesibe POLAT - İZMİR

5

6 Yönler YÖN : Yön, belli bir noktaya göre, bir yerin bulunduğu taraftır. Evimizin, okulumuzun, mahallemizin hangi tarafta olduğunu, bulunduğumuz noktaya göre yönünü söyleyerek tarif ederiz. Örneğin, evimizin okulun neresinde olduğu sorulduğunda, "Okulun kuzeyindedir." diye cevap veririz.

7         Ayrıca, ilimizin, bölgemizin, yurdumuzun, komşularımızın bulundukları yerleri belirtirken de yönlerden yararlanırız.         Şu halde yönler; bir yerin, bilinen başka bir yere göre hangi tarafta olduğunu bilmemize yarar.                    

8 Yönler, ana yönler ve ara yönler olmak üzere ikiye ayrılır
Yönler, ana yönler ve ara yönler olmak üzere ikiye ayrılır. Aradığımız yer, tam olarak ana yönün gösterdiği yerde olmayabilir. O zaman, iki ana yönün arasındaki açıyı ikiye bölerek, ara yönleri buluruz. Ana ve ara yönler yardımıyla, aradığımız yerin yönünü tam olarak saptarız.                    

9 Dört ana yön vardır. Bunlar kuzey, güney, doğu ve batıdır
        Dört ana yön vardır. Bunlar kuzey, güney, doğu ve batıdır. Ara yönler ise kuzeydoğu, kuzeybatı, güneydoğu ve güneybatıdır. Bu yönler sayesinde herhangi bir yerin tam olarak nerede olduğunu saptamaktayız.            

10 G K B D

11 Kemal, Düşen Gözlüğünü Buldu
Saat yönü G D B K Kemal, Düşen Gözlüğünü Buldu

12 EREN KEMAL MERT BEGÜM Nesibe POLAT - İZMİR

13 Sınıfta oturan öğrencilerden Eren’in yüzü güneye dönükse Begüm’ün yüzü hangi yöne bakar?
BATI KUZEY GÜNEY EREN BEGÜM DOĞU

14 Pusula ve Diğer Yöntemlerle Yönlerin Belirlenmesi
        Yönler, en güvenilir şekilde pusula ile bulunur. Pusula, şekil olarak saate benzer. Ortasında sağa, sola hareket eden bir ibre vardır. Bu ibrenin bir ucu renklidir. Renkli olan bu uç, her zaman kuzeyi gösterir. Kuzey yönü belirlenince diğer yönler kolayca bulunur. Yüzümüzü kuzeye dönersek, arkamız güney, sağımız doğu, solumuz ise batı olur. Ancak pusuladan doğru olarak yararlanmak için yatay olarak tutulmasına dikkat edilmelidir.        

15 Yönlerimizi bulmak için, çeşitli yöntemlerden yararlanmaktayız
        Yönlerimizi bulmak için, çeşitli yöntemlerden yararlanmaktayız. Bunlardan biri. Güneş'ten yararlanarak yön bulmadır. Sabah Güneş doğduğunda, Güneş'e doğru dönüp kollarımızı açalım. Önümüz doğu, arkamız batı, sağımız güney, solumuz da kuzey olur. Yalnız bu yöntem, her zaman doğru sonuç vermez. Çünkü, Güneş'in yıl boyunca doğup battığı noktalar sürekli değişmektedir. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde, gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olduğunda, bu yöntem doğru sonuç verir.        

16         Güneş'ten yararlanarak şu şekilde de yönümüzü bulabiliriz: Güneş, öğle vakti tam tepedeyken, yere diktiğimiz çubuğun gölgesini ölçeriz. Bulduğumuz en kısa gölge uzunluğu kuzeyi; karşı tarafı da güneyi gösterir. Yüzümüzü kuzeye dönersek, sağ taraf doğuyu, sol taraf da batıyı gösterir.        

17         Gece, gökyüzü bulutsuz ise Kutup Yıldızı'ndan yararlanarak yönümüzü bulabiliriz. Bunun için Kutup Yıldızı'nın gökyüzünün neresinde bulunduğunu bilmemiz gerekir. Kutup Yıldızı daima kuzeydedir ve hep sabittir. Bu sebeple ona, Demirkazık da denir. Kutup Yıldızı, Küçükayı takım yıldızının sağ ucunda yer alır.

18


"YAŞADIĞIMIZ YER YÖNLER HAZIRLAYAN : Nesibe POLAT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları