Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Operasyon Akışı ve İş modeli Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? (EĞT.BİL.UZM. ) FERİDUN SAKA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2 ÜRETİM YÖNETİMİ NEDİR? İşletmenin elinde bulunan, malzeme makina ve insan gücü kaynaklarının belirli miktardaki mamulün istenilen nitelikte (kalitede), istenilen zamanda ve mümkünse en düşük maliyetle üretimini sağlayacak biçimde bir araya getirilmesidir. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

3 ÜRETİM YÖNETİMİNİN AMAÇLARI
a- Tüketici isteklerinin fiyat zaman miktar ve kalite açısından en iyi şekilde karşılanması, b- Stok düzeyinin mümkün olduğu kadar düşük tutulması veya devrinin arttırılması, c- İşletmenin insan gücü ve makine kaynaklarından yararlanma derecesinin yükseltilmesi Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

4 ÜRETİM YÖNETİMİ ALANINDA
VERİLEN KARARLAR 1- Üretim tasarımına ilişkin kararlar; a- Ürün seçimi ve tasarımı, b- Süreç tasarımı, c- Teknoloji seçimi, d- Kapasite seçimi, e- Kuruluş yeri seçimi, f- Fabrika yerleştirme, g- İş tasarımı ve iş ölçümü. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

5 ÜRETİM YÖNETİMİ ALANINDA
VERİLEN KARARLAR 2- Üretim sisteminin işletilmesine ilişkin kararlar; a- Üretim planlaması ve denetimi, b- Stok yönetim ve denetimi, c- Tamir bakım planlaması, d- Kalite denetimi. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

6 Üretim Sistemi Analizi
Üretim, işletmelerin temel süreçlerinden biridir. Üretim süreci, işletmelerde hammadde ve malzemelerin ürün ve hizmete dönüştüğü ana süreçtir ve kendi içinde işletmenin tüm diğer süreçleri ile ilişkilidir. Üretim süreci, işletmenin içsel bir iş sürecidir, çünkü bu sürecin tüm adımları ve girdi/çıktıları genellikle işletme içindedir. Bu nedenle üretim süreçleri, KOBİ yöneticileri için somut ve gelişme çabalarının daha kolay belirlenebildiği iş gruplarıdır. Diğer yandan işletmelerde yatırım çalışmalarının hedefi genellikle üretim hattı olmaktadır. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

7 Üretim Sistemi Analizi Üretim Sistemini Oluşturan Alt Sistemler;
Üretim Yönetimi Faaliyet Akış Sırası, Ürün Üretimi İş Akış Sırası, Makina ve Ekipmanlar, Hammadde ve Yardımcı Malzemeler, İşgücü Gereksinimi ve Nitelikleri, Tesisin Yerleşim Yeri. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

8 Ürün/Hizmet Temel Üretim Süreçleri
Genel Üretim Yönetimi İş Akış Şeması, Ürün/Hizmetlerin İş Akış Şeması, Makina-ekipman Gereksinimi ve Seçimi, Ürün Kartları, Hammadde ve Diğer Malzemelerin Temin Koşulları, Üretim İş Gücü İhtiyacı, Yerleşim Yeri Seçimi. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

9 Müşteri Siparişinin Alınması
Genel Üretim Yönetimi İş Akış Şeması Günlük Sipariş Formu12 Üretilebilirlik Kontrolünü Yap Üretilebilir mi? Hayır Siparişin Reddi Onaylı Sipariş Formu Siparişi Onayla Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Onaylı Sipariş Formu Bitmiş Ürün Stok Kontrolünü Yap Evet Ürün Sevkiyat Süreci Stokta Var mı? Hammadde Stok Kontrolünü Yap ve Satın Alma Talep Formunu Hazırla Satın Alma Talep Formu Satın Alma Talep Formu Satın Alma Talep Formunu Satın Alma Birimine Götür A

10 Genel Üretim Yönetimi İş Akış Şeması
Satınalma Talep Formundaki Malzemelerin Tahmini Terminlerini Belirle Tedarikçi ve Fiyat Araştırmasını Yap Yeni Malzeme Var mı? Numune İste Malzeme Siparişlerini Ver Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Malzemelerin Fabrikaya Ulaşması ve Üretimin Başlatılması İş Emri Formu İş Emri Formu ÜRETİM AŞAMALARI Ebatlama Bilgisayar Programı Paketleme (Mukavvalama, Etiketleme,) SEVKİYAT

11 Ürün Üretim İş Akış Şeması (Mermer Levha)
Blok Blok Kesme (ST veya Katrak) Köşe Kesme Pah Makinesi Boyutlandırma Cila Kalite Kontrol Ambalaj/Palet Dolgu ve Kurutma Sevkiyat Ürün Üretim İş Akış Şeması (Mermer Levha) Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

12 Ürün Üretim İş Akış Şeması (Çorap)
Burun Dikiş Çevirme Boyanmış İplik Dokuma Ambalajlama Forma (Ütü) Sevkiyat Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Ürün Üretim İş Akış Şeması (Çorap)

13 VİTAMİN ZENGİNLEŞTİRME
HAMMADDE ALIMI YIKAMA AYIKLAMA MAGNETİK TEMİZLEME ELEME TAVLAMA KABA KIRMA ELEK İNCE ÖĞÜTME AĞARTMA VİTAMİN ZENGİNLEŞTİRME AMBALAJLAMA PAKETLENMİŞ ÜRÜN Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Ürün Üretim İş Akış Şeması (Un)

14 MAKİNA EKİPMAN GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ Gerekli Makine-Ekipman
İşletmenin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine göre, üretim sisteminin Kapasite gereksinimi nedir? Üretim iş akışında ortaya çıkan iş gruplarına göre gerekli makine ve ekipman Nelerdir? İş Grupları Gerekli Makine-Ekipman Adet Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

15 MAKİNA-EKİPMAN TEMİN KOŞULLARI
Makine-Ekipman Adeti Marka-Model Bedeli Ödeme Planı Özellikler Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

16 Hammadde ve Malzeme Girdi Türleri
Ürün Kartları Ürünün oluşumu sırasında kullanılan hammadde ve diğer malzemelerin birim ürün içinde miktarları nelerdir? Her ürün için bir ürün kartı oluşturun. Ürün Adı Hammadde ve Malzeme Girdi Türleri Birim Miktar Birim Fiyat Tutar Hammadde ve Malzeme Girdileri Toplamı: Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

17 Hammadde ve Malzeme Girdi Türleri
Ürün Kartı Ürün Adı Kakaolu Helva (1 kutu) Hammadde ve Malzeme Girdi Türleri Birim Miktar (gr) Birim Fiyat (YTL/kg) Tutar (YTL) Şeker 200 4,5 0,9 Un 500 3 1,5 Peynir 100 10 1 Tahin 250 15 3,75 Tuz 30 5 0,15 Kakao 300 Hammadde ve Malzeme Girdileri Toplamı: 10,3 Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

18 HAMMADDE VE DİĞER MALZEMELERİN
TEMİN KOŞULLARI Hammadde/Malzeme Satıcı Firma Birim Satış Bedeli Açıklama* Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

19 ÜRETİM İŞGÜCÜ İHTİYACI
İş Grupları Görev Türü Gerekli İşgücü İşgücü Nitelikleri Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? ** İhtiyaç duyduğunuz işgücünü nasıl temin edeceksiniz?

20 Yerleşim Yeri ve İşyeri Özellikleri
İşletmelerin kuruluş yerlerinin incelenmesinde temel ilkeler; hammaddeyi en ekonomik şekilde işletmeye ulaştırmak, ürün ya da hizmetleri en ekonomik şekilde müşteriye ulaştırmak, işletmenin ihtiyaç duyduğu arazi, makina ekipman gibi yatırım kalemleri ile hammadde, işgücü ve diğer işletme girdilerini en ekonomik şekilde temin etmektir. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

21 Yerleşim Yeri ve İşyeri Özellikleri
İşyeri Seçim Kararını Etkileyebilecek Faktörler 1. Pazara Yakınlık 2. İşgücü 3. Hammadde Temini ve Kaynaklara Yakınlık 4. Enerji 5. Kuruluş Yeri Başlangıç Yatırım İhtiyacı 6. Altyapı 7. Eğitim Olanakları 8. Yerleşim ve Konut İmkanı 9. Sosyal Yaşam 10. Personel Ulaşımı Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

22 Helva Yapımı İşlem Basamakları
1) Şeker ve suya, sitrik asit eklenerek kaynatma kazanında 140 oC’ye kadar kaynatılır. Kaynatma 2) Oluşan şeker şurubu, karıştırıcılı kazanda çöven suyu ile karıştırılarak beyaz renkli ağda haline gelir. Bu arada şurubun içerdiği rutubet pişirme yoluyla uzaklaştırılır. Ağartma 3) Ağda ve tahin, yoğurma kazanına alınarak karıştırılır. Bu karışıma, helvanın çeşidine göre kakao, fıstık, fındık, vanilin, vb. gibi maddeler eklenir. Karıştırma Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? 4) Yoğurma kazanında tahin ve ağda el ile yoğrularak iyice karıştırılır ve helva haline gelir. Yoğurma 5) Yoğrularak hazırlanan sıcak helva terazilerde tartılarak soğuma kalıplarına konulur. Tartma 6) Helva, soğuma kalıplarında 12 saat oda koşullarında bekletilerek soğutulur. Soğutma 7) Soğutulan helva kalıplardan çıkarılarak uygun ambalaj malzemeleri ile paketlenecek şekilde dilimlenir. Dilimleme 8) Dilimlenen ürünler, uygun ambalaj malzemeleri ile paketlenir. Paketleme

23 Örnek Çalışma: Helva Üretim Tesisi
Kaynatma Ağartma Yoğurma Karıştırma Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Tartma Soğutma Dilimleme Paketleme Sevkiyat

24 Kullanılacak Makina Ekipmanlar
Örnek Çalışma: Helva Üretim Tesisi Kullanılacak Makina Ekipmanlar Kaynatma Ağartma Karıştırma Yoğurma Tartma Soğutma Dilimleme Kaynatma Kazanı Karıştırma Kazanı Yoğurma Kazanı Terazi Soğutma Kalıpları Dilimleme Makinesi Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Paketleme Paketleme Makinesi

25 MAKİNE-EKİPMAN LİSTESİ (Başlangıç)
Makina İsmi Adet Birim Fiyat (TL) Toplam Tutar (TL) Kaynatma Kazanı Karıştırma Kazanı Yoğurma Kazanı Terazi Soğutma Kalıpları Dilimleme Makinesi Paketleme Makinesi TOPLAM MAKİNA VE EKİPMAN TUTARI (TL) Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

26 Tahin Helvası (1 Paket - 500 gram)
Örnek Çalışma: Helva Üretim Tesisi Ürün Ağacı Ürün Adı Tahin Helvası (1 Paket gram) Hammadde Kullanılan Miktar Birim Şeker 100 Gram Sitrik Asit 10 Mililitre Çöven Suyu 70 Tahin 250 Kakao 30 Fıstık 25 Susam Yağı 15 Ambalaj Malzemesi (Kutu) 1 Adet Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

27 Toplam İşgücü İhtiyacı
Örnek Çalışma: Helva Üretim Tesisi İşgücü İhtiyacı İş Grubu Makina Adedi Toplam İşgücü İhtiyacı Kaynatma 5 2 Ağartma 10 Karıştırma 25 7 Yoğurma Tartma 1 Soğutma 500 Dilimleme Makinesi Paketleme Makinesi Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

28 YILLIK PERSONEL GİDERLERİ TABLOSU
Adet Aylık Birim Brüt Maaş (YTL) Toplam Aylık Gider (YTL) Toplam Yıllık Gider (YTL) İşletme Müdürü 1 Satınalma Pazarlama Satış Üretim Müdürü Üretim Ustabaşı 2 Düz İşçi 20 Ön Muhasebe İ.K. Sekreter Aşçı Bekçi Şoför TOPLAM YILLIK PERSONEL GİDERİ (TL) Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

29 Süreçler Süreçler girdi, çıktı, kontrol kriterleri ve ihtiyaç duyulan kaynakları ile birlikte tanımlanır. Tedarikçiler : Girdileri sağlayanlar Müşteriler : Çıktıları kullananlar Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Kontrol kriterleri Girdi Çıktı Süreç Faaliyetleri Kaynak

30 SÜREÇ ÖRNEĞİ ÜRETİM Girdi : Üretim talebi, Ürün bilgisi Kaynak : Personel, Makina teçhizat, Altyapı, Çalışma ortamı, Doküman, Enerji, Bilgi Kontrol : Fire oranları, Geri dönüş oranları, Üretimden kaynaklanan müşteri şikayetleri, Çevrim süresi Çıktı : Satışa hazır ürün Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

31 BİR İŞLETMEDEKİ SÜREÇLER
Yönetim Süreci Temel Süreçler Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Destek Süreçleri

32 YÖNETİM SÜRECİ Temel ve destek süreçlerin performansını yükseltmek için gerçekleştirilen süreçlerdir. Örnek : İşletmenin Yönetimi, Finans, İnsan Kaynakları Yönetimi, v.b. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

33 TEMEL SÜREÇLER Organizasyonun misyonu gereği yapılan ve dış müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan süreçlerdir. Örnek: Satın alma, Üretim, Pazarlama/Satış Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

34 DESTEK SÜREÇLER Temel süreçlerin gerçekleştirilmesi için gerekli alt yapı ve destek hizmetlerle ilgili olan veya iç müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan süreçler Örnek : İdari işler, Muhasebe, Kalite Yönetimi v.b. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

35 Alt Süreçler Faaliyetler
SÜREÇ HİYERARŞİSİ Ana (Temel/Destek/Yön.) Süreçler Alt Süreçler Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Faaliyetler

36 SÜREÇ HİYERARŞİSİ ÖRNEK: SATINALMA (ANA SÜREÇ) İç Satınalma (ALT SÜREÇ) Satınalınacak Malzeme/Hizmet araştırma (FAALİYET) Olur Hazırlama (FAALİYET) İhale Gerçekleştirme (FAALİYET) Dış Satınalma (ALT SÜREÇ) Muayene Kabul (ALT SÜREÇ) Ödeme (ALT SÜREÇ) Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

37 ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI
Temel İş Süreçleri, Alt Süreçleri ve Faaliyetler (Üretim, Satınalma, Pazarlama/Satış Destek İş Süreçleri, Alt Süreçleri ve Faaliyetler (Muhasebe, İdari İşler, vb.) Çalışacak İşgücünün Belirlenmesi Görev Tanımlarının Oluşturulması İŞLETME YÖNETİMİ TEMEL AKTİVİTELER DESTEK AKTİVİTELER Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Yönetim Kontrol İdari işler Satınalma Üretim Pazarlama/Satış

38 ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI
İşletmelerin boyutları arttıkça örgütlenme çalışmasının kapsamı ve ihtiyaç duyulan örgüt yapısının karmaşıklığı artar. Ancak işletme boyutlarından bağımsız olarak örgütlenme çalışmaları üç aşamada gerçekleştirilir: İşletmede yapılacak işlerin belirlenmesi Kişiler arasındaki ilişkilerin tanımlanması İşleri yapacak kişilerin belirlenmesi Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

39 ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM YAPISI
İşletme ölçeğinin zaman içinde gelişmesi ile birlikte işletmede finansman, muhasebe, tanıtım, pazarlama gibi farklı uzmanlık gerektiren faaliyetlerini başkalarına devretme aşamasına gelir. Bu durumda organizasyon modeli yatay genişleme yaşayarak önce basit örgütlenme modeline ulaşır. Yataydaki bu tür gelişmeler yanında, iş yoğunluğu artan fonksiyon grupları kendi içlerinde daha fazla sayıda alt uzmanlık alanlarına bölünmeye başlar. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

40 ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM YAPISI
Dikey Gelişim Yatay Gelişim Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

41 ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM YAPISI
Süreçleri, alt süreçleri ve faaliyetleri belirleyin. Her bir faaliyetleri yapacak, görevleri yerine getirecek kişileri belirleyin, her biri için yedekleme planı oluşturun. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ? Bu kişilerin görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyin. İşletmenin organizasyon şemasını hazırlayın. Sürekli olarak kontrol edin ve iyileştirin.

42 İŞLETME ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM PLANI
Yönetim Bölümü İçin Görev Tanımları İşletmenin stratejisini ve hedeflerini belirlemek, İşletmenin birimleri ve çalışanları arasında koordinasyonu sağlamak, İşletmeyi kamu ve resmi işlemler nezdinde temsil etmek, İşletme ile ilgili çeşitli toplantılara katılmak, İşletme birimlerinde gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin raporlama yapılmasını sağlamak ve bu raporları kontrol etmek, Birimlerin işleyişi ile ilgili aksaklıkları tespit etmek ve iyileştirilmesi için kararlar vermek, İşletmenin finansal durumunu ve ihtiyaçlarını takip etmek, Çalışanların performanslarını takip etmek ve değerlendirmek, İşe alım ve işten çıkarımlara karar vermek, Çalışanların maaş seviyelerini belirlemek. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

43 İŞLETME ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM PLANI
Pazarlama Bölümü İçin Görev Tanımları Pazar araştırması yapmak, Ürün araştırması yapmak, Müşteri araştırması yapmak, Ürün ve hizmetlerin tanıtım ve reklam faaliyetlerini tasarlamak ve koordine etmek, Ürün ve hizmetlerin fiyatlandırmasını yapmak, Ürün ve hizmetlerin müşterilere ulaştırılması (dağıtım) organizasyonunu ayarlamak, Pazarlama planında belirtilen tüm tanıtım ve satış işlemlerini yerine getirmek, Satış planını ve bütçesini hazırlamak, Tüm pazarlama ve satış işlemleri ile ilgili verileri düzenli bir şekilde kaydetmek, Pazarlama ve satış faaliyetlerinin yürütülmesi için pazarlama planına uygun olarak bütçe, araç-gereç ve personel ihtiyacını belirlemek, Ürün sevkiyatlarının termin tarihleri ve siparişlere uygun olarak yapılmasını sağlamak, Satışın sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak için üretim sorumlusu ile koordinasyonlu çalışmak. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

44 İŞLETME ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM PLANI
Pazarlama Bölümü İçin Görev Tanımları Müşteri görüş ve şikayetlerini toplamak, kayıt altına almak, değerlendirip çözümlerini üretim ve ürün geliştirme sorumluları ile birlikte uygulamak, Ürün stoklarını düzenli olarak kontrol etmek, Potansiyel müşterilerle görüşmeler yapmak,   Potansiyel müşteri görüşme sonuçlarını Genel Müdüre iletmek, Müşterilere teklif hazırlamak, Anlaşma sağlanması halinde sözleşme yapmak ve Genel Müdürün onayını almak,, Çalışılan müşterilere rutin ziyaretlerde bulunmak, Varsa, bayilere/distribütörlere ziyaretler gerçekleştirmek, Müşteri memnuniyet anketleri yapmak ve değerlendirmek, İşletmeyi müşterilere karşı temsil etmek, Yeni müşteri ilişkileri kurmak, sipariş kabul etmek, Satışın sağlıklı yürüyebilmesi için üretim sorumlusu ile üretimi planlamak, Pazarlama planını hazırlamak. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

45 İŞLETME ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM PLANI
Üretim Bölümü İçin Görev Tanımları Üretim işgücünün verimli ve seri bir şekilde çalışmalarını sağlamak, Üretim planını yapmak ve plana uygun üretim amacıyla mevcut makina, teçhizat ve işgücünü programlayıp kontrol ve koordine etmek, Üretimde kalite kontrol faaliyetlerinin yapılmasını sağlamak, Üretim, fire ve üretim maliyeti verilerinin tutulmasını sağlamak, İşletmede ihtiyaç duyulan malzemelerin hangi tedarikçilerden, ne zaman ve ne miktarda yapılacağını gösteren hammadde ve malzeme tedarik planlarını hazırlamak ve yürürlükte tutmak, Alım yapacağı tedarikçilerle ön görüşme yapmak ve tedarikçileri seçmek, Satın alma yapılan tedarikçilerle olan ilişkileri yürütmek, Hammadde ve malzeme alımında minimum düzeyleri kontrol ederek gerektiğinde satın alma işlemlerini başlatmak, Satın alma kayıtlarını tutmak, Üretim planı çerçevesinde makina ve teçhizatı kendi iş düzenine göre çalıştırmak. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

46 İŞLETME ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM PLANI
Üretim Bölümü İçin Görev Tanımları Müşterilerin siparişleri doğrultusunda pazarlama sorumlusu ile üretimi planlamak ve bu planın uygulanmasını sağlamak, Üretim için gerekli işgücünü değerlendirmek, işe almak ve çıkarmak, Üretimde çalışan işgücünü, gerekli durumlarda kendilerine uygun yeni işlerde görevlendirmek, Üretim işgücünün izin, vb. ihtiyaçlarını koordine etmek, Satınalma planını hazırlamak, Üretim planına uygun olarak ürünlerin zamanında, en iyi verim ve kalitede üretilmesini sağlanmak, Üretim için gerekli girdi stoklarını (hammadde, yarı mamul ürünler, yardımcı malzemeler vs.) belirlemek, Üretimin maliyetlerini kontrol altında tutmak, Üretimin düşük hata ve fire oranı ile gerçekleştirilmesini sağlamak, Üretim bölümündeki makina ve teçhizatları korumak, bakım ve onarımını bakım planına uygun olarak zamanında yaptırmak. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

47 İŞLETME ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM PLANI
Satınalma Bölümü İçin Görev Tanımları Teklif aşamasında her bir satın alma kategorisi için tedarikçi seçimine yönelik yöntem ve kriterleri açık, anlaşılır ve uygulanabilir şekilde belirlemek ve uygulamak, Tedarikçi performanslarını, belirlenmiş bir standart çerçevesinde takip etmek, Teslimat, gecikme süreleri, kusurlu mal, indirim oranlarını izlemek değerlendirmek ve karar almak, Satın alınacak hammadde ve malzemelerin sahip olması gereken nitelikleri belirlemek, bunlar için teklif toplamak ve kontrollerinin yapılmasını sağlamak, Yeni ve alternatif tedarikçi araştırması yapmak, Kullanılan hammadde ve malzemeler için piyasa araştırması yapmak, Hammadde ve yardımcı malzeme satın alımlarını geriye dönük üretim, eldeki stoklara ilişkin veriler ve minimum stok seviyelerine dayanarak gerçekleştirmek, Hammadde ve malzemelerin işletmeye ulaşımını koordine etmek, Hammadde ve malzemelerin işletmede stoklanması işini koordine etmek, Güncel üretim gerçekleşmelerini, satış tahminlerini ve müşteri siparişlerini göz önünde bulundurarak stok politikalarının belirlenmesini koordine etmek, Satın alma maliyetlerini düşürmek amacıyla tedarikçilerle çalışmalar yapmak (ortak ürün geliştirme, uzun süreli alım anlaşmaları vb.), toplu tedarik avantajlarını araştırmak. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

48 İŞLETME ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM PLANI
Muhasebe Bölümü İçin Görev Tanımları Muhasebe fişlerinin düzenlenmesi, Muavin hesapların tutulması, Defterlerin işlenmesi, Mizan çıkartılması, Ücret tahakkukları, Cari hesapların takibi, Ekstrelerin çıkartılması Ticari ve/veya endüstriyel muhasebe ve bütçeleme, Finansman tablolarının hazırlanması ve kontrolü, Bilanço, gelir-gider tablosu ve diğer tabloların hazırlanması ve kontrolü, Nakit akış kontrolleri, Müşterilerin finansal gücü ve riskleri doğrultusunda gruplamalar, limitler, satış koşulları belirlenmesi konusunda ilgili satış birimlerine veri sağlanması, Müşteri bakiyelerinin etkin ve doğru bir şekilde izlenmesi, müşteri mutabakatlarının düzenli periyotlarda karşılıklı olarak yapılması, Finansal kurumlarla mutabakatların aylık yerine haftalık olarak ekstreler üzerinden yapılması, Vergi işlemlerinin takibi, Banka işlemlerinin takibi v.b. Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?

49 İŞLETME ÖRGÜTLENME VE YÖNETİM PLANI
Organizasyon Şeması Örneği (İmalat Sektörü) Faal Genç Girişimcilik Eğitimi 1. MODÜL Girişimcilik Bana Göre mi ?


"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları