Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ülkemizdeki Savaş.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ülkemizdeki Savaş."— Sunum transkripti:

1 Ülkemizdeki Savaş

2 Baba sana sarılınca sigara koklamak istemiyorum….
Bağımlılık Baba sana sarılınca sigara koklamak istemiyorum….

3 Anne sigarayı bıraktığın gün anne gibi kokmaya başladın…
Bağımlılık Anne sigarayı bıraktığın gün anne gibi kokmaya başladın…

4 Baba içkisiz esrarsız daha güzel bir dünyada büyüt beni…
Bağımlılık Baba içkisiz esrarsız daha güzel bir dünyada büyüt beni…

5 Bağımlılık ? Kullanılan maddeden aynı etkiyi görmek için dozu sürekli arttırmak. Zamanının büyük bir kısmını bu maddeyi bulmak için harcamak Sosyal ve mesleki yaşamın felç olması Madde dozu azaltınca veya kesilince , kesilme belirtilerinin "KRİZ“ in ortaya çıkması

6 Bağımlı ? Çekingen,güvensiz,yetersiz, kaygılıdırlar
Birçoğunun ailesinde sorun vardır.(ilgisiz ebeveynler,anne baba geçimsizliği,boşanmış parçalanmış aileler, ailede alkol yada madde kullanan birinin varlığı) Uyumsuz,sorunlu kavgacı gençler İşte,okulda,evde,sporda başarısız gençler

7 Bağımlı ? Bağımlılık yapan maddeler,kullanan insanı adım ,adım zeminini bataklık olan yalancı bir cennete çeker. Bataklığa giren insanın kurtulma şansı ve tedavi oranı çok düşüktür. Bu nedenle bu maddelerle "tanışıklığı ve bulaşıklığı engellemek” daha akılcı bir yoldur.

8 Bağımlı ?

9 Bağımlılık Yapan Maddeler ?
Tütün Alkol Esrar Extasy Eroin Kokain Bali gibi uçucular

10 Neden Başlanır ? Bilgisizlik Özenti Merak Moda Arkadaş

11 Bağımlılığın ilk adımı arkadaş kıyağı ile atılır .
Özellikle genç yaştaki insanlar arasında, guruptan bir yada birkaç kişinin uyuşturucu kullanması , diğerlerinin de en azından bir kez denemesi için yeterli bir neden. Çocuklar ve gençler aileden ve okuldan , zamanla arkadaş çevresinden etkilenirler. Arkadaş çevresinde kabul edilmek için gençler, ekseriya çevresinin baskısına dayanamaz aşağılık duygusu ile uyuşturucu kullanır. Sanıldığının aksine , uyuşturucu ile ilk temas , sokak başında bilinmeyen satıcı vasıtası ile değil , bilakis arkadaş çevresiyle olmaktadır.

12 Bağımlı

13 Gerçek Bir Hikaye Sabah 31.10.2004

14 "Keşke bir tırtıl olsaydım
"Keşke bir tırtıl olsaydım. Birkaç günde değişir, kelebeğe dönüşür, kanatlanır uçardım..." Alkol ve madde bağımlıları merkezi AMATEM'de rastladığım bir genç kızın söyledikleriydi bunlar. Henüz 15 yaşında ve zaten bir kelebek kadar güzel. Ailece Üsküdarlılarmış. Annesi benim okul ve mahalle arkadaşımmış. Ablası ise ünlü bir manken. Hiçbirinin ismini yazmayacağım. Çünkü kim oldukları değil, ne düşündükleri, ne acılar yaşadıkları önemli. Kelebek, (ben adını öyle taktım) henüz lise öğrencisi. 13 yaşından beri uyuşturucu kullanıyormuş. Son 8 aydır da eroine bulaşmış …..

15 "Sevgilim vardı... Benden iki yaş büyük, çok tatlı, çok sevecen bir çocuktu. O sıralar heyecan olsun diye bazı bazı esrara, hapa takılırdım ben. Rak barlara gider, saatlerce müzik dinler, coşardık. Onun eroin de kullandığını öğrendim sonra. Bıraksın diye çok dil döktüm. Sonra belki korkuturum diye: 'Ya bırakacaksın, ya ben de kullanırım ona göre' dedim. Bana kıyamayacağı belliydi. Bu taktik işe yaradı. Ama kısa bir süre için. Sonra yeniden başladı. Bir gün ben de kullandım ve öylece başladım eroine. Sonra bir felaket oldu. Sevgilim sokak ortasında ölü bulundu. 'Aşırı dozdan kalbi durmuş!' dediler. Yıkıldım. “

16 “Ailemle aram çok kötü değildi
“Ailemle aram çok kötü değildi. Ama yine de her şeyi paylaşmak mümkün olmuyordu elbette. Sıkıntıdan ve bunalımdan kurtulmak için iyice arttırdım eroin dozunu. Ve bir gün. Her şeyden usandığım bir gün. Taksim'de bir arkadaş evinin helasında, altın vuruş dediğimiz aşırı dozu vurdum kendime. Yere yıkılmışım. Gürültüye koşup gelmişler. Can çekişirken bulmuşlar beni. Hastaneye kaldırıp, zor bela kurtulmamı sağlamışlar. Ondan sonra buraya getirdi annem. Tabii kendim de istedim gelmeyi . Esas olan bu zaten. Kendin istemezsen tedavi imkânsızdır.”

17 Çıkınca asla kullanmayacağım bir daha
Çıkınca asla kullanmayacağım bir daha. Hatta geçen gün izinli çıktığımda torbacılarla karşılaştım. Beni görünce ayaklandılar. Yanıma geldiler. Suratlarına tükürdüm. 'İstemiyoruuum!' diye bağırdım. Çil yavruları gibi kaçıp dağıldılar..." Böyle diyordu Kelebek

18 Doktorlarıyla görüştüm; "Sürekli yalan söylerler, muhteşem rol keserler, inanmamak elde değildir" diyor hepsi de. Müthiş bir hayal dünyaları vardır. Ve bu hayalleri gerçek gibi anlatmakta üstlerine yoktur. Bazen denemek için bir iki gün izin veririz. Dönüşte kanlarını tahlil ederiz. "Madde kullanmış mı?" diye bakarız. Maalesef bu genç kızın dönüşü alınan kanında maddeye rastladık. Ve bir kezliğine affettik onu...

19 Narkotik polisleriyle yaptığım sohbetler geldi aklıma
Narkotik polisleriyle yaptığım sohbetler geldi aklıma. Narkotik şubenin deneyimli şeflerinden biri demişti ki: "Ne yazık ki bunların dini, imanı, namusu, iffeti, anası, babası, çocuğu, aklı, fikri minicik bir poşetin içindedir. Milyarları bir yana koyun eroin torbasını öbür yana... Paraya dönüp bakmazlar bile."

20 Bir başka narkotik yetkilisi ise şöyle demişti: "Bir aileye bir eroinman girerse 6 ay içinde o aile bitip tükenir. Bir kangren illeti gibi yayılır eroin illeti. Bunun ille de kullanıcısı olmak gerekmez. Bir yakınınız eroinmansa ve siz onu çok sevip, bu illetten kurtarmayı düşünüyorsanız, dünyanın en zor işine girdiniz demektir..."

21 Bazen de evli genç çiftlerin acısına tanık oluyormuş narkotikçiler
Bazen de evli genç çiftlerin acısına tanık oluyormuş narkotikçiler. Bu durumlarla ilgili de bir şeyler anlatmışlardı. Demişlerdi ki: "Erkek eroinman diyelim. Bir süre sonra genç yaşına rağmen erkekliği yok olur. Erekte olmaz. Kadın da genç; birtakım ihtiyaçları var. Dışarıya gitmesin, başkasıyla yatıp kalkmasın diye gizli gizli alıştırır karısını. O da cinsel gücünü yitirsin, dışarıyla ilişki kurmasın diye uğraşır."

22 Tüm bu hatırladıklarıma rağmen O "kelebek" kadar güzel benim için
Tüm bu hatırladıklarıma rağmen O "kelebek" kadar güzel benim için. 15 yaşında bir "yitik" olmasına gönlüm razı değil. Bilim "iflah olanları zordur" dese de. Uzman polisler: "Peynir ekmek der gibi yalan söylerler bunların alayı" dese de ben Kelebek'in sözlerine inanmak istiyorum: "Düzeleceğim Savaş Abi... Bir gün karşına yazdığı şiirleri kitap olarak bastırmış, acemilik çektiği gitarda ustalaşmış, okulunu başarıyla bitirmiş, sağlıklı, mutlu bir kız olarak çıkacağım göreceksin" diyen sözlerine inanmak istiyorum yine de.

23 Basından Haberler

24 Her 5 liseliden biri madde bağımlısı
Türk Eğitim -Sen'in 3 yıl önce 42 ilde yaptırdığı ankete katılan 13 bin 950 öğrenciden bir kısmının iki maddeye birden bağımlı olduğu ortaya çıkmıştı ANKARA ANKA Lise öğrencilerinin madde bağımlılığı sorununa, Türk Eğitim - Sen'in üç yıl önce yaptırdığı ankete rağmen yeterince önlem alınmadığı ortaya çıktı.

25 Öğrenciye ekmek arası uyuşturucu
İstanbul Esenler'de ilköğretim okulu öğrencilerine yarım ekmek arası tavuk dönerin içinde esrar satan büfeci baba oğul yakalandı ERDAL KILINÇ İstanbul Esenler‘ deki bir ilköğretim okulunun karşısındaki büfede, öğrencilere yarım ekmek tavuk dönerin içine koydukları esrar maddesini satan ….

26 Gençlerin uyuşturucu ve içki âlemi cinayetle bitti 12/12/2006
DHA - BALIKESİR - Edremit'te, alkol ve uyuşturucu hap alan dört genç arasında çıkan kavgada bir kişi öldü.

27 PKK 'itirafçısı' zehir taciri çıktı
Şemdinli'deki olayların tartışmalı iddianamesinde adı geçen Orhan Tekin uyuşturucu ticaretinden tutuklandı ERDAL KILINÇ İstanbul Şemdinli olaylarında adı "itirafçı" olarak gündeme gelen Orhan Tekin, Şemdinli'den getirdiği ve İstanbul'da iç piyasaya sürmeye hazırlandığı 46 kilo 550 gram esrarla yakalandı.

28 'Satıcı cinayeti bağımlı işi'
Bıçaklanarak öldürülen uyuşturucu satıcısının failleri, biri hamile dört bağımlı çıktı. Ölen satıcı da yıllarca eroini bırakmaya çalışmış, yapamamış 08/01/2007 (470 kişi okudu) RADİKAL - İSTANBUL - Bir uyuşturucu satıcısının geçen ay öldürülmesiyle ilgili başlatılan soruşturmada, biri hamile kadın dört kişi yakalandı. Hepsi uyuşturucu bağımlısı çıkan zanlıların, eroin için satıcı bıçakladıkları anlaşıldı.

29 Ülkemizde Bir Savaş Yaşanmakta Bizimle Bağımlılık Yapan Maddeler Arasında Bizler Türkiye ‘de Yaşayan Bağımsızlığımıza Düşkün Deli Kanlarız Bağımlılık Yapan Bu Maddeleri Kullanmayız……

30 T.C SAĞLIK BAKANLIĞI AYVALIK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Dr. Özdemir ÇETİNEL


"Ülkemizdeki Savaş." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları