Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ."— Sunum transkripti:

1 T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ

2 T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KURBAN BAYRAMI HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ

3 BAYRAMLARIMIZ : قَدِمَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمَدِينَةَ وَلَهُمْ يَوْمَانِ يَلْعَبُونَ فِيهِمَا فَقَالَ مَا هَذَانِ الْيَوْمَانِ قَالُوا كُنَّا نَلْعَبُ فِيهِمَا فِي الْجَاهِلِيَّةِ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ اللَّهَ قَدْ أَبْدَلَكُمْ بِهِمَا خَيْرًا مِنْهُمَا يَوْمَ الْأَضْحَى وَيَوْمَ الْفِطْرِ Peygamberimiz (sav) Medine’ ye geldiklerinde insanların eğlendikleri 2 günleri vardı. Onlara: “ Bu 2 gün nedir? “ diye sordu. Onlarda :“ Biz İslam öncesi bu günlerde oyunlar oynardık, eğlenirdik “ deyince Peygamberimiz (sav) :“ Allah o iki gün yerine sizlere daha hayırlı günler verdi. Ramazan bayramı ve Kurban bayramı “ (Ebu Davud)

4 DÜNYADA BAYRAM : DİTİB PARİS MERKEZ CAMİİ En büyük mutluluk, huzur ve sevinç günlerimizden olan Kurban bayramına ulaştık. Şu an Allah’ın huzurunda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sabah İslam coğrafyasının her beldesinde ve her camisinde bayram tekbirleri arzdan arşa kadar yükselmekte, bütün mü’minlerin birlik ve beraberliğini, gönülden kardeşliğini cihana ilan etmektedir.

5 KUTSAL TOPRAKLARDA BAYRAM :
Şu bayram sabahında kutsal topraklarda dilleri, renkleri, ülkeleri farklı ama imanları aynı milyonlarca mü’min kefen misali bembeyaz ihramlarıyla telbiye nidalarıyla bir beden, bir gönül halinde Arafat’tan kıblemiz olan Kâbe’ye akın akın gelmektedirler. Bu tablo, bayramın değerini ortaya koyan muhteşem bir manzaradır. Bu bayram bütün müslümanlara kutlu olsun. İlçemizden ve ülkemizden hacca gidenlerin evlerine salimen dönmelerini ve sizlere de Allah’ın haccı nasip etmesini dileriz.

6 ŞEHRİMİZDE BAYRAM : Bizler de bayram namazdan sonra bu bayramın bir diğer vecibesi olan kurbanlarımızı keseceğiz.Kurban ;Rabbimiz Allah'a_ yaklaşmaktır. Allah'a kul olmanın şuuruna ermektir. Hak yolunda fedakarlıktır.Kestiğimiz kurbanla, Allah yolunda malımızı ve Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail gibi, canımızı, malımızı, en değerli varlığımızı bile seve seve feda edebileceğimizi ifade ediyoruz.

7 * فصل لربك وانحر . ( الكوثر 2)
AYET-İ CELİLELER : ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki * ولكل امة جعلنا منسكا ليذكروا اسم الله على ما رزقهم من بهيمة الانعام ... ( الحج 34 ) * فصل لربك وانحر . ( الكوثر 2) “ Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerine O’nun adını ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” (Hac, 34) “ O halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes….” (Kevser ,2)

8 *لن ينال الله لحومها ولا دماؤها ولكن يناله التقوى منكم ...( الحج 37 )
AYET-İ CELİLELER : ALLAH TEALA BUYURUYOR Ki *و يذكروا اسم الله فى ايام معلومات على ما رزقهم من بهيمة الانعام . فكلوا منها واطعموا البائس الفقير . ( الحج 28 ) *لن ينال الله لحومها ولا دماؤها ولكن يناله التقوى منكم ...( الحج 37 ) “ Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 28) “ Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah’a ulaşacaktır. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin takvanızdır.( O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.)...” (Hac, 37)

9 * منْ وجد سعة ولم يضح فلا يقربن مصلانا
HADİS-İ ŞERİFLER : PEYGAMBERİMİZ (SAV) BUYURUYOR Ki * منْ وجد سعة ولم يضح فلا يقربن مصلانا * مَا عَمِلَ آدَمِيٌّ مِنْ عَمَلٍ يَوْمَ النَّحْرِ أَحَبَّ إِلَى اللَّهِ مِنْ إِهْرَاقِ الدَّم “ Kim gücü olduğu halde kurban kesmezse bizim namazgahımıza yaklaşmasın. (Önce kurbanını kessin.) ” (İbn Mace, Edahi,2) “Ademoğlu kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz. ” (Tirmizi, Edahi,1)

10 HADİS-İ ŞERİFLER : PEYGAMBERİMİZ (SAV) BUYURUYOR Ki قَالُوا : يَا رَسُولَ اللَّهِ ، مَا هَذِهِ الأَضَاحِيُّ ؟ قَالَ : سُنَّةُ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ ، قَالُوا : فَمَا لَنَا فِيهَا مِنَ الأَجْرِ ؟ قَالَ : بِكُلِّ شَعْرَةٍ حَسَنَةٌ. “ Peygamberimiz (sav)’e : - “ Kurban kesmek nedir ? “ diye soruldu. - “ Atanız İbrahim (as) peygamberin sünnetidir. “ diye cevap verdi. - “ Kurban kesmenin ecri nedir ? “ diye soruldu. - “ Her kılına bir sevap var. “ diye cevap verdi.” ” (Taberani, Mucem-i Kebir) ŞİMDİ PEYGAMBERİMİZ (SAV)’İN SÖZÜYLE İBRAHİM (AS) VE İSMAİL (AS)’IN SÜNNETİ VE HATIRASI OLAN KURBAN KISSASINI HATIRLAYALIM.

11 KURBANIN TARİHİ : سار ابراهيم الخليل عليه السلام بزوجه هاجر و ابنه اسماعيل عليه السلام من بلاد الشام حتى وصل بهما الى الارض المباركة و تركهما فى وادي مكة . فقالت هاجر له : يا ابراهيم أين تذهب وتدعنا ليس معنا ما يكفينا ؟ فلم يجبها.قالت : اّلله أمرك بهذا؟ قال: نعم. قالت: فاذهب اٍذا الله لن يضيعنا. وليس بمكة يومئذ أحد وليس بها ماء . فوضعها هنالك ووضع عندهما جراباً فيه تمر ، وسقاء فيه ماء . فانطلق إبراهيم ثم رفع يديه فقال : ” رَبَّنَا إِنِّي أَسْكَنْتُ مِنْ ذُرِّيَّتِي بِوَادٍ غَيْرِ ذِي زَرْعٍ عِنْدَ بَيْتِكَ الْمُحَرَّمِ رَبَّنَا لِيُقِيمُوا الصَّلاةَ فَاجْعَلْ أَفْئِدَةً مِنَ النَّاسِ تَهْوِي إِلَيْهِمْ وَارْزُقْهُمْ مِنَ الثَّمَرَاتِ لَعَلَّهُمْ يَشْكُرُونَ ” ( ابراهيم 37) İbrahim (as) eşi Hacer ve yavrusu İsmail ile birlikte Mekke’ye hicret eder. Mekke’de ne bir ev ne de bir kimse vardı. İbrahim (as) yanlarına biraz su ve hurma bırakarak Şam’a geri dönecekken eşi Hacer O’na : - Bizi kime bırakıp gidiyorsun ? diye sorar ama İbrahim (as) cevap veremez. Eşi : - Bunu Allah mı emretti ? deyince İbrahim (as) : - Evet diye cevap verir. O zaman eşi O’na : - O halde git. Allah asla bizi zayi etmez. der. İbrahim (as) yanlarından ayrılır. Biraz gittikten sonra ellerini açarak şöyle dua eder : “ Rabbimiz! Ben çocuklarımdan bazısını, senin kutsal evinin (Kâbe’nin) yanında ekin bitmez bir vadiye yerleştirdim. Rabbimiz! Namazı dosdoğru kılmaları için (böyle yaptım). Sen de insanlardan bir kısmının gönüllerini onlara meylettir, onları ürünlerden rızıklandır, umulur ki şükrederler. “ (İbrahim-37)

12 KURBANIN TARİHİ : حتى إذا نفد ما في السقاء عطشت و بدأ اسماعيل يبكي من
العطش وتركته أمه وانطلقت تبحث عن ماء. ، فصعدت الصفا و نظرت فلم ترى أحداً . فهبطت من الصفا حتى إذا بلغت بطن الوادي ثم سعت حتى جاوزت الوادي ثم صعدت المروة ونظرت فلم ترى أحداً ، فعلت ذلك سبع مرات. ثم اقبلت الى ولده وفي هذه اللحظة اليائسة أدركتها رحمة الله، وضرب اسماعيل بقدمه الأرض وهو يبكي فانفجرت تحت قدمه بئر زمزم. فشربت وارضعت ولدها. Hacer ve yavrusu İsmail (as) ‘ın aıkları ve suları biter. Hem anası hem de yavrusu iyice susarlar. Hacer, yavrusu için su aramaya başlar. En yakın tepe olan Safa tepesine çıkar. Etrafa bakar. Ne su ne de bir insan görür. Safa tepesinden iner, vadiyi koşarak geçer ve hemen karşıdaki Merve tepesine çıkar. Etrafa bakar.Ne su ne de insan görür. 7 defa 2 tepe arasında böyle gider gelir. Sonunda yorgun ve üzgün yavrusunun yanına gelirken Allah’ın engin rahmeti yetişir. Susuzluktan kıvranan yavru bebeğin ayaklarının altından zemzem suyu fışkırır. Hem ana hem de yavrusu o suyu içerek ölmekten kurtulur. O suyun sayesinde zamanla insanlar o vadiye yerleşir ve Mekke kurulur.

13 KURBANIN TARİHİ : كبر إسماعيل.. وبلغ أشده.. وجاءه إبراهيم وقال له: يا إسماعيل. إن الله عز وجل أوحى إلى أن ابني له هنا بيتا. أشار بيده لمكان هناك. هو أول بيت وضع للناس في الأرض..وبدأ بناء الكعبة.. ويدعو الله وهو يبنيها: “وَإِذْ يَرْفَعُ إِبْرَاهِيمُ الْقَوَاعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَإِسْمَاعِيلُ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَا إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولاً مِّنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ إِنَّكَ أَنتَ العَزِيزُ الحَكِيمُ ” ( البقرة ) Aradan yıllar geçer. İsmail (as) büyümüş gençlik çağına girmişti. İbrahim (as), birgün oğlunun yanına geldi ve eliyle bir yeri göstererek : “ Allah bana şurada kendisi için bir ev yapmamı emrediyor. “ dedi. Bu ev yeryüzünde insanlar için yapılacak ilk mabet olacaktı. Baba ve oğul Ka’be’yi bina etmeye başladılar. İbrahim (as) Ka’be’yi bina ederken şöyle dua ediyordu : “ Hani İbrahim, İsmail ile birlikte evin temellerini yükseltiyor, ”Rabbimiz! Bizden kabul buyur ! Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin. “ diyorlardı. ” Rabbımız ! Bizi sana teslim olmuş kimseler kıl. Soyumuzdan da sana teslim olmuş bir ümmet kıl. Bize ibadet yerlerini ve ilkelerini göster. Tevbemizi kabul et. Çünkü sen tevbeleri çok kabul edensin.Çok merhametli olansın.” “ (Bakara )

14 KURBANIN TARİHİ : فقد رأى إبراهيم عليه السلام في المنام أنه يذبح ابنه الوحيد اسماعيل وإبراهيم يعمل أن رؤيا الأنبياء وحي. “فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْيَ قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَى فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانْظُرْ مَاذَا تَرَى قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ “  ( الصفات 102 ) وتمثل الشيطان ثم أتى هاجر وقال: أتدرين أين يذهب إبراهيم بابنك؟ قالت: لا. قال: إنه يذهب به ليذبحه. قالت: كلا هو أرأف به من ذلك. فقال: إن ربه أمره بذلك. قالت: فإن كان ربه قد أمره بذلك فقد أحسن أن يطيع ربه. ثم أتى اسماعيل فقال: أتدري أين يذهب بك أبوك؟ قال: لا. قال: فإنه يذهب بك ليذبحك. قال: ولم؟ قال: أن ربه أمره بذلك. قال: فليفعل ما أمره الله به، سمعا وطاعة لأمر الله. “ Çocuğu (İsmail) kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince (İbrahim (as)) ona “ Yavrum ! Ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin? “ dedi. O da, “ Babacığım! Emrolundu-ğun şeyi yap.İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın.” dedi. “(Saffat 102) . Çünkü İbrahim (as) Peygam-berlerin rüyalarının doğru olduğunu ve vahiy olduğunu biliyordu. Bu arada şeytan insan suretinde önce İsmail (as)’ın anası Hacer’e, sonra da İsmail (as)’a gelerek onları kandırmak için kurban olayını bildirir. Ama hem anası Hacer, hem de oğlu İsmail (as) : “ Eğer Allah bunu emrettiyse O’nun emrine uyması ne güzel. Allah’ın emri başımız üstüne.” diye cevap verirler.

15 TARİHİ : ثم جاء إبراهيم فقال: أين تريد؟ فعرفه إبراهيم فقال: إليك عني يا عدو الله، فوالله لأمضين لأمر ربي. عرض له الشيطان عند جمرة العقبة فرماه بسبع حصيات حتى ذهب، ثم عرض له عند الجمرة الوسطى فرماه بسبع حصيات حتى ذهب، ثم عرض له عند الجمرة الأخرى فرماه بسبع حصيات حتى ذهب ثم مضى إبراهيم لأمر الله ” فَلَمَّا أَسْلَمَا وَتَلَّهُ لِلْجَبِينِ . وناديناه أَن ياإبراهيم قَدْ صَدَّقْتَ الرؤيا إِنَّا كَذَلِكَ نَجْزِى المحسنين.إِنَّ هذا لَهُوَ البلاؤا المبين. وفديناه بِذِبْحٍ عظِيمٍ” “( الصفات ) ووضع السكين على حلقه فلم يعمل. جاءه جبريل بكبش يرعى في الجنة حتى فدي به إسماعيل Sonra İbrahim (as)’ın yanına gelerek onu caydırmaya çalışır. İbrahim (as), onun şeytan olduğunu anlayarak onu 3 yerde taşlayarak yanından kovar. “ Nihayet her ikisi de ( Allah’ın emrine ) boyun eğip, İbrahim de onu ( kurban etmek için ) yüz üstü yere yatırınca ona, şöyle seslendik.“Ey İbrahim! Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin.Şüphesiz biz, iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız.Şüphesiz bu apaçık bir imtihandır.Biz (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık.”(Saffat ) İbrahim (as), oğlunu kesmek üzere yere yatırınca bıçak İsmail (as)’ı kesmedi. O esnada Cebrail (as) cennetten bir koç getirdi. İbrahim (as)’a oğlunun yerine bu koçu kesmesini söyledi. İsmail (as) kurtuldu. İbrahim (as) Allah’ın sınavını kazandı. Allah’ın dostu manasında Halilullah ünvanını aldı.

16 Kurban Ne Zaman Vacip Olmuştur ?
* ضَحَّى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِكَبْشَيْنِ أَقْرَنَيْنِ أَمْلَحَيْنِ، أَحَدُهُمَا عَنْهُ وَعَنْ أَهْلِ بَيْتِهِ، وَالآخَرُ عَنْهُ وَعَنْ مَنْ لَمْ يُضَحيِّ مِنْ أُمَّتِه Kurban ibadeti hicretin 2. yılında eda edilmeye başlanmış ve Hz.Peygamber (s.a.s.) hicretten itibaren on yıl süreyle hep kurban kesmiştir. “ Ebu Hüreyre (ra) rivayet ediyor : “ (Peygamberimiz (sav) kurban bayramı günü mü’minlere bayram namazını kıldırdıktan ve hutbesini okuduktan sonra - Bismillahi Allahu Ekber - diyerek kendi eliyle ) biri kendisi için diğeri de ümmetinden kurban kesemeyenler için boynuzlu ve semiz iki tane koç kesti.” (Taberani, Mucem-i Kebir)

17 Kurban Kesmenin Hükmü Nedir?
1. VACİB-İ AYNİ 2. SÜNNET-İ KİFAİ İmam A’zam Cumhur

18 Kurban kesmekle kimler yükümlüdür?
Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin ve misafir olmayan Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Misafirler dilerse kurban kesebilirler.Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka (80.18 gr.) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

19 Hangi hayvanlar kurban olarak kesilebilir?
1- KOYUN – KEÇİ 1 YAŞINI BİTİRMİŞ OLMALI. 1 KİŞİ İÇİN KURBAN EDİLİR. 2- SIĞIR – MANDA 2 YAŞINI BİTİRMİŞ OLMALI. 1-7 ARASI KİŞİ İÇİN KURBAN EDİLEBİLİR. 3- DEVE 5 YAŞINI BİTİRMİŞ OLMALI. 1-7 ARASI KİŞİ İÇİN KURBAN EDİLEBİLİR. Kurbanlıklarda kurban olmaya mani kusurlar olmaması gerekir. Bir veya iki gözü kör olan, kulak ve kuyruğunun 1/3 den fazlası kopmuş olan, dişlerinin çoğu dökülmüş olan, dilinin çoğu kesilmiş olan, boynuzları kökünden kırık olan, burnu kesik, çok zayıf ve kötürüm olan hayvanlar kurban olmazlar. Kurbanların erkek veya dişi olması, ortakların sayısının tek veya çift olması da fark etmez. Yalnız bütün ortakların niyeti Allah’a kurbet olmalı ve hisselerin 1/7 den düşük olmaması gerekir.

20 Kurban ne zaman kesilir?
Kurban zilhicce ayının günleri kesilir. Kurban kesim vakti, 1. gün Bayram namazı kılındıktan sonra başlar; 3. gün güneş batıncaya kadar devam eder. Bu geçen süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi ve 1. gün kesilmesi daha faziletlidir.

21 Kurbanın rüknü ve şartları?
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurbanın rüknü ve şartları? * أن رسول الله صلى الله عليه وسلم ، قال : « يا فاطمة قومي إلى أضحيتك فاشهديها فإنه يغفر لك عند أول قطرة تقطر من دمها كل ذنب عملتيه … Kurbanın rüknü ; kurbanlık hayvanın kesilmesidir. Hayvanı kesmeden, canlı olarak veya bedelini yoksula vermekle kurban vecibesi yerine gelmez. “ İmran (ra) rivayet ediyor : “ (Peygamberimiz (sav) kızı Fatıma’ya (ra) : “ Kızım Fatıma ! Kurbanın kesilirken orada bulun. Zira işlemiş olduğun her günah, kurban kanının ilk damlası yere düştüğünde, bağışlanır. “ dedi…” (Hakim, Mustedrek) HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ

22 Kurban nasıl kesilir? Sahih bir kesim için gerekli şartlar :
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban nasıl kesilir? Sahih bir kesim için gerekli şartlar : 1- Besmele Söylemek KURBAN KESERKEN “ BİSMİLLAHİ ALLAHU EKBER “ DENİR. 2- Müslüman Olmak KURBAN KESENİN MÜ’MİN OLMASI GEREKİR. Besmele kasden terk edilirse kurban olmaz. Eti yenmez. Besmele unutulursa kurban olmaya zararı yoktur. Kurban olur ve eti de yenir.Kurbanları mü’min erkek ve kadınlar keser. Kendisi kesemeyen ehil birine vekalet vererek kestirebilir. Orada ise kesenle birlikte kendisi de besmele çeker.Kesecek müslüman yoksa kitabi olanların kestiği de kurban olur. İbadet olduğundan müslümanın kesmesi daha uygundur. HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ

23 Adabına uygun kurban nasıl kesilir?
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Adabına uygun kurban nasıl kesilir? 1- Önce abdest alınır. 2- Kurban kesim yerine incitilmeden götürülür. 3- Kıbleye karşı ve sol yanı üzerine yatırılır. 4- Keskin bıçak kullanılır ve bıçak hayvana gösterilmez. 5- Biliniyorsa kurban duası okunur. Teşrik tekbiri getirilir. 6- Kurban kesen ve sahibi “ Bismillahi Allahu ekber “ diye besmele çeker. 7- Besmeleden sonra ara vermeden ve söz söylemeden kurbanı keser. 8- Hayvanın şah damarları ile yemek ve nefes borusu kesilir. 9- Kanının tamamen akması için beklenir. 10- Allah rızası için şükür olarak 2 rekat namaz kılar. HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ

24 T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ Kurban Duası . ضَحَّى رسول الله صلى الله عليه وسلم في يوم عيدٍ بِكَبْشَيْنِ وقال حين ذبحهما: " إِنّى وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضَ حَنِيفًا وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ إِنَّ صَلاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ .لا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ. " Kurban ibadeti hicretin 2. yılında eda edilmeye başlanmış ve Hz.Peygamber (s.a.s.) hicretten itibaren on yıl süreyle hep kurban kesmiştir. “ Cabir (ra) rivayet ediyor : “ (Peygamberimiz (sav) kurban bayramı günü 2 tane koç kesti. Onları keserken “Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben Allah’a ortak koşanlardan değilim. Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.” diyerek dua etti. (Taberani, Mucem-i Kebir) HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ

25 Kurban etini nasıl taksim edelim ?
Allah buyuruyor ki : “ İşte bunlardan (kurbanlardan) yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun.” (Hac, 28) Deve ve sığır gibi hayvanlar ortaklar arasında tahmini olarak değil, tartılarak taksim edilir. Ortaklar aile fertleri ise taksim gerekmez.

26 BAYRAMDA NELER YAPMALIYIZ ?
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ BAYRAMDA NELER YAPMALIYIZ ? HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ

27 BİRBİRİMİZLE BAYRAMLAŞALIM. DARGINLIKLARI BİTİRELİM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ما من مسلم يصافح أخاه ليس في صدر واحد منهما على أخيه حنة ، لم تتفرق أيديهما حتى يغفر الله لهما ما مضى من ذنوبهما َ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Bir mü’min bir mü’min kardeşiyle kalple- rinde bir kin bulunmaksızın musafaha ederlerse elleri birbirinden ayrılmadan önce her ikisinin de geçmiş küçük günah-ları bağışlanır. “ (Beyhaki , Şuabul-İman) Birbirimize selam verelim. Birbirimizle tokalaşalım, bayramlaşalım. Dargınlıkları giderelim. Birlik ve beraberliğimizi bozan kin,hased ve düşmanlık duygularını kalbimizden atarak,insan sevgisini ve kardeşlik duygularını yerleştirelim.

28 KABİRLERİ ZİYARET EDELİM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : زُورُوا الْقُبُورَ فَإِنَّهَا تُذَكِّرُكُمْ الْآخِرَةَ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirleri ziyaret size ahireti hatırlatır. “ (İbn Mace) Kabirlerimizi ziyaret ettiğimizde mevtala-rımızın ruhlarına ithafen Kur’an-ı Kerim’den Yasin, Mülk, İhlas ve Fatiha sureleri okuyalım. Kabirlerine canlı ağaç ve çiçek dikelim. Cansız çiçek veya mersin çalısı koymayalım.

29 ANNE-BABA,BÜYÜKLERİMİZİ VE KÜÇÜKLERİMİZİ ZİYARET EDELİM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَيْسَ مِنَّا مَنْ لَمْ يُوَقِّرْ كَبِيرَنَا وَيَرْحَمْ صَغِيرَنَا Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi göstermeyen bizden değildir.“ (Tirmizi) Anne-Baba ve büyüklerimizin ellerini öpelim. Hayır dualarını alalım. Hediyelerle ve güzel sözlerle gönüllerini hoş edelim. Küçüklerimizi ve çocuklarımızı sevindirelim.

30 HASTALARIMIZI ZİYARET EDELİM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : عَائِدُ الْمَرِيضِ فِي مَخْرَفَةِ الْجَنَّةِ حَتَّى يَرْجِعَ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Hasta ziyaret eden kimse, ziyaretten dönünceye kadar cennet bahçesindedir. “ (Müslim) Yakınlarımızdan, komşularımızdan, dostlarımızdan hasta olanları ziyaret edelim. Moral verelim. Şifa için dua edelim. Maddi destek verelim.

31 ŞEHİT KABİRLERİNİ VE AİLELERİNİ ZİYARET EDELİM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ وَدِدْتُ أَنِّي أُقَاتِلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَأُقْتَلُ ثُمَّ أُحْيَا ثُمَّ أُقْتَلُ ثُمَّ أُحْيَا ثُمَّ أُقْتَلُ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Allah’a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşıp şehit olmayı, yine diriltilip şehit olmayı, tekrar diriltilip şehit olmayı çok isterim. “ (Buhari) Şehitlerimizin kabirlerini ziyaret edelim. Rahmet ve minnetle ruhlarına Kur’an okuyalım. Şehit ailelerini de ziyaret ederek moral verelim. BASTIĞIN YERLERİ “ TOPRAK!” DİYEREK GEÇME, TANI DÜŞÜN ALTINDAKİ BİNLERCE KEFENSİZ YATANI SEN ŞEHİT OĞLUSUN,İNCİTME, YAZIKTIR ATANI VERME, DÜNYALARI ALSAN DA,BU CENNET VATANI KİM BU CENNET VATANIN UĞRUNA OLMAZ Kİ FEDA ? ŞÜHEDA FIŞKIRACAK TOPRAĞI SIKSAN ŞÜHEDA

32 Çanakkale Harbinde Cephede Bayram
ÇANAKKALE - 12.TEMMUZ.1915 MEHMETCİK CEPHEDE BAYRAM NAMAZINDA. DİNLERİ VE VATANLARI İÇİN ŞEHİT OLDULAR. RUHLARI ŞAD OLSUN.

33 YOKSULLARA , FAKİRLERE,YETİMLERE YARDIM EDELİM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : الزَّكَاةُ قَنْطَرَةُ الإِسْلامِ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Zekat, İslam’ın köprüsüdür. “ (Taberani) Akrabalarımız arasında ve çevremizde bulunan yoksullara, yetimlere , yardım edelim. Fakir öğrencilere burs verelim. Bayramda kestiğimiz kurban etlerinden verelim. Bayramda onları sevindirelim.

34 KUR’AN VE MEALİNİ OKUYALIM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir. “ (Buhari) Kur’an okuyalım. Mealini ve tefsirini okuyalım. Bir müslümanın evinde mutlaka bir Kur’an tefsiri, bir hadis kitabı ve bir ilmihal bulunmalı. Unutmayalım ki dinimizin ilk emri “ OKU “

35 DİYANET ÇOCUK DERGİSİ İLE AYLIK DERGİYİ OKUYALIM
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ İlim öğrenmek her müslümana farzdır. “ (İbn Mace) Yıllık Abone Bedeli Çocuk Dergisi : 19,20 YTL Aylık D.: 24,00 YTL Çocuklarımız için çok yararlı dini bilgiler bulunmaktadır. Abone olalım.

36 ÇEVREYİ TEMİZ TUTALIM قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ اللَّهَ طَيِّبٌ يُحِبُّ الطَّيِّبَ نَظِيفٌ يُحِبُّ النَّظَافَةَ Çevremizi, denizlerimizi, ormanlarımızı temiz tutalım. Kurbanlarımızın atıklarını gömelim. Çöplerimizi yerlere atmayalım. İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu kararlarına uyalım. Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Allah temizdir, temizliği sever. “ (Tirmizi)

37 CAMİLERİMİZİ İMAR EDELİM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ بَنَى لِلَّهِ مَسْجِدًا بَنَى اللَّهُ لَهُ مِثْلَهُ فِي الْجَنَّةِ Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : “ Kim bir mescid yaparsa Allah’ da ona cennette benzeri saray yapar. “ (Tirmizi) Camilerimizin maddi imarına da manevi imarına da destek verelim. Camiler, Allah’ın evidir. Camilerin imarı, imanımızın göstergesidir.

38 DUA EDELİM. قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : الدُّعَاءُ مُخُّ الْعِبَادَةِ Peygamberimiz (sav) buyuruyor: “ Dua ibadetin özüdür. “ (Tirmizi) Günahlarımızın affı ile kendimi-zin, ailemizin dünyevi-uhrevi haceti için dua edelim. Dünyada harp, zulüm ve afet altındaki mü’minler için dua edelim.

39 BAYRAM GECELERİ VE GÜNLERİNİ İHYA EDELİM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :أفضل الأيام عند الله يوم النحر -ان الدعاء يستجاب في خمس ليال في ليلة الجمعة وليلة الاضحى وليلة الفطر واول ليلة من رجب وليلة النصف من شعبان Peygamberimiz (sav) buyuruyor: “ 5 gecede yapılan dualar kabul edilir. Bunlardan birisi de kurban bayramı geceleridir. “ (Sünen-i Beyhaki) Peygamberimiz (sav) buyuruyor: “ Allah katında günlerin efdali, kurban bayramı günleridir.“ (Taberani)

40 BAYRAM GECELERİ VE GÜNLERİNİ İHYA EDELİM.
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :من أحياليلة الفطر وليلة الأضحي لم يمت قلبه يوم تموت القلوب Peygamberimiz (sav) buyuruyor: “ 5 gecede yapılan dualar kabul edilir. Bunlardan birisi de kurban bayramı geceleridir. “ (Sünen-i Beyhaki) Peygamberimiz (sav) buyuruyor: “ Allah katında günlerin efdali, kurban bayramı günleridir.“ (Taberani)

41 TEŞRİK TEKBİRLERİNİ UNUTMAYALIM.
Arefe günü sabah namazından sonra başlayan ve bayramın 4. Günü ikindi namazına kadar süren teşrik tekbirlerini her farz namaz sonrası getirelim. ALLAHU EKBER ALLAHU EKBER LA İLAHE İLLALLAHU VALLAHU EKBER. ALLAHU EKBER VE LİLLAHİL HAMD

42 Günah işlenmeyen gün : T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ
HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ

43 BAYRAM NAMAZI VE HUTBESİ
KURBAN BAYRAM NAMAZI BAYRAM NAMAZI VE HUTBESİ BAYRAM HUTBESİ BAYRAM NAMAZI VACİB SÜNNET İKİ REKATTIR. NAMAZDAN SONRA OKUNUR.

44 BAYRAM NAMAZININ 1. REKATI
ÖNCE ( NİYET ETTİM ALLAH RIZASI İÇİN KURBAN BAYRAMI NAMAZINI KILMAYA. UYDUM HAZIR OLAN İMAMA ) DENİLEREK NİYET EDİLİR. SONRA ( ALLAHU EKBER ) DENİLEREK İFTİTAH TEKBİRİ ALINIR SONRA SÜBHANEKE DUASI OKUNUR. 1 - 3 KERE ZEVAİD TEKBİRLERİ ALINIR. ( HER TEKBİRDE ELLER KULAKLARA KALDIRILIR. 1. VE 2. TEKBİRDEN SONRA YANA SALINIR. 3. TEKBİRDEN SONRA ELLER BAĞLANIR. İMAM CEHREN FATİHA SURESİ İLE ZAMM-I SURE / AYET OKUR. ) 2 - RÜKU’ VE SECDELER YAPILARAK İLK REKAT BÖYLE KILINIR. 3

45 BAYRAM NAMAZININ 2. REKATI
İMAM CEHREN FATİHA SURESİ İLE ZAMM-I SURE / AYET OKUR. 1 - RÜKU’DAN ÖNCE 3 KERE ZEVAİD TEKBİRLERİ ALINIR. ( HER TEKBİRDE ELLER KULAKLARA KALDIRILIR. 1. VE 2. TEKBİRDEN SONRA YANA SALINIR. 3. TEKBİRDEN SONRA RÜKU’ EDİLİR. 2 - SECDELER YAPILDIKTAN SONRA TEŞEHHÜDE OTURULUR. TAHİYYAT, SALLİ-BARİK VE RABBENA DUALARI OKUNUR. SONRA SELAM VERİLEREK NAMAZ BİTİRİLİR. 3 - SELAMDAN SONRA İMAM HUTBEYE GİDERKEN 3 KERE CEHREN TOPLUCA TEŞRİK TEKBİRİ GETİRİLİR.

46 T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ


"T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları