Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİVİL SAVUNMA AFET İLANI VE YANGIN EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİVİL SAVUNMA AFET İLANI VE YANGIN EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 SİVİL SAVUNMA AFET İLANI VE YANGIN EĞİTİMİ
Seher SALMAN Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü

2 SUNUM PLANI Sivil savunmaya neden ihtiyaç duyuldu ?
Sivil Savunmanın tanımı. Afet İlanı Yanma ve Yangın Üçgeni Nedir ? Yangın Nedir ? Yangının Nedenleri ? Yangının Sınıfları nelerdir ? Söndürme Nedir ? Söndürme Teknikleri Söndürme Kuralları

3 İkinci Dünya savaşında ( ) cephede olduğu kadar cephe gerisindeki sivil halkın zayiatının fazla olduğu gözlemlenmiştir. Gelişen teknoloji ve dünyanın jeolojik yapısına bakılarak savaşlar ve doğal afetler karşısında halkın can ve mal emniyetinin sağlanması konusunda tedbir almaya gidilmiş ve bu kavrama Sivil Savunma adı verilmiştir.

4 SİVİL SAVUNMANIN TANIMI
7126 SAYILI SİVİL SAVUNMA KANUNUN 1. MADDESİNDE; ( tarih ve 9931 sayı ile)kabul edilen “ Düşman taarruzlarına, tabii afetlere ve büyük yangınlara karşı; halkın can ve mal kaybının asgari hadde indirilmesi, hayati öneme haiz her türlü resmi ve hususi tesis ve teşekküllerin korunması ve faaliyetlerinin idamesi için acil tamir ve ıslahı, savunma gayretlerinin sivil halk tarafından azami surette desteklenmesi ve cephe gerisi maneviyatının muhafazası maksadıyla alınacak her türlü silahsız, koruyucu ve kurtarıcı tedbir ve faaliyetleri ihtiva eder.” şeklinde ifade edilmektedir.

5 Afet Nedir ? Beklenmeyen Önceden bilinmeyen
Kurumun olanakları ve kapasitesini aşan Normal fonksiyonu bozan Dışarıdan yardım gerektiren, ani ekolojik olgu (WHO)

6 HAP GERÇEKLEŞTİRME BASAMAKLARI
HAP Personel Kursları: Tüm personele yönelik kısa bilgilendirme Masa başı tatbikat Tam katılımlı tatbikat Sürekli personel eğitimi

7 TATBİKAT…

8 KRİZ MERKEZİ NEREDE KURULUR?
Hastane binası zarar görmemişse; BAŞHEKİM MAKAM ODASI Hastane binası zarar görmüşse; HASTANE İDARİ BİNASI (LOJMAN) Afet sonrası ilk toplanma yeri : HASTANE BAHÇESİ (ANA GİRİŞİ ) Sığınak Alanı: HASTANE YEMEKHANESİ

9 1- YANMA Yanıcı maddenin, ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir reaksiyondur.

10 YANMANIN KOŞULLARI Yanma Olayının Oluşabilmesi İçin ; Yanıcı Madde ,
Isı Oksijenin Bir Arada Olması Gerekmektedir. Bu Olaya Yangın Üçgeni Denir. YANICI MADDE ISI OKSİJEN

11 2- YANGIN Yararlanmak amacıyla yakılan ateş dışında oluşan ve kontrol edilemeyen yanma olayına Yangın denir.

12 3- YANGININ NEDENLERİ Korunma Önlemlerinin Alınmaması Bilgisizlik
İhmal Kazalar Sıçrama Sabotaj Doğa olayları

13 4- YANGIN SINIFLARI A Sınıfı Yangınlar B Sınıfı Yangınlar
C Sınıfı Yangınlar D Sınıfı Yangınlar

14 “A” SINIFI YANGINLAR Katı Madde (tahta, kağıt pamuk v.s. ) yangınlarıdır. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülür ve kontrol edilir.

15 “B” SINIFI YANGINLAR Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer
(Benzin, benzol, yağlar, yağlı boyalar, katran v.s.). petrol türevleri, alkol, yağlı boya, tiner yangınları Soğutma (sis halinde su), Boğma (karbondioksit, köpük, kuru kimyevi toz ) ile söndürülebilir.

16 “C” SINIFI YANGINLAR Yanıcı gaz maddeler yangınıdır. (Metan, propan, LPG, asetilen havagazı v.b.). Kuru kimyevi tozlu, halon gazlı, Söndürme cihazı kullanılarak söndürme gerçekleşir. (Elektirikli makine ve hassas cihazlar) yangınlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz.

17 “D” SINIFI YANGINLAR Yanabilen hafif metal yangınları bu sınıfa girer (Sodyum, Potasyum, Titanyum, Magnezyum gibi). Kuru kimyevi tozlar bu yangınları söndürmede kullanılır. Elektrik yangınları ayrı bir sınıf olarak düşünülmemektedir. Elektrik akımı kesilerek yangına müdahale edilmelidir.

18 5- SÖNDÜRME NEDİR? Yanma olayını duraklatıp durdurma işlemine söndürme denir. Başka bir deyişle söndürme yangın üçgeninin bozulması olayıdır.

19 6- SÖNDÜRME TEKNİKLERİ I- Yanıcı Madde I- Soğutarak söndürme
II- Havayı kesme III- Yanıcı maddenin ortadan kaldırılması II- Oksijen III- Isı

20 YANGIN SÖNDÜRMEDE KULLANILAN MADDELER
SU KARBONDİOKSİT KURU KİMYEVİ TOZ KÖPÜK

21 YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİ
Kolayca ulaşılabilecek bir  yerde tutulmalıdır. Yeri herkes tarafından bilinmelidir. Duvara sıkıca sabitlenmelidir. Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır. Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.

22 (BAROMETRE) 28 BAR BAROMETRE .Yangın söndürme cihazı basınç göstergesi
+ -200 600 28 BAR BAROMETRE

23 YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER Telaşlanmayınız.
Bulunduğunuz yere en yakın yangın ihbar düğmesine basınız. İTFAİYE TEŞKİLATINA ( ) telefon ediniz. Yangın yerinin adresini, yangının cinsini en kısa ve doğru şekilde bildiriniz. Yangını çevrenizdekilere duyurunuz. Dahili telefondan 4444 arayınız Yangının yayılmasını önlemek için kapı ve pencereleri kapatınız.

24 YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
Elektrik akımını kesmeden su ile müdahalede bulunmayınız. Bulunduğunuz yerde mevcut gaz vanalarını kapatınız. Tehlikeli maddeleri çevreden (yanıcı, parlayıcı) uzaklaştırınız. Görevliler gelinceye kadar yangını söndürmek için elinizdeki mevcut imkanlardan yararlanınız.

25 YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
Yangından ilk önce canlıları, sonra kurtarılması gerekli kıymetli evrak, eşya ve cihazları kurtarınız ve emniyetinizi sağlayınız. Yangın yerine görevlilerden başkasının girmesine engel olunuz. Bunları yaparken kendinizin ve başkalarının hayatını tehlikeye atmayınız

26 7- SÖNDÜRME KURALLARI Dışarıda isen rüzgarı arkana al.
Hortumu alevin dibine tut Tetiğe bas.

27 Önden tarayarak, yangının çıkış noktası, yani dip kısmına müdahale etmek.
Hangisi doğru ? Yanan yere üstten ve arkadan müdahale etmek.

28 Damlama veya sızıntı noktasından, yani yukarıdan müdahale etmek.
Yukarıdan damlayan yanıcı ve parlayıcı maddelere, aşağıdan müdahale etmek.

29 Yangın körelmişse devam et, gerekiyorsa ikinci cihazı kullan.
Bir kaç yerden yangına müdahale edilebilir. Yangının tamamen söndüğüne emin olmadan yangın mahallini terk etmemek. Yangın mahallini terk etmek.

30 YANGIN BÜYÜYORSA ORTAMI TERKET
Eğer alevler çoğalmışsa ve binadan çıkış olanaksızsa, yatak altlarına dolaplara saklanılmamalı, pencereden dışarıdakilerle iletişim kurulmaya çalışılmalıdır, Dumandan boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmeli, ağız ve burun ıslak bez ya da mendille kapatılarak nefes alınmalıdır,

31 YANGIN BÜYÜYORSA ORTAMI TERKET
Duman ve yanık kokusu başka odadan geliyorsa kapılar açılmamalı, kapıya dokunulmamalıdır. Kıyafetiniz alev almışsa; koşmadan durup yere yatarak yuvarlanılmalıdır. Battaniye türü örtüler alınarak alevler boğulmaya çalışılmalıdır. Eğer vücudumuzda yanık varsa, mümkünse hemen soğuk suya tutulmalıdır

32 SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.


"SİVİL SAVUNMA AFET İLANI VE YANGIN EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları