Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FOET (ISCED F) (EĞİTİM VE ÖĞRETİM ALANLARI SINIFLAMASI)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FOET (ISCED F) (EĞİTİM VE ÖĞRETİM ALANLARI SINIFLAMASI)"— Sunum transkripti:

1 FOET (ISCED F) (EĞİTİM VE ÖĞRETİM ALANLARI SINIFLAMASI)

2 FOET NEDİR? FOET (Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması), temel ve sürekli eğitim, genel ve mesleki eğitim ile ilgili tüm eğitim programlarını sadece bir EĞİTİM ve ÖĞRETİM ALANI içinde sınıflandırmak için Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT) öncülüğünde hazırlanmış bir sınıflamadır.

3 FOET-99, ISCED’e dayandırılmış olmasına rağmen ISCED’in bir parçası olarak görülmemelidir.
ISCED, her bir eğitim programının eğitim alanı ve eğitim seviyesine göre sınıflandırılmasını dikkate alırken, FOET ise eğitim programlarını yalnızca alanlar içerisinde sınıflandırmaktadır.

4 FOET’İN YAPISI Alanların isimleri Basamaklar Alanların Sayısı
Geniş alan 1-basamaklı 9 Dar alan 2-basamaklı 25 Ayrıntılı alan 3-basamaklı 80

5 2 basamaklı seviye (dar alanlar), genelde veri toplamada uluslararası kuruluşlar tarafından kullanılacaktır ve “eğitim alanları” terimi bu seviyeye referans etmektedir. 2 basamaklı seviye , ISCED 97 ’nin eğitim alanları ile aynıdır basamaklı seviye, “eğitim ve öğretim alanları” olarak adlandırılır.

6 Üç basamaklı alanlar esnek bir sistem sağlamaktadır ve belirli amaçlara uygun özel verilerin toplanmasında kullanılabilir. Üç basamaklı seviyedeki daha ayrıntılı alanların programları iki basamaklı alanlara yerleştirmede kolaylık sağlayacağı düşünülmüştür. Üç basamaklı seviye ulusal düzeyde olduğu gibi ya da ulusal koşullara uydurmak amacıyla üzerinde değişiklikler yapılarak kullanılabilir.

7 FOET’TEKİ GENİŞ ALANLAR
Genel Programlar 1 Eğitim 2 Beşeri Bilimler ve Sanat 3 Sosyal Bilimler, İş ve Hukuk 4 Fen Bilimleri, Matematik, Bilgisayar 5 Mühendislik, İmalat ve inşaat 6 Tarım ve Veterinerlik 7 Sağlık ve Refah 8 Hizmetler

8 Mekanik ve metal işleri 523 Elektronik ve otomasyon
GENİŞ ALAN DAR ALAN AYRINTILI ALAN 5 Mühendislik, İmalat ve İnşaat 52 Mühendislik ve Mühendislik İşleri 521 Mekanik ve metal işleri 523 Elektronik ve otomasyon 525 Motorlu araçlar, gemiler ve uçaklar 54 İmalat ve İşleme 541 Gıda işleme 543 Malzemeler (ağaç, kağıt, plastik ve cam)

9 Disiplinler Arası Programlar
Disiplinler arası programlar, eğitim ve öğretim alanlarının iki ya da daha fazlasını birleştiren programlardır. Bu programlar, aynı dar alanda yer alabileceği gibi farklı dar alanlarda da yer alabilir. Bu programlar için çoğunluk kuralının kullanılması gerekmektedir. Çoğunluk Kuralı: Birden fazla eğitim alanını kapsayan programların baskın olan konuya göre sınıflandırılmasıdır. Baskınlık ölçütü genellikle konu için harcanan zamandır.

10 Geniş Programlar Geniş programlar, aynı dar alan içerisinde yer alan ve hiçbirinin diğerlerine göre açıkça üstün olmadığı birkaç (en az üç) eğitim ve öğretim alanını içeren programlardır. Geniş program kodlarında üçüncü basamak “0” dır. Örnek-1: Yöneticilik, finans, satış ve pazarlamadan oluşan 34- İş ve yönetim dar alanındaki bir program 340 “İş ve yönetim (geniş programlar)” programı olarak sınıflandırılmalıdır. Örnek-2: Bir elektrik montajı programında, destekleyici konulara (dil, matematik, doğa bilimleri vb.) planlanan mesleki konuya ayrılan zamandan daha çok zaman ayrılmış olabilir. Fakat bu programın bir geniş program olarak değil 522 “Elektrik ve enerji” programı olarak sınıflandırılması gerekir.

11 Belirsiz veya Sınıflandırılamayan Programlar
Eğer bir program hakkında yeterli bilgi bulunmuyorsa veya program ayrıntılı alanlardan herhangi birisi içinde sınıflandırılamıyorsa “9” kodu kullanılır. İkinci basamakta “9” kodunun kullanımına izin verilmemektedir. Bir programın dar alanının belirlenemediği durumlarda “99” kodu kullanılır. Örnek: Hakkında fazla bilgi olmayan bir mühendislik programı “529” olarak kodlanır.

12 Sınıflama yaparken: Bir eğitim programını veya program grubunu sınıflandırırken, sınıflamanın hangi geniş alanı (1.Basamak) içine sınıflandırılması gerektiğine karar verilir. Daha sonra dar alanlarla (2.Basamak) devam edilir. Birçok durumda, programın ait olduğu alanların hangisi olduğu çok veya az belirgindir. Uygun bir dar alan bulunduğunda, seçilen alanın doğru ayrıntılı alanda (3.Basamak) olması isteniyorsa, her bir ayrıntılı alan için verilmiş tanımla doğru dar alan olup olmadığı doğrulanarak, kontrol edilir.

13 Lif ve kağıt teknolojisi konulu bir eğitim programı nerede sınıflandırılır?
ÖRNEK:

14 1. ADIM: Geniş alanlara bakılır: Genel Programlar Eğitim
Genel Programlar 1 Eğitim 2 Beşeri bilimler ve Sanat 3 Sosyal bilimler, İş ve Hukuk 4 Fen bilimleri, Matematik, Bilgisayar 5 Mühendislik, İmalat ve İnşaat 6 Tarım ve Veterinerlik 7 Sağlık ve Refah 8 Hizmetler

15 2. ADIM: Dar alanlarla devam edilir.
52 Mühendislik ve mühendislik işleri 54 İmalat ve İşleme 58 Mimarlık ve inşaat

16 3. ADIM: 540 İmalat ve işleme (geniş programlar) 541 Gıda işleme
Bulunan dar alanın altındaki ayrıntılı alanlara bakılır. 540 İmalat ve işleme (geniş programlar) 541 Gıda işleme 542 Tekstil, giyim, ayakkabı, deri 543 Materyaller (ağaç, kağıt, plastik, cam) 544 Madencilik ve maden çıkarılması Malzemeler (imalat ve işleme), ağaç, kağıt, plastik, cam ya da taş, kil, yapay malzemeler gibi diğer malzemelerden imal edilmiş ürünler üzerine yapılan çalışmalardır.

17 FOET 99 Sınıflamasının Kullanıldığı Araştırmalar
Hanehalkı işgücü anketi Yetişkin eğitimi araştırması 2012 Yaygın eğitim faaliyetleri araştırması

18 FOET 99 Sözlüğü FOET 99 Sözlüğü:
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) tüm eğitim programlarını (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık), Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kız teknik, erkek teknik, ticaret ve turizm, çıraklık ve ustalık, halk eğitimi, ortaöğretim programlarını ve orijinal FOET alan kodlarını kapsamaktadır.

19 TEŞEKKÜRLER…


"FOET (ISCED F) (EĞİTİM VE ÖĞRETİM ALANLARI SINIFLAMASI)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları