Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir."— Sunum transkripti:

1

2 İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.

3 İŞ HİJYENİ Hijyen diyince; temizlik ve sağlık koşullarına uygunluk, akla gelmektedir. Hijyenik koşullar sağlanmazsa; mikroplar, hızlı bir şekilde ürüyerek gıda maddelerini bozarlar. Tüketicinin sağlığını tehdit ederler.

4 Hijyen koşullarının sağlanmaması;
İŞ HİJYENİ Hijyen koşullarının sağlanmaması; Gıda zehirlenmesi, Para ve itibar kaybı, Yüksek işletme sermayesi, Kötü çalışma koşulları, Kanuni soruşturma ve para cezaları,  İş yeri kapanması ve iş kaybı, gibi durumlara neden olur.

5 Hijyen koşullarının sağlanması;
İŞ HİJYENİ Hijyen koşullarının sağlanması; Tüketici mutluluğu, Tüketici desteği, Firma itibarı, Düşük işletme sermayesi, Atık miktarının azalması, Uygun bir çalışma ortamı, Daha iyi bir iş güvenliği ve verimliliği, oluşmasına katkıda bulunur.

6 Hijyen koşullarının sağlanması;
İŞ HİJYENİ Hijyen koşullarının sağlanması; Tüketici mutluluğu, Tüketici desteği, Firma itibarı, Düşük işletme sermayesi, Atık miktarının azalması, Uygun bir çalışma ortamı, Daha iyi bir iş güvenliği ve verimliliği, oluşmasına katkıda bulunur.

7 Mıkroorganizmalar nedir?
İŞ HİJYENİ Mıkroorganizmalar nedir? Gözle görülmeyen ancak mikroskop altında görülebilen canlılardır. İkiye katlanarak çoğalırlar.

8 İŞ HİJYENİ İdeal koşullarda bakterilerin çoğalması; BACTERI SAYISI
12.00 1 6.00 262,144 9.00 134,217,728 12.00 68,719,476,736

9 Mikroplar nereden gelir?
İŞ HİJYENİ Mikroplar nereden gelir? Topraktan Havadan Kişilerden Sudan

10 Mikropların gelişebilmeleri için;
İŞ HİJYENİ Mikropların gelişebilmeleri için; Suya Gıda Maddelerine ihtiyaçları vardır.

11 İŞ HİJYENİ Mikropların gelişmesine; İşyeri çalışma ortamındaki
bir çok faktör etkili olmaktadır.

12 İş hijyeni hangi konuları kapsar?
Hasta işçiler Dış görünüş Ziynet, takı Koruyucu giysi Vücut ve el temizliği Kesik ve yaraların tedavisi gibi konuları kapsamaktadır.

13 Personelden ürüne bulaşma yolları
İŞ HİJYENİ Personelden ürüne bulaşma yolları  Bulaşmış el ve kollar,  Allerjik durumlar ve deri hastalıkları,  Bulaşmış dış giyim ve kirli çamaşırlar,  Burun, boğaz ve mide bağırsak hastalıkları,  Personelin hijyenik olmayan alışkanlıkları, nedeniyle mikroplar çalışanlara bulaşabilmektedir.

14 İŞ HİJYENİ Çalışanlara verilecek eğitimlerle aşağıdaki durumlarda
el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çalışmaya başlamadan önce, sab Tuvaleti kullandıktan sonra, un İşleme alanı içinde iş değiştirildiğinde, Eller herhangi bir şekilde kirlendiğinde, Her hangi bir nedenle üretim alanından ayrılmadan önce ve döndükten sonra.

15 İŞ HİJYENİ  Tuvalet ortamında her zaman mikrop vardır.
İşyerlerinde tuvalet hijyeni çok önemlidir. Eğitim ve bilgilendirme ile bu konuda davranış değişikliği yaratılmalıdır.  Tuvalet ortamında her zaman mikrop vardır.  Mikroplar tuvalet kağıdından da ellerimize geçer.  Tuvalet temizliğinde kullanılan ekipmanlar başka bir yerde kullanılmamalıdır.  Temizlenen tuvalet kuru olarak bırakılmalıdır.

16 İŞ HİJYENİ  Uygun yer seçimi,  Bina yapımı ve bakımı,
İş hijyeninin sağlanması için işletmelerin tasarımında aşağıdaki prensipler İşte mikroplar ! dikkate alınmalıdır.  Uygun yer seçimi,  Bina yapımı ve bakımı,  Sürekli iş akışı sağlanması,  Çapraz bulaşmanın önlenmesi,  Hijyenik üretim için yeterli teknik imkanlar olması,  Yeterli personel ve temizlik/dezenfeksiyon imkanlarının olması.

17 İŞ HİJYENİ  Temizlik için  Dezenfeksiyon için
Etkin temizlik ve dezenfeksiyon için neler gerekir?  Temizlik için - devamlı akan sıcak ve soğuk su - deterjan - fiziksel güç  Dezenfeksiyon için - 82oC’de sıcak su veya buhar - uygun bir kimyasal dezenfektan

18  Deterjan ve dezenfektanlar daima üretici
İŞ HİJYENİ Kimyasal maddeler dikkatli kullanılmalıdır.  Deterjan ve dezenfektanlar daima üretici talimatına uygun kullanılmalıdır.  Her temizlikte yeni dezenfektan kullanılmalıdır.  Deterjan ve dezenfektanlar gıdalardan ayrı depolanmalıdır.

19  Ürün ile temas eden yüzeyler
İŞ HİJYENİ İş hijyenin sağlanması için İşyerinde nereler dezenfekte edilmelidir?  Ürün ile temas eden yüzeyler  El ile temas eden yüzeyler  Bulaşma ve bakteri üremesi açısından tehlikeli olan yerler

20 İŞ HİJYENİ  Kim neyi temizleyecek  Hangi kimyasal ve
İş hijyenin sağlanması için yerlerinde uygulanacak temizlik programlarında aşağıdaki soruların cevapları bulunmalıdır.  Kim neyi temizleyecek  Hangi kimyasal ve ekipmanlar kullanılacak  Nasıl ve ne zaman temizlenecek  Ne gibi güvenlik önlemleri alınacak  Kontrolden kim sorumlu olacak

21 İşletmelerde sık rastlanan zararlılar nelerdir?
İŞ HİJYENİ İşletmelerde sık rastlanan zararlılar nelerdir?  Kemiriciler (sıçan ve fareler)  Sinek ve böcekler (değişik sinekler, arılar, hamam böcekleri, depolanmış ürün böcekleri ve karıncalar)  Evcil hayvan ve kuşlar (kedi, köpek, vahşi güvercinler ve serçeler)

22 Kemiricilerin barınabileceği yerler şunlardır.
İŞ HİJYENİ Kemiricilerin barınabileceği yerler şunlardır.  Yığın arkası ve rafların alt boşlukları  Bütün delik ve drenajlar  Karanlık köşeler ve geçişler  Merdiven altı ve asansör boşluğu  Çevrede biçilmemiş çim ve otlar  Çevrede atık kutu, karton ve malzemenin bulunduğu yerler  Tavanda boruların geçtiği yerler ve çatı arası

23 İŞ HİJYENİ Zararlıların önlenmesi için aşağıdakiler yapılmalıdır. •
Tabandan yüksekte depolamak İçlerini kontrol etmek Depoları düzenli kontrol etmek Çöpleri kapalı tutmak Alanları devamlı temizlemek Kapı ve pencereleri kapatmak Kırık, ve çatlakları bildirmek Çevre hijyenini sağlamak Profesyonel zararlı kontrol programını uygulamak

24 Atıkların uzaklaştırılması için;
İŞ HİJYENİ Atıkların uzaklaştırılması için;  Atıklar düzenli olarak uzaklaştırılmalıdır.  Bütün çöpler, plastik torbalar içinde ağzı iyi kapanan bidonlarda muhafaza edilmelidir.  Keskin olan çöpler torbayı delmemesi için sarılarak atılmalıdır.  Çöpler asla çok dolması beklenmeden boşaltılmalıdır.  İş günü sonunda çöpler daima uzaklaştırılmalı ve çöp kutuları temizlenerek dezenfekte edilmelidir.

25 İŞ HİJYENİ  Hasta çalışanlar  Kesik,yanık ve yaralar 
Uygun olmayan kıyafet İşletmede sigara El yıkamama Hijyenik olmayan alışkanlıklar Kurulama bezleri İş hijyenini sağlamak için çalışanlar bu konuda İşletmede atıklar eğitilmeli, bilgilendirilmeli İşletmede hayvanlar ve denetlenerek doğru davranış alışkanlıkları hijyen sorunlarına neden olur. sağlanmalıdır.

26 İLGİLİ MEVZUAT İşyeri Hekimlerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve
Eğitimleri Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete Tarih : Sayı: 27768


"İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları