Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI"— Sunum transkripti:

1 GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

2 İnternet Bağımlılığı nedir?
Bilgisayar başında çok fazla zaman harcanması ve bu durumun kullanıcıda sıkıntı yaratması durumudur. Başta Takıntı olarak adlandırılan bu durum giderek tedavi edilmesi gereken bir hastalığa dönüşmüştür. Kişiyi geliştiren yönleri de olduğu için alkol ve madde bağımlılığına göre tedavisi daha zor bir bağımlılıktır. AB araştırmasına göre günde 4 saatten fazla internette sörf yapan kişilerde kumar bağımlılarında olduğu gibi beyinde davranışları düzenleyen dopomin maddesinin fazla salgılandığı tespit edilmiştir.  

3 Bilgisayar Bağımlılığının Türleri
Bilgisayar bağımlılılğı Bilgisayar bağımlıları, makine karşısında zaman kavramlarını yitirmekte, bazen bütün bir günün geçtiğini bile fark etmemektedirler.

4 Bilgisayar Bağımlılığının Türleri
İnternet bağımlılığı Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyorsa; aile, arkadaş ilişkilerini bozuyor, okul / iş performansını düşürüyor, maddi, duygusal ya da fiziksel sorunlara yol açıyorsa ve çaba gösterilmesine rağmen kontrol altına alınamıyorsa ciddi bir sorun haline dönüşmüş demektir.

5 Bilgisayar oyunlarına bağımlılık
kişinin kendini tanıması ve kimliğini keşfetmesi açısından yararlı ve sağlıklı bulunmaktadır. Fakat kişi sanal ortamda edindiği deneyimleri gerçeğe uyarlayamaz ve kendini "sanal bir kişilik" olarak tanımlarsa, kişilik karmaşası yaşayabilir

6 Sanal sohbet bağımlılığı((chat, e-posta, e-haber
grupları vb.) Web temelli grup oyunlarına gelişen bağımlılık (FRP, dungeon, tavla, vb.)

7 Ne Zaman Endişe Duymalıyız?
Bilgisayar kullanımı ile ilgili etkinliklerden zevk alma, mutlu olma ve rahatlama, Bilgisayar kullanılmadığı zamanlarda huzursuzluk, keyifsizlik, kaygı yaşama ve uyku bozuklukları, Sosyal, ailevi ve eğitim/iş alanında yapılan etkinlikler için zorunluluk hissetme, Kişisel ilişki, başarı ve maddi konularda risk alma,

8 Ne Zaman Endişe Duymalıyız?
Günlük yaşamın büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçirme, Bilgisayar kullanılmadığı durumda, iş yaşamında ve/veya çalışma alanında zorluk çekme ve performansta düşme, Bilgisayar kullanılmadığı durumda boşluk hissetme, Giderek bilgisayarın başında geçirilen süreyi kontrol edememe,

9 Güne bilgisayar kullanımı ile başlama ve başından geç kalkma,
Tatillerde de diz-üstü (lap-top) kullanma, Bilgisayarı gün boyu açık tutma, v Gün boyunca bilgisayardan uzak kalındığında huzursuzluk ve sıkıntı hissetme, Bilgisayar kullanılmadığında zamanın geçmek bilmemesi,

10 Ne Zaman Endişe Duymalıyız?
Hiç buluşulamasa da en iyi arkadaşlıkların bilgisayar ortamında kazanıldığını düşünme, Baş,bel,sırt ve boyun ağrısı, gözlerde kuruma-yaşarma, kişisel hijyene verilen önemde azalma vb. bazı fizyolojik belirtilerin ortaya çıkması). Bilgisayarın en iyi arkadaş olduğuna inanma, E-postalar kontrol edilemediğinde huzursuz olma,

11 Bağımlılığı Tanımlayan Unsurlar
1. Ekonomik açıdan; bilgisayara yüklü harcamalar yapma ve para bulabilmek için şartları zorlama, 2. Eldeki parayı yanlış kullanma, bütçede bazı ihtiyaçların yerini alma, 3. Bilgisayar ile geçirilen zamandan ve yapılan etkinliklere gittikçe daha fazla zevk alma, 4. Bilgisayar kullanımına ayrılan süre ile ilgili olarak yalan söyleme, 5. Kişisel problemlerden kaçmak için bilgisayar kullanma, 6. Bilgisayara ayrılan süre yüzünden ilişkilerde bozulma ve sosyal ortamlardan uzaklaşma, 7. İş/eğitim yaşamını tehlikeye atma.

12 Kimler internete bagımlılık gelistirebilir?
Herkes internete bagımlı olabilir. Fakat bazı faktörler internete bagımlı olma riskini arttırabilir. Örn., eve bagımlı olma, çok fazla bos zamanı olma, geçmisinde saplantılı davranıslara sahip olma, sosyal iliskilerde utangaç veya çekingen olma, vb.

13 İnternet Bağımlılığından Nasıl Korunabilirsiniz?
Neleri kaçırdıgınızın farkına varın; sevdiklerinizle vakit geçirme, egzersiz, hobiler, sosyal etkinlikler vb. İnternette ne kadar süre kaldıgınızı ölçün; bir not defterine haftada kaç saat, internetteki hangi etkinlige ne kadar zaman ayırdıgınızı not etmek, internette geçirdiginiz süreyi somut olarak görmenize ve azaltmak için gerçekçi planlar yapmanıza yardımcı olabilir. Zamanı etkili kullanma tekniklerini deneyin; her zaman yapmak istediginiz bir etkinlik veya hobiyi düsünün.

14 İnternet Bağımlılığından Nasıl Korunabilirsiniz?
İnternet için ayırdıgınız sürenin pesine yapmanız gereken somut baska bir etkinlik koyun. İnternetten kalkma vaktinizi haber vermesi için saat kurmayı da deneyebilirsiniz. Programınızda internet için zaman ayırırken gerçekçi hedefler koymaya özen gösterin. Örnegin haftada 40 saat ayırıyorsanız baslangıç olarak bunu haftada 20 saate düsürebilirsiniz.

15 Gerçek dünyadan destek alın; internet bagımlıları genelde arkadas ve/veya aileleri ile iliskilerini asgari düzeye çekmislerdir ve internet dısındaki etkinliklere pek fazla zaman ayırmazlar. Yeniden sevdiklerinizle beraber yeni yasantılar/etkinlikler planlayabilirsiniz.

16 İnternet Bağımlılığından Nasıl Korunabilirsiniz?
Bagımlılıgınızın tetikleyicilerinin farkına varın; bilgisayara yöneldiginizde duygularınızın farkına varmak için su cümleyi tamamlayın: İnternete girmeden önce kendimi ____________ hissediyordum.

17 İnternet Bağımlılığından Nasıl Korunabilirsiniz?
Bundan sonra bir de su cümleyi tamamlayın: İnternette hoslandıgım bir etkinlikle ugrasırken kendimi ___________ hissediyorum. Bu iki cümledeki belirttiginiz internete girmeden önce ve girdikten sonraki duygularınızın farkına varmak sizin neden kaçtıgınız ve neye ulasmayı ümit ettiginiz konusunda size ipucu vermektedir.

18 İnternet Bağımlılığından
Nasıl Korunabilirsiniz? interneti kullanmaya karar verdiginiz an sizin için seçim anıdır. İnterneti kullanımınızı aza indirgemek konusunda çalısırken internete girdiginizde hissettiginiz olumlu duyguları hissettirecek veya girmeden önceki olumsuz duygularla bas etmenizi saglayacak yeni etkinlikleri internet kullanımının yerine koymada bu seçim noktaları önemli bir rol oynayacaktır.

19 Programınızda interneti kullanmak için belli bir zaman koyun fakat bunun her zaman günün aynı saatinde olmamasına dikkat edin

20 İnternet Bağımlılığından Nasıl Korunabilirsiniz?
Yanınızda hatırlatıcı olumlu kartlar tasıyın; İnternete bagımlılıgınıza baglı olarak yasadıgınız 5 büyük problemi ve interneti kullanma yogunlugunuzu azaltmanın getirecegi 5 faydayı farklı kartlar üzerine yazın ve yanınızda tasıyın. Daha saglıklı veya verimli bir sey yapmak yerine interneti kullanmayı tercih ettiginiz her seçim anında çıkarıp bu katları gözden geçirip tekrar düsünün.

21 Hedefinize ulasmak için somut adımlar atın; her davranıs degisikliginde oldugu gibi internet kullanımınızı azaltmak istiyorsanız asamaları olan somut bir eylem planı yapmaya özen gösterin. Örnegin, uykunuzu yeteri kadar alamıyorsanız bilgisayarınızı 2’de kapatmak yerine 11’de kapatmayı hedefleyin ve buna uymaya çalısın. Kendinize karsı sabırlı olun çünkü bir alıskanlıgı yıkıp yerine yenisini koymak zaman alabilir.

22 HAYAT KONTROLÜNÜZÜ ELİNİZE ALABİLECEĞİNİZ MUTLU YARINLAR DİLEĞİYLE


"GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları