Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LÜTFEN CEP TELEFONLARI SESSİZE ALALIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LÜTFEN CEP TELEFONLARI SESSİZE ALALIM"— Sunum transkripti:

1 LÜTFEN CEP TELEFONLARI SESSİZE ALALIM

2 SUNUMDAKİ KONU BAŞLIKLARI
S LAYT NO KONU BAŞLIĞI AİLE TUTUMLARI SORUMLULUK DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI OKUL BAŞARISI İLETİŞİM SİGARA VE ZARARLARI ERGENLİK DÖNEMİ

3 ANNE - BABA EĞİTİMİ

4 İLGİSİZ VE KAYITSIZ AİLE MÜKEMMELİYETÇİ AİLE
AŞIRI KORUYUCU AİLE TUTARSIZ AİLE AİLE MODELLERİ İLGİSİZ VE KAYITSIZ AİLE MÜKEMMELİYETÇİ AİLE OTORİTER AİLE DEMOKRATİK VE HOŞGÖRÜLÜ AİLE

5 NEDEN AİLE EĞİTİMİ? Yapılan Bilimsel Araştırmalara Göre;
Çünkü eğitim, OKULDA DEĞİL, AİLEDE BAŞLAR. Çocuk, kişilik özelliklerini ve zihinsel gelişimini, ilk olarak ailesinden alır. Yapılan Bilimsel Araştırmalara Göre; 17 Yaşına Kadar Olan Zihinsel Gelişimin; % 50 sinin , 4 yaşına kadar, % 30 nun, 4 yaşından 8 yaşına, kadar, % 20 sinin ise, 8 yaşından 17 yaşına kadar oluştuğunu göstermiştir. Bu gerçek bize, eğitime küçük yaşlardan itibaren başlanması gerektiğini söylemektedir.

6

7 KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ:
OTORİTER AİLE KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ: Çocuk, her kurala uymak zorundadır. Katı ve sert, bir disiplin uygulanır. Çocuğun hata yapmasına, fırsat verilmez. Aile, mutlaka çocuğun hareketlerinde kusur bulur. Çocuğun, her işine karışan bir tavır sergilerler.

8 OTORİTER AİLE Sürekli kusur aradıkları için, çocuk devamlı, gözetim altındadır. "Acaba yine mi hata yaptım? Yoksa, yaptığım yanlış mı? Annem- babam bunu duyarsa, ne der? Kaygısını çocuk, devamlı yaşar.

9 OTORİTER AİLENİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Çocuğun, özgüveni gelişmez. Pasif, silik, çekingen ve kolay etki altında kalan, bir yapıya bürünür. Sürekli eleştirilme veya dayak, çocuğun ruhsal yapısını bozar. Çocuk, kolayca ağlamaya başlar. Arkadaşları ile uyumsuz ve kavgacı olabilir. İleri yaşlarda, sıkıntılar karşısında, dayanaksız ve çaresiz kalır.

10 İLGİSİZ VE DUYARSIZ AİLE
KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ: Aile, aşırı rahattır. Çocuğun sorumluluklarından kaçma vardır. Ana baba, çocuğa örnek bir, model olamaz. Çok çocuklu ailelerde rastlanma ihtimali, daha fazladır. Çocuğun dünyasına girmek, gibi bir kaygıları yoktur.

11 İLGİSİZ VE DUYARSIZ AİLE
Çocuğun aşırı hareket ve davranış serbestliği vardır. Kendine ve çevresine zarar verebilecek davranışlar da bile, etkili denetimden uzaktır. Müdahale kabul edilmez. "Bırak karışma! Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu, kendisi bulsun. Yaşayarak öğrensin mantığı, ailelerde söz konusudur.

12 İLGİSİZ VE DUYARSIZ AİLENİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Çocuk, bencil ve şımarık olur. Anne babasının dikkatini çekmek için, alışılmadık davranışlar sergiler. Aile, çocuğa model olamadığı için, çocuk kendine başka modeller seçer. Çocuk, vaktinin tümünü, arkadaşlarıyla geçirir. Genç yaşta çocuk, zararlı alışkanlıklar edinmeye meyilli olur.

13 KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ:
AŞIRI KORUYUCU AİLE KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ: Otoriter aile tipine çok benzer. Aralarındaki fark; Bu aile tipinde, şefkat koruma güdüsü, disiplinin önünde gelir. Çocuğa, gereğinden fazla özen ve kontrol gösterilir.

14 AŞIRI KORUYUCU AİLE Aşırı İstenilen, Geç Kavuşulan, Tek Çocuk,
İlk Çocuk, Tek Erkek Veya Kız Çocuk, En Küçük Çocuk, Geniş bir sülalenin, tek erkek çocuğu gibi çocuklar, genellikle abartılmış sevginin odak noktası olurlar. El bebek, gül bebek büyütülürler. Kucaktan yere indirilmezler.

15 AŞIRI KORUYUCU AİLENİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Çocuk, aşırı duygusal olur. İleri yaşlarda bile, etrafına bağımlı olur. Toplum içinde, kendi başına iş yapma cesaretini bulamaz. Çocuk, anne babasından ayrı kalamaz, ileri yaşlarda bile sürekli, anne babasının yanında olmak ister.

16 TUTARSIZ AİLE Çocuk eğitiminde tutarsızlık, çok yönlüdür.
Çocuğun, belli bir davranışının, kimi zaman hoş görülmesi, kimi zaman da, aynı davranış yüzünden, ceza alması, çocukta, cezanın anlamı ve suçun niteliği hakkında, kuşkular uyanmasına neden olur.

17 TUTARSIZ AİLENİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Çocuk; inatçı, asi ve hırçın olabileceği gibi, içine kapalı ve pısırık da olabilir. Çocukta, dikkat eksikliği olabilir. Çocukta, yalan söyleme gibi hastalıklar başlayabilir. Çocuk, anne veya babadan birisine, çok yaklaşırken, diğerinden uzaklaşabilir.

18 MÜKEMMELİYETÇİ AİLE Mükemmeliyetçi anne babanın
çocuğu, sınıfın birincisi ve hatta, okulun birincisi olmalıdır.

19 MÜKEMMELİYETÇİ AİLE Ayrıca, çok iyi resim yapmalı, şarkı söylemeli, iyi konuşmalı, lider olmalı, iyi yüzmeli, koşmalı, herkesin parmakla göstereceği, örnek davranışlar sergileyen çocuk, olmalıdır.

20 MÜKEMMELİYETÇİ AİLENİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Çocuk daima, bir çatışma içindedir. Kendi doğal içgüdüleri ve ağır kurallar arasında, sıkışıp kalmıştır. Sürekli, sevgi ve nefret karışımı duyguları, aynı anda yaşar.

21 MÜKEMMELİYETÇİ AİLENİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Aşağılık duygusu çocukta gelişir."Bu durumu anne babama nasıl açıklarım?" düşüncesi, çocuğu hiç yalnız bırakmaz. Anne- baba doyumsuz olduğu ve hep daha hep daha dediği için, çocukta da doyumsuzluk yerleşir. Çocuk, nerede durması gerektiğini bilemez. Son noktayı, onun yerine başkaları koyar.

22 DEMOKRATİK, TUTARLI VE HOŞGÖRÜLÜ AİLE
KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ: Mükemmele en yakın, AİLE TİPİDİR. Belirli kurallar ve kısıtlamalar mutlaka vardır. Evde, herkesin söz hakkı vardır.

23 DEMOKRATİK, TUTARLI VE HOŞGÖRÜLÜ AİLENİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Özgüven sahibi, bireyler yetişir. Kendini rahat ve kolayca ifade edebilir. Çocukta, asilik ve kavgacılık görülmez. İleriki yaşlarda, kendi ayakları üzerinde, rahatça durabilir. Farklı hobilere yönelmesi, daha sık görülür.

24 SORUMLULUK Sorumluluk duygusu, erken çocukluk devrelerinden itibaren, çocukta gelişir. 2,5 yaşından itibaren, çocuğun döküp saçacağını bile bile, ona, kendi başına yemek yeme fırsatı VERİLMELİDİR.

25 ÇOCUĞA SORUMLULUK KAZANDIRMA
1. Çocuğunuzu sevdiğinizi, onun, sizin için önemli olduğunu belirtiniz. 2. Çocuğa, inanınız ve güveniniz. Çocuktan iyi şeyler beklerseniz, iyi şeyler görürsünüz. 3. Çocuğun, size yardım etmek veya kendi başına iş yapmak için gösterdiği, ilk belirtileri gözden kaçırmayınız.

26 ÇOCUĞA SORUMLULUK KAZANDIRMA
4. Girişimlerini destekleyiniz. 5. Çocuğa, başarabileceği iş ve ödevler veriniz. Fazlasını yüklemeyiniz. Çocuk, elinden geldiği kadar uğraşıyorsa, onu daha fazla zorlamak, doğru değildir.

27 ÇOCUĞA SORUMLULUK KAZANDIRMA
6. Hatalı yaptığı davranışları, tenkit etmeyiniz. Onu incitmeden, yavaş yavaş, daha iyi sonuçlar elde etmesine, yardımcı olunuz.

28 ÇOCUĞA SORUMLULUK KAZANDIRMA
7. Çocuğun, iyi yaptığı işleri övünüz. Çocuk, övgü ile bu davranışını geliştirecektir. Ancak, aşırı değil, yerinde ve ölçülü olunuz. 8. Çocuğun, daha büyük sorumluluklar yüklenmeye hazır olduğu zamanları biliniz. Sonra, bu sorumlulukları yüklenmesine, fırsatlar hazırlayınız.

29 ÇOCUĞA SORUMLULUK KAZANDIRMA
9. Çocuğun öğretmeni ile, sık sık görüşünüz. Ana – Baba - Öğretmen, birbirlerini desteklemelidirler.

30 SORUMLULUK KONUSUNDA ANNE BABA NE YAPMALI?
Çocuğun ilk sosyal çevresi, AİLEDİR. Çocuk, aile içinde, yürüme ve konuşmayı öğrendiği gibi; Sorumluluğu, İşbirliğini, Başkalarına karşı saygıyı ve Nezaketi de, öğrenerek elde eder.

31 SORUMLULUK KONUSUNDA ANNE BABA NE YAPMALI?
Çocuklara sorumluluk kazandırmada, anne - baba ve öğretmenlerin, büyük rolü vardır. Çocuklar, sorumluluk duygusunu, kendi başlarına, tesadüfen veya durup dururken, GELİŞTİREMEZLER.

32 DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

33 DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Davranış Bozukluğu: Çocuğun çeşitli ruhsal ve bedensel nedenlere bağlı, iç çatışmalarını, davranışlarına aktarması sonucu ortaya çıkar.

34 DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Bir çocuğun davranışının, bozukluk sayılabilmesi için, bazı ölçütler gerekir. Bu Ölçütler; 1- Yaşa Uygunluk 2- Yoğunluk 3- Süreklilik 4- Cinsel Rol Beklentileri

35 DAVRANIŞ BOZUKLUKLARININ NEDENLERİ
Dikkat çekmek Ebeveynlere karşı güç kazanma isteği İntikam alma isteği Yetersizlik

36 DAVRANIŞ BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARLA İLETİŞİM
1- Karşılıklı Saygı 2- Çocuğa Zaman Ayırmak 3- Cesaretlendirme 4- Sevgiyi Anlatmak

37 DOĞRU DAVRANIŞI YERLEŞTİRME
Eğer yaptıkları bir davranış için ödüllendirilirlerse, çocuklar o davranışı tekrarlarlar. Bu yüzden, istediğiniz davranışı ödüllendirin ve böylece, o davranışı arttırmış olun.

38 DOĞRU DAVRANIŞI YERLEŞTİRME
İstenen davranışlar; Sessizce oturmak veya oynamak, dağılan oyuncakları toplamak veya kardeşle oyuncakları paylaşmak olabilir. Böyle sessizce yapılan şeylerin bazen, hiç farkına bile varmayız.

39 İSTEDİĞİNİZ DAVRANIŞI NASIL ARTTIRABİLİRSİNİZ?
a- Överek. b- Gülümseyerek, sarılarak, öperek. c- Sevdiği bir işi yaparak (Örneğin bir öykü okuyarak, TV' de sevdiği bir programı izlemesine izin vererek, parka götürerek gibi). d- Küçük bir hediye vererek (Örneğin bir paket şekerleme gibi).

40 İSTEDİĞİNİZ DAVRANIŞI NASIL ARTTIRABİLİRSİNİZ?
Olumlu davranışları hemen, açık bir biçimde ve her seferinde ödüllendirin. Çocuğunuza, sizin hoşunuza giden şeyin, ne olduğunu söyleyin. Olumsuz davranışları, her seferinde tutarlı biçimde, görmezden gelin.

41 İSTEDİĞİNİZ DAVRANIŞI NASIL ARTTIRABİLİRSİNİZ?
Bu davranışı, başkasının ödüllendirmesine izin vermeyin. Olumsuz davranışlarıyla, ilgi çektiklerinde, çocuklar sıklıkla bu durumdan hoşnut olurlar.

42 İSTEMEDİĞİNİZ DAVRANIŞI NASIL AZALTABİLİRSİNİZ?
Sonunda, pes edip ödüllendirdiğinizde, çocuğun, istemediğiniz davranışını sürdürmesini sağlamış olursunuz. Eğer her seferinde, şeker almak için çığlık atmasını istemiyorsanız, çığlıklarını duymazlıktan gelin ve böylece sizin, söylediğinizi yapan biri olduğunuzu öğrensin.

43 İSTEMEDİĞİNİZ DAVRANIŞI NASIL AZALTABİLİRSİNİZ?
Eğer beş on dakika sonra pes ederseniz ve çocuk, o süre boyunca bağırırsa, sizin sonunda, boyun eğeceğinizi öğrenecektir. Bu nedenle, pes etmeden, sonuna kadar gidebilmelisiniz.

44 İSTEMEDİĞİNİZ DAVRANIŞI NASIL AZALTABİLİRSİNİZ?
Genellikle ana babalar, yalnızca çocukların olumsuz davranışlarını, onların tutturucu hallerini görürler, sorun çıkarmadığı iyi davrandığı zamanları fark etmezler. Hâlbuki, istediğiniz davranışı övmeniz ve istemediğiniz davranışı görmezden gelmeniz gerekir.

45 ÇOCUKLARDA OKUL BAŞARISI

46 Çocuğun, var olan potansiyelini, tam olarak kullanarak, ders ve diğer faaliyetlerde, yeteneğini en güzel şekilde göstermesi olarak tanımlanabilir. OKUL BAŞARISI;

47 ÇOCUKLARIN OKUL BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1-AİLEYE BAĞLI SEBEPLER 2-BİREYSEL SEBEPLER 3-OKULA BAĞLI SEBEPLER

48 AİLEYE BAĞLI SEBEPLER

49 Anne babanın çocuktan, kendi kabiliyeti üzerinde başarı beklemesi ve bu konuda çocuğa baskı kurması.
Anne baba arasındaki geçimsizlik ve iletişimsizlik problemlerinin çocuğa yansıtılması. Çocuğun, başarıları ile, arkadaş ve kardeşlerinin arasındaki başarının, kıyaslanması. Anne babanın, çocuğuna zamanı kullanma konusunda örnek olmaması.

50 BİZ NE YAPABİLİRİZ? & DERS ÇALIŞMAYA, MOTİVE ETMEK
& DERS ÇALIŞMASINI, TAKİP ETMEK & DERS ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLAMAK

51 SEVGİYLE YAKLAŞLIM

52 NASIL CEZA VERELİM? 1. KURAL: İş çığırından çıkmadan, çocuğu durdurma
2. KURAL: Suçuna karşılık, çocuğu sevdiği bir şeyden, yoksun bırakma 3. KURAL: Çocuğa, yaptığını düzelttirme yolu

53 ODÜL CEZA & İstediği bir şeyi almak. & Sevdiği bir şeyi yapmasına,
müsaade etmek. & Sevdiği bir şeyi, beraber yapmak. CEZA & Yaptığı bir faaliyetin, yasaklanması.

54 TAKDİR EDELİM ÇOCUĞUNUN MOTİVASYONUNU ARTTIRMAK İSTEYEN AİLELER, ÇOCUĞUNUN YAPAMADIKLARININ DEĞİL, YAPABİLDİKLERİNİN ÜZERİNDE DURMALIDIR.TAKDİR EDİLEN DAVRANIŞ PEKİŞİR. TAKDİR EDİLEREK VE TASDİKLENEREK YETİŞTİRİLMİŞ ÇOCUKLAR, SÜREKLİ ELEŞTİRİLEN ÇOCUKLARDAN, DAHA MUTLU, DAHA ÜRETKEN VE DAHA İTAATKAR OLURLAR.

55 DERS ÇALIŞMASINI TAKİP EDELİM

56 KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI KAZANDIRALIM

57 TV ÇALIŞMA ENGELLERİ TELEVİZYON Uzak durun ! Şunu Unutmayın!
Televizyonu açmak kolaydır, kapatmak zordur. En büyük zaman, hırsızıdır.

58 ÇALIŞMA ENGELLERİ TELEFON UZUN OLMASIN
Bütün konuşmalar, bir defada yapılmalı. Günlük telefon görüşmeleri için, belirli bir süre planlanmalı. Telefon, onun için, dersten kaçma aracı olmasın.

59 ÇALIŞMA ENGELLERİ İ N T E R N E T

60 VELİNİN OKULLA İRTİBATI
Öğrencinin ders çalışması hakkında, sınıf öğretmenini ve branş öğretmenlerini bilgilendirin. Her türlü konuda, Rehberlik Servisiyle de irtibatlı olun. Çocuğunuzun arkadaş ortamından haberdar olunuz. Çocuğunuzun okul dışında gittiği yerlerden haberdar olunuz. Ders dışında sosyal bir faaliyete yönlendiriniz. Velin, kısa sürede başarının yükselmesini beklememeli. Öğrenciye evde istenilen çalışma ortamı oluşturulmalı. Unutmayın ki,en önemli işimiz çocuklarımızdır.

61 VELİNİN OKULLA İRTİBATI
Öğrencinin ders çalışması hakkında, sınıf öğretmenini ve branş öğretmenlerini bilgilendirin. Her türlü konuda, Rehberlik Servisiyle de irtibatlı olun. Çocuğunuzun arkadaş ortamından haberdar olunuz. Çocuğunuzun okul dışında gittiği yerlerden haberdar olunuz. Ders dışında sosyal bir faaliyete yönlendiriniz. Velin, kısa sürede başarının yükselmesini beklememeli. Öğrenciye evde istenilen çalışma ortamı oluşturulmalı. Unutmayın ki,en önemli işimiz çocuklarımızdır.

62 BİREYSEL SEBEPLER Çocukların, yaşına göre, gelişimini tamamlamadan okula gönderilmesi. Çocukların, ders çalışma konusunda, zamanı iyi kullanmamaları. Kendilerine, amaç ve hedef belirlememeleri. Motivasyon eksikliği ve ders çalışırken, konsantre olamamaları. Özgüven eksiliği. Derslere karşı, önyargılı olmaları. Arkadaş ilişkileri. Düzenli uyumama, dengeli beslenmeme. Görme ve işitme gibi, fiziksel rahatsızlıklar.

63 İLETİŞİM 63

64 Araştırmalar; Verilmek istenen mesajın % 65’inin, sözel olmayan yollarla, ( beden dili, jest ve mimikler vb.), % 35’inin ise, sözel biçimde iletildiğini göstermektedir. 64

65 ETKİLİ İLETİŞİM İÇİN 1- Saygı Duymak: Karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, önemli ve değerli olduklarını hissettirmek, olduğu gibi benimsemek, anlamını taşır. 65

66 ETKİLİ İLETİŞİM İÇİN 2-Empati: İletişimin belki de en önemli öğesidir. Bir anlamda, dış dünyayı karşımızdaki kişinin penceresinden görmeye çalışmaktır. Kurulan bu duygu ortaklığı, iletişimi güçlü kılar. 66

67 ETKİLİ İLETİŞİM İÇİN 3- Etkin Dinleme:
İyi bir dinleyici, iletişim kurduğu kişinin yalnız söylediklerini değil, yüzü, eli, kolu ve bedeniyle yaptıklarını da dikkat eder. Çünkü yüz ifadeleri, el ve kol hareketleri, bedenin duruş tarzı, sesin tonu gibi sessiz mesajlar kullanarak da, iletişim kurulur. 67

68 İLETİŞİM SADECE KONUŞMAK DEĞİLDİR
Neyi, Ne zaman, Nerede, Nasıl söyleyeceğini bilmek, Olayları, basite indirgeyerek sunabilmek, Akıcı bir dille ve karşınızdaki kişiyle göz kontağı kurarak konuşabilmektir. 68

69 İLETİŞİM ENGELLERİ Çocuklarla ebeveynlerin kurmuş oldukları iletişim, bazen sağlıklı iletişimi zorlayan, engellerle dolu olabilmektedir. Bunları başlıklar haline sayacak olursak; 69

70 İLETİŞİM ENGELLERİ NELERDİR?
Sıklıkla, Emir Cümleleri Kurmak. Gözdağı Vererek Konuşmak. Sürekli Öğüt Verme, Çözüm Önerileri Getirmek Sıklıkla Yargılamak, Eleştirmek. Çocuğu, Sürekli Övmek. Ad takmak, Alay Etmek. Sürekli, Soru Sormak. Sınamak, Sorgulamak.

71 SİGARANIN ZARARLARI

72 SİGARANIN İÇERİSİNDEKİ ZARARLI MADDELER
72

73 SİGARA = ÖLÜM

74 NEDEN BAŞLIYORLAR? ÖZENTİ - MERAK
Resimdeki adam akciğer kanserinden ölmüştür. 74

75 ANNE VEYA BABANIN SİGARA İÇMESİ
Resimdeki adam akciğer kanserinden ölmüştür. 75

76 ARKADAŞLARININ SİGARA İÇMESİ
Resimdeki adam akciğer kanserinden ölmüştür. 76

77 SİGARANIN YAPTIĞI TAHRİBAT
Resimdeki adam akciğer kanserinden ölmüştür. 77

78 SİGARANIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
Kalp Krizi, Damar Tıkanması, Kangren, Astım, Böbrek, Ülser, Dudak,Gırt lak kanseri, Akciğer Kanseri, Resimdeki adam akciğer kanserinden ölmüştür. 78 78

79 SİGARA VE RİSK GRUPLARI
ÇOCUKLAR Bu grupların neden riskli oldukları sorulacaktır. GENÇLER HAMİLELER YAŞLILAR I.Ulusal Adolesan Kongresi, 28 Kasım-01 Aralık 2006 Ankara

80 GENÇLİK TÜTÜN ARAŞTIRMASI
2009 Yılında; 2003 Yılında; Toplam : %8,4, Toplam: %6,9, Erkeklerde: %10,2 Erkeklerde: %9,4 Kızlarda: %5,3 Kızlarda: %3,5 6. 7. Hazırlık ve Lise 1. Sınıflar

81 SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ
7. Yakın çevrede tütün ürünü kullanan kişilerin varlığı 8. Tütün ürünlerinin reklamının yapılması 9. Modaya veya güncel akımlara uyma çabası 1. Eğlenmek için 2. Merak 3. Özenti 4. Formda kalmak için 5. Yalnızlığı gidermek için 6. İlgi çekmek için Beyin fırtınası sonrasında bu slaytı göstererek konuyu toparlayalım Eksikleri tamamlayalım. I.Ulusal Adolesan Kongresi, 28 Kasım-01 Aralık 2006 Ankara

82 ERGENLİK DÖNEMİNDE ANNE BABA GÖREVİ

83 ERGENLİK Genellikle, yaşları arasında tanımlanan, bu döneme girme yaşı ve uzunluğu, genetik faktörlere ve çevresel faktörlere göre, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu dönemde kişiler, biyolojik gelişimin yanı sıra, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan gelişir, olgunlaşırlar.

84 ERGENLİK Ergenlik dönemi, genel olarak kimlik ve kişilik kavramlarının tamamlanmasındaki, en önemli süreçtir. Bundan dolayı, anne babaların, özellikle bu dönemle ilgili, bilgi sahibi olmaları gerekir.

85 ERGENLİK Bu döneme damgasını vuran en büyük problem, anne ve babaların bu konu ile ilgili fazla donanımlı olamamaları veya çocuklarına nasıl davranacakları konusunda tereddütler yaşamalarından, doğmaktadır. Anne-baba olarak, ergenlik sürecinde, yapacağımız bir yanlışı düzeltemeyebilir ve ‘yanlış’ üzerine yanlışlar yapıp, çocuklarımızı kaybedebiliriz.

86 ERGENLİK Çok önemli değişikliklerin olduğu, çocukluktan yetişkinliğe adım atıldığı, kişinin artık kendini ve çevresini farklı bir pencereden gördüğü bu devre, en yakını olan, ailesi tarafından desteklenmelidir. Ne var ki, birbirine kenetlenilmesi gereken bu dönemde, aile içinde çok büyük problemler yaşanabilmektedir. 

87 ERGENLİK Bunun da en büyük sebebi, kuşak çatışmasından çok, ebeveynlerin, ergenlik hakkındaki yetersiz bilgileri ve anne-baba-çocuk iletişiminin yanlış kurulmasıdır.  Oysa bu aşamada, anne ve babalara düşen görev, ergenlik döneminin özelliklerinin çok iyi bir şekilde öğrenmeleridir.

88 ERGENLİK Bu dönemde oluşan, gözle görülebilen bedensel değişikliklerin yanı sıra, düşünce sistemlerinde ve duygu dünyalarında yaşanılan değişiklikler, artık çok iyi tanıdıkları çocuğun, her zaman sergilediği tutum ve davranışlarının aksine, bambaşka türlü hareket etmesine, sebep olmaktadır.

89 ERGENLİK Bu dönemde, nasıl bir birey olduğunu sorgulayan ve kendi hakkında farkındalık kazanan bireyin, aileden uzaklaşmasının olabileceğinin, arkadaşlarının zaman zaman aileden bile önce gelebileceğinin, kendini bir grubun parçası olarak görmenin, ne derece önemli olduğunun, anne ve baba tarafından normal karşılanması gerekmektedir.

90 ERGENLİK Arkadaşları arasında benimsenen bir tarzda giyinmenin, saç modeli yaptırmanın, popüler olan sözcükleri kullanmanın altında yatan sebebin, yaşıtları arasında sevilen, takdir gören bir birey olmak için, yapıldığını bilmek, anne ve babanın kafasındaki birçok soru işaretine çözüm olacaktır.

91 ERGENLİK Bunu göz ardı ederek, çok hassas oldukları, dış görünüşleri hakkında, yapılan eleştiriler, anne-baba-çocuk ilişkisini gereksiz tartışmalara sürükleyecektir. Gene bu dönemde ergenler, kendi doğrularının tartışılmaz ve şüphe edilmez olduğunu düşündükleri için, onları başka bir fikir veya durum için ikna etmeye çalışmak, birçok defa sonuçsuz kalabilir. 

92 ERGENLİK Bu devreye özgü durumları bilmek, bunlarla karşılaştıklarında soğukkanlı olmalarını sağlayacağı gibi, bazı davranışların, bu dönemin getirileri olduğunu kabul etmek, başka bir pencereden bakmalarını sağlayacaktır.

93 ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Konuşmadan önce, düşünmek, Söz kesmeden, dinlemeyi öğretebilmek için, bu konuda hassas davranmak, Yargılayıcı bir ses tonundan kaçınmak Sakince konuşmaya çalışmak,

94 ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
İlginç bir sohbet konusu bulmak ve bunu, devam ettirmeye çalışmak, Ergenle konuşurken, kendisiyle nasıl konuşulması isteniyorsa, o şekilde konuşmak, Doğru ve etkili bir iletişim için yapılabilinecek basit kurallar olarak görülse de, etkisi çok fazla olacaktır.

95 ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Anne ve babanın yaklaşımları, onların ileride nasıl bir birey olacağını da, etkilemektedir. Çocuklarını, kontrol ve aşırı koruma altına almaları sonucunda, onların başkalarına bağımlı, kendine güveni olmayan, bir kişilik oluşmasına sebep olabilirler.

96 ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Bunun tam karşıtı olan, hiçbir hareketi sınırlandırılmayan, her olumlu davranışı abartılan, yani, aşırı hoşgörü ortamında büyüyen kişiler ise, BENCİL YETİŞEBİLİRLER. Bunun sonucunda da, daima başkalarının dikkatini çekmek isteyen ve karşı taraftan hizmet bekleyen, bir tutum içine de girebilirler.

97 ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Baskıcı bir tutumla yaklaşan anne babaların çocuklarında da, başkalarının ne düşündüğüne fazlaca önem veren, pasif, girdiği ortamlarda hep geri planda kalan, bir kişilik yapısı görülebilir.

98 ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Bütün bu istenmeyen durumları önlemek amacıyla, çocuğa başarabileceği görevler veren, yenileri için onu cesaretlendiren ve ona, yeni karşılaşacağı durumlarda oluşabilecek problemleri çözebilmesine yarayacak beceriler kazandıran ailelerin çocukları, gerçek hayatla karşılaştıklarında, BAŞARIYI yakalayabilmektedirler.

99 ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Tüm anne ve babaların unutmaması gereken en önemli nokta; Çocukların tüm gelişim süreci boyunca, kendi hayatlarını şekillendirirken, genetik özelliklerinin yanı sıra, çevreden gördüklerini öğrenip uygulayacaklarıdır.

100 ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Bu sebeple çocuklar, en yakın çevrelerinde bulunan anne babalarını, iyi veya kötü özelliklerini model almalarıyla, olaylar karşısında kendi davranışlarını oluştururlar. Anne- babanın başlattığı, güçlü iletişim tarzı, kısa zamanda çocuk tarafından fark edilecek ve o da, elinden geldiğince uygulamaya başlayacaktır.

101 SUNUMDA EMEĞİ GEÇENLER
AZİZ GÜVEN: İMKB İLKÖĞRETİM OKULU, REH. ÖĞRET. CEP: HALİT ERGÜN: FATİH ANADOLU LİSESİ, REH. ÖĞRET. CEP: YUSUF ARİN: FATİH ANADOLU LİSESİ, REH. ÖĞRET. CEP: İHSAN KARAKUŞ: YAVUZ SELİM İLKÖĞRETİM OKULU, REH. ÖĞRET. CEP: HALİL ÇALIŞIR: YAVUZ SELİM İLKÖĞRETİM. OKULU, REH. ÖĞRT. CEP: İSMAİL ÇETİN: CENGİZ TOPEL İLKÖĞ.OK.REH. ÖĞRET. CEP: ZEYNEL YİĞİT: EMNİYET İLKÖĞETİM OKULU, REH. ÖĞRT. CEP:


"LÜTFEN CEP TELEFONLARI SESSİZE ALALIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları