Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEVGİ -SAYGI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEVGİ -SAYGI."— Sunum transkripti:

1 SEVGİ -SAYGI

2 Seven, sevdiğine sevdiğini söylesin.
(Hz. Muhammed)

3

4 SEVGİ NEDİR? SEVGİ; insanın doğasında bulunan, yaşamı renklendiren ve anlamlandıran en güzel özelliklerinden birisidir. SEVGİ; önemsemek, ilgi göstermektir. SEVGİ; saygı duymak, anlayış göstermek, sorumluluk hissetmek, yakınlık duymak, benimsemektir.

5

6 Sevgi bazen bir hediyede bazen de bir duada saklıdır.
Sevgi, önce “ben” yerine “sen” diyebilmek, kendinden önce onun mutluluğunu düşünmektir. Sevgi güven vermektir.

7 Bir sevgi insanı olan Hoca Ahmet Yesevî’ye göre sevgi ile erdemli olmak isteyen kişi;
Benlikten vazgeçmeli. Kanaatkâr olup diğer insanları düşünmeli. Ümitsizliğe kapılmamalı. Faydasız şeylere zaman harcamamalı. İnsanların kalbini kırmamalıdır.

8 Yaradılanı severiz Yaradandan ötürü.
Yunus Emre

9

10 SEVGİ İFADE EDİLMELİDİR.
« Gönlünde olanı benden gizleme ki benim gönlümdeki de ortaya çıksın» ( Mevlana Celaleddin-i Rumi)

11 SEVGİYİ YAŞATMAK VE PAYLAŞMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Sevginin, insana Allah tarafından verilmiş en güzel duygu olduğunun farkında olmalıyız. İnsanlara ve diğer canlılara karşı merhametli olmalıyız. İnsanlara selam vermeliyiz ve onların da selamlarını almalıyız. Sevdiğimiz insanları üzecek davranışlardan uzak durmalıyız.

12 SEVGİYİ YAŞATMAK VE PAYLAŞMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Sahip olduğumuz sevgi duygusunu görmezden gelmemeliyiz. İnsanlara sevgimizi ifade etmekten kaçınmamalıyız. İnsanlara ve diğer canlılara acımasız davranmamalıyız. İnsanları görmezden gelmemeli, onlara «günaydın» ve «iyi akşamlar» gibi iyi dileklerde bulunmayı unutmamalıyız.

13

14 SAYGI NEDİR? SAYGI bizim dışımızdaki her şeye, insanlara ve diğer canlılara değer vererek, kıymetli olduklarını ifade edecek söz ve davranışlarda bulunmaktır.

15

16 “Hiç kimse sizin izniniz olmadan sizi küçük hissettiremez”
KENDİNE SAYGI “Hiç kimse sizin izniniz olmadan sizi küçük hissettiremez” Roosevelt

17 İNSANA SAYGI

18 SAYGI İNSANLARI OLDUĞU GİBİ KABULLENMEKTİR
Erkek ya da kadın olmayı, burada yahut başka bir yerde dünyaya gelmeyi biz seçmedik. Engelli ya da sağlıklı olmakta bizim elimizde değil. Bugün elimiz ayağımız sağlam olabilir ama yarının ne getireceği hiç belli olmaz. Onun için herkesi olduğu gibi kabul edip herkese saygı göstermeliyiz.

19 ANNE BABAYA SAYGI “…Öf! Bile deme…” (Kur’an, İsra 23)

20 YAŞLILARA SAYGI Saygıyı en çok hak eden insanlar yaşça bizden büyük olan insanlardır. Biz yaşlılarımıza nasıl muamele edersek bizden sonrakiler de bize öylece davranacaklarından emin olabiliriz.

21 Herhangi bir genç yaşlılığından dolayı bir ihtiyara hürmet ederse, Yüce Allah da yaşlandığında ona hürmet edecek kimseler ihsan eder. Hadis-i Şerif

22 Unutmayalım ki bir gün herkes yaşlanacak!

23

24 Öğretmene Saygı “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” (Hz. Ali)

25 Fatih’in Hocasına Saygısı
29 Mayıs 1453 sabahı son hücum emri ile birlikte İstanbul Osmanlı'ya teslim olmuştu. Fatih, hocası Akşemsettin Hazretleri ile birlikte, coşkulu bir törenle İstanbul'a giriyordu. Bizans halkı ve kadınlar yollara dökülmüş, genç Fatih'i selamlıyor, üzerine çiçekler atarak onu tebrik ediyorlardı. Hatta Fatih İstanbul’a girerken, yer yer Bizans halkı öndeki Akşemsettin’i padişah zannediyor, Akşemsettin “hükümdar arkada” işaretini yapınca, Fatih de edep, terbiye ve inceliği ile, şöyle karşılık veriyordu:”Evet, hükümdar benim, lâkin o da benim Hocam'dır!”

26 “İşçinin hakkını teri kurumadan veriniz.”
EMEĞE SAYGI “İşçinin hakkını teri kurumadan veriniz.” Hz. Muhammed

27 AMA EN ÖNEMLİSİ; ALLAH’A SAYGI
Şu kâinatı yoktan var eden, varlığından haberdar eden yüce yaratıcıya saygı. Bizleri yokluk aleminden varlık alemine çıkaran, öldürüp tekrar diriltecek Allah’a karşı saygı Hem öyle saygı ki bizim küçüklüğümüz, O’nun büyüklüğü kadar saygı O ne kadar saygıya layıksa, ne şekilde saygı gösterilmesi gerekiyorsa işte o kadar saygı. KISACA HERŞEYE O’NDAN ÖTÜRÜ SAYGI

28 Teşekkürler 

29 ÖZEL GÜNEŞ OKULLARI DEĞERLER EĞİTİMİ KOMİSYONU


"SEVGİ -SAYGI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları