Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Endüstri Mühendisliğine Giriş"— Sunum transkripti:

1 Endüstri Mühendisliğine Giriş
İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalı Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

2 Amaçlarımız Bu haftayı tamamladıktan sonra;
Üniversite Nedir, Ne Değildir açıklayabilecek, İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır için yapılması gerekenleri tartışabileceksiniz.

3 Üniversite Nedir? Üniversite nedir? Üniversite eğitimi bize ne sağlar?
Bunlar, üniversite eğitimi almak isteyen her gencin kendisine sorması gereken sorulardır.

4 Üniversite Nedir? Üniversite kelimesi Dünya dillerinde aynı veya benzer şekilde yazılıp, tellaffuz edilen bir kelimedir, “universal” evrensel, alemşümul, cihanşümul anlamındadır, Dünya ölçüsünde, dünya çapında Evrensel, bütün cihanı ve âlemi içine alan Evrenkent; yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. alt bölümlerden meydana gelen ve öğrencilere belirli uzmanlıklar kazandıran öğretim ve araştırma kuruluşu. "bilgeliklerini paylaşmak ve aktarmak için bir araya gelen bilgeler topluluğu" Osmanlılardaki ilk üniversite olan İznik Medresesi (1331) Türkiye'de şu anda 141 üniversite vardır. Ancak bunların sayısı yeni açılanlarla artabilmekte. Bunlardan 97 si devlet üniversitesi, 44 ise vakıf üniversitesidir.

5 Asıl görev öğrenciye düşer
Üniversite Nedir? Üniversitede öğrenciler nitelikli ve eğitimli insanlardan ders alırlar. Ders almak, sadece sınıfta hocayı dinleyip not almak anlamına gelmez. Aynı zamanda; ödev yapmak, proje hazırlamak, kütüphanelerde ve Internet’te tarama, araştırma yaparak, yazılı ve sözlü formatta bilimsel standartlarda çalışma yapmak. Asıl görev öğrenciye düşer

6 Üniversite Nedir? Üniversite öğrenciler, belli bir bilim veya sanat dalında yoğun ve derinlemesine bir eğitim alırlar. Fakat sadece kendi alanıyla ilgili değil, kendi alanına yakın ve hatta bundan çok daha uzak konularda da (genel kültür, sanat vb.) diğer disiplinlerden ya da "fakültelerden" de ders alarak bilgi sahibi olmaya çalışırlar. Üniversite öğrencilerin sadece ders kitaplarını okuyup, ders çalışıp bu dersleri geçmek için çaba sarf edeceği bir yer değildir. Üniversiteyi bu şekilde düşünerek davrananlar ve mezun olanlar, üniversitede pek bir şey öğrenemediklerini söyleyerek yakınırlar. Aslında yapılması gerekenleri yapmayan ve sahip oldukları kaynakları kullanmayan kendileridir. Oysaki bir öğrencinin, üniversite içindeki kaynaklardan, kütüphanelerden faydalanarak alanının dışında da bir çok kitap okuyarak çeşitli faaliyetlere katılması gerekir. Üniversiteyi lisede nasıl derslere çalışıp başarılı olduysam, üniversitede derslere çalışırım, verilen ödevleri yapar, okula gelip gider, dersleri kaçırmaz ve ortalamamı çok iyi yaparsam yine başarıya ulaşır ve iyi bir şirkette çalışmaya başlarım şeklinde düşünmemelisiniz Çünkü üniversite liseden çok daha farklı. Çok daha fazla rakibiniz olacak.

7 Üniversite Nedir? Eğer öğrenciler bu imkanlardan faydalanırsa hayatına çok şey katabilir ve hayata bakış açısını genişletebilir, insanlarla iletişimlerini kuvvetlendirerek özgüvenlerini artırabilirler. Üniversite eğitiminde temel amaçlar; öğrencilere eğitim verilen alanda temel bilgileri vermek ve o alanda öğrencileri iş yaşamına hazırlamaktır. Unutulmaması gereken; üniversiteler meslek edindirmekten çok bilgelik edinilecek bir kurumdur.

8 Üniversite Nedir? KISACASI;
Öğrenmek için kişisel çaba harcamanız gerekir, Bu demek oluyor ki sadece derslere katılmayla yetinmemeli aynı zamanda çok fazla araştırma ve bağımsız çalışma yapmalınız, Eleştirel düşünce ve bağımsız öğrenme, buda demek oluyor ki çok sayıda sınıf dışı çalışma yapmalı, Üniversite eğitimi lise eğitimi gibi düşünülmemeli ve üniversitede gün içinde eğitim alınan her ders saati için okul dışında en az iki saat o dersi destekleyici araştırma ve çalışma yapılmalı,

9 Üniversite EĞİTİMİ BİZE NE SAĞLAR?
Üniversite eğitimi bizim hayata bakışımızı değiştirir ve bizleri geliştirir, Edindiğimiz kazanımları yaşantımıza uygularsak, bizlere dünyayı geliştirme ve değiştirme fırsatı verir. Okuduğum bir makalede; yazar bunu nasıl açıklamış sizlerle paylaşmak istiyorum. (Burada yazarın kendi okuduğu kitaptan alıntı yapıldı. ) Westminster manastırının bodrumunda bir Anglikan piskoposunun mezarı üstünde yazılı sözleri şöyle: "Genç ve hür iken, düşlerim sonsuzken, dünyayı değiştirmek isterdim. Yaşlanıp akıllanınca, dünyanın değişmeyeceğini anladım. Ben de düşlerimi biraz kısıtlayarak sadece memleketimi değiştirmeye karar verdim. Ama o da değişeceğe benzemiyordu. İyice yaşlandığımda, artık son bir gayretle, sadece ailemi, kendime en yakın olanları değiştirmeyi denedim. Ama maalesef bunu kabul ettiremedim. Ve şimdi ölüm döşeğinde yatarken birden fark ettim ki, önce yalnız kendimi değiştirseydim, onlara örnek olarak ailemi de değiştirebilirdim. Onlardan alacağım cesaret ve ilhamla, memleketimi daha ileri götürebilirdim. Kim bilir, belki dünyayı bile değiştirebilirdim."

10 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Endüstri Mühendisleri eğitim süresince edindikleri bilgi ve yeteneklerle, en kısa sürede ve doğru karar verebilme ve  var olan tüm süreçleri öğrenme ve uygulama yetenekleri ile sosyal yönlerini de ön plana çıkaran kişilerdir.  Hem analitik hem de sosyal zekayı bir arada kullanmayı öğrenen endüstri mühendisleri işte bu nedenle İnsan Kaynakları uygulamalarında fark yaratabilecek kapasiteye ve yetkinliklere sahiptirler.

11 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Endüstri Mühendisliğinin araçlarının nasıl kullanacağını öğren. İstatistik, Yöneylem Araştırması, Kalite Sistemleri, Süreç İyileştirme, Ergonomi, Simülasyon, Yalın Üretim ve Mühendislik Ekonomisi iş yerinde sizi ayrı bir konuma koyacaktır Endüstri Mühendisleri çeşitli teknik ve araçların problemleri çözmede nasıl kullanacağını bilir ve bir imalat problemi gördüğünde bunun ortadan kaldırılabilmesi için iyi bir yol bulabilir

12 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Çok çalışın ve Mühendislik bilimini iyi uygulayın. Çalışmaya başladığınız da bir problemle karşılaşınca itaplarınızı kullanın ve hangi araçları öğrendiyseniz onları kullanın. Zamanla da onları kullanmakta uzmanlaşın. Size okutulan kitapları anlatılan yöntem ve araçları gerçekten öğrenmeye, bunları nerede ve nasıl kullanacağınıza yoğunlaşın. Sonrasında bu bilgileriniz sizleri mezuniyetiniz için önemli ve gerekli yüksek notlara ulaştıracaktır. Sistem düşüncesini öğrenin. Çalışma hayatında genellikle başarı elde etmek uzun zaman almıyor, çünkü çoğu insan çok fazla çalışmıyor ve işini hafife alıyor. Bazı yöntem ve araçları nerede nasıl kullanacağınızı öğrenmek için hocalarınıza “Bunu neden bilmeliyim” diye sorun. Çalışma hayatı içinde kullanacağınız araç ve yöntemler dersleriniz içine dağılmıştır. Sizin amacınız ve görevinizde her bir aracı ve yöntemi ne zaman ve nasıl kullanacağınız olmalıdır. Bir Endüstri Mühendisi olarak çalıştığınız işletmede sistemi anlamaya, kavramaya ve problemleri görmeye çalışın. Sistemin nasıl çalıştığını anlamak başarılı olmada önemlidir. Yani işler neden bu şekilde yürüyor diye her zaman sorgulayın ve bunun üzerine derin düşünün.

13 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
İş dilinde konuşun- Para kazandırın ve yeteneğinizi sunmak için güven inşa edin. Çözülmesi gereken probleme yönelik yaptığınız çalışmayı anlaşılır şekilde sunmaya, bu amaç için gerekli; Sermaye ve İnsan Kaynağı açıklamaya, Yatırım Getirisi ve kazançlarını vurgulamaya özen gösterin. Nasıl liderlik edeceğini öğren. Geleceğin liderliğinin zemin çalışmalarına başla. Endüstri Mühendisliği sistem yaklaşımını benimsediğinden beri insan faktörü en önemli bileşenlerden biri haline gelmiştir. Bu nedenle sizde bir Endüstri Mühendisi olarak çalışmalarınızda, insanlardan aldığınız veri ve girdileri kullanmadan sistemleri asla tasarlamayın. Etrafınızdaki kişilere değer verin, siz alçakgönüllülükle öğrenmek istediklerinizi sorduğunuzda onlar size memnuniyetle cevap vereceklerdir. Bir Endüstri mühendisi olarak proseslerin arka planında olanlarla ilgili hala öğrenecek çok şeyiniz olduğunu unutmayın. İnsanlar onlardan aldığınız verilerle yaptığınız çalışmalara ait sonuçlardan onlara geri dönüş yaparak, nasıl yaptığınızı anlatmanızdan hoşnutluk duyar. İşte Endüstri Mühendisleri bunları yapan liderlerdir, Bazı üst yöneticiler ve CEO’lar Endüstri Mühendisliği disiplininden gelirler. Liderlik vasfını, Sistem düşüncesi ile bir araya getirip, kaynaştırabilirseniz; iş başarısı için gerekli olan anahtar bileşenlere sahip olursunuz.

14 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Sorumluluklarınızı yerine getirin- Bahaneler uydurmayın. Çalışmalarınıza sahip çıkın ve sonuçlarından sorumlu olun. Bazı işleri bitirmek için bir takım engellerle karşılaşılabilir, Doğal Afetler- tedarikçilerin vaat ettiklerini yerine getirmemeleri gibi. Bunları aşmanın yollarını bulmayı ve durum değerlendirmesi yapmayı alışkanlık haline getirmeli ve bu engellerin nedenlerini araştırmalısınız. Birçok mühendis neyin yanlış olduğunu ortaya çıkarır ve eğer hatanın nedenini bulabiliyorlarsa işi tamamlanmış sayıp düşünmeyi bırakır. Aslında bir mühendisi dünya standartlarına taşıyan şey; problemi anlamak, yeni alternatifler geliştirmek, onların üstesinden gelebilecek seçenekler bulmak ve bu seçenekleri yönetime sunmaktan geçer.

15 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Özetle; Endüstri Mühendisliği araçlarını iyi öğren. Mühendislik bilimi üzerine sıkı çalış ve uygula. İş dilinde konuş, Para kazandır ve problemin çözümü ve gereklerini içeren bir sunu gerçekleştir. Kendi kültürünü yaratarak, geleceğin lideri olmanın alt yapısını oluştur. Çalışmalarına ve sonuçlarına sahip çık. Kısacası; Endüstri Mühendisliği olağanüstü bir alana sahip bir bölüm. Fırsatlar sınırsız.

16 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Genel manada bir Endüstri Mühendisi; Üretim planlanma yönetiminde, Ürünün nereden, ne zaman, en uygun fiyat ve kalitede alınacağının yönetiminde, Bir işin standart zamanın veya ergonomisinin belirlenmesinde, İşlerin daha kısa surede, daha az maliyetle yapılabilmesi için verimlilik çalışmalarında, Kalite ve ar-ge biriminde ürünlerini geliştirme süreçlerinin yönetiminde, Ürünlerin stoklanması, taşıma ve sevkiyatının yönetimi gibi operasyonlarda, İhracat ve ithalat operasyonlarında, Ürün veya hizmetlerin pazarlanmasında, satışında, tanıtımında, reklamların planlamasında ve etkisinin ölçülmesinde, Müşteri şikâyetlerinin ve kurumun iletişimin yönetiminde, marka yönetiminde, İnsan kaynakları biriminde; doğru kişileri doğru pozisyona almada ve yetenekleri yönetmede, kurum veya kişilerin performansını ölçmede, ücret, eğitim veya kariyer planlarının yapılmasında,

17 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Rakipleri ve gelişmeleri göz önüne alarak şirketin kısa, orta ve uzun vadede nerede olacağını öngörecek şekilde stratejik planlama yönetiminde, İşleri kişiden bağımsız kılarak süreçlerin tanımlanmasında, kurumsallaşma ve değişim yönetiminde, Firmanın maddi olanaklarını ve gücünü kullanarak yeni sahalara girmesinin sağlamada, Üründen, bilgiye, hammaddeden, insan kaynağına kadar kısıtlı kaynakların tek sistemden yönetilmesi için kurumsal kaynak planlaması sisteminin kurulumu ve yönetiminde, Bilgi teknolojileri alanında kod yazma, yazılımlar ortaya çıkarmada, Şirketin her türlü verilerinin analizinde, ileriye dönük tahminler yapılmasında ve veri tabanı yönetiminde Şirketin finansının yönetiminde, finansal değerlemelerinin yapılmasında, bütçesinin yönetiminde, şirket değerlemelerinde veya şirket evlilikleri sürecinde, Gibi alanlarda görev alır bunun yanı sıra, devlet planlama, istatistik kurumları, sosyal sigortalar, bakanlıklar, bankalar, özel idareler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, gibi alanlarda da benzer alanlarda çalışmalar yapabilir veya ailenin şirketi varsa direk yönetimine dahil olarak oradan kariyerine devam edebilir. Tabi ruh ve şartlar uygunsa girişimcilik yapmak için önünde hiçbir engel yoktur.

18 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Bazı öneriler Her gün bir TED konuşması izleyin. Dünyanın en popüler fikir paylaşım platformlarından biri olan TED Talks’da farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin oluşturan, çoğunlukla sıra dışı yaklaşımlarla değinen “Yaymaya değer fikirler” parolasıyla yayınlanan videolar pek çok farklı dilde alt yazılı olarak da izlenebiliyor. Kitap Okuyun Alanınızla ilgili kitaplar okumanın artılarını gördüğünüzde sizde şaşıracaksınız. Alanınıza dair romanlar, gezi ve tecrübe kitaplarını okuyun. Okuduklarınızdan not alın.

19 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Günlük yaşantınıza veya iş hayatınıza dair Analizler yapın Analiz yapabilme becerisi Endüstri Mühendisliğinin, ciğeridir. İstatistiğe hakim olun. SWOT analizlerini önemli kararlarınızda uygulamaya özen gösterin. Stratejik planlama yapın, kariyer hayatınızın duraklarını belirleyin ve hep bir sonraki durağa odaklı olarak durmadan ilerleyin. BizAgi gibi ücretsiz modelleme programlarında süreçler tasarlayın. Ne kadar basit olduğunu görünce şaşıracaksınız. BizAgi Process Modeler, verimlilğinizi artırmanızı sağlayan iş akış diyagramları (şemaları) oluşturmanızı sağlayan ücretsiz bir programdır. Oluşturduğunuz şemaları yüksek kalitede web sayfaları, Word, PDF, Sharepoint ya da Wiki belgelerine dönüştürme İş Süreci Modelleme Simgeleri (Business Process Model and Notation - BPMN) standartlarına uygunluk Ekip çalışmasına açabilme Simülasyon özelliğiyle şema işleyiş önizlemesi yapabilme

20 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Yabancı Dil Öğrenin Mesleğinizin ayrıntılarını iş yerinde öğrenebilirsiniz ama İngilizce iş yerinde öğrenilmez. Aldığınız akademik bilgiyi ve anılarınızı Bloga dökün Bilgiyi internet ortamında paylaşmak size bir marka değeri oluşturacaktır. Aldığınız teorik bilgiyi sürekli tekrar etmek zorunda kalmaz, blogunuza yazarken ve o konuyla alakalı yorumlarla beraber sürekli hafızanızda güncel tutmuş olursunuz. Kod Yazmayı Öğrenin Programlamaya hakim olmak sizin için en büyük artılardan biri olacaktır. Biraz zor bir süreç gibi gözükse de en azından verimlilik hesapları yapan programlar yazabilmek sizi geliştirecektir.

21 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Korkmayın, cesur olun, soru sorun. Çekinmeden, önemli kişilerle irtibata geçin. Soru sormak çalışırken, sıkıntı oluşturabilir. Onun yerine şimdiden sorabildiğiniz kadar sorun. Belgesel izleyin İlgi alanınıza dair belgeseller ve önemli insanların hayatlarını anlatan filmler izleyebilirsiniz. Yardımlaşabileceğiniz ve Kendinizi Geliştirebileceğiniz Bir Arkadaş Grubu Edinin. Hayat zorluklarla, aklınızı çelen işlerle doludur. Bu tip durumlarda yanınızda olmasını istediğiniz arkadaşlarınızı iyi seçin. Onlarla paslaşmak sizi sonuca daha kolay ve keyifli bir şekilde ulaştıracaktır.

22 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
EXCEL Öğrenin Bilgisayarın her şeyi, iş yerlerinin vazgeçilmez programı üstün zekalı uygulama Microsoft Exceli öğrenin. Çevre Edinecek Faaliyetlerde Bulunun Öğrenci kulüpleri ve sosyal ortamlarda bulunun. Mezun olmadan mutlaka bir sosyal sorumluluk projesinde yer alın. Sosyal sorumluluk hayata bakışınıza çok olumlu katkılar sağlayacaktır. Linkedin Kullanın

23 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Sosyal Medyayı dozajında kullanın İdeolojiniz kariyerinize engel olmasın. Her şeyinizi herkesle paylaşmayın. Yola Çıkmadan yolu inceleyin. Yanlış yolun neresinden dönseniz kardır ancak, araştırma yapmadan yola çıkmayın. Online Eğitimlere Başvurun Lisans eğitimi sırasında sorunlarla karşılaşabilir ve tatmin olmadığınız durumlar ortaya çıkabilir yine en iyi yol olarak Coursera ve Khan Academy gibi sitelerden eğitimler alabilirsiniz. Sertifikalı olanları size mülakatlarda artı kazandırabilir.

24 İdeal bir Endüstri Mühendisi Nasıl Olmalıdır?
Kaynaklar Kaya, C., “What it takes to be a World Class Industrial Engineer” muhendisi-olmak Bayar, K., Kaynak Holding Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü, Kaya, B., tavsiye olmali


"Endüstri Mühendisliğine Giriş" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları